Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Temat zablokowany? Oooo...A i mowa była o wysokotonowym, czyli rozwiązaniu z krótką cewką i dłuższą szczeliną jak piszesz, a ja odniosłem się do rozwiązania odwrotnego, "klasycznego", nie zauważając, że chodzi o wysokotonowca (a nie zauważyłem też dlatego, że link odnośnie niego jest do pustej strony :) ), dla których stosuje się to pierwsze rozwiązanie:). Tyle że to niczego nie zmienia jak i Ty artur.ek trzeźwo zaznaczasz, bo reguła obliczania wychylenia liniowego jest oczywiście ta sama. Dla obu przypadków łącznie można po prostu napisać, że wartość wychylenia liniowego jest modułem z różnicy wysokości cewki i szczeliny. Moduł po to, by nie wyszła liczbowo wartość ujemna, gdy w złej kolejności podstawimy :). Dodam jeszcze od siebie, że w przypadku rozwiązania z krótką cewką i dłuższą szczeliną, siła BiL po przekroczeniu wychylenia liniowego maleje szybciej niż dla układu długa cewka, krótsza szczelina, czyli wnosi większe zniekształcenia. Powód jet też dość oczywisty. Skoro cewka jest krótka, to nawet niewielkie przekroczenie wychylenia liniowego skutkujące zmniejszeniem się ilości czynnych zwojów w szczelinie powoduje duży procentowy ich ubytek, a więc i duże procentowe zmniejszenie BiL.
    A właśnie. Tak z ciekawości, dlaczego ten STX został ściągnięty ze strony producenta?
    Last edited by Racjonalny; 22.02.2011, 11:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      Tak z ciekawości, dlaczego ten STX został ściągnięty ze strony producenta?
      Możliwe, że skoro mają na niego duże zamówienie, po prostu wycofali go chwilowo ze strony...

Skomentuj

Dziwi mnie, że nie było reakcji na te słowa. Ale trzeba je zdementować, żeby znów jakiś absurdalny mit nie powstał, podobny do twierdzenia, że "większy głośnik zawsze zejdzie niżej". Otóż podawanie wychylenia liniowego z "jakąś tam" rezerwą dodatnią jest pozbawione sensu.
        zwroc uwage ze producent podaje obie wartosci
        i matematyczna wartosc x-max oraz ta powiekszona
        oczywiste jest ze do wszelkich obliczen stosuje sie matematyczna wartosc. ale zwroc uwage ze malo kto (nie mowie np o nas) zwraca na to uwage oraz na znieksztalcenia i poprostu rozkreca glonosc na maxa :P czesto nawet z podbitym basem...

Dla klasycznego układu z dłuższą cewką niż szczelina, jak w tym przypadku, wiarygodne jest podawanie wychylenia liniowego jedynie jako różnicy długości cewki i wysokości szczeliny magnetycznej, a nie powiększanie tego o jakieś wyimaginowane naddatki. A dlaczego tak? Ano dlatego, że wtedy i tylko wtedy w szczelinie magnetycznej pozostaje stale ta sama ilość zwojów cewki/długości przewodnika, a więc także stała siła napędowa (tzw. "BiL", dla tych którzy się orientują). Przy przekroczeniu wychylenia liniowego wartość siły napędowej BiL zaczyna maleć, bo maleje L, a więc układ drgający odpowiada coraz bardziej nieliniowo na sygnał wymuszający (prąd płynący przez cewkę) i pojawiają się zniekształcenia, słyszalne w postaci swoistej kompresji.
        wiec w takim razie jak wyjasnisz nam sens stosowania cewek z progresywnie nawinietym uzwojeniem?
        tutaj przeciez z zalozenia ma zmieniac sie L w szczelinie magnetycznej!

---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post o 12:55 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Możliwe, że skoro mają na niego duże zamówienie, po prostu wycofali go chwilowo ze strony...
        no nie moge... nawet moder nie doczytal

glosnik zniknal ze strony poniewaz zmieniaja mu opis na jezyk angielski co bedzie nowym standardem STXa!

Skomentuj

To co napisałem też jest prawdą.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            glosnik zniknal ze strony poniewaz zmieniaja mu opis na jezyk angielski co bedzie nowym standardem STXa![/size]
            Jestes pewien? Jak mnie pamiec nie myli opis byl po angielsku. BTW dlugo trwa to tlumaczenie.

Wyslane z TapaTalk

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              wiec w takim razie jak wyjasnisz nam sens stosowania cewek z progresywnie nawinietym uzwojeniem?
              Rozumiem, że chodzi o cewkę nawiniętą na karkas np. ze zmiennym wzdłuż niego skokiem, tak? Możesz więc mi podlinkować jakiś materiał, żebym wiedział, o którym konkretnie rozwiązaniu piszesz? A odpowiadając na pytanie. W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś pisząc „tutaj przeciez z zalozenia ma zmieniac sie L w szczelinie magnetycznej!”. Pytanie tylko po co. Można by gdybać. Znałem głośniki basowe (bodajże Dexon), w których producent celowo ustawiał parametr Qts na poziomie 1,5 do nawet ponad 2 (!!), by uzyskać podbicie basu. Wszyscy wiemy, że taki głośnik jakościowo zagra beznadziejnie i w zasadzie w ogóle nie powinien być na basie stosowny, ale działanie było celowe, by łomotało to na dyskotekach, do których było przeznaczone. Proste, prawda? Tak może jest w przypadku o którym Ty piszesz. Zamierzeniem jest nieliniowa odpowiedź głośnika na sygnał muzyczny z takich czy inny względów. Ale czy dobrze? Sam wiesz, że nie. Głośnik ma odpowiadać liniowo. Może też być inaczej. Może na przykład w ten sposób rekompensowana jest zmienna wartość pola magnetycznego oddziaływującego na cewkę przy różnych jej położeniach/wychyleniach. Może. Tylko, że strumień w szczelinie jest stały, a zmienia się jego rozkład poza szczeliną w zależności od rozwiązania konstrukcyjnego. Nawet jakby się komuś udało coś takiego spłodzić, to też nie jest dobrze, bo to przyczynę powinno się usunąć, a nie działać na niechciany efekt. Nawet przecież ustrojstwa Scan Speaka, czy Wavecora mają za zadanie linearyzację rozkładu pola a nie zmianę jego natężenia w szczelinie w funkcji wychylenia cewki, bo to są wielkości niezależne, a przynajmniej tak być powinno. Stąd więc jedyne usprawiedliwienie jakie widzę, czyli to związane z próbą kompensacji nie jest w prawidłowo działającym obiekcie realne. Pozostaje więc celowe działanie, by głośnik nie odpowiadał liniowo na sygnał, a to jest nieporozumienie. Zresztą nie spotkałem się z tego typu produktem...Choć chętnie poznam motywy, którymi można się w takim przypadku kierować. Byleby nie celowe zniekształcania odpowiedzi na sygnał, bądź spóźniona kompensacja innych parametrów mechaniczno-elektrycznych :P.

Ale ale, Ty Paweł nie próbuj zmieniać tematu :). Bo pisałeś o konkretnym głośniku z „normalnym” rozwiązaniem dla którego wypowiedziałeś się błędnie o wychyleniu liniowym, nieprawdaż? Więc wiesz, nie ściemniaj :P.

Piszę w offtopic'u, bo chyba za bardzo zbaczamy z głównego wątku.
              Last edited by Racjonalny; 22.02.2011, 13:22.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                Jestes pewien? Jak mnie pamiec nie myli opis byl po angielsku. BTW dlugo trwa to tlumaczenie.
                tak mi pisal Sound Wave na gg

Rozumiem, że chodzi o cewkę nawiniętą na karkas np. ze zmiennym wzdłuż niego skokiem, tak?
                nie, zmienna jest wlasnie ilosc uzwojenia na danej wsokosci karkasu cewki. ma to za zadanie wlasnie oslabienie BL glosnika blisko x-max zeby nie przekroczyc mechanicznych ograniczen

w tym momencie nie kojaze zadnego arta na ten temat ktory moglbym podeslac

takie cewki stosowane sa w typowych subbasach

Ale ale, Ty Paweł nie próbuj zmieniać tematu . Bo pisałeś o konkretnym głośniku z „normalnym” rozwiązaniem dla którego wypowiedziałeś się błędnie o wychyleniu liniowym, nieprawdaż? Więc wiesz, nie ściemniaj :P.
                nie, nie. ja nie pisalem o tamtej wysokotonowce ale ogolnie o podawanym przez STXa x-maxie powiekszonym o te 30%

Skomentuj

Ciekawostka :)
                  http://www.wisenhoff.se/beta/contents/en-us/d24.html

Skomentuj

"On request from customers we can tell you that our cabinettes are being hand made in Poland. The design of the speakers is from Sweden. Wood is from italy. Components are from Sweden, Denmark, Schweiz and Norway.
                    The speaker elements are designed in Sweden & Poland but are manufactured in Asia."
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no prosze i znalazl sie AWX :)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No, bajer to ci szwedzi maja niezly, typowa paplanina o kosmicznej wrecz technologii glosnikow :) To troche jak z ich chinskim Volvo z silnikami Renault :)

Skomentuj

Ja myślę, że i drugi głośnik jest produkcji STX'a - magnes wygląda znajomo.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Ja myślę, że i drugi głośnik jest produkcji STX'a - magnes wygląda znajomo.
                            dokładnie to samo pomyślałem
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciekawe ile kosztują poszczególne modele bo jakoś tego nie mogę znaleźć.
                              Sądzę, że nie mało po tych bujdach o materiałach kosmicznej technologii.
                              , oraz wychwalaniem super płaskiej charakterystyki, śmierdzi hi-endem :) .

Skomentuj

trzeba wyslac e-mail z pytaniem o ceny
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

"Kilka lat w rozwój ostatecznie doprowadziły do jednostki wysokotonowej z, prawie, niezrównaną wydajnością.
                                  Zdolny do odtwarzania częstotliwości w spektrum bezbłędnie i niezwykłe szczegółowo.
                                  Podwójne magnesy, 19k pozłacane złącza i Ultra trwałe węglowe włókno membrany. Ten głośnik jest do końca, nawet przez wiele lat intensywnego użytkowania".

Kurde już żałuje, że kupiłem ushery 9950 do następnej konstrukcji 2way, głupi byłem :lol: .
                                  Awx głośnikiem złym nie jest ale prze kolorowane to wszystko jest, a na pewno cena kolumn będzie bardzo wysoka.
                                  I to jest ten cały hi-end. Po prostu dobra bajera to już 70% sukcesu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                    kupiłem ushery 9950 do następnej konstrukcji 2way
                                    i 8935a do tego pewnie?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Globus, na usherach tyz hajendu nie zbudujesz :P

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Nie na temat...

i 8935a do tego pewnie?
                                        Nie na temat...
                                        Tak, zastanawiałem się nad 8945a ale jednak to nie na moją kieszeń.
                                        Sądzę , że po prostu nie są tyle lepsze aby tyle dopłacać.
                                        Na razie mam same tweeterki czekam na kasę i kupuję midwoofery .
                                        Tylko co ze zwrotnicą :blink:.
                                        Ale z tego co wiem Łukasz, chcesz robić monitory właśnie na nich ?.
                                        Pogromca ale mam monitory na midwooferach Stx awx, czekaj spokojnie a one też się znajdą w jakiś chajendzie za 20k.
                                        I będe miał chajend :flapper:
                                        Last edited by globus1987; 22.02.2011, 22:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                          Kurde już żałuje, że kupiłem ushery 9950 do następnej konstrukcji 2way, głupi byłem .
                                          Awx głośnikiem złym nie jest ale prze kolorowane to wszystko jest, a na pewno cena kolumn będzie bardzo wysoka.
                                          I to jest ten cały hi-end. Po prostu dobra bajera to już 70% sukcesu.
                                          Dopiero to zauważyłeś? Gratuluję... W sieci jest wiele kolumn opartych na głośnikach niższej klasy od PJ a ceny takie, że można się zdziwić...
                                          Najlepszym przykładem tego, że dobry opis przyciąga klientów są magazyny audio i ich testy nt danego produktu... Gdyby nie to, ciężko cokolwiek byłoby sprzedać niestety. Trzeba kombinować na każdy sposób jak się posiada taką działalność.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X