Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.stx.pl/index.php/product/...31/producer_id

haha, zestaw do samodzielnego montażu 1450zł, a gotowy 1600zł, z tym że obudowa w gotowym jest z mdf 19mm, a diy 16mm. Jest przynajmniej schemat zwrotki ale coś wydaję się zbyt skomplikowany.

[ Dodano: 2009-10-22, 21:25 ]
    24 elementy na zwrotnice do 1szt. wychodzi :shock:

Skomentuj

no zwrotnica że tak sie wypowiem wygląda ciekawie... widać że misiomor troche nad nią musiał pracować...

Skomentuj

Tylko jak to się ma do jakości dźwięku... Z tego co kojarzę to np. Irek (osoba na tym forum chyba najlepiej orientująca się w elektroakustyce) często podkreśla, że najlepsze są jednak te najprostsze rozwiązania a schemat tej zwrotki jest raczej najbardziej skomplikowanym jaki zdarzyło mi się oglądać. No i teraz dylemat czy warto w to wchodzić. Koszt w porównaniu do wersji z PJ tak na oko z 50% większy (głośniki z wysokotonówką AWX + części do zwrotnicy) a opini na forum jak na razie zero (co jest całkowicie zrozumiałe ). hmm, ciekawe, ciekawe...

Skomentuj

A może lepiej kupić same bebechy tego ustrojstwa a budę sklepać wedle własnego pomysłu, zachowując jej wymagane wymiary/litraż itp? Ciekawy jestem ile mniej więcej te elementy zwrotki by np w polniku kosztowały?

Skomentuj

hehe - robic wycene tych zwrotnic? :lol:

Skomentuj

Liczyłem mniej więcej z cenników Polinku (cewki wg wskazanej indukcyjności i rezystancji, kondensatory elektrolityczne i cross-cap) i za części do jednej zwrotki wychodzi coś koło 110 zł (nie pamiętam dokładnie, było coś koło 2 w nocy heh). Głośniki też coś koło 220 na kolumnę. Czyli wychodzi ~660 zł za komplet głośników i części do zwrotnic - nawet nie najgorzej. Tylko trzeba oczywiście doliczyć do tego tunele, kolce, przewody, terminale, obudowę, przesyłki... pewnie ponad 1000 zł wyjdzie za całość.

Skomentuj

Jakby z wykończeniem nie szaleć i zrobić wszystko klasycznie i bez ekstrawagancji pewnie poniżej tyska spokojnie się zejdzie. Materiał można skołować, pociąć samemu i sporo kasy zostaje. Fornir też zwykły, jakiś dąb, olcha, jesion albo inny krajowy, tunel i terminale też nieco tańsze dać można...
                A wtedy myślę że zaczyna się konstrukcja opłacać. Tylko cholera kto to słyszał już jak gra:)?

Skomentuj

Moze ktos policzyc jaka jest objetosc komory na GDN :?: Bo ja liczylem i wg. moich obliczen wyszlo ok 42l co troche mnie dziwi :?:

Skomentuj

Ok dopatrzyłem się błędu w obliczeniach. Teraz wyszło mi dobrze i jest 35,5l

Skomentuj

Miesiąc temu płaciłem za przesyłkę pary kopułek AWX 20 PLN przy opcji z przelewem.

Zamieszczone przez dabyl
                      że najlepsze są jednak te najprostsze rozwiązania a schemat tej zwrotki jest raczej najbardziej skomplikowanym jaki zdarzyło mi się oglądać. No i teraz dylemat czy warto w to wchodzić. Koszt w porównaniu do wersji z PJ tak na oko z 50% większy (głośniki z wysokotonówką AWX + części do zwrotnicy) a opini na forum jak na razie zero (co jest całkowicie zrozumiałe ).
                      Owszem czasami proste rozwiązania są bardzo dobre. W tej konstrukcji zapewne konstruktorom chodziło o wyciśnięcie możliwie najlepszej jakości brzmienia (wedle ich priorytetów) z tej konfiguracji głośników. W mojej konstrukcji opartej na parce 15AX + AWX, w której teraz grzebię też mam dość skomplikowaną zwrotnicę. W samym filtrze kopułki AWX mam 7 elementów, przy czym w torze szeregowym jest tylko jeden kondensator, a pozostałe są równoległe do głośnika i mają za zadanie ukształtować odpowiednio brzmienie tak bym uzyskał to czego oczekuję. A przecież moje kolumny to tylko układ dwudrożny i zapewne ja mam inne założenia i cele, którymi się kieruję przy tworzeniu mojej zwrotnicy, a tu mamy do czynienia z konstrukcją trójdrożną i konstruktorzy mieli pewnie inne założenia i cele przy jej tworzeniu. Chocby to, że oni musieli brać pod uwagę mozliwość większej obciążalności głośników, bo przecież robią kolumny dla wielu odbiorców, którzy w różny sposób słuchają muzyki, a ja robię dla siebie i wiem, że nigdy nie będę przeciążał głośników nadmierną mocą, więc nie muszę tego aspektu brać pod uwagę.
                      Co do braku opini na temat tych kolumn, to nie ma się co dziwić skoro jest ona znacznie droższa od dotychczas oferowanych, więc i potencjalnych klientów mniej, bo większość kupowała dotychczas ich kolumny głównie kierując się kryterium finansowym, a nie jakościowym. Mała różnica cenowa między kitem a gotowcem zapewne też jest specjalnie tak skalkulowana by zachęcić klientów raczej do kupna gotowych kolumn zważywszy na solidniejsze ich wykonanie (grubsze ścianki).

Skomentuj

Napisz Patefil coś więcej o brzmieniu tej kopułki AWX jak możesz. Jestem ciekawy jak wypadnie trójdrożny zestaw Stxa z 3 drogami zaprojektowanymi przez Irka. Teraz by mogli zrobić coś na 18 AWX i udostępnić projekt do kopiowania. Ciekawe czy zaprezentują coś nowego na Audio Show? Według mnie na stronce Stxa powinno znaleźć się forum takie jak ma Tonsil meble

Skomentuj

Przeciez STX-a nie będzie na audio show....

A poza tym

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/500

i do tego uzupełnienie dołu

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/499

no i jeszcze

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/501

Skomentuj

Dokonałem odsłuchu w celu porównania kopułki STX AWX i Visatona G25FFL. Oba głośniki grały w tych samych testowych obudowach z STX 15AX na tej samej zwrotnicy. Dla 15AX szeregowa cewka 0,82 mH/ 0,37 Ohm z drutu 1,2 mm i równolegle 10 Ohm + 10 uF, a kopułki podłączone tylko przez kondensator Miflex MKSE 4,7 uF. Wykorzystałem płyty:
                            Oldfield "Tubular Bells II"
                            Suzane Vega "Solitude standing".
                            Visaton G25FFL na Oldfieldzie zagrał wyraźnie metalicznie, praktycznie w każdym utworze robiąc sobie notatki pisałem metaliczność. Dźwięki były ostre, ale ostrość ta nie polegała na ostrych, wyraźnych transjentach, bo te były raczej niewyraźne, lecz na ostrym, metalicznym wybrzmieniu dźwięków. Dotyczyło to dźwięków dzwoneczków, talerzy, gitar. Brzmienie było też wyraźnie podbarwione rezonansem fs kopułki, który dla G25 leży w okolicach 1600 Hz. Na płycie Suzane Vegi Visaton zagrał z lekką zawartością sybilantów na wokalu, który znowu był podbarwiony rezonansen fs głośnika. Wokal był wypchnięty do przodu w stosunku do dźwięków instrumentów. Dźwięki były znowu "okraszone metalicznością" oraz były dość mało zróżnicowane pod względem barw. Brzmienie Visatona odebrałem jako dosyć monotematyczne, monotonne barwowo.

Po zmianie kopułki na STX AWX ponownie zacząłem słuchanie od Vegi. AWX zagrał praktycznie bez sybilantów, może w bardzo minimalnym stopniu były one słyszalne. Wokal nie był wysunięty przed instrumenty, był otoczony dźwiękiem instumentów. Odebrałem to jako bardziej zrównoważone brzmienie. Nie usłyszałem też żadnego podbarwiania pochodzącego od rezonansu kopułki STX, którego częstotliwość jest znacznie niższa niż Visatona. Dźwięki były wyraźnie czystsze, pozbawione metalicznych naleciałości jakie trapiły kopułkę Visatona. Dźwięki np. talerzy były przez to bardziej naturalne, dźwięczne i posiadały większą paletę barw. Na płycie Oldfielda również nie usłyszałem żadnych objawów metaliczności. Dźwięki dzwonków, gitar i talerzy posiadały ostre transjenty, kontury i krawędzie natomiast samo wybrzmienie było czyste i pozbawione metalicznego nalotu, przez co dźwięki tych instumentów odebrałem jako bardziej łagodne niż Visatona. Gitara w utworze 6 na przykład pomimo, że wyrażnie były słyszalne metalowe struny, była zagrana czysto. Brzmienie kopułki STX na Oldfieldzie znowu było bardziej zrównoważone tonalnie.

Biorąc pod uwagę moje subiektywne odczucia muszę stwierdzić, że o wiele lepiej podobało mi się granie STX AWX, którego uważam za lepszy głośnik od kopułki Visatona G25FFL. Zarówno biorąc pod uwagę bezwzględną jakość brzmienia STX okazał się być lepszy praktycznie w każdym aspekcie, a w odniesieniu do relacji jakość/cena przy cenie ponad 200 PLN za Visatona G25FFL kopułka STXa jest wobec niego bezkonkurencyjna.
                            Porównania dokonałem na moim systemie:
                            CD Denon DCD-3000
                            wzmacniacz Pioneer A400X (głośność ustawiona na godz. 10)
                            interconekt diy z kabla coax RG 142B/U
                            kabel głośnikowy jakiś tani 2,5 mm2, mam go od wielu lat
                            pokój 14 m2 pustawy i słabo wytłumiony, kolumny stały 65 cm od bocznej ściany i 127 cm od tylnej mierząc do osi kopułki wysokotonowej na przedniej ściance kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                              a kopułki podłączone tylko przez kondensator Miflex MKSE 4,7 uF.
                              Zapnij mundorfa 4,7uF i posłuchaj jeszcze raz :wink:

Sam zauważam różnicę między zwykłym tanim MKP, a Mundorfem na moich helixach h1 w aucie. Na mundorfie dźwięk był znacznie przyjemniejszy, tez zrobił się trochę natarczywy.

Skomentuj

dobra wiadomosc

Zamieszczone przez Sound Wave
                                Cześć!

To jednak był jakiś błąd koszt wysyłki przy przelewie to 24zł a przy pobraniu 33zł. Za paczkę do 30kg

Skomentuj

teraz wszystko jasne :wink:

Skomentuj

Patefil tak jak napisano Ci na as... Nie do końca można wziąć odsłuch za wiarygodny.. Najlepszym przykładem jest 22TAF/G którego na samym kondzie nie mozna sluchac, a z dobra aplikacja drugiego trzeciego rzedu gra bajecznie...

[ Dodano: 2009-10-25, 20:06 ]
                                    http://stx.pl/index.php/product/show/id/505 :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-10-25, 20:10 ]
                                    teraz wiemy jak wyglada zwrotka nextona m-100
                                    http://stx.pl/index.php/product/show/id/507

[ Dodano: 2009-10-25, 20:12 ]
                                    za samo ułożenie cewek gratuluje :razz:

Skomentuj

dolphin123, No muszę się z tobą zgodzić w 100% akurat miałem okazję się nasłuchać G25ffl w gotowym projekcie Visatona w towarzystwie AL170 i to co przeczytałem jak kolega to opisał to chyba pomylił kopułki albo rzeczywiście jej aplikacja jest koszmarna.

Ja bym opisał ją zupełnie inaczej kompletny brak metaliczności ale za to bardzo przyjemna w odsłuchy brak piachu i symbilantów taki troszkę mulasek bez detali ale na pewno nie jest to tak jak zostało to zobrazowane przez kolegę Patefil. Może żeczywiście 200zł to wart nie jest bo do TBFC/G troszkę mu brakuje ale że bm go zmienił na AWX to wątpie choć go nie słuchałem.

Skomentuj

Siesta też ma ułożone cewki jak Nexton.
                                        Dla lanserów/pedantów ma to ogromne znaczenie, dla słuchających nie ma to specjalanego znaczenia.
                                        Jest wiele klasowych firm, które też tak układają cewki.

Skomentuj

Koralzloty, sa tez pomiary ktore pokazuja ze ma to dosc spory wpływ.

Skomentuj

Czaruję...