Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    to proponuje podać jego numer telefonu publicznie i zasypać go milionem smsów
    I znowu wyłączy na 2 tyg jak to teraz miało miejsce, sam wysłałem mu chyba z 4 stąd wiedziałem jak raporty doszły, że włączył telefon i zacząłem go od nowa maltretować, ale nie odbierał niestety. Kontakt z nim się urwał...

Skomentuj

Zauważyliście jak forum śmiga szybko?

Skomentuj

Nie na temat...
        Prawie jak Onet :cool:

Skomentuj

Działanie strony wręcz zniechęca do korzystania z portalu zarówno starych wyjadaczy jak i nowych userów.

Nie rozumiem dlaczego jeszcze nikt nie stworzył żadnej alternatywy. Inny znany duży portal elektroniczny pisany przez małe "e" wprawdzie działa lepiej ale jakość moderacji jest na fatalnym poziomie. W ogóle nie da się w normalny sposób podyskutować bo stoi nad tobą banda upierdliwych moderatorów.

AS osobiście nie lubię głównie z uwagi na ludzi z zapędami pseudo-audiofilskimi.

Proponuję by moderatorzy tego forum stworzyli zupełnie nową stronę - oczywiście w klimacie tego forum. Problematyczne będzie przeniesienie dorobku tego co już zostało stworzone a być może w ogóle nie możliwe. Patrząc jednak na ogólną sytuację i podejście właściciela będzie tylko gorzej.

Proponuję się wziąć konkretnie do roboty i zamiast za chwilę płakać nad rozlanym mlekiem mieć już gotowe (a choćby i nawet puste) zaplecze. Przecież pewne publikacje autorzy mogliby na nowo zamieścić (prezentacje konstrukcji, artykuły, problemy). Reszta to kwestia czasu.

Co do finansowania proponuję nie szczędzić pieniędzy i postawić stronę na dobrym serwerze z dobrym hostingiem. Jeżeli chodzi o utrzymanie go nie sądzę by były jakieś problemy - przecież można skasować trochę za reklamy i w tej sytuacji żadne datki z strony użytkowników nie będą potrzebne (a płacący użytkownicy nie będą zawiedzeni).

Skomentuj

Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
            Proponuję by moderatorzy tego forum stworzyli zupełnie nową stronę - oczywiście w klimacie tego forum. Problematyczne będzie przeniesienie dorobku tego co już zostało stworzone a być może w ogóle nie możliwe.
            Może metodą "Ctrl+C, Ctrl+V i kopię forum będę miał" .

Co do finansowania proponuję nie szczędzić pieniędzy i postawić stronę na dobrym serwerze z dobrym hostingiem. Jeżeli chodzi o utrzymanie go nie sądzę by były jakieś problemy - przecież można skasować trochę za reklamy i w tej sytuacji żadne datki z strony użytkowników nie będą potrzebne (a płacący użytkownicy nie będą zawiedzeni).
            Łatwo powiedzieć, a trudniej znaleźć chętnych do "zrzutki" na serwer. Ja się piszę jakby co . Ewentualnie mogę polecić niedrogi aczkolwiek całkiem dobry hosting.

Skomentuj

Zamieszczone przez shilay Zobacz posta

Łatwo powiedzieć, a trudniej znaleźć chętnych do "zrzutki" na serwer. Ja się piszę jakby co . Ewentualnie mogę polecić niedrogi aczkolwiek całkiem dobry hosting.
              Chyba źle przeczytałeś. Napisałem, że zrzutki nie będą potrzebne (w przypadku gdyby były zamieszczone na stronie reklamy).

Skomentuj

Gdyby kolega trochę poczytał temat, a nie tylko ostatnie 2 str to by wiedział, że właśnie chodzi namo to by reklam nie było. Jak tylko ktoś skontaktuje się z Q to sprawa ruszy...

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                  Jak tylko ktoś skontaktuje się z Q to sprawa ruszy...
                  Nie jeden próbował, i raczej czekamy na to aż Q się z kimś skontaktuje, czyli na cud

Skomentuj

Chyba źle przeczytałeś. Napisałem, że zrzutki nie będą potrzebne (w przypadku gdyby były zamieszczone na stronie reklamy).
                    Wszystko dobrze przeczytałem, tylko za każdym razem, kiedy słyszę o reklamach na stronach internetowych, puszczam hafta.

Skomentuj

Pomińmy w dyskusji te całe reklamy, bo prócz tego, że to okrutne ścierwo, to i tak nie ma się za co sprzedać, finansowa moc reklamy w dziedzinie tak wąskiej jak diyaudio... jest żałośnie mała. Z reklam forum się nie utrzyma.
                      A jaki jest los forum, które się sprzedało - wskazuję na AS po przehandlowaniu go przez Lukara komercyjnym piraniom, oklaski.

Skomentuj

Czasem warto przeczytać kilka stron więcej, pisałem już o tym, że forum na wypadek mamy:

http://daudio.eu

Nie szukajcie na siłę czegoś co macie pod ręką, polecam także przeczytanie co tam wypociłem.

Prawie, mam bazę postów tego forum do 5 lipca dzięki protokołowi tapatalk - napisałem prosty skrypt i użyłem go do skopiowania wszystkich postów tego forum ale teraz zostaje kwestia nie tyle co prawna a moralna (dabyl już o tym pisał na w/w forum).

Skomentuj

Tak widziałem tą stronę.

Miałem na myśli daleko idące zmiany - bo twoje forum to tylko alternatywa na czas awarii itp.

Kolego Comandante W pozwolę sobie się nie zgodzić z Tobą. Nie sądzę, że "finansowa moc reklamy w dziedzinie tak wąskiej jak diyaudio... jest żałośnie mała".
                          Nie wiem jak wyglądają statystyki co do oglądalności ale małe zapewne nie są - to że jest mały ruch w tematach na forum wcale nie znaczy, że zagląda tu mało osób. Po za tym reklamy wcale nie muszą być powiązane z tematyką, a tym bardziej nie muszą być tak nachalne i natarczywe jak na niektórych portalach.

Uważam, że umiejętne rozsądne podejście do tematu reklam może załatwić kwestię finansowania. AS można przyjąć za przykład którego nie należy naśladować.

Skomentuj

Najwidoczniej źle się wyraziłem pisząc alternatywa i to wiele osób już zauważyło - nie miałem na myśli, że forum będzie działać przez chwilę czy coś w tym stylu a jedynie to, że gdy kiedyś diyaudio padnie to mam nadzieję, że będziemy się mogli tam spotkać.

Nie potrzebuje żadnych dotacji czy coś w tym stylu ponieważ te forum ledwo co będzie zjadać jakiekolwiek zasoby na mojej maszynie i mogę je trzymać w nieskończoność a jedynie co potrzebuje to grafika, który mi proste obrazki na styl stworzy (chociażby płatnego).

Naprawdę, za dużo kombinujecie.

Skomentuj

Vertigo, jedynym sensownym sposobem przekonania się, czyja jest racja w tej kwestii byłoby doświadczalne sprawdzenie, czego nam nie życzę z wielu względów. Skoro wierzysz w to, co napisałeś, to niechaj tak zostanie, przepychanki daremne i mogę z tym nierozstrzygnięciem żyć: jednak odnoszę wrażenie, że nieco przeceniasz potęgę reklamy. Jest potęgą, ale ani sama w sobie i przez się ani w każdych okolicznościach cudów nie działa.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                ...zostaje kwestia nie tyle co prawna a moralna (dabyl już o tym pisał na w/w forum).
                                tzn wszyscy autorzy musieliby się zgodzić, żeby ich treści zostały przeniesione? Byłoby ciężko ale to chyba wykonalne :).

Skomentuj

Zadziwiające jest to że ludzię którzy mają po 10-20 postów proponują jakieś strategiczne rozwiązani dotyczące przyszłości tego forum.. Nawet o tym bym nie pomyślał..Żeby to robić.

Skomentuj

Forum na małe "e" jest finansowane z małych reklam kilku sklepów elektronicznych, tak samo HDTV jest własnością sklepu ze sprzętem audio.

Każdy by chciał zostać administratorem takiego forum. Ja też założe swoje i kolega i moderator i będziemy mieli 58 for na ten sam temat.

Skomentuj

Byłoby ciężko ale to chyba wykonalne
                                      Użytkowników, którzy posiadają ponad pięćset wpisów jest około stu dwudziestu. Jeśli zmniejszymy zakres do dwustu postów, to liczba ichmości wzrasta do blisko dwustu siedemdziesięciu sztuk; dla minimum stu postów na koncie mamy już prawie czterystu pięćdziesięciu kolegów. A gdzie reszta panów (i być może pań :) )?.. Powodzenia :)

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                      (reklama) Jest potęgą, ale ani sama w sobie i przez się ani w każdych okolicznościach cudów nie działa.
                                      ... a tutaj, na tym forum, okoliczności mamy dosyć specyficzne. Nie jest zapewne tajemnicą, że diyaudio.pl skupia wokół siebie amatorów tematu, którzy często nie dysponują przesadnie dużymi kwotami na realizację swojego hobby, bo są jeszcze młodzi i nierzadko nie zarabiają jeszcze pieniędzy, lub po prostu nie dysponują nimi na ten cel w takich ilościach, jak by chcieli. Nie twierdzę, że to źle - broń Boże nie chciałbym, aby było to odczytane jako stwierdzenie, że forum diyaudio.pl to forum dla biedaków, lub jako cokolwiek innego, czego tak naprawdę nie mam na myśli. Po prostu takie wyciągam wnioski czytając wpisy pojawiające się na forum i pojawiające się w nich kwoty, jakie koledzy chcą przeznaczać, lub przeznaczają, na tę zabawę. Przyznam, że sam specjalnie nie "szastam" pieniędzmi w tej dziedzinie.

Pomijając już aspekt "dlaczego tak jest", bo zaglądanie komuś do kieszeni, czy portfela, ładne nie jest, przyjąłbym za punkt odniesienia sam fakt, że "tak jest". Idąc tym tropem i zestawiając tenże z dziedziną reklamy dojdziemy do wniosku, że... No właśnie, specyfika tego forum, którą przedstawiłem (jako mój punkt widzenia) jest taka, że raczej nie ściągnie tutaj wielkich firm zajmujących się tematyką audio - a więc w tych okolicznościach reklama może cudów nie zdziałać, o czym wspomniał kolega Komandante W (choć szczerze mówiąc, czy o ten konkretnie aspekt Tobie chodziło, do końca pewien nie jestem ).

Można by postawić pytanie czy to dobrze, czy źle... W mojej ocenie nie najgorzej. Powiedział bym nawet, że całkiem nieźle. Gdyby pojawili się tutaj użytkownicy, dla których inwestycja poniżej kilku tysięcy złotych to grzebanie się w brudach, lub firmy, które przekonywały by nas, że kabel, kondensator czy cokolwiek innego, co nie kosztuje "grubo" jest grzebaniem się w brudach - zapewne pojawiły by się i pieniądze. I w tym momencie wypadało by postawić kolejne pytanie, czy jest nam to potrzebne? Czy właśnie tego byśmy chcieli? Czy to grzebanie się w brudach, choć może i byc faktem, aż tak bardzo nam przeszkadza? Stwierdzam, że nie. Gdyby nam przeszkadzało zapewne nie było by nas tutaj i nie tworzylibyśmy tego, co tworzymy... Cholera, zabrzmiało to dosyć patetycznie, ale przecież tak właśnie jest. Coś tworzymy - mamy swoje podejście do tematu, skupiamy się na tym, na czym chcemy się skupiać, a nie na tym, co jest modne (drogie?) - mamy swój "klimat". Nie ma tutaj bezsensownych kłótni i sporów "o nic" - zobaczcie na AS lub AH i porównajcie. Nie ma tutaj wszechogarniającego marketingu - oczywiście nie można powiedzieć, że marketingu nie ma w ogóle, bo pojawia się, ale jest nienachalny i przez to chyba akceptowany przez ogół. Loudspikersi i niewątpliwa korzyść z ich obecności tutaj - zamówienie organizowane przez LuSzTi'ego (wydaje mi się, że sam Usher raczej nie zainteresował by się nami, bo możemy, jako forum skupiające pewną ilość pewnych ludzi, nie być jego "głównym tardżetem marketingowym"). STX i... no nie ukrywajmy, są najtańsi z tych w miarę sensownych i przez to ogólnie dostępni dla "naszych użytkowników" (o których wspomniałem wcześniej). Jak dla mnie mógłby się tutaj pojawić również pan Lorenc z Visatonami. Po co nam tutaj "rekiny", ich reklamy i ich marketing? Szukałbym innego rozwiązania problemu.

Szukałbym innego rozwiązania problemu - ale do tego potrzebny jest nam kontakt z Questerem. Nie wierzę, że jest tak zajęty, żeby nie znaleźć kilku minut na ten kontakt. Na odbycie kilku rozmów telefonicznych, na napisanie kilku maili. Nie chodzi przecież o "odebranie" mu... Tobie forum. Chodzi tylko o kontynuację działania "fajnego miejsca".

Quester, odezwij się, wejdź na forum, napisz coś! Wyraź swoją opinię, może masz jakieś dylematy - rozumiemy to, każdy je ma - ale zawsze idzie się dogadać. Nikt nie chce Ci niczego odbierać, zabierać - daj nam tylko szansę na kontynuację czegoś, w czego tworzeniu braliśmy i bierzemy, jedni bardziej, inni mniej, udział i nie chcemy tego zaprzepaszczać. Pokaż, że masz jajka... a nawet JAJA!!! (stwierdzam, że mam skłonności do bycia patetycznym ).

Q, odezwij się, napisz coś!!!

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta

Q, odezwij się, napisz coś!!!
                                      Kliknij LUBIĘ TO! :flapper:

Skomentuj

Ku.. Dabyl masz mój głos na admina forum:) pytaniev tylko czy te n głos coś znaczy..:(
                                        Mądrze gadasz chłopie ale coś czuję że to ( całkiem fajne) forum przymiera..

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                          ...Przyznam, że sam specjalnie nie "szastam" pieniędzmi w tej dziedzinie...
                                          Nie tylko Ty :-) Dlatego dla mnie to forum No 1. Z budżetowych głośników dzięki wiedzy, doświadczeniu i ciężkiej pracy potraficie wycisnąć cuda. W razie potrzeby mogę służyć pomocą w sprawach technicznych forum.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X