Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tu widzę trochę nieciekawą kompilację słabego sprzętu - dysk wd z serii blue + dodatkowo 2GB ramu :(
    Ale jednak otwieranie mojego komputera w czasie 4 minut jest zjawiskiem nienormalnym nawet na takim sprzęcie.
    Jakiś antywirus jest? Może on zamula?
    Otwórz menedżera zadań i popatrz co pożera moc procesora i pamięć.

Skomentuj

Antiwirusa już wcześniej usunąłem, bo jeszcze bardziej mulił. Gdy laptop jest "wygrzany" otwarcie Mozilli trwa ok. 20 s, a zużycie procesora rozkłada się po ok. 50% na proces bezczynności i svchost.exe. Procesor jest zajęty w ok. 50%, a pamięć 28%. Najbardziej muli uruchamianie i jakieś działania zaraz po uruchomieniu.
      Last edited by Patefil; 13.07.2020, 10:55.

Skomentuj

Jeśli to świeży system to indeksowanie plików zarzyna Ci kompa.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To nie jest świeży system. Laptop kupiony jako używany kilka lat temu. Czy już z Win 7 nie wiem.
          Teraz nawet svchost.exe przestał pracować i bezczynność pożera 99% procesora, bo laptop sobie jałowo chodzi na menadżerze zadań.
          Last edited by Patefil; 13.07.2020, 11:12.

Skomentuj

Możesz spróbować wyłączyć indeksowanie:
            https://www.purepc.pl/pamieci_masowe...u_ssd?page=0,1

Może warto przeinstalować system, jeśli kilka lat nie był ruszany...

Skomentuj

Później sobie poczytam.
              Teraz laptop chodzi na samym menadżerze i on pożera 40% procesora. Jakiś lichy ten procek czy co?

Skomentuj

Proc sprzed 13 lat, a w IT to wieczność
                HT nie obsługuje, magistrala 533...

To się już nie nadaje do użytku niestety w obecnych czasach.

Skomentuj

Nie no bez przesady. Używam przecież jeszcze starszego sprzętu na Xp i chodzi jak pszczółka.
                  Właśnie włączyłem laptopa i zaraz po pojawieniu się pulpitu uruchomiłem menadżera. Oczywiście z trudem, bo procek 100% zajęty. Jest 12 procesów svchost.exe, które zżerają procesor w 100%. Odkręciłem pokrywę od dołu, ale kurzu nie ma. Może pastę pod radiatorem trza wymienić?
                  Taki proces: svchost.exe (netsvcs) proces hosta dla usługi systemu Windows, najwięcej zżera procesor, bo prawie non stop 50%.
                  Last edited by Patefil; 13.07.2020, 14:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                    Nie no bez przesady. Używam przecież jeszcze starszego sprzętu na Xp i chodzi jak pszczółka.
                    Właśnie włączyłem laptopa i zaraz po pojawieniu się pulpitu uruchomiłem menadżera. Oczywiście z trudem, bo procek 100% zajęty. Jest 12 procesów svchost.exe, które zżerają procesor w 100%. Odkręciłem pokrywę od dołu, ale kurzu nie ma. Może pastę pod radiatorem trza wymienić?
                    Taki proces: svchost.exe (netsvcs) proces hosta dla usługi systemu Windows, najwięcej zżera procesor, bo prawie non stop 50%.
                    Zainstaluj na nowo system, trochę pomoże
                    Ewentualnie zainstaluj win10 chodzi ciut lepiej niż 7
                    Tylko nie rób upgreadu, sformatuj dysk i zainstaluj świeży system

Skomentuj

Ja z zasady nie ruszam niczego o jest starsze niż Sandy Bridge, szkoda czasu i prądu.
                      To że że się da nie zawsze znaczy że jest to rozsądne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                        Tak, ja też używam xp na laptopie z poprzedniej epoki ale tylko i wyłącznie do pomiarów bo moja karta Tascam nie działa pod nowszymi systemami poprawnie.
                        W takiej konfiguracji działa to dobrze, bo xp ma małe wymagania.
                        Używanie xp do przeglądania internetu to proszenie się o kłopoty z szeroko rozumianych powodów bezpieczeństwa.

Skomentuj

Kiedyś miałem podobne problemy i praktycznie zawsze sie okazywalo ze mialem jakiegos syfa typu malware itp który na zainfekowanym procesie w tle, cały czas działał.

Skomentuj

Może długo nie włączany i aktualizację się instalują? Może być tego kilka giga i schodzi. Co do różnego syfu to na szybko ściągnij i uruchom program ADWcleaner. Da ci to szybki przegląd czy coś się nie przyczepiło.

Skomentuj

Laptop jest używany codziennie. Pobieranie aktualizacji już wcześniej wyłączyłem. Laptop w trakcie sprawdzanie nie był połaczony z internetem.
                              Wyłączyłem indeksowanie wedle tej strony purepc, a następnie ponownie uruchomiłem laptopa i tu nagle ... czarny ekran z migającą kreską. Myślę sobie "coś się zj...ło" z Windowsem. Chwilę pomyślałem co tu teraz zrobić i przyszła mi myśl, że może to kwestia bootowania, bo było ustawione na cdrom. Wszedłem do biosu, ustawiłem na dysk i ... Windows się uruchomił. Kamień z serca. Niestety to nic nie zmieniło w kwestii mulenia. Dałem więc sobie z tym spokój i postanowiłem skonfigurować połączenie z internetem przy pomocy Samsunga S4 mini LTE. Niestety to też mi się nie udało. O ile mój K&M Mist dał się skonfigurować i mogłem nim, jako modemem po usb, się połączyć z internetem, tak tego Samsunga laptop nie chce wykryć jako modem.
                              Laptopa zabrał właściciel, więc na razie koniec.
                              Dzięki za pomoc. Teraz czas na relaks, czyli kieliszek wina diy z dzikiej róży rocznik 2017.

Skomentuj

Niestety ale XP ma bardzo pod górę, praktycznie nic nowego na nim nie zadziała, modemy USB, czy nawet głupie WiFi z WPA2 to już jest wyzwanie.
                                Nie ma się*co oszukiwać, XP jest już tylko dla oprogramowania i sprzętu z jego czasów.

Jako system typu "działa to nie ruszaj" jest ok i jeszcze długo będzie straszył. Do puki nie zwiną się*firmy co tego używają, nie padną drukarki które z tym pracują, gdzieś tam zawsze będzie jakiś dinozaur z XP ciągnący jakąś tam rzecz, bo albo nie ma nowszego odpowiednika, albo soft był pisany na zamówienie i "martwa sprawa".

Skomentuj

Samsunga S4 chciałem skonfigurować z laptopem z Win 7, na którym występuje problem mulenia, ale się nie udało. Na sprzęcie z Xp nie próbowałem. Mój Kruger&Matz Mist dał się połączyć z Win 7. Na moim kompie z Xp sporadycznie używam Mista jako modem, jak czasem padnie mi moja radiówka 5 GHz.

Skomentuj

kto jest na czasie z kompami?
                                    potrzebuje dla dzieciaka kompa do gier za 2k
                                    tylko puszka

Skomentuj

Zależy dla jak dużego dzieciaka. Jak proste gry ( moich obecnie oduzależniam) od gier przeglądarkowych i innych kwadratopodobnych typu Roblox, Minecraft, Piggy itp gdzie grają w sieci z innymi dzieciakami. Skladając cos przyszłościowego to starczy każda nowsza płyta najlepiej ze slotem ssd m2 i np 4 rdzeniowy cpu ze zintegrowana grafiką typu intel hd620 (moje dzieci nie widzą nawet różnicy w grafice- chodzi tylko o granie a nie efekty). Jak do grania w lepsze gry w 1080p to procek powyżej 3,5ghz i karta typu np GTX1660/ jak złożysz zuzywki to jeszcze może coś zostanie
                                      Last edited by ruffpl; 14.07.2020, 08:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        tylko puszka
                                        https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          tylko puszka
                                          Jeśli chcesz coś nowego to najlepiej konfiguracja z jakimś RYZENikiem 3 (około 400-500zl)+ dobra grafa typu gtx 1650 (700-800zl). Na start jedna kość 8Gb ramu i myślę, że do 2k zł dałoby radę się zamknąć bez systemu z resztą komponentów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X