Temat zablokowany? Oooo...A i mowa była o wysokotonowym, czyli rozwiązaniu z krótką cewką i dłuższą szczeliną jak piszesz, a ja odniosłem się do rozwiązania odwrotnego, "klasycznego", nie zauważając, że chodzi o wysokotonowca (a nie zauważyłem też dlatego, że link odnośnie niego jest do pustej strony :) ), dla których stosuje się to pierwsze rozwiązanie:). Tyle że to niczego nie zmienia jak i Ty artur.ek trzeźwo zaznaczasz, bo reguła obliczania wychylenia liniowego jest oczywiście ta sama. Dla obu przypadków łącznie można po prostu napisać, że wartość wychylenia liniowego jest modułem z różnicy wysokości cewki i szczeliny. Moduł po to, by nie wyszła liczbowo wartość ujemna, gdy w złej kolejności podstawimy :). Dodam jeszcze od siebie, że w przypadku rozwiązania z krótką cewką i dłuższą szczeliną, siła BiL po przekroczeniu wychylenia liniowego maleje szybciej niż dla układu długa cewka, krótsza szczelina, czyli wnosi większe zniekształcenia. Powód jet też dość oczywisty. Skoro cewka jest krótka, to nawet niewielkie przekroczenie wychylenia liniowego skutkujące zmniejszeniem się ilości czynnych zwojów w szczelinie powoduje duży procentowy ich ubytek, a więc i duże procentowe zmniejszenie BiL.
A właśnie. Tak z ciekawości, dlaczego ten STX został ściągnięty ze strony producenta?
A właśnie. Tak z ciekawości, dlaczego ten STX został ściągnięty ze strony producenta?
Skomentuj