Zamieszczone przez Echo1
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo lubie wspierac krajowych producentow, tylko widocznie trzeba im troche pomoc :)
Skomentuj
-
Pisałem już o tym gdzieś na forum.
Zakupiłem je bo klient się upierał na nie.
Wizualnie różnice to
- Mniejszy magnes
- malutkie nabiegunniki
-sztywniejsze zawieszenie
W pomiarze wyszedł mi FS około 96-98 Hz
Miałem 2 sztuki i były bardzo podobne więc producent trzyma parametry.
Tyle że to nie parametry dawnego GDN 13/40/2 którego również miałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaMiałem GDN 15/40/5 które po zmierzeniu miały Fs 58Hz ale potrafiły wydawać bas.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaZawieszenie było sztywniejsze , tak jak by dolny resor trzymał je za mocno .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTaka sprawa:
Od zamowienia do realizacji dwa dni. Wzorowo zapakowane i zabezpieczone, ale... Co z tego jak to zupelnie inny glosnik niz oryginal gdn 17/100! Magnes jest duzo duzo mniejszy, co przeklada sie na iscie gowniane parametry. Inna jest rowniez kopulka przeciwpylowa, mniejsza niz w oryginale, moze to detal ale jednak.
Ogolnie jestem zniesmaczony tym, ze Tonsil co innego podaje na stronie, a co innego dostaje w pudelku. Jutro jade na urlop i prawdopodobnie bede przejezdzal kolo Wrzesnii i odwiedze sklep z reklamacja towaru.
Chiński kosz, bardzo popularnego obecnie kształtu ale co jest na nim? Wygląda jak membrana polipropylenowa z GDN 17/50/2 i taki sam od niego magnes.
Miałem GDN 17/100 z produkcji Pro-Tonsilu. Mierzyłem w nim tylko spl artą i charakterystyka odpowiadała niemal idealnie kształtem tej z cytowanej karty katalogowej
" http://www.tonsil.ro/Drivers/GDN1710012.htm
http://www.tonsil.ro/Specs/GDN17100.htm "
Głośnik miał 110mm magnes z wentylowanym rdzeniem, membranę papierową powlekaną emulsja tłumiącą o głębokiej czerni wyglądającej jak asfalt. duży kapsel przeciwpyłkowy osłaniał cewkę średnicy 35mm. GDN 17/100 nie miał równiez szczelin wentylacyjnych pod zawieszeniem. Głośnik wkładałem do obudowy 15,6litra, trochę sprawiało kłopotów strojenie, wymagało długiej rury nawet jak na 44 Hz i starannego wytłumienia. Głośnik nie miał żadnej etykiety z tyłu, tylko zwykły kawałek papieru z wydrukowanym na drukarce komputerowej symbolem modelu.
To coś ze zdjęć może jest nazwane tak samo ale na pewno to nie jest TEN GDN 17/100. Znacznie bliżej parametrami z tamtym GDNem jest obecnie Audaphon 180 lub Monacor SPH-6M - oba na tym samym koszu zrobione.
Ciekawe jak jest z innymi głośnikami Tonsilu? Czy też parametry są tak dowolnie kształtowane?Last edited by tutrak; 14.08.2014, 23:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCzyli tak jak przypuszczałem, nadmiernie nadmuchany balonik z którego własnie uszło powietrze, ale zrobił swoje. Ludzie znów wychwalali Tonsila pod niebiosa i zachwycali się tą konstrukcją widmo której nikt postronny i w miarę obiektywny nie miał szans posłuchać. Tak na prawdę nie wiadomo czy to w ogóle i jak gra czy może jest tylko ładnym meblem z masą głośników i odpowiednio dorobioną historią.
Jakby coś z tego miało być to kolumny by już grały i byliby tacy co ich słuchali.
W taki sposób powstał Tonsil Louspeaker Company S.A. który wszedł na Warszawską Giełdę Papierów Wartościowych przy pomocy jednego wymyślonego memorandum informacyjnego. Czego w nim tam nie było?? - że będą produkować biospeakera, nowe Altusy Grand i Hi-End. A tak naprawdę okazało się, że chyba jedyna ich inwestycja było sfinansowanie druku dokumentacji emisyjnej. Po dwóch latach spadku wartości akcji i niezapłaceniu za licencje i dzierżawę sprzętu od likwidatora Tonsil S.A. spółka TAC S.A. została usunięta z GPW.
Teraz ludzie którzy w TAC S.A. nie mieli za wiele do rządzenia robią drugie podejście marki Tonsil na Giełdę Papierów Wartościowych. Ciułacze i spekulanci giełdowi jak stare wróble nie dadzą się dwa razy nabrać na to same końskie łajno, wiec trzeba ich zachęcić bardziej wiarygodnymi informacjami o nowych produktach, pracach rozwojowych i pomysłach do których sfinansowania potrzebny jest kapitał. I oczywiście w polskim modelu kapitalizmu kapitał ten chcą pozyskać od ciułaczy giełdowych i spekulantów, bo polskojęzyczne banki praktycznie już żadnemu przemysłowi nie udzielają kredytów - zwłaszcza na start-up.
Skomentuj
-
Bylem w Tonsilu i sprawa sie wyjasnila. Glosnik, ktory dostalem zostal wyslany omylkowo i nie jest to gdn 17/100, tylko zupelnie inna konstrukcja dla nowych zestawow glosnikowych. Ucielem mila pogawedke z dyrektorem do spraw produkcji o materialach, czesciach, elementach, nowych produktach i takie tam :)
Skomentuj
Skomentuj