Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No więc dzisiaj sprawdziłem programem MBRWORK i ten program go nie wykrywa...
    Wynalazł tylko jeden dysk, którym był pendrajw (mój dysk odpiąłem na czas tych zabaw), no ale dla świętego spokoju kliknąłem, żeby usunął mbr i usunął mi z pendrajwa mbr i już mi hirens się nie odpala, muszę go jeszcze raz chyba skopiować, ale chyba nie będę się w to bawił.
    Dysk jest ewidentnie padnięty. Nie mam pojęcia jak go wskrzesić :)

Skomentuj

zobacz jeszcze jakimś linuxem live cd czy go widać

Skomentuj

Odpaliłem z hirensa MINI WINDOWS XP i tam go nie widać. Linux live cd w ogóle nie chciał z tym dyskiem się odpalić... Tak samo jak mój windows z mojego dysku nie chcial się odpalić, gdy ten felerny dysk jest podpięty...

Skomentuj

Tak z ciekawosci, co to za dysk mozesz podac model.

Skomentuj

Ja chyba tez mam problem z dyskiem, laptop lenovo t60. Uruchamia sie xp i po kilku kliknieciach zawiesza sie na amen, na nic nie reaguje. Nowego systemu wgrac nie mozna bo jakis blad wyskakuje, uruchomienie ubuntu z płyty tez sie zawiesza. Po włożeniu innego dysku, wgrany na niego system sie nie laduje. Ubuntu tez sie nie uruchamia. Ci moge z nim zrobić?

Skomentuj

To sprawdź pamięć , skoro inny dysk nie działa poprawnie to wątpię że problem leży povstronie starego dysku

Skomentuj

Wymieniłem pamięć z innego sprawnego laptopa i dalej to samo.

Skomentuj

Ten dysk, o którym pisałem w poprzednich postach to: HITACHI HTS545032B9A300 320GB 5K500 B-320, a pochodzi z laptopa TOSHIBA. Już go zostawiłem w spokoju. Trzeba kupić nowy i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                    Wymieniłem pamięć z innego sprawnego laptopa i dalej to samo.
                    pamiętasz jaki błąd wyskakuje ?

Skomentuj

Po prostu staje zawiesza dysk nie rusza sie, wiatra utrzymuje stale obroty, pomaga jedynje reset.

Skomentuj

Czy laptop ma opjcę bootowania z usb ? próbowałeś tej opcji ? Domyślam się że dysk z lenovo włożony do innego kompa działa normalnie ?

Skomentuj

_NATAN_5064 - jesli ramy sa ok (choc zawsze warto przetestowac memtestem, aby miec 100% pewnosci) to sadze, ze dysk zalapal jakies bady i stad te problemy, trzeba by go wyciagnac, podlaczyc do innego kompa(np przez przejciowke Sata-USB, lub bezposrednio) i przeskanowac np HD Tune, ewentualnie odaplic minixp z hirensa i rowniez test HD Tune, ale ja zawsze wole wywalic dysk i testowac na innym kompie.
                          Last edited by jacekxyz; 30.03.2014, 15:18.

Skomentuj

Zapytam o inną rzecz przy okazji.

Poszukuję laptopa dla mamy. Taki do 700zł, poleasingowy. Zastosowanie to głównie internet, ew. word/muzyka. Ekran najlepiej w okolicach 15", nie większy, nie mniejszy. Rozglądam się za Lenovo i Dellami.
                            Chciałbym, aby to był dość pancerny, flagowy model. Myślę o T61. Nie wiem natomiast np. jakich procesorów unikać, jaki lepiej wziąć. Myślę o C2D 2x 2,2GHz. Ramu to tak min. 2GB.

Nad czym się rozglądać? Może ktoś poleci jakąś firmę z Krakowa, która rozprowadza taki poleasingowy towar w fajnym stanie? Na pewno zajrzę we wtorek do AMSO, bo z nimi już miałem do czynienia i są spoko, to może mi coś doradzą.

EDIT: Ten wydaje się być ok: http://allegro.pl/lenovo-t61-2-4-2-0...068245146.html
                            Musiałbym tylko dopytać o tą baterię, która pewnie jest nieoryginalna.
                            Last edited by cudny90; 30.03.2014, 17:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                              Nie wiem natomiast np. jakich procesorów unikać,
                              Nie procesory tylko pewne układy graficzne, kiedyś widziałem listę wadliwych grafik w necie które byle montowane w laptopach różnych producentów, Z twojego wyboru lapka tam jest grafika nVidia NVS 140M czyli inaczej GeForce 8400MGS z obniżonym zegarem. Hmm procesory jak dla mnie nie wypał to intel-atom ale to raczej w netbookach siedzą.

Skomentuj

OK, laptopa już kupiłem T61 2x 2GHz, 4GB ram, 160GB dysk, 700zł z gratisową przesyłką wytargowałem.

Skomentuj

Wstawilem ten dysk do pc i wszystkie dane mozna bylo odczytać, zgralem co trzeba. Podlaczylem znowu do lapka i przy probie instalacji wyskakuje blad ze nie ma dysku zainstalowanego, ale w biosie go widać. ..

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                    Wstawilem ten dysk do pc i wszystkie dane mozna bylo odczytać, zgralem co trzeba. Podlaczylem znowu do lapka i przy probie instalacji wyskakuje blad ze nie ma dysku zainstalowanego, ale w biosie go widać. ..
                                    Botowanie sie nie przestawilo? sprawdz w biosie. To jest dysk, ktory normalnie pracowal i zaczal szwankowac? czy jakis dolozony ostatnio? Jak wsadziles go do stacjonarki, testowales tak jak napisalem HD Tune?, on moze w innym kompie normalnie pracowac, moze miec kilka badow w miejscu gdzie masz zapisanego Windowsa i w laptopie beda takie objawy jak opisales wczesniej. Pewnie skanu nie zrobiles, a bez tego to wrozenie z kart.

Skomentuj

Bootowanie bylo dobrze ustawione

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------

Dysk byl "od nowości" w laptopie, przeskanowalem na razie 1/4 i nie ma bad sektora na razie, wyskoczyl komunikat jedynie o kabelku, ze nie do konca łączy.( tak wyczytalem )

Skomentuj

Przeskanuj caly, w sekcji Health - cos swieci na zolto? Ten komunikat, moze cos gdzies nie kontaktuje? kurcze trudno powiedziec nie widzac kompa.
                                        Last edited by jacekxyz; 30.03.2014, 21:10.

Skomentuj

W tej zakładce jest tylko ''attention", zainstaluje ubuntu przez pc na tym dysku i podłącze do lapka, a nuż widelec zatrybi.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:09 ----------

Wgralem ububtu przez pc i dziala dobrze na pc. A po podlaczeniu do laptopa wyskakuje takie o :

Skomentuj

Czaruję...
                                          X