Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam na laptopach do Internetu Debiana z XFCE, stare C2D ogarnia nawet nowe przeładowane strony, jedynie trzeba się pilnować, żeby nie przesadzić z ilością kart, poza płynnym działaniem nie występuje coś takiego jak "zamulenie" od czasu instalacji.
    No ale w 100% różowo nie ma, sterowniki GPU (przynajmniej tych starych), to niezła kaszana, o dziwo w miarę sensowie działa integra Intela...

Skomentuj

Ja siedzę na linuksach chyba od co najmniej 10 lat.
      Różnych dystrybucjach.
      Jak się skuma o co chodzi dystrybucja nieważna - linuks to jądro reszta do skonfigurowania.
      Ja jestem zadowolony. Ale kiedyś mnie rozkminianie systemu rajcowało. Teraz już jestem leniwy - ma działać.
      A - wśród linuskiarzy jest powiedzenia - " Linuks jest dla leniwych - raz dobrze skonfigurowany działa wiecznie"

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        Ja mam na laptopach do Internetu Debiana z XFCE, stare C2D ogarnia nawet nowe przeładowane strony, jedynie trzeba się pilnować, żeby nie przesadzić z ilością kart, poza płynnym działaniem nie występuje coś takiego jak "zamulenie" od czasu instalacji.
        No ale w 100% różowo nie ma, sterowniki GPU (przynajmniej tych starych), to niezła kaszana, o dziwo w miarę sensowie działa integra Intela...
        Bo z integrami nie było problemów Ja miałem cyrk na T60, bo trafiłem przypadkiem na wersję z radeonem x1300. Debian 5, wszystko fajnie działało, Compiz z pulpitem w formie sześcianu śmigał - bajka optycznie. Przyszedł Debian 6, zmieniły się sterowniki - kaszana... Teraz próbowałem na swoim Dellu E6510 - Quadro NVS 3100 M. Niby fajnie, niby sterowniki są, ale automatyczny instalator krzyczy błędami, tak samo jak te, które można ściągnąć ze strony nvidia. Jakieś tam się udało, coś działało, choć próbowałem tylko z fluxboxem.

Skomentuj

U mnie w hp 8510w Quadro FX570M niby się udało zainstalować na Debianie 7 (oczywiście instalator wymagał doinstalowania kilku pakietów), ale to tak działa, bo działa.
          Filmy na yt wyświetlały się na niebiesko, trzeba było wyłączyć sprzętowe wsparcie GPU i teraz byle filmik/strona i chłodzenie potrafi znacznie przyspieszyć.
          W Dellu E6400 z grafiką Intela natomiast nie było żadnego problemu ze sterownikami, dlatego jako kolejny laptop brałem pod kątem zintegrowanego Intela, nie grzeje się toto "w ogóle" i bierze mało prądu, przy normalnej pracy wentylator pozostaje wyłączony.
          Last edited by ampli; 09.04.2017, 19:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
            Jak się skuma o co chodzi dystrybucja nieważna - linuks to jądro reszta do skonfigurowania.
            Jest jakiś dobry podręcznik do nauki Linuksa?

Skomentuj

Google, dokumentacja danej dystrybucji/pakietu, no i jak coś nie działa fora.

Skomentuj

Zależy co chcesz z tym linuxem robić. Jeśli ma to być do codziennego użytkowania - wrzuć Ubuntu, tylko uważaj, bo to potrzebuje dosyć mocnego kompa. Mój Dell E6510 z i5 450M, 8 GB RAM, NVS 3100 M i SSD Crucial MX200 nie daje rady...

Skomentuj

To nawet nie chodzi o moc obliczeniową, a bardziej o szczęście z dopasowaniem do danego sprzętu, a z Ubuntu to jest różnie, nie zawsze da się w ogóle sterowniki zainstalować, czasem warto popróbować różne wersje, ale ja do Ubuntu się wyleczyłem już dawno, 10.04 działało fajnie, a potem powstały większe muły niż winda.

Skomentuj

Właśnie teraz zainstalowałem Ubuntu na wirtualnej maszynie. Próbowałem wcześniej z pena zainstalować na penie ale jakiś błąd się pojawiał: "no configuration file found No Default or UI configuration directive found" .Formatowałem peny na FAT16, 32, NTFS - bez skutku. Wielkości 4 i 8GB i nie mogłem na tym gracie zainstalować. Albo nie widział pena albo ten błąd co wyżej. Generalnie jeśli piszecie, że system wymagający jak Win7 to lipa. Spróbuję się przesiąść na Ubuntu ale tylko jeśli sprawnie będzie działał FreeCAD.
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zostań lepiej przy Windowsie, szkoda czasu na takie eksperymenty, jeśli Tobie wszystko działa :)

Skomentuj

Konrad, dlaczego chcesz instalowac Linuxa?

Skomentuj

Ja powiem tak... Ostatnio próbowałem odpalić JetBrains PHPstorm na Windowsie 10 na moim złomie. Problem duży z działaniem, dało się z tego korzystać dopiero po kilku(nastu) minutach od uruchomienia. Stwierdziłem, że być może Debian bez zbędnego softu(absolutne minimum) i lekkim środowiskiem w postaci Fluxboxa pozwoli mi na pracę na tym. Poinstalowałem środowisko, Apache, PHP, MySQL, odpalam PHPstorm... Zostawiłem komputer na pół godziny, non stop zużycie procesora 100%, komputer całkowicie zamulony... I wyszło tyle, że na niby zasobożernym Windowsie działa sporo szybciej niż na teoretycznie lekkim Linuxie. Zdziwiło mnie to mocno, bo próby na Linuxie na moim T60 i kiedyś Dellu C600 były dużo lepsze, komputer przyspieszał względem Windowsa nawet przy używaniu Compiza z włączonymi prawie wszystkimi bajerami graficznymi. I jakoś teraz odechciało mi się wracać do Linuxa... Już pomijam to, że dawne próby postawienia interfejsu do diagnostyki samochodów, opartym na FTDI, spowodowały jedynie uszkodzenie interfejsu... Na Windowsie działał, po próbach na Linuxie przestał. I po tamtym, oraz ostatnich próbach stwierdzam, że jedynym sensem używania Linuxa jest używanie oprogramowania, które tylko na nim działa(a nie wiem czy takie w ogóle są). Jeśli jest wersja na Windowsa to lepiej na nim zostać, szkoda czasu na Linuxa. Instalacje części oprogramowania z konsoli, zabawy z kompilacją niektórych paczek, aktualizacja instalująca nowe jądro i wynikające z tego problemy... Nie ma to sensu w codziennym użytkowaniu.

Skomentuj

Ostatnio powychodzily wersje androida na komputery pc. To chyba będzie najprostsze do ogarnięcia dla tych co nigdy nie bawili sie systemami linuxowymi

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                              Ja miałem IIYAMĘ 24 cale i nie ma wielkiej różnicy w obrazie, nie gram w gry, ale dość często zdarza mi się posiedzieć kilka godzin przy kompie bez nadmiernego odczucia zmęczenia wzroku.
                              Na pewno istotną kwestią jest dopasowanie programów do rozdzielczości 4K w połączeniu z WINDOWS10
                              Czyli nie było efektu WOW? Wiem, że są problemy ze skalowaniem. Najlepiej radzi sobie MacOS.
                              Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                              Zostań lepiej przy Windowsie, szkoda czasu na takie eksperymenty, jeśli Tobie wszystko działa
                              Nie poddam się tak łatwo:) Inspiracja poniżej...
                              Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Konrad, dlaczego chcesz instalowac Linuxa?
                              Powodów kilka. Sprawdzam czy da się korzystać z komputera tylko i wyłącznie na legalnym, darmowym oprogramowaniu (System, Libre, FreeCAD). Kolejna sprawa to poczytałem trochę o procesorach ARM. Chcę kupić do pokoju dzieciaków TVBOX dla KODI. Te mini PC kosztują np na RK3399 ok 150$ z 4GB Ram.
                              http://www.rock-chips.com/a/en/produ.../0419/758.html
                              Ten procesor jest w Samsung Chromebook Plus ARM OP1. Niestety wykonany jest w 24um procesie ale za kilka miesięcy pojawi się nowy Cortex-A73 Processor w 10um!
                              https://www.arm.com/products/process...-processor.php
                              Taki wielordzeniowy SOC miałby wydajność porównywalną do Intel i3 7100U. Taki minipc z 8GB Ram wystarczyłby mi to wszystkiego. Cena nie powinna przekroczyć 200$. Marzy mi się pasywny, bezgłośny minikomputerek na którym komfortowo można pracować w rozdzielczości 4K. Na tym samym kompie chcę mieć Daphile bootowalne z USB. Czyli jeden komp do wszystkiego :)
                              Znalazłem światełko w tunelu:
                              https://www.kickstarter.com/projects...performance-pl
                              https://www.youtube.com/watch?v=MPYOzjyAS6s

Skomentuj

To jest całkiem ciekawy pomysł, o ile znajdziesz dystrybucję dobrze wspierającą ten sprzęt, dobrym przykładem w tych tańszych płytkach jest Allwinner, co z tego że cena zachęcająca, 4 rdzenie, itd, jak wiele podstawowych rzeczy jeszcze nie jest dopracowane (ja sobie poradziłem z płytką H3, ale trochę roboty było), jak jest z Rockchip nie wiem, trzeba poczytać.

Skomentuj

Niestety "Linux jest dla leniwych" nie jest do końca prawdziwe, kilka razy zdarzyło mi się że przyszedłem z pracy, strzeliłem update, a potem siedziałem do 3 w nocy łatając system.
                                  Ale jak mówię było to dawno temu, teraz nawet nie mam po co wracać, bo linux nie ma szansy na obsłużenia choćby 10% mojego sprzętu, a do siedzenia tylko na necie to mogę wziąć ipada.

Owszem dobrze skrojony, przy prostym stanowisku jest bardzo ok, dając podstawowe narzędzia, office, przeglądarka, jakieś prostsze edycje multimediów, naprawdę ok.
                                  Jeśli lecimy na gotowcach typu ubuntu, czy te bardziej stabilne dystrybucje to da rady spokojnie na tym żyć.

Ale kiedy pojawiają się poważniejsze urządzenia, (interfejsy dźwiękowe, sprzęt do muzyki, lepsze androidy, czy apple, multimedialne zabawki, lepsze drukarki, kalibratory monitorów, poważny soft graficzny, czy cad) linux wysiada.
                                  Mityczna wydajność też różnie wygląda.
                                  Raz robiłem renderfarmę na ivy bridge (taki mały kleszcz na dwie płyty itx) pod blendera, już nie pamiętam sieciowego renderera który to napędzał, ala po instalowałem linuxy puszczam rendering, niby 3 CPU a liczy jak 2.
                                  Zainstalowałem na windzie i poszło znacznie lepiej, wydajność prawie taka jak zakładałem. Finalnie zainstalowałem osx i tam było delikatnie szybciej niż na windowsie, przy okazji po oskryptowaniu full automat.
                                  Na windowsa nie było licencji, a na osx nie trzeba ^^ (szara strefa z tym jest, niby legalne ale przez nasze prawo, a apple coś tego nie utrudnia).

95% serwerów na jakich pracuję jest to linux/bsd (bo się nie ograniczam do tylko linuxa), tam to nie ma konkurencji, windy to tylko dla active directory, osx w serwerach nie istnieje.

Ale na biurku tylko apple, softu działa dużo, jest to unix (bo to w sumie bsd) więc skrypty i terminal tak jak lubię, a to co mi nie działa to mam w VM na windowsach. Zwykle pracuję na macu z odpalonym 1-2 windowsami w VM.
                                  Taki setup jest super, mam to co chcę z obydwu światów, bez ograniczania się ^^

Co do wirusów to nieważne na czym siedzi się jeśli dużo grzebie w sieci to antywirus, na linuxie czy macu też się przyda, po to by nie nadrzeć śmiecia który może później zaszkodzić kompom z windowsem, albo nie nałapać syfu z dysków, czy pendrive znajomych.

Skomentuj

Tyle że na OSX się nie da pograć, jeśli ktoś ma taką potrzebę. Za to np działa fajnie z iPhonem, jeśli ktoś ma, bo ogarnia iMessage, i ponoć telefony i SMSy.

A w temacie boxa do TV - ponoć najwięcej sensu ma Xiaomi, choć to nie ta półka cenowa. Rozmawiałem z gościem, który wiele sprzętów tego typu testował, i mówił, że najlepiej pójść w tym kierunku, bo reszta bywa dość problematyczna...

Skomentuj

Po Waszych wpisach wnioskuję, że mój plan się nie powiedzie :(. Liczę jednak, że chiński Mediatek czy Rockchip pomogą w opracowaniu odpowiedniej dystrybucji np Ubuntu. Tylko, że to pewnie potrwa z rok lub dłużej. W każdym razie wierze w małą rewolucję i wysyp energooszczędnych komputerków do 10W które zadowolą większość użytkowników.
                                      Co do TV box to swoje zadanie spełnia najtańszy z 2GB ram ale już filmów 4k nie uciągnie. Taka zabaweczka jest do kupienia za 30$. Za 150$ można już kupić wydajną maszynkę w aluminiowej obudowie z szybszymi procesorami. Filmy 4K chodzą bez zająknięcia. Zaraz pojawią się SOC w 10um i nawet obudowa alu nie będzie konieczna. Dlatego tak się rozmarzyłem o tanim PC i darmowym oprogramowaniu, zostałoby więcej kasy na profesjonalny monitor 4K :)

Skomentuj

Z tymi filmami 4K też uważaj, bo to nie do końca jest tak, że taka zabaweczka na pewno uciągnie to bez zająknięcia - to najlepiej sprawdzić. Niby powinno działać, ale nie zawsze tak jest... Aczkolwiek chodzi tu głównie o produkty no-name czy jakichś mało znanych marek, jak by to było Xiaomi, Meizu czy jakiś Oneplus to jestem w stanie w to uwierzyć - w przypadku no-name już nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Powodów kilka. Sprawdzam czy da się korzystać z komputera tylko i wyłącznie na legalnym, darmowym oprogramowaniu (System, Libre, FreeCAD). Kolejna sprawa to poczytałem trochę o procesorach ARM. Chcę kupić do pokoju dzieciaków TVBOX dla KODI. Te mini PC kosztują np na RK3399 ok 150$ z 4GB Ram.
                                          http://www.rock-chips.com/a/en/produ.../0419/758.html
                                          Ten procesor jest w Samsung Chromebook Plus ARM OP1. Niestety wykonany jest w 24um procesie ale za kilka miesięcy pojawi się nowy Cortex-A73 Processor w 10um!
                                          https://www.arm.com/products/process...-processor.php
                                          Taki wielordzeniowy SOC miałby wydajność porównywalną do Intel i3 7100U. Taki minipc z 8GB Ram wystarczyłby mi to wszystkiego. Cena nie powinna przekroczyć 200$. Marzy mi się pasywny, bezgłośny minikomputerek na którym komfortowo można pracować w rozdzielczości 4K. Na tym samym kompie chcę mieć Daphile bootowalne z USB. Czyli jeden komp do wszystkiego
                                          Znalazłem światełko w tunelu:
                                          https://www.kickstarter.com/projects...performance-pl
                                          https://www.youtube.com/watch?v=MPYOzjyAS6s
                                          Ok rozumiem. Z tego co piszesz, przewaza raczej pewna idea niz realne oszczednosci. Przy obecnych cenach kluczy do windowsa, linux bylby chyba ostatnia rzecza, na jaka bym sie zdecydowal. Tak czy siak, trzymam kciuki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X