Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam ,jest ktoś w stanie opisać różnice między 17 AK a 17 SCX ?? jakieś porównanie ?? mam zamiar zbudować na którymś z nich monitorki

PS : przyszły moje dwa 17 SW :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jutro porobie troche fotek..jak by ktoś chciał to mogę zrobić fotke porównawczą 17-200-8 SW + Tonsil GDN 20/100 1DC tesli 22cm(nie pamietam modelu) oraz alpharda SW-807 to się pośmiejemy :razz: co najśmieszniejsze 17-200 wszystkie bije na głowę (pomijając ze nie wszystkie są o tym samym zastosowaniu)
    ale budową gniecie :twisted: aż się zdziwiłem

Skomentuj

[quote="cursor"]
      No chyba, że wymagasz od seryjnego zestawu masażu pleców i furkotania nogawek, to no nie tutaj.
      Nie, nie wymagam tego, nie jestem jakimś drecholem .. Wybacz..
      Vectrą i starszą astrą nie jeździłem lecz omegą owszem. Fakt audio gorsze, może za bardzo wymagający jestem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
        17-200 wszystkie bije na głowę (pomijając ze nie wszystkie są o tym samym zastosowaniu)
        ale budową gniecie :twisted: aż się zdziwiłem
        To ciekawe co Ci wyjdzie... bo mnie już szlag trafia. Te głośniki to ścierwo, a 140w rms podawane przez producenta jest fikcją.

Skomentuj

Z tego co wiem to dolphin123 tez go ma i tu pytanie do niego czy moze przeszedl on u niego juz jakies testy??

Skomentuj

mskojon a co tam u ciebie za problemy?? strojenie?? br furczy? czy co innego? powiem ci mam panel 100W 4Ω z filtrem podpiąłem go pod to i nie wiem czy wyciągnąłem z nich ile się da ale bez obudówek i lepszego wzmaka puki co tego nie stwierdze :arrow:

aha co do stwierdzenia że bije tamte na głowe chodziło mi puki co o samą budowę ,a jak jest w realiach to zobaczymy

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
              Te głośniki to ścierwo, a 140w rms podawane przez producenta jest fikcją.
              Zaczyna się zastanawiać gdzie tkwi problem, czy ty masz pecha do głośników, albo masz za duże wymaganie do sprzętu, albo nie potrafisz sobie poradzić z aplikacją trudnych głośników.
              Tak samo twierdziłeś o JBL GTI1000, a czytając opinie na temat tego głośnika, to wszędzie ludzie sobie go chwalą, to jak to w końcu jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                to wszędzie ludzie sobie go chwalą, to jak to w końcu jest?
                Chwalą ale teoretycznie bo widział ktoś zrobiony i przemyślany projekt z 17SW ?

mskojon zachowujesz się jak w gorącej wodzie kąpany :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                  Chwalą ale teoretycznie bo widział ktoś zrobiony i przemyślany projekt z 17SW ?
                  Przeczytaj jeszcze raz mój post, bo to zdanie zupełnie nie dotyczy STX'a

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                    Zamieszczone przez mskojon
                    Te głośniki to ścierwo, a 140w rms podawane przez producenta jest fikcją.
                    Zaczyna się zastanawiać gdzie tkwi problem, czy ty masz pecha do głośników, albo masz za duże wymaganie do sprzętu, albo nie potrafisz sobie poradzić z aplikacją trudnych głośników.
                    Tak samo twierdziłeś o JBL GTI1000, a czytając opinie na temat tego głośnika, to wszędzie ludzie sobie go chwalą, to jak to w końcu jest?
                    Ciesz się że nie kupiłeś tamtego GTI bo na 99% był uszkodzony lub naprawiany i dlatego miałem z nim problemy.
                    A te SW mają 140w... wg. normy AES niewiadomo w jakiej obudowie i testowaniu szumem różowym (przy normalnej muzyce tyle ten głośnik może i przyjmie ale w obudowie 2L zamkniętej ale wtedy to nie subwoofer) a w docelowej obudowie głośnik zniesie nie więcej niż 50w, chyba że zestroisz go na 50-60Hz, tylko to zupełnie mija się z ideą subwoofera.

Bardzo szybko kończą się możliwości mechaniczne tego głośnika i zaczyna on walić.

cursor :arrow: ja chyba po prostu mam cholernego pecha, albo powinienem się zabrać za sadzenie ziemniaków :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                      Z tego co wiem to dolphin123 tez go ma i tu pytanie do niego czy moze przeszedl on u niego juz jakies testy??
                      wszystko na pewno opisze w wątku o jego budowie :wink:

Skomentuj

mskojon to tylko 17cm

dolphin123 kiedy doczekamy się tego w wątku??

ja jutro odbieram pociete drewno i sam bede kombinował co i jak więc zobaczymy :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati
                          dolphin123 kiedy doczekamy się tego w wątku??
                          Przecież już dawno jest i nawet się w nim udzielasz :shock:
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677

Skomentuj

moj pierwszy subik ukonczony w 90% jutro koncze i odpalam to sie pochwale co jak dokladnie

[ Dodano: 2010-03-21, 13:52 ]
                            No panowie :mrgreen: czas na kolejną recke na temat 17SW :)
                            hmm od czego by tu zacząć...może od początku w planach były do zbudowania 2 subiki na tych właśnie przetwornikach puki co zbudowałem jeden(ten głowny) w którym będzie panel wzmacniacza więc jest on sporo głębszy...
                            hmm co do budy - mojemu subowi wyszło netto ~10L do wykorzystania po odjęciu BR-a i objętości głośnika strojony jest na 37,5HZ , BR o wielkości 21,4x2cm59cm(częściowo wytłumiony watoliną 6mm , tak samo za głośnikiem oraz na jego podstawie dałem tą watoline ale dwie warstwy w celu uniknięcia dudnień,odbić itp
                            porównanie mam do aktywnych: kody SW-1000v2 oraz do tonsila 20/100
                            hmm puki co mialem okazje wykrecic go niestety tylko na połowę (albo i mniej według specyfikacji ale to się jeszcze okaże ile zdoła przyjąć) jego możliwości ze względu na słaby panel z tonsila a mianowicie ma on 100Wprzy 4R wiec jakies 50 przy 8 (pozatym mamie niebardzo się podobała większa ilość niskiego basu:] ) ,schodzi najniżej z nich wszystkich koda już dawno poza domem ale tonsil przebijał kode a tonsila w dalszym ciągu mam w domu więc do niego porównanie mam bezpośrednie ,jako że tonsil 4R więc nie potrzebował tyle mocy co stx żeby zagrać nieco głosniej ale po minimalnym podkręceniu dla stx-a stx wychodził na + , stx lepiej sprawuje się przy szybszej muzyce niż tonsil ,pomijając fakt że przy rnb to trzeba go nieco skręcać tak miło (stx) gra:) hmm no nie wiem co jeszcze napisac...wracając do wymiarów obudowy to jest to 25,40,40(a,b,h) wszystko cięte na wymiar w stolarni poza BR-em ktorego sobie w domu docinałem .
                            Całość zbudowana z paździocha o grubości 18mm , Br również ale z 12mm w celu zmniejszenia stratnej objetości dla głośnika a pozatym stwerdziłem ,że to wystarczająco do tego celu ,wymiary nieco straszą ale to ze względu sporego panela ktory bedzie w nim siedzial:) puki co subik stoi niewykończony(surowy) ponieważ czekam na materiał i obije oba razem po zbudowaniu drugiego za około tydzień ,u mnie gra w pokoju 2,5x5m jutro przetestuje w pokoju ~5x5 to napisze co i jak ,projekt zamieszczę wraz ze zdjęciami jak dowiem się jak to robić :lol: ,jeśli ktoś ma jakiś pytania to proszę pytać chętnie odpowiem , w sumie to moja pierwsza konstrukcja tak dokładnie liczona , przemyślana oraz wystawiona na DIY więc po wstawieniu fotek proszę o komenty ,pozdro :arrow:

[ Dodano: 2010-03-21, 14:04 ]
                            aha jeszcze jedno zapomniałem dodać ,że suba testowałem chyba wszystkim co możliwe od generatora od 20hz do 40 co 1HZ(maxymalne wychylenie bez stukania itp wynosi ponad 10mm-zmierzone ) przez house ,elektro ,po hh i rnb w kotrych sprawuje się najlepiej z wiadomych przyczyn :grin: jedyne co mnie w pewnym momencie zastanowiło to czemu tak fajnie gra dopiero od 32 do 40HZ weszłem na strone stx-a i przypomniałem sobie ze FS wynosi właśnie te 32HZ i gdy by nie to to głośnik był by sporo więcej wart hehe ,więc to jedyny jego minus jeśli można powiedzieć ,że to minus ,teraz zastanawiam się czy opłaca się drugiego subika stroić niżej bo przed testami byłem właściwie pewien ,że tak właśnie zrobie ale szczerze mówiąc nie wiem czy to ma sęs bo te 32 HZ gra już naprawde zadowalająco i niby strojąc o te 2,5 HZ niżej to zyskam nieco na lepszym dole a "stracę" te 2,5HZ z wyższej częstotliwosci ,wracając że jesli przy strojeniu na 37,5 hz zbudował bym też drugiego suba to itak dojdzie mi +3db z drugiego gośnika wiec te 32hz itak bedzie sporo głośniejsze więc czy jest sęs to się zastanawiam...no nic to chyba już tyle ,miłej niedzieliŽ√→

Skomentuj

W zeszłym tygodniu, na 17SW zrobiłem suba w linii transmisyjnej strojonej na ~35hz. Na wlocie 2SD a na wylocie SD. Powiem tylko, że taki bas nie ma żadnego porównania do typowego BR i polecam każdemu choćby w ramach eksperymentu kupić dechy za 25zł i złożyć takie ustrojstwo. Tekstem dźwięku raczej nie da się opisać więc zachęcam do spróbowania zbudowania własnej TL'ki pomimo troszkę wiekszych rozmiarów. U mnie cały sub ma wymiary 19x38x84. Później postaram się wstawić jakieś fotki.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Głośniczek gorąco polecam puki co najlepszy basik jaki miałem patrząc na rozmiar/cena/jakośc/to co robi :mrgreen: a co do tej tl-ki też chętnie przetestuje warunki są ,drewienko jest a i czasu w week troche się znajdzie ,WoookasH wrzuć projekt jak to uciebie wygląda ,że tak chwalisz i ewentualnie pare fotek...bede wdzieczny pozdro

Skomentuj

Parę obiecanych fotek:

Jeszcze w stanie surowym, kabelek wystaje u góry bo montując wszystko zapomniałem, że nie jest to zwykła skrzynka do której idzie od tak wsadzić kabel. Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić drugiej linii ale strojonej troszkę wyżej bo z tej, niski bas jest dosyć uciążliwy dla otoczenia, strasznie go słychać poza pokojem nawet słuchając go bardzo cicho. Jak miałem suby w obudowie BR to nie było to aż tak odczuwalne.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Widzę, że nie ma wkrętów czyli wnioskuję, że obudowa w całości klejona. Jak w takim razie testowałeś wytłumienie? Po prostu zrobiłeś obudowę, dałeś jakies wytłumienie i skleiłes? Bo jesli tak to marniutko. W tej obudowie, w przypadku złego zestrojenia (a ciężko jest trafić samymi wyliczeniami) i słabego wytłumienia może wystapic mocne podbicie, zwłaszcza w niskim basie i wtedy mocno dudni oraz dużo dołków w charce w rejestrach wyższych od basu. Testowałeś to jakoś i mierzyłes?

Oczywiście nie twierdzę, że masz to źle wykonane tylko pytam z ciekawości.

Skomentuj

dj-mati pokaz swoj projekt.
                                      WoookasH Tlka bardzo fajna sprawa, gratuluję. Jednak dla mnie kupienie 17SW oznacza od razu małego suba bo głównie o to chodzi, aby przy takiej średnicy głośnika mieć niewielkiego suba. Natomiast jakbym miał miejsce na TL to Mariana TLka wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż na siłę wydobywanie ile się da z małego głośnika :wink:

Skomentuj

Z racji tego, że tunel ma długość taką, że na "sucho" jest strojony na ok 35hz wytłumienia dałem bardzo mało aby jeszcze bardziej nie obniżać tej częstotliwości. Co do pofalowania ch-ki wyższej od basu to akurat problemu nie ma bo jest on i tak odcinany dosyć nisko. Moja konstrukcja nie jest projektem gotowym, i zapewne zawiera dużo błędów. Planuję zrobić drugi krótszy tunel i jego strojenie obniżać oraz "rozciągać" za pomocą wytłumienia (tym razem na wkrętach). Nie mniej jednak już teraz jestem zadowolony z tego jak teraz gra. A co do obudowy BR to też takową skleję i z ciekawości zobaczę jak to zagra, może być równie ciekawie.
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

sam jak bym miał nieco większy pokój to wykonał bym 2 sztuki takie bez zastanowienia na to postawić monitorki i opcja jak znalazł... ale przy moim pomieszczonku to nierealne a basik napewno sporo lepszy wraz z rozmiarem kolumn;p może jedną wykonam do testów ale z BR-em wychodzącym do przodu z chyba wiadomych przyczyn

aha co do fotek tak jak napisałem wcześniej bardzo chętnie ale jako ,że były by to przezemnie pierwsze wrzucone tu fotki to ktoś mnie musi oświecić jak to zrobić :arrow: pzdr

[ Dodano: 2010-03-22, 20:22 ]
                                          WoookasH, siemanko widzę ,że jestś z mojej bliskiej okolicy :) może by się kiedyś ustawić na odsłuch TL-ki ? dało by rade?

dolphin123 widzę pierwsza osoba która zrozumiała zastosowanie 17SW "...17SW oznacza od razu małego suba po głównie o to chodzi, aby przy takiej średnicy głośnika mieć niewielkiego suba"

[ Dodano: 2010-03-22, 21:40 ]
                                          jeśli ktoś zainteresowany moim projektem jest on spakowany tutaj a raczej fotki w czasie / po budowie. Całość w takiej a nie innej postaci bo nie wiem jak tu fotki wkleić... ktoś napisze to zrobię właściwie pozdro :arrow:

http://www45.zippyshare.com/v/37938335/file.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X