Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Warto uczyc sie od lepszych, jak projektowac estetyczne produkty
    jakby priorytetem byl design a nie cena to pewnie i STXy by ladniej wygladaly... jak na razie nikt ich nie widzial na zywo!

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    16 mm płyta no cóż... ma być tanio ok, ale żadna firma z dobrą renomą nie poszłaby tą drogą oszczędności..
    juz nie raz pokazywalismy ze cienka scianka + wzmocnienia daje sztywniejsza konstrucje niz mega grube scianki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jakby priorytetem byl design a nie cena to pewnie i STXy by ladniej wygladaly... jak na razie nikt ich nie widzial na zywo!
      Ale co ma cena do proporcji i elementow "ozdabiajacych" ? Po prostu ich wyglad jest taki jak widac i wielu osobom nie przypadl do gustu. W tej samej cenie mozna zrobic kolumny po prostu ladniejsze.

juz nie raz pokazywalismy ze cienka scianka + wzmocnienia daje sztywniejsza konstrucje niz mega grube scianki
      Aha, plyta 16mm na froncie i jedno wzmocnienie daje duza sztywnosc? Projekt obudowy fx200 jest na granicy akceptacji i kazdy kto chce je skopiowac, powinien sie znacznie lepiej przylozyc do tej obudowy.
      Czasami czesto zarzuca sie marketowym kolumnom slabe wykonanie obudowy, juz nie mowiac o dezajnie, a tu sie okazuje, ze u Stx jest podobnie.

Skomentuj

wez pod uwage to ze trzeba to produkowac "masowo"
        trzeba zoptymalizowac zuzycie plyty itp itd
        stad czasami proporcje zapewne nie za ciekawe
        Bez sensu był by taki pogląd.
        Przy hurtowych ilościach płyty, a na przykładzie jednej sztuki kolumny ten "brakujacy" kawałek płyty (powiedzmy ~1/4 m^2) to kwestia kilku złoty (+ do tego okleina, klej itd. = kilkanaście ?) które można spokojnie pomnożyć przez minimum 2 i wpisać w cenę kolumny bez większego jej znaczenia....
        Mylę się ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dokładnie tak.

Po prostu ich wyglad jest taki jak widac i wielu osobom nie przypadl do gustu. W tej samej cenie mozna zrobic kolumny po prostu ladniejsze.
        Dokładnie. Dlatego moim zdaniem powinni jednak zamieścić na stronie projekt i wypuścić przetworniki do sprzedaży detalicznej (tak jak większość kolumn) to każdy zrobi sobie takie kolumny jak będzie chciał :) ( chyba że właśnie o to chodzi ....)

Aha, plyta 16mm na froncie i jedno wzmocnienie daje duza sztywnosc?
        Pytanie nie czy dużą, tylko czy wystarczającą. To w Diy daje się wymiary na wyrost bo poco oszczędzać - taki jest świat diy (krótko mówiąc)

Skomentuj

Panowie, nawet ceny jeszcze nie znamy. Jak cena zaskoczy to i 16mm płyta będzie zajebista.
          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

jak na razie nikt ich nie widzial na zywo!
            No to chyba nie czytasz audiostereo :)

"Stx fi neutrino grają rewelacyjnie a to za sprawą nowych głośników stx na membranach aluminiowych. Obudowy zrobione w fornirze, przegrody skośne, wzmocnienia,, pozłacane terminale itd.
            Byłem na testach odsłuchowych wraz wieloma osobami i nie było żadnej, która miałaby zdanie negatywne. Generalnie wyglądają i grają jak na Hi end przystało.W załączonych zdjęciach woofer z tych kolumn. Bajka. Już niedługo będzie specjalna wersja obudowy dla mnie z aluminiowym paskiem na froncie."

Skomentuj

ja bym poczekal na wiecej zdjec
              A ja bym raczej posłuchał
              A wygląd i tak bedzie Diy
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                A wygląd i tak bedzie Diy
                A po co robic diy? Kopulka alu stx wiadomo jak gra, ten nowy midbas alu raczej tanie juz founteka nie przebije, wiec raczej nie widze sensu na klonowanie. Pytanie jeszcze czy STX udostepni midbas dla diyowcow, bo przeciez sporo glosnikow, ktore robia nie da sie oficjalnie kupic.

Skomentuj

jak na razie nikt ich nie widzial na zywo!
                  Ja je widziałem na żywo. Ale tylko jedną sztukę :)

Skomentuj

Aha, plyta 16mm na froncie i jedno wzmocnienie daje duza sztywnosc? Projekt obudowy fx200 jest na granicy akceptacji i kazdy kto chce je skopiowac, powinien sie znacznie lepiej przylozyc do tej obudowy.
                    pisz o konkretach. pisalem ogolnie a ty to bierzesz pod swoje konkretne przyklady
                    FX-300 sa wykonane bardzo dobrze, jezeli chodzi o solidnosc.
                    fx-200 nie budowalem
                    neutrino przeciez nikt z nas nie widzial

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    Bez sensu był by taki pogląd.
                    Przy hurtowych ilościach płyty, a na przykładzie jednej sztuki kolumny ten "brakujacy" kawałek płyty (powiedzmy ~1/4 m^2) to kwestia kilku złoty (+ do tego okleina, klej itd. = kilkanaście ?) które można spokojnie pomnożyć przez minimum 2 i wpisać w cenę kolumny bez większego jej znaczenia....
                    Mylę się ?
                    a widziales ceny plyt fornirowanych?

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                    Panowie, nawet ceny jeszcze nie znamy. Jak cena zaskoczy to i 16mm płyta będzie zajebista.
                    o cenie byla wzmianka - podobno ma kosztowac 2000zl

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    No to chyba nie czytasz audiostereo
                    nawet naszego forum nie czytam calego z braku czasu :/

Skomentuj

pisz o konkretach.
                      Paweł, pisze o konkretach, a konkretnie o fx200 http://www.stx.pl/uploads/images/FX-...%20obudowy.jpg

Uwazam, ze konstrukcja obudowy zaproponowana przez STX jest po prostu licha.

Skomentuj

Kopulka alu stx wiadomo jak gra
                        To nie jest głośnik dostępny w sprzedaży detalicznej - zupełnie nowa konstrukcja - właściwie to tylko panel jest ten sam.

Paweł - pamiętasz ten dziwny nabiegunnik co ci pokazywałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                          Paweł - pamiętasz ten dziwny nabiegunnik co ci pokazywałem
                          pamietam
                          troche mnie zawiodles tym :p

Skomentuj

nabiegunnikiem czy tym, że to inny głośnik?

Skomentuj

Paweł, pisze o konkretach, a konkretnie o fx200 http://www.stx.pl/uploads/images/FX-...%20obudowy.jpg

Uwazam, ze konstrukcja obudowy zaproponowana przez STX jest po prostu licha.
                              A nie myślałeś że to zwyczajnie wypadkowa zysków i kosztów ? Każdy producent liczy ile może zainwestować a ile z tego może zyskać .
                              To jest forum DIY i tu myśli sie innymi kategoriami- nie można tego porównywać bezpośrednio.
                              My traktujemy to inaczej - jak za określoną kasę zrobić to jak najlepiej -producent musi mieć z tego konkretny zysk bo nie robi tego dla idei .
                              Dla idei to można samemu w domu pozłacać głośniki.

Skomentuj

To nie jest głośnik dostępny w sprzedaży detalicznej - zupełnie nowa konstrukcja - właściwie to tylko panel jest ten sam.
                                Aa czyli znowu dla nas gumno, a na rynek frykadelki? :)

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                                A nie myślałeś że to zwyczajnie wypadkowa zysków i kosztów ? Każdy producent liczy ile może zainwestować a ile z tego może zyskać .
                                To jest forum DIY i tu myśli sie innymi kategoriami- nie można tego porównywać bezpośrednio.
                                My traktujemy to inaczej - jak za określoną kasę zrobić to jak najlepiej -producent musi mieć z tego konkretny zysk bo nie robi tego dla idei .
                                Dla idei to można samemu w domu pozłacać głośniki.
                                Oj, nie mysl, ze jestem dzieckiem i nie wiem jak dziala robienie pieniedzy. Nie mow mi rowniez, ze zwiekszenie grubosci scianek i dodanie dwoch dodatkowych wzmocnien zwiekszylo by cene tak mocno, ze gotowy produkt przestalby byc konkurencyjny. Moze skoro aspiracje STX ciagle rosna, to pora juz na prawdziwy produkt audifilski, a nie mydlenie oczu wloknem weglowym w cherlawej obudowie?

Skomentuj

Moze skoro aspiracje STX ciagle rosna, to pora juz na prawdziwy produkt audifilski, a nie mydlenie oczu wloknem weglowym w cherlawej obudowie?
                                  - pewnie lepiej grają kolumny z głośnikami podłączonymi w przypadkowy sposób albo co gorsza o przypadkowych parametrach...

Źródło AV.TEST http://www.avtest.pl/zestawy-glosnik...gy-103?start=3

Skomentuj

Neutrino grają świetnie bo musza grać skoro zostały w taki sposób i na takich elementach wyprodukowane (bynajmniej egzemplarze testowe).
                                    Pogromca mitów i Rfck - twierdzisz że byłbyś w stanie wyprodukować kolumnę wyposażoną np. w 30mm MDF lub z cieńszym wieloma wzmocnieniami, fornir, w kondensatory niebipolarne, wytłumienie wełną oraz w maty bitumiczne oraz w głośniki aluminiowe z magnesami {a nie z gów..m z drugiej strony kosza} za jedyne 1000 zł za sztukę? Przecież wiesz że za tą cenę dostajesz w marketach 1/4 tego co masz w kolumnach STX. No ale jeżeli się mylę to pokaż kolumnę za 1000 zł. która może stanąć obok stx neutrino.
                                    Twierdzenie że FX-200 są liche jako kolumny seryjne oznacza tylko jedno - złośliwość i celowe działanie gdyż żadna z kolumn marketowych nie ma nawet połowy tego co mają FX-200. Ale jeżeli się mylę to również podaj porównanie.
                                    Porównywanie seryjnych kolumn do produktów DIY jest typowym zajęciem malkontentów na całym świecie tylko jakoś firmy produkcyjne nie chcą korzystać z ich usług. Ale czemu się dziwić, jeden chciał w jak wyżej w kolumnie za 1000 zł zastosować 25-30mm MDF + fornir. A w chinskich fabrykach B&W, Eltax, Yamaha, Energy Acoustic, Magnat , Monitor Audio, Tannoy, Mission etc etc znajdziesz w tej cenie jedynie wiór ze śmierdząca PCV. Bez wytłumienia i z bipolarami za 0,1 zł w zwrotnicy, głośnikami na poziomie 85dB z qts powyżej 0,8. Tyle w temacie porównania.
                                    Pracowałem w firmie wiele lat więc wiem jakie były i jakie są realia.

Skomentuj

- pewnie lepiej grają kolumny z głośnikami podłączonymi w przypadkowy sposób albo co gorsza o przypadkowych parametrach...
                                      Czy ja tak napisalem? Jedyne co zarzucam fx200 to slaba obudowa i nic wiecej.

Zamieszczone przez stanby Zobacz posta
                                      Neutrino grają świetnie bo musza grać skoro zostały w taki sposób i na takich elementach wyprodukowane (bynajmniej egzemplarze testowe).
                                      Pogromca mitów i Rfck - twierdzisz że byłbyś w stanie wyprodukować kolumnę wyposażoną np. w 30mm MDF lub z cieńszym wieloma wzmocnieniami, fornir, w kondensatory niebipolarne, wytłumienie wełną oraz w maty bitumiczne oraz w głośniki aluminiowe z magnesami {a nie z gów..m z drugiej strony kosza} za jedyne 1000 zł za sztukę? Przecież wiesz że za tą cenę dostajesz w marketach 1/4 tego co masz w kolumnach STX. No ale jeżeli się mylę to pokaż kolumnę za 1000 zł. która może stanąć obok stx neutrino.
                                      Twierdzenie że FX-200 są liche jako kolumny seryjne oznacza tylko jedno - złośliwość i celowe działanie gdyż żadna z kolumn marketowych nie ma nawet połowy tego co mają FX-200. Ale jeżeli się mylę to również podaj porównanie.
                                      Porównywanie seryjnych kolumn do produktów DIY jest typowym zajęciem malkontentów na całym świecie tylko jakoś firmy produkcyjne nie chcą korzystać z ich usług. Ale czemu się dziwić, jeden chciał w jak wyżej w kolumnie za 1000 zł zastosować 25-30mm MDF + fornir. A w chinskich fabrykach B&W, Eltax, Yamaha, Energy Acoustic, Magnat , Monitor Audio, Tannoy, Mission etc etc znajdziesz w tej cenie jedynie wiór ze śmierdząca PCV. Bez wytłumienia i z bipolarami za 0,1 zł w zwrotnicy, głośnikami na poziomie 85dB z qts powyżej 0,8. Tyle w temacie porównania.
                                      Pracowałem w firmie wiele lat więc wiem jakie były i jakie są realia.
                                      To ja polecam jednak czytac uwazniej i ze zrozumieniem. Moze bedzie mniej niedomowien.

Skomentuj

Zamieszczone przez stanby Zobacz posta
                                        Dla mnie ta cena jest do przyjęcia.
                                        Niestety w ten dźwięk Hi-End nie uwierzę, ponieważ firmowe kolumny w tej cenie tak zagrać nie mogą.
                                        Kolumny DIY tak, ale nie firmowe, od choćby z przyczyn podanych przez utopię.

Ale może się mylę, może odszczekam to gdy ich posłucham.

Skomentuj

Nie mow mi rowniez, ze zwiekszenie grubosci scianek i dodanie dwoch dodatkowych wzmocnien zwiekszylo by cene tak mocno, ze gotowy produkt przestalby byc konkurencyjny.
                                          Pogromco mitów- zła wiadomość Neutriono mają aż 4 wzmocnienia w tym 2 ściany skośne do neutralizacji fal stojących.
                                          Pogromco do czego się przyczepisz jak już będzie wiadomo że to fakt?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X