Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mobias, C2D już nie taki dzisiejszy :)
    ja w sumie nie pamiętam jakie bebechy miał mój pierwszy komp ale głównym środowiskiem był DOS, z którego jak chciałem pograć w Pasjansa to odpalałem 3.11 miał przycisk TURBO z wyświetlaczem koło przycisku ON/OFF

Skomentuj

Zaczynałem na intel 286, chyba 2MB RAM, bez hdd tylko dwa flopy 5,25.
      Grafika chyba hercules, monitor był na takim złączu jak RS232, monochromatyczny, z dodatkowym ekranem chroniącym użytkownika.
      To było w roku … 2000, (miało się technologię na czasie, he?).
      Ale rodzice nie mieli kasy, a ja miałem możliwość przyjmowania kompów z wyprzedaży po kasacjach. To brałem co dawali.

Potem hurtem leciały, kilka 386, 486, Penium, AMD, Cyrix, Via, Winchip, Celerony, Durony, chyba zaliczyłem każdy możliwy CPU jaki był w IBM PC.

Pierwszy „normalny” nie odstający (7 lat od reszty) komp, to Athlon z zegarem 1,4GHz, kupiony w liceum, jak całe wakacje tyrałem na złomie.

Ale dało to dobry start w branżę, ukierunkowało edukację i żyję sobie jako IT.

Skomentuj

I popatrz, 14 lat i jak technologia poszła do przodu.
        Teraz kupisz nowinki a za parę miesięcy zonk, i znowu w tyle :-)
        Chociaż większość to tylko odgrzane kotlety.

Skomentuj

W sumie do normalnej pracy, dwurdzeniowce o wydajności desktopowego C2D 2,4GHz spokojnie starczają, a jak ktoś ma coś klasy i5-2500 to jeszcze dużo czasu minie zanim go przydusi.

Jedynie grafiki lekko idą do przodu i ceny SSD lecą w dół.
          Nie ma specjalnie konkurencji na rynku, wyścig o GHz się skończył, konsole trzymają sektor GPU w spokoju. Chyba ostatnie lata (po wejściu sandy bridge) to najspokojniejszy okres jaki pamiętam. Teraz to się jak wszędzie napędza chęć kupowania, bo nowe, a nie że wydajniejsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
            Jedynie grafiki lekko idą do przodu i ceny SSD lecą w dół.
            Nie ma specjalnie konkurencji na rynku, wyścig o GHz się skończył, konsole trzymają sektor GPU w spokoju. Chyba ostatnie lata (po wejściu sandy bridge) to najspokojniejszy okres jaki pamiętam. Teraz to się jak wszędzie napędza chęć kupowania, bo nowe, a nie że wydajniejsze.
            Otóż to, panie kolego. Procesor sprzed 4 lat daje dziś radę (taki i5 2500k). Graficznie jest postęp, ale już nie taki jak 4-5 lat temu, cieszą dyski ssd, ram jest szybszy i jest go więcej za podobną kasę. Już nie działa to "prawo", że co 1,5 roku podwaja się moc obliczeniowa kompa. Przynajmniej na rynku konsumenckim.

Skomentuj

Dobrze dla nas, gorzej dla sklepów.
              Ja tam nie mam nic do tej małej stagnacji, fajnie że komp przestał być produktem sezonowym.

Serwery też nie szaleją, owszem są niszczyciele jadące na 4 wielordzeniowych prockach, ale takie zawsze były, bo były dla nich zastosowania. Przy okazji obecne Xeony nie uciekają tak bardzo z wydajnością.

Skomentuj

wpakowała mi się do Chroma delta homes, jak to g.. usunąć z komputera?

Skomentuj

sa do tego specjalne programy
                  tez mi sie jakies gowniane strony instalowaly :/
                  nie pamietam juz dokladnie jak to usunac

wpisz w google nazwe + jak usunac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    sa do tego specjalne programy
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    wpisz w google nazwe + jak usunac
                    Twoje rady mnie Paweł często zabijają... :lol:

Skomentuj

Myslisz ze bede pamietal szczegoly o tej godzinie? :p

Skomentuj

Tyle to zrobiłem i szczerze mic dobrego nie znalazłem, poza antywirusami które skanują ci komp, tworzą listę ile masz syfu i aby usunąć musisz zapłacić parę dolców za instalkę. Dziś przy tym posiedzę, straciłem na to wczoraj 20min.. Bez sukcesu :(

Skomentuj

Panowie :

Adwcleaner + Malwarebytes Anti-Malware. ten pierwszy usunie delta coś tam, może coś jeszcze wykryje. A drugi profilaktycznie :)

http://www.instalki.pl/programy/down...dwCleaner.html

http://www.instalki.pl/programy/down...i-Malware.html

I nie instaluj nigdy takich programów, które chcą pieniądze za jakąś usługę - często to jakiś syf.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak pomoże to napisz Marios
                          Last edited by gavron04; 06.01.2015, 11:40.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Super, delta usunął to badziewie. W raporcie widać jak głęboko jest to zakorzenione w plikach. Bez programu specjalnego softu jest to chyba nie do usunięcia.
                            Thanks, gavron04.

Skomentuj

*adwcleaner :)

Skomentuj

sprawdź jeszcze skróty do przeglądarek jakie używasz, prawym na skrót, właściwości i sprawdź czy w linku do pliku właściwego nie masz np. dopisane http://www.lubieplacki.com :)
                                czasem takie programy dorzucają do skrótów odnośniki, żeby nawet po deinstalacji uruchamiały się w przeglądarce ich strony

Skomentuj

Adwcleaner powinien wszystko wyczyścić.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                    sprawdź jeszcze skróty do przeglądarek jakie używasz, prawym na skrót, właściwości i sprawdź czy w linku do pliku właściwego
                                    To jest akurat bardzo proste i często spotykane. Ten cały delta homes włazł mi naprawdę dużo głębiej.

Skomentuj

Zawsze trzeba uzyc min. 2 programy, wlasnie mam na warsztacie kompa, na ktorym adwcleaner nie wykryl nic (dziwne) natomiast Malwarebytes Anti-Malware znalazl 15 roznych smieci, ja od siebie jeszcze polecam starego sprawdzonego wielokrotnie combofixa

Skomentuj

pronas.pl/wnerwiajaca-strona-startowa-http-com-t2597.html Ja mialem kiedys taki problem. Czasem trzeba tez sprawdzic w ustawieniach internetowych , gdy samo wpisze sie do autosatartu.

Skomentuj

czasami też trzeba poszukać wpisów w rejestrach i usunąć

Skomentuj

Czaruję...
                                          X