Ej Panowie, złośliwościami nic nie osiągniemy. Jeśli kolega Branża mógłby pomóc i pokazać jak się ma pomiar do 300-400hz w tej komorze i polu bliskim byłbym wdzięczy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spam Post :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaSugeruje już z tymi ciągłymi złośliwościami skończyć bo zachowujecie się jak Dzieci ...
Skomentuj
-
Nie no mam wrażenie że pisze do osób które nie potrafią czytać ...
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaTrzeba rozróżniać pomiary porównawcze , robocze i końcowe itd.. A etapie pomiarów roboczych nie wykonuje pomiarów w polu bliskim i łączeń bo tego nie potrzebuje. Jeśli mam wątpliwości to takowe wykonuje i sprawdzam na końcuZamieszczone przez Branża Zobacz postaJa wiem że pomiary się pokrywają z łączonymi i dlatego nie robię ich na każdym kroku bo to by była gehenna. Wolę nie ruszać mikrofonu ustawione w polu dalekim aby nie mieć potem pewność przy pracach z filtrami.
Co jednak nie oznacza że to co piszesz jest Faktem i prawda - Całkowicie się z Tobą zgadzam
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaMusisz przyznać że, z twojej strony też trochę ich płynie. Nie daj się sprowokować, Tobie nie wypada
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaA najważniejsze jest to, że mimo tak przygotowanego pomieszczenia sami deklarują wiarygodność pomiarów powyżej 200 Hz.
Robiąc pomiary codziennie i to bardzo dużej ilości od wielu lat. Znam już odpowiedź swojego pomieszczenia i nie muszę co 5 minut przestawiać mikrofonu aby to sprawdzić. W około 90% potwierdza się to na końcu robiąc pomiary sprawdzające. Czy Ja piszę po Chińsku 10 raz to samo ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postatwoimi metodami bo osoby postronne mogą to błędnie odczytać.
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaAle ażeby nie było tak kolorowo to nie podoba mi się zakres 80-150Zamieszczone przez Branża Zobacz postaDlaczego charka się wznosi na końcu pasma ??
Nie mam pełnej wersji ATRA żeby zapisać impuls i Ci pokazać niestety :)
Na pomiarze NF nie ma tego podbicia jak widać .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaA najważniejsze jest to, że mimo tak przygotowanego pomieszczenia sami deklarują wiarygodność pomiarów powyżej 200 Hz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaJa mam serdeczną prośbę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postazapisać impuls i Ci pokazać niestety
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaOk, dzięki. Jeśli się krępujesz i obawiasz fali krytycznych postów
Ale dziwi mnie trochę fakt: Bo Ja tu jestem jawnie od 1 postu z Imienia i Nazwiska. A partyzantów , Kretów , i podżegaczy nie brakuje ukrywających się za kolejnymi nickami i wracającymi jak Echo :).
Skomentuj
-
AA rozumiem, czyli wszystko rozchodzi sie o ten mikrofon i jego przestawianie. Ja poslugujac sie pomiarem bramkowanym i bliskim musze przestawic mikrofon, a Ty masz takie pomieszczenie, ze nie musisz :)
Nie wiem moj drogi Adamie, ale troche sie zapetlasz, choc fakt faktem juz nieco widac pewne ugiecie w temacie. Szkoda, ze jak do tej pory caly czas usilnie chcesz nas przekonac, ze majac do dyspozycji jakies tam pomieszczenie z gabka na scianie, mozesz osiagnac dokladniejsze pomiary, niz my nie majacy tego pomieszczenia. Otoz tutaj sie mylisz i to caly czas staramy Ci sie wyjasnic. Oczywiscie, ze lepiej miec takie pomieszczenie niz zwykly pokoj, ale nawet zwykly pokoj nie stanowi problemu jesli wiesz co chcesz zmierzyc i wiesz jak to nalezy zmierzyc.
Dam jasny przyklad co mi sie nie podoba. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa czy tutaj mam uwierzyc, ze pomiar glosnikow nie nosi sygnatury pomieszczenia od 100hz (ze nizej to nawet nie wspominam)? Nie wierze, ze takie zafalowania charakterystyki sa spowodowane przez sam glosnikik i obudowe. Dla mnie ten pomiar jest zrobiony wlasnie byle jak, bo uwierzyles Adam w precyzje swoich pomiarow. Dlatego wlasnie nie rozumiem, po co pokazujesz publicznie taki pomiar? Rozumiem, ze dla siebie mozesz robic co chcesz, ale ja gdybym chcial zobaczyc w na pomiary, jak zachowuja sie zastosowane glosniki, to widze glosniki i Twoje odbicia pomieszczenia.
"
*** Wszystkie pomiary:
FR - robocze bez wygładzania i bez bramkowania w pełnym pasmie
HD - 1/48okt
CSD - 1/24okt bramka 24ms "
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaOK ... Pomiar z dworu wygląda Bardzo ładnie - przyznaje
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaApropo zafalowań w pasmie powyżej 100Hz spójrz na pomiar pharona i ravena z komory i dworu i zobacz.
Ty uważasz że głośnik gra jak prosta kreska ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaPM - sorki ale mi się już nie chce dalej pisać tego samego.
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaIdę do pracy - sorki
Skomentuj
-
Proszę ...
Czerwone - Bez bramkowania
Czarne - Pole bliskie
Niebieskie - Pomiar bramkowany
Głośnik w:
- obudowie wentylowanej
- Nie wytłumionej
- 22 / 34 / 40 cm ( foto )
na pomiarze niebramkowanym: na 430Hz, 750Hz, 870Hz widać nieprawidłowości - podejrzewam ze to brak wytłumienia.
Teraz wytłumiam obudowy więc się niedługo okaże co poprawi w pasmie :). Nieprawidłowości wypomniane przy tym są bardzo słabe jak na moje doświadczenie z różnymi głośnikami w skrzynkach prostopadłościennych.
Pomiar bramkowany tego nie wyłapał ...
wracam do pracowni ...Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 20:22.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaPomiar bramkowany tego nie wyłapał ...
Skomentuj
-
proszę ... To już chyba wszystko o co prosiliście. teraz możecie napisać mi całą listę nieprawidłowości :flapper::flapper:
obudowę wytłumiłem: to co na zdjęciu plus tylna ścianka czego nie widać
celowo zrobiłem pomiary przed po wytłumieniu aby zobaczyć wpływ obudowy niewytłumionej w tym przypadku na charki ...
przed i po wytłumieniu: pomiary niebramkowane.
niebramkowany vs bramkowany po wytłumieniu
niebramkowane pole dalekie vs pole bliskie po wytłumieniu
uwagi: po wytłumieniu obudowy poza nieprawidłowościami które były widoczne prędzej, zmieniło się także pasmo między 600-700Hz , 950 - 1400Hz. I pojawiło się płytkie ale wyraźne osłabienie okolic 1200Hz.
Moją fanaberią jest także wytłumianie kolumn na podstawie pomiarów przed przystąpieniem do filtracji kolumn. Czytałem u Was kilkanaście razy że zalecacie tłumić obudowę na końcu na słuch. Czyli po raz kolejny robimy cos inaczej - A skoro robimy coś inaczej to Ja robię to źle bo jestem w mniejszości :flapper::flapper::flapper:Last edited by Zap Projekt; 03.03.2015, 22:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPanowie, dziś na TVN24 o godzinie 21:30 będzie reportaz o ZETA ZERO
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOd tego jest pomiar wodospadu i pomiar bliski.
Wodospady robię - Jak wiesz :) A ty ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaproszę ... To już chyba wszystko o co prosiliście. teraz możecie napisać mi całą listę nieprawidłowości
A potrafię byc upierdliwy :pJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj