Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ej Panowie, złośliwościami nic nie osiągniemy. Jeśli kolega Branża mógłby pomóc i pokazać jak się ma pomiar do 300-400hz w tej komorze i polu bliskim byłbym wdzięczy.

Skomentuj

A najważniejsze jest to, że mimo tak przygotowanego pomieszczenia sami deklarują wiarygodność pomiarów powyżej 200 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Sugeruje już z tymi ciągłymi złośliwościami skończyć bo zachowujecie się jak Dzieci ...
        Musisz przyznać że, z twojej strony też trochę ich płynie. Nie daj się sprowokować, Tobie nie wypada

Skomentuj

Nie no mam wrażenie że pisze do osób które nie potrafią czytać ...

Trzeba rozróżniać pomiary porównawcze , robocze i końcowe itd.. A etapie pomiarów roboczych nie wykonuje pomiarów w polu bliskim i łączeń bo tego nie potrzebuje. Jeśli mam wątpliwości to takowe wykonuje i sprawdzam na końcu
          Ja wiem że pomiary się pokrywają z łączonymi i dlatego nie robię ich na każdym kroku bo to by była gehenna. Wolę nie ruszać mikrofonu ustawione w polu dalekim aby nie mieć potem pewność przy pracach z filtrami.
          Co jednak nie oznacza że to co piszesz jest Faktem i prawda - Całkowicie się z Tobą zgadzam

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Musisz przyznać że, z twojej strony też trochę ich płynie. Nie daj się sprowokować, Tobie nie wypada
          - Jeśli tak było to przepraszam ... Nie miałem tego na celu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
          A najważniejsze jest to, że mimo tak przygotowanego pomieszczenia sami deklarują wiarygodność pomiarów powyżej 200 Hz.
          - Ja też pisałem jakiś czas temu na tym Forum odpowiadając na pytanie że u mnie jest podobnie. Około 250Hz poniżej nieco się już "gubi" ale niedużo. a poniżej 100Hz widać na każdym moim pomiarze roboczym sygnaturę pomieszczenia.
          Robiąc pomiary codziennie i to bardzo dużej ilości od wielu lat. Znam już odpowiedź swojego pomieszczenia i nie muszę co 5 minut przestawiać mikrofonu aby to sprawdzić. W około 90% potwierdza się to na końcu robiąc pomiary sprawdzające. Czy Ja piszę po Chińsku 10 raz to samo ?

Skomentuj

twoimi metodami bo osoby postronne mogą to błędnie odczytać.
            No przecież nie moimi :)

Ale ażeby nie było tak kolorowo to nie podoba mi się zakres 80-150
            Dlaczego charka się wznosi na końcu pasma ??
            To nie do końca wytłumione obicie od gleby
            Nie mam pełnej wersji ATRA żeby zapisać impuls i Ci pokazać niestety :)
            Na pomiarze NF nie ma tego podbicia jak widać .

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
              Czyli prawie jak w domu :)

Skomentuj

Ja mam serdeczną prośbę
                - zrobię cierpliwości - widziałem twoją prośbę :)

Skomentuj

Ok, dzięki. Jeśli się krępujesz i obawiasz fali krytycznych postów, możesz wrzucić na pw, słowo harcerza nie udostępnię na Twitterze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    zapisać impuls i Ci pokazać niestety
                    OK ... Pomiar z dworu wygląda Bardzo ładnie - przyznaje

Ok, dzięki. Jeśli się krępujesz i obawiasz fali krytycznych postów
                    - już się chyba przyzwyczaiłem. To pewnie dlatego ze jestem branżowcem :).

Ale dziwi mnie trochę fakt: Bo Ja tu jestem jawnie od 1 postu z Imienia i Nazwiska. A partyzantów , Kretów , i podżegaczy nie brakuje ukrywających się za kolejnymi nickami i wracającymi jak Echo :).

Skomentuj

AA rozumiem, czyli wszystko rozchodzi sie o ten mikrofon i jego przestawianie. Ja poslugujac sie pomiarem bramkowanym i bliskim musze przestawic mikrofon, a Ty masz takie pomieszczenie, ze nie musisz :)
                      Nie wiem moj drogi Adamie, ale troche sie zapetlasz, choc fakt faktem juz nieco widac pewne ugiecie w temacie. Szkoda, ze jak do tej pory caly czas usilnie chcesz nas przekonac, ze majac do dyspozycji jakies tam pomieszczenie z gabka na scianie, mozesz osiagnac dokladniejsze pomiary, niz my nie majacy tego pomieszczenia. Otoz tutaj sie mylisz i to caly czas staramy Ci sie wyjasnic. Oczywiscie, ze lepiej miec takie pomieszczenie niz zwykly pokoj, ale nawet zwykly pokoj nie stanowi problemu jesli wiesz co chcesz zmierzyc i wiesz jak to nalezy zmierzyc.

Dam jasny przyklad co mi sie nie podoba. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa czy tutaj mam uwierzyc, ze pomiar glosnikow nie nosi sygnatury pomieszczenia od 100hz (ze nizej to nawet nie wspominam)? Nie wierze, ze takie zafalowania charakterystyki sa spowodowane przez sam glosnikik i obudowe. Dla mnie ten pomiar jest zrobiony wlasnie byle jak, bo uwierzyles Adam w precyzje swoich pomiarow. Dlatego wlasnie nie rozumiem, po co pokazujesz publicznie taki pomiar? Rozumiem, ze dla siebie mozesz robic co chcesz, ale ja gdybym chcial zobaczyc w na pomiary, jak zachowuja sie zastosowane glosniki, to widze glosniki i Twoje odbicia pomieszczenia.

"
                      *** Wszystkie pomiary:
                      FR - robocze bez wygładzania i bez bramkowania w pełnym pasmie
                      HD - 1/48okt
                      CSD - 1/24okt bramka 24ms "

Skomentuj

PM - sorki ale mi się już nie chce dalej pisać tego samego.

Apropo zafalowań w pasmie powyżej 100Hz spójrz na pomiar pharona i ravena z komory i dworu i zobacz.
                        Ty uważasz że głośnik gra jak prosta kreska ??

Idę do pracy - sorki

Skomentuj

OK ... Pomiar z dworu wygląda Bardzo ładnie - przyznaje
                          tak tylko taki pomiar z dworu nie nadaje się do zrobienia zwrotnicy :) przez te odbicia .

Apropo zafalowań w pasmie powyżej 100Hz spójrz na pomiar pharona i ravena z komory i dworu i zobacz.
                          Ty uważasz że głośnik gra jak prosta kreska ??
                          Nie chodzi żeby każe malutkie zafalowanie było widoczne bo to do niczego nie potrzebne jest :)

Skomentuj

PM - sorki ale mi się już nie chce dalej pisać tego samego.
                            Noo wlasnie mi tez. Nie potrafie pojac jakie zlo widzisz w bramkowaniu, ktore mialoby cos Ci maskowac?

Idę do pracy - sorki
                            Owocnej pracy!

Skomentuj

Proszę ...

Czerwone - Bez bramkowania
                              Czarne - Pole bliskie
                              Niebieskie - Pomiar bramkowany

Głośnik w:
                              - obudowie wentylowanej
                              - Nie wytłumionej
                              - 22 / 34 / 40 cm ( foto )

na pomiarze niebramkowanym: na 430Hz, 750Hz, 870Hz widać nieprawidłowości - podejrzewam ze to brak wytłumienia.
                              Teraz wytłumiam obudowy więc się niedługo okaże co poprawi w pasmie :). Nieprawidłowości wypomniane przy tym są bardzo słabe jak na moje doświadczenie z różnymi głośnikami w skrzynkach prostopadłościennych.
                              Pomiar bramkowany tego nie wyłapał ...

wracam do pracowni ...
                              Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 20:22.

Skomentuj

Panowie, dziś na TVN24 o godzinie 21:30 będzie reportaz o ZETA ZERO :)

Skomentuj

Pomiar bramkowany tego nie wyłapał ...
                                  Od tego jest pomiar wodospadu i pomiar bliski.

Skomentuj

proszę ... To już chyba wszystko o co prosiliście. teraz możecie napisać mi całą listę nieprawidłowości :flapper::flapper:

obudowę wytłumiłem: to co na zdjęciu plus tylna ścianka czego nie widać
                                    celowo zrobiłem pomiary przed po wytłumieniu aby zobaczyć wpływ obudowy niewytłumionej w tym przypadku na charki ...

przed i po wytłumieniu: pomiary niebramkowane.

niebramkowany vs bramkowany po wytłumieniu

niebramkowane pole dalekie vs pole bliskie po wytłumieniu

uwagi: po wytłumieniu obudowy poza nieprawidłowościami które były widoczne prędzej, zmieniło się także pasmo między 600-700Hz , 950 - 1400Hz. I pojawiło się płytkie ale wyraźne osłabienie okolic 1200Hz.

Moją fanaberią jest także wytłumianie kolumn na podstawie pomiarów przed przystąpieniem do filtracji kolumn. Czytałem u Was kilkanaście razy że zalecacie tłumić obudowę na końcu na słuch. Czyli po raz kolejny robimy cos inaczej - A skoro robimy coś inaczej to Ja robię to źle bo jestem w mniejszości :flapper::flapper::flapper:
                                    Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 22:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Panowie, dziś na TVN24 o godzinie 21:30 będzie reportaz o ZETA ZERO
                                      Po obejrzeniu reportażu, muszę stwierdzić że to nie był reportaż o Zeta Zero, tylko z udziałem Zeta Zero

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Od tego jest pomiar wodospadu i pomiar bliski.
                                        - wiem :) ale jak widać pomiar bliski nie wyłapał wszystkiego bo też był bramkowany. Chociaż pięknie pokazał nieprawidłowości na 430Hz, 550Hz
                                        Wodospady robię - Jak wiesz :) A ty ??

Skomentuj

proszę ... To już chyba wszystko o co prosiliście. teraz możecie napisać mi całą listę nieprawidłowości
                                          Masz dwa pytania odemnie ktore tobie zadałem
                                          A potrafię byc upierdliwy :p
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X