Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

o jejku :shock: ciekawe czy ktokolwiek uslyszy ruznice przesuniecia wysokotonowki o 3cm w bok :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      lklukasz, jak to gralo?
      mi się bardzo podobało. Aż nabrałem chęci na awx-y. Ale to była jeszcze faza testowa z testowaną zwrotnicą.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
        o jejku :shock: ciekawe czy ktokolwiek uslyszy ruznice przesuniecia wysokotonowki o 3cm w bok :?:
        Nie zdziw się jeśli tak będzie, bo w pomiarach możesz zauważyć różnicę - dziury w paśmie nawet kilku decybeli. Ale to wszystko zależy od głośnika i zwrotnicy jak została zaprojektowana.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
          Zamieszczone przez pajol112
          Nie zdziw się jeśli tak będzie, bo w pomiarach możesz zauważyć różnicę
          Założę się że nie było by żadnej różnicy jeśli głośniki były by zamontowane na bardzo dużej odgrodzie. Wniosek? tu nie chodzi o położenie głośnika tylko o kanty obudowy,bo jeśli przekręcimy całą obudowę tak aby głośniki były znów w osi pionowej to efekt będzie taki sam.

Skomentuj

Masz racje, ktoś robił taki test uwzględniając odległość kopułki od górnej krawędzi obudowy i przy odpowiedniej odległości i ustawieniu dziurę w paśmie szło zminimalizować, podczas gdy w bardzo szerokiej ogrodzie i w dużej odległości od górnej krawędzi charakterystyka była zupełnie płaska - przykładem był głośnik XT25TG.

Skomentuj

http://www.akustyk.ayz.pl/dyfrakcja.html#dyf
              Wg mnie w standardowej kolumnie warto zrobic taki offset, zawsze charka moze sie troche wyprostowac.

Skomentuj

Ja oczywiście mam ten najgorszy przypadek 10 cm i wyraźnie widać ten dołek :sad:
                HDS180+XT:

Skomentuj

Ktoś już widział tego AWX-a w 15 ohmach? Ponoć dziś miał być na stronce a nie widziałem... :twisted:

Skomentuj

GDN-30-500-2x4-AA
                    Dostępność: Jest

Pany nie che psuć interesującej dyskusji ale wyświetliło mi się takie coś na stronie stxa więc jak ktoś chce kupić niech się spieszy bo potem znów przez dwa miesiące nie będzie :mrgreen:

Skomentuj

Ja czekam na kasę ;D i na APka :P Kupiłbym AA ale nie mam go czym w samochodzie zasilić.. znaczy mam ale pożyczony :P

AP w domu - 64l br - zasilany panelem
                      AA do samochodu 40l br - zasilany dwoma mostkami z czterokanałowca :)

Skomentuj

z ostatniej chwili
                        http://stx.pl/d-1000-8-ti.html

Skomentuj

no i jest ;D

http://stx.pl/gdn-18-140-15-awx.html

Skomentuj

Teraz tylko czekać na zwrotnicę :)

Skomentuj

Na prośbę Pawła S. wklejam porównanie GDN-22-140 z GDN-22-300:

Porównanie,dźwięk:

Oba głośniki różnią się brzmieniem lecz oba są szybkie (niektórzy mówią że 22-300 muli,jednak Ja osobiście tego nie zauważyłem). Były testowane w obudowach zamkniętych 20L,obudowie br 35L i lini transmisyjnej o długości 210cm.

Obudowa zamknięta:

Pierw był testowany 22-140,po włączeniu zdziwiłem się że w tej obudowie zagrał i nawet nisko schodzi pod wzmacniaczem 70W,nie spodziewałem si tego...jednak litraż ciut za mały. Po podłączeniu 22-300 totalna klapa,po prostu zero basu,głośnik się ruszał i nic więcej,nawet podłączenie pod wzmacniacz 150W nic nie dało.

Obudowa br:

22-140 za dużo więcej w tej obudowie nie pokazał,myślałem że będzie zdecydowanie lepiej bo w taką aplikację jest pakowany zazwyczaj,ale jakiegoś szału tu nie było. Oczywiście głośnik zszedł niżej jednak bardziej dynamiczniej grał w closed. 22-300 nadal nic :mrgreen: myślałem że coś z nim nie tak jest bo ten co mam ma lekki defekt,jednak to nie to. Po podłączeniu wzmaka 150W było ciut lepiej ale bałem się go rozkręcać zbyt głośno bo głośnik miał już dość,przy maksymalnym wychyle membrany tego basu było za mało więc zaprzestałem katowania go :smile:

Linia transmisyjna,210cm:

Tutaj było odwrotnie,najpierw testowałem 22-300 gdyż pod niego obliczyłem tą obudowę (linia powinna mieć 245cm,jednak uwzględniłem skrócenie linii o 15. Jak go pierwszy raz włączyłem (150W) to mało co mi kapcie nie spadły :grin: ta obudowa chyba jest dla niego stworzona,po prostu miażdżył wszystkie głośniki pod względem niskiego basu jakie miałem dotychczas. Nie mulił,był szybki i grał wtedy kiedy musiał,jednocześnie nie przeciągał,gdy bas się kończył to go nie było,jak by ktoś go ciął siekierą (takie porównanie).

22-140 (linia powinna mieć 230cm). Na początku podłączyłem pod 70W,od razu było słychać że ten głośnik łatwiej napędzić,jednak ta linia mu nie przypasowała,i uwydatniła jego charakter brzmienia który mi się nie podoba (czyli natarczywe "wpierdzielanie" dźwięku pomiędzy 30-38Hz,lub jak by to określić,uwydatnianie tego zakresu dźwiękiem porównywającym go do "pierdzenia"). Niestety,ta linia mu nie przypasowała,nie dość że gorzej grał to jeszcze mulił i tak jak by nie mógł się zdecydować czy teraz ma grać czy nie (inni opisują ten dźwięk jako "duszenie się głośnika w danej obudowie").

Reasumując,oba głośniki są dobre ale trzeba znaleźć do nich najlepszą aplikację. Myślę że 22-140 warto potestować w większych obudowach zamkniętych lub mniejszych obudowach br (niż 35L) z ciut wyższym strojeniem niż w "oblatanym" projekcie 3way na STX-ach. 22-300 sprawia większe problemy w aplikacji gdyż ani w closed ani w br za dużo nie pokazuje nawet z mocnym wzmacniaczem,jednak warto popróbować bo to dobry głośnik.

Skomentuj

z ostatniej chwili:
                                GDN-30-500-2x4-AA została już tylko jedna sztuka
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html zupełna nowość.

Skomentuj

rucin_, gdyby to tylko do 2 way pasowalo bylo by super, ale rozumiem ze stworzony do raczej suba małego - 12l@35 hz f3 35hz wg stx ? niezle zejscie jak na taka pierdółke!

[ Dodano: 2010-02-28, 00:20 ]
                                    i pytanie jak stroic tak nisko tak mala obudowe? MB czy rurka o malej srednicy (swisty itp) ?

Skomentuj

widziałem ale coś mi tu nie pasuje :neutral:
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

...co?

Skomentuj

Hmm, takie 2 sztuki mogły by być ciekawą opcją na suba do małego hatcha

Skomentuj

Czaruję...
                                          X