Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to czekamy na pierwsze wrażenia po odsłuchu i opinie panowie

Skomentuj

Wizualnie naprawdę ładny, jak zagra dobrze na basie i ładnym środkiem to można się skusić na takie coś

albo 3way z młodszym bratem 18-130

tak tylko trochę fantazji :razz:

Skomentuj

mysle ze 3way nie bedzie trzeba...

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
          albo 3way z młodszym bratem 18-130
          taniej będzie kupić same kosze i membrany Bo taka aplikacja poza walorami wizualnymi - będzie przypominała tę konstrukcję , jest raczej pozbawiona sensu :P
          Po co pchać w 3 drogie 18 ;]

Skomentuj

STX mógłby wypuścić żółtą średniotonówkę i 8calową wersję tego nowego głośnika. Wtedy 3way miałoby sens.

Skomentuj

I jak chłopaki wiadomo już coś więcej o tych nowych stx'ach, bo jak na razie cisza nikt się nic nie chwali.

Skomentuj

bo albo nie ma kasy, albo nie ma czasu, albo w pokoju lezy stos innych glosnikow ktore czekaja na uzycie :twisted:

Skomentuj

Pawel S., weź dokończ to co masz zamiast o tym na forum pisać

Skomentuj

to nowośc stx
                    http://www.stx.pl/index.php/news/show/id/3

Skomentuj

Czy głośnik "subniskotonowy" nie powinien mieć niższej częstotliwości rezonansowej? Pytam z ciekawości...
                      A czy to nie jest przypadkiem ten głośnik do CA, który był już jakiś czas temu zapowiedziany?

Skomentuj

taaa - to ten aluminiowy sub
                        no i cena nawet dobra
                        jak tylko znajde chetnego na wsadzenie go do samochodu to go kupie :mrgreen:

Skomentuj

Ja jestem chętny :mrgreen: kup go i z przyjemnością go wsadzę do swojego samochodu

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
                            Czy głośnik "subniskotonowy" nie powinien mieć niższej częstotliwości rezonansowej?
                            I tu powstaje problem natury technicznej. Trzeba zacząć od tego że pewnej granicy Fs nie da się pokonać bez odpowiedniej masy. I przy względnie niedużym rozmiarze głośnika (w porównaniu do 18 cali na przykład..) mamy małą membranę, co za tym idzie musi być ciężka... Dobra, Fs jest już niski, ale mimo że układ magnetyczny może być dość mocny, wydajność wychodzi nam 70 dB :twisted: i tu klops... Bo mimo wydajnego układu magnetycznego, jednak membrana jest bardzo ciężka... To tylko taki mały, szybki przykład który nie pokazuje całego problemu zbudowania głośnika (bo to nie jest zabawa dwoma a większą liczbą parametrów) Weź pod uwagę to co tu pisałem i fakt że ten nowy głośnik STX-a ma wydajność 91dB więc to dużo :) Nawet podejrzanie dużo jak na granie bardzo niskich częstotliwości... Jeśli zagra naprawdę nisko i z taką wydajnością średnią (czyli naprawdę głośno) to będzie dobry głośnik :grin: A i jeszcze poczytaj sobie co to jest Fs. I pamiętaj że Fs nie mówi gdzie głośnik już przestaje grać...

Skomentuj

A cała ta teoria i tak sprowadza się do tego, że aby głośnik ocenić to trzeba go posłuchać po prostu czekamy na jakieś recenzje tych nowości STX'a :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                91dB więc to dużo
                                zobacz nizej - 87db. to i tak wg mnie sporo

Wallker, to chcesz ten glosnik? ja zrobie ci skrzynke po kosztach a przy okazji go potestuje... to jak?

Skomentuj

[quote="Pawel S."]
                                  91dB więc to dużo
                                  zobacz nizej - 87db. to i tak wg mnie sporo

Widzę że dałem się nabrać na napięciowy SPL 87 dB to nawet lepiej :) To ma grać nisko a nie bardzo głośno (coś za coś...)

Skomentuj

zeby to mialo faktycznie 87dB to jest juz sporo nie wnikajac w gusta...

Skomentuj

spójrzcie na to
                                      http://stx.pl/index.php/product/list...30/producer_id
                                      jedna znajslynniejszych konfiguracji na tym forum tylko ze tam jest duzo leprza kopulka
                                      ciekaw jeste czy ta cena dotyczy jednej kolumny czy dwoch?

Skomentuj

Widzę że dałem się nabrać na napięciowy SPL 87 dB to nawet lepiej To ma grać nisko a nie bardzo głośno (coś za coś...)
                                        a glosnik ktory mialby 100db nie moze grac nisko? to ze ma jednak 87 db to nie znaczy ze nagle zagra nizej... zagra tak samo, lecz ciszej niz myslales. :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                                          "Pasmo przenoszenia - 32 Hz - 23 kHz (-3 dB)" chyba troche przesłodzili :twisted:
                                          hmm 3way STX dostępne od ręki i co teraz ludzie na forum będą robić :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X