Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strach pomyśleć jak zagrałby w odgrodzie szybki głośnik, skoro taki muł , o tak niskim splu i mało zróżnicowanej barwie jest taki wspaniały.
    To byłby dla mnie bardziej oczywisty wniosek niż zabawa z zapewne w dużym stopniu podobnym brzmieniowo stxem.

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Jednak taki głośnik ma relatywnie wysokie fs i zejscie takiego wynalazku będzie kiepskawe wiem bo sam testuję teraz taki układ (biorac pod uwage glosnik 10-12 cali).
    zejście SPLem i duża membraną osiągasz. Tak czy inaczej potrzeba mocy żeby mieć czym osiągać jako taką efektywność.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=26307
      Polecam lekturę.
      Często szybki bas to brak basu..

W odgrodzie w zasadzie liczą się Fs, Vb i Qts - choć co do tego ostatniego nie ma sprawdzonej formuły.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        Yoshi_80 napisał/a
        Jednak taki głośnik ma relatywnie wysokie fs i zejscie takiego wynalazku będzie kiepskawe wiem bo sam testuję teraz taki układ (biorac pod uwage glosnik 10-12 cali).

zejście SPLem i duża membraną osiągasz. Tak czy inaczej potrzeba mocy żeby mieć czym osiągać jako taką efektywność.
        Nie w odgrodzie. Musisz mieć niskie fs bo bez tego daleko nie zajedziesz. Poniżej fs głośnikowi strasznie spada efektywność i korygowanie juz nic nie pomoże bo on nie jest w stanie zagrać tylko mieli powietrze. Sam mam teraz na chacie odgrode z głosnikami o fs 40Hz i do 50Hz schodzi to bezproblemowo , 45Hz jest juz wyraźnie słabiej, 40 słabiutko a poniżej 40 ile bys mocy nie wpopmpował to prawie nic nie słychać. Pewnie poszerzenie odgrody by coś pomogło ale juz sam fakt wysokiego fs nie pozwala nisko zejść.
        W praktyce okazało sie , ze lepiej by było gdyby układy tych 2 głosników miał z 6dB mniej efektywnosci ale fs na poziomie 30Hz to miałbym lepsze rezultaty bo jakoś ten SPL i tak jest za wysoki.

http://www.audiostereo.pl...tml?temat=26307
        Polecam lekturę.
        Wątku nie przeglądałem ale domyślam sie o czym piszesz. To jest prawda, wszelkiej maści monitorki , tuby pokroju tej na arz itp sprzety z szybkim basem w praktyce prawie nie mają dołu tylko wykonturowany wyższy bas. No ale "jakie szybkie są" hehe.

Na audiostereo kiedyś misiomor mądrze pisał, że ludzie maja spaczone poczucie jakości basu i wydaje im się, że głosniki typu XLS zamulają.
        Praktyka i pomiary mówią coś wprost przeciwnego, dzieki swojej konstrukcji głosniki te odtwarzają sygnał bardzo wiernie, są w stanie odtworzyć nawet najniższe składowe bez zniekształceń.
        Gdy zabiera się za to "zwykły" głośnik, mam tu na myśli o nie dość odpowiedniej konstrukcji czyli jakaś 18'teczka próbujaca siegnać granice 30Hz albo głosnik w kulawo zestrojonej obudowie która daje "fajny impuls", dostajemy w prezencie 2 i 3 harmoniczną które sprawiają, że taki basik wydaje sie lepszy, szybszy. Moze sybiektywnie jest fajnie ale kłuci sie to ewidentnie z ideą wiernego odtworzenia nagranego sygnału.

Skomentuj

Yoshi - to jest chyba właśnie ten wątek.

2 gółwne postulaty to:
          - wrażenie szybkości basu spowodowane zniekształceniami
          - zjawisko maskowania. Realizator nagrania robił je np. na małych monitorach i zbyt mocno podbił bardzo niski zakres basu. Odpowiednio duże kolumny prawidłowo oddadzą błąd realizatora, co owocuje tzw. "kluchą". Tu się mieści cała tajemnica "dobrego" basu z małych kolumn.

Cały psikus polega na tym, że STX wypuścił całkiem solidny subwoofer w rewelacyjnej cenie. Pytanie jest na ile odbiega od XLSów i Daytonów RSS.

Super by było, gdyby ktoś miał możliwość pomierzenia tego STXa i własnie XLSa pod katem zniekształceń.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
            Akurat to racja. Tak samo bas wysoki czy podbity w pasmie 50-80Hz przez za mala obudowe (niekorzy mowia ze kopiący, ja mowie ze mulacy ale w gornym zakresie czestotliwosci basowych) to nie jest bas. Nie mozna budowac suba przenoszacego od 40-50Hz bo to mija sie z celem.

Skomentuj

Super by było, gdyby ktoś miał możliwość pomierzenia tego STXa i własnie XLSa pod katem zniekształceń
              oba glosniki moge miec naraz...
              ale juz teraz moge smialo powiedziec ze wole kupic STXa niz XLSa do obudowy zamknietej :P

Skomentuj

Gdybyś zechciał zrobić im sesję pomiarową - byłbym serdecznie wdzieczny ( w polu odrobię:) )
                Wiem, że masz sporo projektow na głowie, ale przy odrobinie szczęscie, szykuje nam się mała rewolucja:)

Skomentuj

mor den siur tylko nie pisz tego na AS, bo stracisz w oczach forumowiczow as :lol: :razz:

Skomentuj

Oni tam nie lubią XLSów - nie da się ich lampą popędzić :razz:

Programem ARTA można robić pomiar THD:
                    http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/
                    "Spectrum, octave band and THD analyzer with signal generators: sine, two sine, multitone, white noise, pink noise, periodic white noise and periodic pink noise."

Jesli STX będzie nawet tylko troche gorszy, to i tak nie ma co marudzić. Świetna opcja na muzykalnego suba w niskiej cenie. Z takim Qts to odpowiednik Daytona RSS265HF.

Skomentuj

Pawel S. jak bedziesz mogl porownaj to jeszcze do mds08

Oni tam nie lubią XLSów - nie da się ich lampą popędzić :razz:
                      stxa dwa razy nie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        Pawel S. jak bedziesz mogl porownaj to jeszcze do mds08
                        no pewnie ze moge ale jaki to ma sens?
                        2xMDS08 to i tak nie to samo co 1x12"

mor den siur, pomiarow raczej nie zrobie bo niedosc ze SW nie radzi sobie z wiekszymi glosnikami (a te pod wzgledem masy membran sa ogromne) to w dodatku spalil mi sie zasilacz w blaszaku a na lapku nie da sie nic zrobic z pomiarami :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                          Na audiostereo kiedyś misiomor mądrze pisał, że ludzie maja spaczone poczucie jakości basu i wydaje im się, że głosniki typu XLS zamulają.
                          Praktyka i pomiary mówią coś wprost przeciwnego, dzieki swojej konstrukcji głosniki te odtwarzają sygnał bardzo wiernie, są w stanie odtworzyć nawet najniższe składowe bez zniekształceń.
                          Gdy zabiera się za to "zwykły" głośnik, mam tu na myśli o nie dość odpowiedniej konstrukcji czyli jakaś 18'teczka próbujaca siegnać granice 30Hz albo głosnik w kulawo zestrojonej obudowie która daje "fajny impuls", dostajemy w prezencie 2 i 3 harmoniczną które sprawiają, że taki basik wydaje sie lepszy, szybszy. Moze sybiektywnie jest fajnie ale kłuci sie to ewidentnie z ideą wiernego odtworzenia nagranego sygnału.
                          Teoria teorią, ale posłuchaj tego głośnika. Bo jeżeli wykop i szybki bas to brak basu, a jednostajne młucenie to to co basem się zowie to...
                          Zresztą , proponuje komuś kto chodzi do filharmonii , na koncerty unpluged etc, niech posłucha XLSa i stwierdzi jak on wiernie odtwarza dolne pasmo.

W odgrodzie w zasadzie liczą się Fs, Vb i Qts - choć co do tego ostatniego nie ma sprawdzonej formuły.
                          a w br liczy się tylko qts , ew EBP , w TL tylko qts , fs i sd oraz xmax - nie można tak generalizować, nie każdy głośnik posiadający odpowiednie ww parametry zagra dobrze, doceniam wiedzę misiomora, ale jak czytam że ktoś ocenia to jak głośnik będzie grał - i to z detalami, na podstawie noty katalogowej głośnika to brak mi słów. W diy siedzę już parę ładnych lat, nie przesadzę jeśli powiem że miałem "na warsztacie" ponad setkę głośników i takie sądy uważam za delikatnie mówiąc nie zawsze zgodne z prawdą.

2 gółwne postulaty to:
                          - wrażenie szybkości basu spowodowane zniekształceniami
                          - zjawisko maskowania. Realizator nagrania robił je np. na małych monitorach i zbyt mocno podbił bardzo niski zakres basu. Odpowiednio duże kolumny prawidłowo oddadzą błąd realizatora, co owocuje tzw. "kluchą". Tu się mieści cała tajemnica "dobrego" basu z małych kolumn.

Cały psikus polega na tym, że STX wypuścił całkiem solidny subwoofer w rewelacyjnej cenie. Pytanie jest na ile odbiega od XLSów i Daytonów RSS.

Super by było, gdyby ktoś miał możliwość pomierzenia tego STXa i własnie XLSa pod katem zniekształceń.
                          Ja słucham muzyki dla przyjemności i jeśli zniekształcenia powodują że bas wydaję się szybszy, co odpowiada moim preferencjom to czy zniekształcenia są czymś złym ? I tak przy okazji co to za zniekształcenia poza harmonicznymi ?
                          BTW - stary stx AJ miał świetne parametry, a zniekształcenia grubo poniżej vify DX , tylko co z tego ?

Zamieszczone przez pegelmesser
                          Akurat to racja. Tak samo bas wysoki czy podbity w pasmie 50-80Hz przez za mala obudowe (niekorzy mowia ze kopiący, ja mowie ze mulacy ale w gornym zakresie czestotliwosci basowych) to nie jest bas. Nie mozna budowac suba przenoszacego od 40-50Hz bo to mija sie z celem.
                          Nie słyszałeś nigdy głośnika który mając zejście ma też wykop ?

Skomentuj

Tylko co to znaczy "wykop"? Podbicie pasma 60-90Hz wysoko strojoną mała obudową BR dająca fatalną odpowiedz impulsowa?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              Tylko co to znaczy "wykop"? Podbicie pasma 60-90Hz wysoko strojoną mała obudową BR dająca fatalną odpowiedz impulsowa?
                              no właśnie - co to znaczy wykop ?
                              I co ma odpowiedź impulsowa do słuchania muzyki ? Siedzisz przed kolumną i delty Diraca puszczasz na kolumny ?
                              Pytanie tylko częściowo jest prześmiewcze, bo tak naprawdę to jeszcze nikt całej psychoakustyki opisać nie potrafi.
                              A wracając do tematu wykopu - są też głośniki które go mają nawet w obudowach zamkniętych, jak zatem to wytłumaczysz ?
                              Niestety nie każdy aspekt subiektywnego odczucia jakim jest brzemienie głośnika można opisać podbiciami.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Niestety nie każdy aspekt subiektywnego odczucia jakim jest brzemienie głośnika można opisać podbiciami.
                                Bo 90% i tak robi pomieszczenie i ustawienie kolumny/suba.

Skomentuj

No na przykład.

Ogólnie chodzi o to że nie wszystko da się zmierzyć, a jeśli już się coś zmierzy to nie do końca wiadomo co tak naprawdę zmierzyliśmy i jakie jest tego pochodzenie.
                                  To taki życiowy wniosek który przyszedł mi na myśl w czasie opracowywania projektu w IMD.

Skomentuj

Da sie zmierzyc tylko albo jeszcze nie wiemy jak albo nie wiemy co.

Skomentuj

I jak Paweł testujesz już nowego Stx'a pod jankiem? Do niego to przydałoby się coś mocnego myślę taki wzmacniacz samochodowy, który by mu dał co najmniej jego moc znamionową.

Skomentuj

tak sie zastanawiam wlasnie czy nadawał by się do muzy w domu, czy jest zwyczajną pompką samochodową ;p

mi się bardzo beyma 12br70 podoba tylko ze dla niej budy się od 50l zaczynaja ...

ale patrzac na BL, mms to beyma bedzie miala duzo bardziej roznorodny basik niz ten stx

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                          mi się bardzo beyma 12br70 podoba tylko ze dla niej budy się od 50l zaczynaja ...
                                          to zupełne przeciwieństwo stxa raczej.

Skomentuj

Czaruję...