Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm forum, błędy, propozycje zmian itp.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Ja wiem, że czasem mogę czegoś nie rozumieć ale może mi ktoś to wyjaśni - czym różnią się teraźniejsze tematy Pawła o cyrklach i wycinania laserowego od możliwego tematu dolphin'a z obudowami do wykonania? Inaczej mówiąc dlaczego Paweł ma to prawo którego nie ma dolphin123?
    Bo co innego ogłoszenie o treści - zrobię usługowo co będziesz chciał.
    A co innego temat Pawła, który początkowo miał formę zamówienia zbiorowego na cyrkle. Następnie temat się lekko przeobraził, ale tylko dlatego, że zapotrzebowanie na cyrkle jest cały czas i Paweł zwykle robi parę więcej, ale jest też tak, że się kończą i wtedy temat ma znowu formę zamówienie zbiorowego. Warto zauważyć, że temat dotyczy tylko i wyłącznie cyrkli a nie usługowego robienia czegokolwiek i Paweł robi to praktycznie po kosztach. Ta działalność nie ma formy zarobkowej.

Jeśli uważasz, że jednak nie ma różnicy, to każde zamówienie zbiorowe, które nie ogranicza się do kupienia czegoś i rozesłania, lecz polega także na zrobieniu/wyprodukowaniu czegoś co jest potrzebne, takie zamówienie nie ma racji bytu.

Warto pochylić się także nad jeszcze jedną kwestią - dział ogłoszeń jest jakoś moderowany.
    Jak moderować ogłoszenia o usługach? Do kogo będą pretensje w razie nieuczciwego wykonawcy? Kto będzie ciągany na policję/do sądu/do prokuratury aby złożyć dokumentację w postaci wpisów? Oczywiście Admini. Pretensje będą do moderacji.
    Zaraz dojdzie do tego, że pojawią się ogłoszenia ludzi znikąd, nie koniecznie związane z tematyką forum (np. naprawa AGD) ale przecież Wam przydatne - i będzie lament, że usuwamy.
    Ostatnio był przykład kolegi czarekp9, który chciał robić komuś obudowy na zlecenie a nie umiał dobrać portu BR. Jeśli tak to ma działać to ja dziękuję. Już lepiej zamknąć temat Pawła żeby Wam nie przeszkadzał.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
      o to zróbcie dział na takie jakby "reklamy" userów.
      Czy nawet oczywiste rzeczy trzeba tłumaczyć ?

Teraz posądzacie ludzi o działalność komercyjną i że "piszą pod nią" a co dopiero jak będą oficjalne tematy, reklamy itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Bo co innego ogłoszenie o treści - zrobię usługowo co będziesz chciał.
        A co innego temat Pawła, który początkowo miał formę zamówienia zbiorowego na cyrkle. Następnie temat się lekko przeobraził, ale tylko dlatego, że zapotrzebowanie na cyrkle jest cały czas i Paweł zwykle robi parę więcej, ale jest też tak, że się kończą i wtedy temat ma znowu formę zamówienie zbiorowego. Warto zauważyć, że temat dotyczy tylko i wyłącznie cyrkli a nie usługowego robienia czegokolwiek i Paweł robi to praktycznie po kosztach. Ta działalność nie ma formy zarobkowej.

Jeśli uważasz, że jednak nie ma różnicy, to każde zamówienie zbiorowe, które nie ogranicza się do kupienia czegoś i rozesłania, lecz polega także na zrobieniu/wyprodukowaniu czegoś co jest potrzebne, takie zamówienie nie ma racji bytu.
        No i to ma jakiś sens ale strasznie naciągany (wspominasz tylko o temacie z cyrklami a jest jeszcze drugi - wycinanie laserowo).

Warto pochylić się także nad jeszcze jedną kwestią - dział ogłoszeń jest jakoś moderowany.
        Jak moderować ogłoszenia o usługach? Do kogo będą pretensje w razie nieuczciwego wykonawcy? Kto będzie ciągany na policję/do sądu/do prokuratury aby złożyć dokumentację w postaci wpisów? Oczywiście Admini. Pretensje będą do moderacji.
        Zaraz dojdzie do tego, że pojawią się ogłoszenia ludzi znikąd, nie koniecznie związane z tematyką forum (np. naprawa AGD) ale przecież Wam przydatne - i będzie lament, że usuwamy.
        Ostatnio był przykład kolegi czarekp9, który chciał robić komuś obudowy na zlecenie a nie umiał dobrać portu BR. Jeśli tak to ma działać to ja dziękuję. Już lepiej zamknąć temat Pawła żeby Wam nie przeszkadzał.
        To akurat się zgadza bo nigdy nie wiadomo komu co odbije.

Skomentuj

No i to ma jakiś sens ale strasznie naciągany
          Nie jest naciągany tylko tak było, można to łatwo prześledzić czytając ten wątek.

(wspominasz tylko o temacie z cyrklami a jest jeszcze drugi - wycinanie laserowo).
          O tym wątku zapomniałem ale i do niego się odniosę. A raczej do samego Pawła.
          Problem z jego wątkami jest taki, że mało kto wierzy, że on to robi bezinteresownie, że nic na tym nie zarabia i że często przybywa mu od załatwiania tego wszystkiego siwych włosów. Geneza jego wątków zawsze jest taka, że chce pomóc. Zobacz pierwszy post z wątku o wycinaniu laserowym i podaną ceną wycinania detalu ze zdjęcia. Kto o zdrowych zmysłach gdyby chciał zarabiać na tym podał cenę za wycięcie tego detalu - 12zł? Przecież to się nikomu nie opłaca. Prześledź wątek i zobaczysz, że tam wszystko tak kosztuje. Więc jak on ma na tym zarabiać? A wierz mi, że nie zarabia bo problemy finansowe to u niego standard a jeszcze ciągnie forum.

Widzisz tę subtelną różnicę pomiędzy jego wątkami a wątkami z ogłoszeniami?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

O tym wątku zapomniałem ale i do niego się odniosę. A raczej do samego Pawła.
            Problem z jego wątkami jest taki, że mało kto wierzy, że on to robi bezinteresownie, że nic na tym nie zarabia i że często przybywa mu od załatwiania tego wszystkiego siwych włosów. Geneza jego wątków zawsze jest taka, że chce pomóc. Zobacz pierwszy post z wątku o wycinaniu laserowym i podaną ceną wycinania detalu ze zdjęcia. Kto o zdrowych zmysłach gdyby chciał zarabiać na tym podał cenę za wycięcie tego detalu - 12zł? Przecież to się nikomu nie opłaca. Prześledź wątek i zobaczysz, że tam wszystko tak kosztuje. Więc jak on ma na tym zarabiać? A wierz mi, że nie zarabia bo problemy finansowe to u niego standard a jeszcze ciągnie forum.

Widzisz tę subtelną różnicę pomiędzy jego wątkami a wątkami z ogłoszeniami?
            Oczywiście, że widzę ale nigdy nie wiesz czy inni nie chcieliby też robić czegoś po kosztach elementów by chociażby się pozbyć starych zapasów.

Po prostu zakładasz, że inni na tym chcą zarobić a tylko Paweł robi bezinteresownie.

Skomentuj

Tak sobie myślę, aktualne ogłoszenia a ogłoszenie o usługach to nie taka duża różnica jeśli chodzi o oszustwa. Przecież teraz osoba A ogłasza coś, osoba B jest chętna i wszystko załatwia się na priv. Jeśli chodzi u usługi to też wszystko było by załatwiane na telefonicznie, meilowo itp.

Można w regulaminie takiego działo określić, że forum nie ponosi odpowiedzialności w razie jakich kolwiek oszustw itd

Co do samego istnienia takiego działu jestem za, wiadomo że treści tam zamieszczane były by moderowane więc nie będzie sytuacji, że ktoś ogłasza się:
              (np. naprawa AGD)
              Tematy w nim zawarte były by zamknięte, a możliwość ich edycji tylko po wcześniejszym kontakcie z adminem który temat odblokuje. Głównie chodzi o to żeby nie było spam w takim temacie; ogłoszenie - ktoś zainteresowany to dzwoni, pisze i załatwia wszystko na własną odpowiedzialność.
              Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Bo co do Pawła mamy pewność a w innych przypadkach tej pewności nie mamy.
                Generalnie forum jest tematyczne i ma dział ogłoszeń. Póki co mamy taki status, że Paweł jest sprawdzony i daje możliwość tym, którzy są zbyt leniwi aby poszukać sobie firmy w ich okolicy zamówienia czegoś. Ale działu ogłoszeń usługowych nie ma.
                Kilku osobom to przeszkadza, więc możemy pójść w dwie strony - albo zrównamy wszystkich do regulaminu i będziemy kasować wszystko co będzie się tyczyć jakiejkolwiek działalności usługowej, albo zezwolimy na dział ogłoszeń usługowych.
                Z racji, że (wbrew mniemaniu różnych osób) zależy nam na bezpieczeństwie na forum to raczej to drugie nie wchodzi w grę.
                Więc raczej pójdziemy w temat totalnego zakazu.

I teraz jakie to będzie miało konsekwencje - nie będzie można nikomu polecić kogokolwiek kto np mógłby zaprojektować skrzynkę, zwrotnicę lub całe kolumny. Nie będzie można nikomu polecić żadnej firmy bo będzie to forma reklamy.
                Czy takie działanie ma sens? Czy chcemy aby na forum coś takiego było?

Przypominam także jeszcze jedną, bardzo ważną kwestię - forum jest niekomercyjne, nie jesteście zasypywani żadnymi reklamami.
                Załoga forum chce aby forum dalej było jak najbardziej postrzegane jako niekomercyjne a zezwolenie na ogłoszenia (co więcej płatne) może zmienić tę opinię.

Skomentuj

I teraz jakie to będzie miało konsekwencje - nie będzie można nikomu polecić kogokolwiek kto np mógłby zaprojektować skrzynkę, zwrotnicę lub całe kolumny. Nie będzie można nikomu polecić żadnej firmy bo będzie to forma reklamy.
                  Czy takie działanie ma sens? Czy chcemy aby na forum coś takiego było?
                  I bardzo dobrze, regulamin ma dotyczyć wszystkich.

I teraz pytanie - jesteście w stanie to wyegzekwować? Czy tylko sobie pogadamy a potem wszyscy zapomną.

Skomentuj

I bardzo dobrze, regulamin ma dotyczyć wszystkich.
                    Ciekawe czy inni mają takie samo zdanie...

Skomentuj

Wątpię bo sporo postów poleci do kosza.
                      Pytanie czy ktoś wykona pomiar będzie zbędne bo to reklama dla osoby która się zgłosi, nikogo nie będzie można polecić, a to jest bezsensu...
                      Nie każdy jest użytkownikiem forum od x czasu i może nie wiedzieć do kogo się zgłosić. Chyba dobrze jest tak jak teraz i nie trzeba niczego zmieniać
                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Rozwiązanie: wykonam/zaprojektuję/oddam za darmo. Oficjalnie .

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                          Rozwiązanie: wykonam/zaprojektuję/oddam za darmo. Oficjalnie .
                          Stworzylem taki temat i go skasowano, mimo ze szybko wpisywali sie chetni, do wykonania pewnych prac.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Nie na temat...

...
                            Kłótnie typu "powinno być tak jak ja mówię" do niczego dobrego nie prowadzą, jedynie do tego że na spotkaniach DIYaudio osoby takie nie będą mile widziane.
                            Forum (dla wielu z nas) to nie tylko pisanie postów i dzielenie się informacjami, ale również dobrzy znajomi.
                            Śmiem twierdzić (ze swoich obserwacji) że Ty do nich nie należysz, i z dnia na dzień coraz bardziej się w tym pogrążasz.
                            Inni Twoi "koledzy" robią to samo, może dlatego że rozmawiacie między sobą i każdy każdego podburza do buntu.
                            Prawda jest taka, im bardziej krzyczycie tym bardziej jesteście olewani.
                            Hmm marian, poczytaj co piszesz. W sumie ja też już jestem nie mile widziany? Mi to bardzo lata koło ........<- tu sobie wstaw co chcesz może być na ten przykład... noga.
                            Jeżeli zaś chodzi o poważne zagadnienia tu poruszane myślę, że jedyną formą wyjścia z konfliktowej sytuacji jest rozmowa i wyciąganie wniosków z każdej wypowiedzi.
                            W sumie problem się bierze stąd, że wielu z tu udzielających się jest po części zawodowo związana z tematyką forum.
                            Nie mam sensownego pomysłu bo tam gdzie będzie zależność finansowa nie na zasadzie pomogę, bo mam takie możliwości, wkradnie się marketing, czyli robimy tylko obudowy br, a najlepsze robi .....<- tu sobie wstawcie kogo chcecie.
                            Z jednej strony dążycie by temperować nowych wskakujących tutaj jak do sklepu po bułki... Hmm nie wiem.
                            Jak bym coś mądrego wymyślił, to dam znać. Przemyślenia w temacie jakieś mam, bo podobne rzeczy miały miejsce na AC forum, gdzie cwaniaczki brali kody pisane w ramach w sumie lispowego DIY, i pakowali to w komercyjne oprogramowanie.
                            Pozdrawiam
                            P.S.
                            Panowie jeszcze raz bardzo proszę o dystans, bo to poważne sprawy. I jak więcej będzie takiego szarpania, to Was zaproszę do mojego pięknego Miasteczka kupię 2 kraty wódy, wynajmę salę i nie wypuszczę póki debaty nie przyniosą efektu

Skomentuj

Zamieszczone przez asa Zobacz posta
                              I jak więcej będzie takiego szarpania, to Was zaproszę do mojego pięknego Miasteczka kupię 2 kraty wódy, wynajmę salę i nie wypuszczę póki debaty nie przyniosą efektu
                              Obiecanki cacanki

Skomentuj

Obiecanki cacanki
                                Tralllala nie znasz mnie

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta

Rzeczywiście! tyle czasu a nie rzuciło mi się nawet w oczy - działa jak widać, tragicznie, ograniczenia rozmiaru obrazka (kto to teraz wprowadza), to że się otwiera w tym samym oknie też jest porażką, bo posta muszę drugi raz pisać, ale już wiem na przyszłość, żeby z tego nie korzystać. Skoro ja tego nie zauważyłem, to świeżak zauważy? Na czerwono albo granatowo to i jakieś logo obrazka chociaż wstawić.
                                  Te linki co zaznaczyles ramka to glownie opis funkcji i mozliwosci dla niewtajemniczonych + link bezposredni do zewnetrznego mechanizmu do obrazkow - nazwijmy go a'la imageshack, co do zalacznikow per temat to polecam spinacz:

Ten twoj przyklad to specjalnie wyszukany, ja jakos nie widze problemu w zarzadzaniu plikami per temat - jest to raczej wygodne.
                                  A to ze widok calosciowy ze sie nie miesci i wyglada do dupy to akurat nie nasz problem, programisci vB z wietnamu tez to wiedza ze mechanizm jest do kitu.

Tak wiec - nie ma zle, cieszmy sie dziajacym forum.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    I jak więcej będzie takiego szarpania, to Was zaproszę do mojego pięknego Miasteczka kupię 2 kraty wódy, wynajmę salę i nie wypuszczę póki debaty nie przyniosą efektu
                                    ASA na prezydenta !! ... !

Skomentuj

Hmm marian, poczytaj co piszesz.
                                      Hmm, jak można pisząc coś jednocześnie nie czytać tego? :)

Tak naprawdę, to cała ta sytuacja userzy kontra moderzy robi się już denerwująca bo nudna, cały czas ma jakiś problem tylko kilka osób... tłumaczy się im jak co wygląda ale oni nadal swoje.
                                      Wieje nudą, naprawdę, może wymyślcie jakąś nową zabawę?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Hmm, jak można pisząc coś jednocześnie nie czytać tego? :)

Tak naprawdę, to cała ta sytuacja userzy kontra moderzy robi się już denerwująca bo nudna, cały czas ma jakiś problem tylko kilka osób... tłumaczy się im jak co wygląda ale oni nadal swoje.
                                        Wieje nudą, naprawdę, może wymyślcie jakąś nową zabawę?
                                        Tak naprawdę to problem ma dużo więcej osób którzy po prostu nie chcą się wypowiadać tutaj bo nie mają czasu na takie bzdury lub po prostu szkoda im nerwów a ja nie mam zamiaru ich zmuszać skoro nie chcą brać w tym udziału.

Skomentuj

nie mają czasu na takie bzdury
                                          I na tym proponował bym zakończyć :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X