Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i jest tak jak przypuszczałem tzn. "Recommended enclosure: 25L@35Hz - Bass Reflex or 15L@35Hz - Passive Radiator"

I sam teraz nie wiem co myśleć o tym głośniku; według symulacji wcale nie wypada dobrze - w jakiej kolwiek obudowie, moim zdaniem za bardzo przymula jak na głośnik 8" a przy tym nie schodzi adekwatnie nisko...

mms MB musiał by mieć z ~250g. żeby to jeszcze jakoś zagrało; koszt takiej MB pewnie będzie oscylował w granicy 1/2 ceny głośnika co wyniesie ok. 300zł! Teraz zwracając uwagę na priorytet STX jakim jest (albo już tylko był...) stosunek cena/jakość to nachodzi mi tylko jeden wniosek - ten głośnik musi być jakiś magiczny i gra więcej niż rewelacyjnie. (w co zresztą nie uwierzę dopóki nie usłyszę albo nie przeczytam opinii wydanej z wzorcowych uszy!)

Z wielki bólem niestety ale jak na razie dalej podtrzymuje swoje zdanie iż głośnik nie jest wart swojej ceny (lub inaczej mówiąc jest za drogi) - Takie jest tylko moje zdanie! (mawia się "konkurencja nie śpi" ,ale w tym wypadku dużo wskazuje na to iż może sobie jeszcze spokojnie pospać... )

Last edited by ir0nhide; 01.03.2011, 09:21.

Skomentuj

Cóż w takim przypadku najbliższa konkurencja w postaci dytona rs225 lub mdsa wypada lepiej. To co zaproponował STX odnośnie strojenia było do przewidzenia bo nic innego nie da się wymyślić. Mniejsza obudowa = problemy z długością bas refelxu; większa obudowa = kiepskie parametry odpowiedzi czasowej. Group delay w przypadku konkurencji wypada lepiej.

Argument małej obudowy może przemawia do producentów kolumn ale nie do nas bo nam zalezy na odpowiednim zejściu i parametrach impulsowych a obudowa nie musi mieć 25L , może mieć 40 czy 50L byleby głośnik grał jak trzeba. Zresztą jak w całym świece bardziej zaawansowanego audio liczą się głownie walory brzmieniowe i parametry a gabaryty grają marginalną rolę lub wręcz mały gabaryt jest synonimem marnej konstrukcji .

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        I sam teraz nie wiem co myśleć o tym głośniku; według symulacji wcale nie wypada dobrze - w jakiej kolwiek obudowie, moim zdaniem za bardzo przymula jak na głośnik 8" a przy tym nie schodzi adekwatnie nisko...
        i oceniasz to na podstawie symulacji?
        a ile razy udowadnialismy ze symulacje maja malo wspolnego z rzeczwistoscia?
        a juz napewno group delay :P

Skomentuj

Ma bardzo wiele wspólnego z rzeczywistością jak się umie porównywać odpowiedni sposób wyniki a nie patrzeć tylko na to, ze GD ma max 14ms "to jest ok". Oczywiście trzeba posłuchać ale na raize na starcie symulacyjnie nie wypada tak świetnie na tle konkurencji.

Skomentuj

Zapominacie chyba o jednej rzeczy. Firma STX ma pewnie jakieś swoje priorytety. Z punktu widzenia biznesowego grupą docelową dla firmy STX zapewne są producenci kolumn a nie grupa zapalonych diyowców. Jeśli producenci kolumn chcą głośnik do małej obudowy to taki został zaprojektowany. Grupa targetowa, która pewnie zamówi znacznie więcej tych głośników niż my została zaspokojona. Nie wiemy jakie są cele firmy STX ale wg mnie to nie my, diyowcy jesteśmy dla nich grupą targetową bo to nie na nas firma ma zarobić. A przecież o zarabianie pieniędzy chodzi. Przynajmniej widać, że firma się rozwija, coraz ciekawsze głośniki (abstrahując od ich cen) - w przeciwieństwie do innego naszego rodzimego producenta, który pada i powstaje z popiołów...
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi ale My nie jesteśmy tym targetem tylko właśnie tymi DIY-owcami ! :) i to forum jest o DIY i ten temat też...itd. Wiec nasze opinie są jak najbardziej na swoim miejscu. Co nas interesuje że STX zrobił dobrze sobie i komuś tymi głośnikami? :) - moim zdaniem nic...
              Poza tym, nie znam firmy STX od środka, ale jak by mieli robić głośnik tylko dla określonych targetów... to nie wypuszczał by go do sprzedaży detalicznej (bo by nie musieli...) (dobrym przykładem jest być może F155...) (nie licząc już tych głośników o których nawet nie słyszeliśmy że były/są...)

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              naszego rodzimego producenta, który pada i powstaje z popiołów...
              - Feniks, tylko coś nie może obrosnąć w piórka ...

Skomentuj

ir0nhide - rozumiem Twoją argumentację, ale musisz zrozumieć, że z diyowców STX nie wyżyje. Lamentujesz nad tym głośnikiem, ale jaki jest taki jest i inny nie będzie. Mam wrażenie, że za bardzo się na niego nastawiłeś i trochę zawiodłeś. Prawdopodobnie głośnik został zaprojektowany do pewnych zastosowań i tyle. To, że nam się nie podoba to nie znaczy, że jest to głośnik zły. F155 to w ogóle inny temat, bo to głośnik opracowny dla danej firmy (Cube Audio Lancastera z Audiohobby), i tylko ta firma może go sprzedawać bo to produkt ściśle dla niej.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Zresztą jak w całym świece bardziej zaawansowanego audio liczą się głownie walory brzmieniowe i parametry a gabaryty grają marginalną rolę lub wręcz mały gabaryt jest synonimem marnej konstrukcji .
                  Nie wierze w to co czytam Yoshi, powinienes byc fanatykiem linii transmisyjnych lub wielkich wooferow 15 calowych w obudowach wiekszych od pralek.

A wiec jesli juz jestemy przy TL i nowym STX to mi sie tam on bardzo podoba, w rurze sprawdzi sie gittt.

Skomentuj

Zapytałem kilka rzeczy p.Sławka, które mnie męczyły... No i odpisał:
                    Informacja
                    AWX 8" do 2D powinien być gotowy w połowie marca, najpóźniej pod koniec marca.
                    Odnośnie ceny - cena membrany jest średnio 10xrazy wyższa od membrany z celulozy. Tylko sama membrana kosztuje około 50 zł. Więc głośnik nie może kosztować 100 czy 150 zł. Na rynku z reguły są głośniki, które imitują włókno węglowe ale łatwo to sprawdzić. Cena za "imitację" czyli membrana z włókna szklanego czarnego jest 5 krotnie niższa c o w efekcie dałoby ceną ostateczną głośnika brutto około 130 zł.
                    Opisy będą również w innych językach ale to za jakiś czas.
                    Tak, powstanie MB do tego 8"

Skomentuj

ir0nhide - rozumiem Twoją argumentację, ale musisz zrozumieć, że z diyowców STX nie wyżyje.
                      No ale przecież ja to doskonale rozumiem i nie mam zupełnie żadnych pretensji do STX za ten głośnik, czy coś podobnego... Nie rozumiem czemu jest to tak odbierane! Tutaj, teraz, w tym temacie jedynie podjąłem konwersacje na temat tego nowego przetwornika. Źle to rozumiesz jakobym miał pretensje do STX, że zrobili taki głośnik a nie inny, nie jestem na nich zły aczkolwiek raczej deczko zawiedziony, ale stało się jest jaki jest i teraz pozostaje tylko rozmawiać o nim... (jak na razie czysto teoretycznie) W związku z czym przedstawiłem to co ja myślę na jego temat.... a i Czy każdy nowy wytwór STX`a jaki wyjdzie musi mieć same pochlebne opinie? Uważam że nic na siłę i to rzeczywistość jest istotna! Ja jedynie stawiam rzeczy w świetle prawdy!
                      Może w końcu powiedzmy sobie szczerze - czy to temat o produktach STX? Czy może jednak sanktuarium jego sekty !?

Mam wrażenie, że za bardzo się na niego nastawiłeś i trochę zawiodłeś.
                      No i masz rację, ale proszę nie mylić tego z tym że ja go dyskryminuje! Jeśli ktoś przede wszystkim bezstronny co do tego z jakiej firmy pochodzi dany głośnik, powie że jest on jak najbardziej wart swojej ceny.... to ja się z takiej nowiny ucieszę.... Nie mam nic do STX`a a wręcz przeciwnie liczę (a może i nawet marzy mi się) że w końcu uda mu się zrobić naprawdę godne uwagi głośniki (które zwrócą ku sobie miliony oczu i uszu...). Jednak osobiście uważam, że żeby to osiągnąć trzeba pojechać po innym torze! tzn. zjechać z toru komercji na bardziej adekwatny - czyli tor realizacji dźwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        zjechać z toru komercji
                        To jak zabić kurę znoszącą złote jajka.

Te "miliony" to maja sprawne tylko oczy. Głośniki są oceniane uszami tylko przez pewną, wcale nie taką dużą, grupę ludzi.

Przypomina mi się to co zawsze powtarzał Irek, że dobre kolumny robi dobry stolarz, a dobre wzmacniacze robi dobry ślusarz. Dobre, to znaczy takie które się sprzedają.

Nawet Sound Wawe kilka stron wcześniej pisał, że jak przychodzi klient, to w 90% wypadków pada pytanie ze strony żony (a jakże...) "czy ten klocek musi być taki duży?"
                        Niestety rynkiem rządzi popyt i pod tą zasadę STX stara się wpasować.

Natomiast, żeby nie było nieporozumień, ir0nhide zgadzam się z tym co piszesz, po prostu na problem trzeba spojrzeć szerzej.

Skomentuj

No i dlatego my tu właśnie oceniamy odsłuchowo ich produkty. To, że im się powodzi, nic tylko pogratulować. Nic dziwnego, że kierują się tam gdzie mają popyt na to co robią.

Skomentuj

wlasnie na tym polega prowadzenie dzialalnosci gospodarczej
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co mogę powiedzieć - wersja "W" ma mniejszy mms z pamięci koło 35g, qts 0,35, FS 30Hz Vas-50L
                              (zaznaczam, że parametry podałem z pamięci ). I głośnik spisuje się doskonale w obudowie około 30L@30-40Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                AWX 8" do 2D powinien być gotowy w połowie marca, najpóźniej pod koniec marca.
                                Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                Co mogę powiedzieć - wersja "W" ma mniejszy mms z pamięci koło 35g, qts 0,35, FS 30Hz Vas-50L
                                Mowa jest o tym samym głośniku? Nie za duże to mms jak na opcje 2 drożną ? Moim zdaniem powinno być w okolicach 20g jak na ten rozmiar głośnika.

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Nie wierze w to co czytam Yoshi, powinienes byc fanatykiem linii transmisyjnych lub wielkich wooferow 15 calowych w obudowach wiekszych od pralek.
                                To mało mnie znasz . No tak nie widziałeś moich kolumn bo tu ich nie wklejałem nigdy. Szerokopasmowka na b200 65L objętości netto, małe i lekkie to to nie jest . Myślałeś, że jestem zwolennikiem małych bas reflexów i wyłącznie standardowych rozwiązań? Nie prawda, małe być nie musi pod warunkiem że gra dobrze. Gorzej jak jest duże i gra źle, to już podwójnie do bani i takich pomysłów nie akceptuje.

Skomentuj

Podobno będzie jakiś nowy głośnik 12', który ma zastąpić AP. Zastąpi również AA? Będzie to głośnik podobny do swoich poprzedników, czy coś nieco innego? A jeśli tak, to w stronę prezyzyjnego kick-bassu, czy sub-niskotonowego do najniższych częstotliwości? Właśnie mi w ofercie STX brakuje typowej "pompki" do robienia ciśnienia w paśmie 20-35hz, czegoś al'a Peerless XXLS, tylko kilka razy tańszego

Skomentuj

Jak to dobrze, że STX nie słucha pseudodoradzaczy.
                                    W ostatnim czasie widać, że jak jest skowyt na forum to znaczy, że STX zrobił coś co naprawdę boli konkurencję albo zakompleksionych, niedocenionych oraz niespełnionych pseudokonstruktorów garażowych.
                                    Mam pewność po tym co przeczytałem w tym temacie że jeżeli STX zrobiłby ten woofer węglowy tak jak sugerują szczekacze to znaczy dla większych obudów to jestem przekonany, że byłoby ujadanie typu: teraz ważna jest również wielkość obudowy, gdyż mało ludzi akceptuje pralki.
                                    Albo następny jakże płytki i dokładnie opisujący szczekaczy tzn. Jak STX zrobiłby ten głośnik za 120 zł to ujadałby „wiadomo kto” że taki głośnik nie może być dobry bo jest za tani. A teraz jak STX zrobił głośnik za 200 zł to ci sami ujadają że jest za drogi.
                                    Prymitywna nie przemyślana nagonka kończy się z mojej strony śmiechem do łez – dla przykładu
                                    Tunel 57mm ? OK jak nie będzie świszczeć, a jak zacznie to będzie problem.
                                    Jaki żałosny wpis na zasadzie co by było gdyby było. Prawdziwy profesjonalista.
                                    Albo ten sam autor w jednym poście negatywnie ocenia głośnik na podstawie parametrów by za kilka zdań dodać stwierdzenie, że opinię wyda dopiero jak usłyszy. Brawooooo
                                    Zacytuję żałosny wpis:
                                    W symulacjach ....moim zdaniem za bardzo przymula jak na głośnik 8" a przy tym nie schodzi adekwatnie nisko...
                                    w co zresztą nie uwierzę dopóki nie usłyszę

BRAVOOOOO

albo
                                    Koledze, który ma wątłą wiedzę na temat parametrów głośnika mogę tylko zasugerować iż zaprzeczeniem jest symulator oraz opinia setek użytkowników głośników z serii 18AWX w których MMS (w stosunku do reszty parametrów) jest bardzo niski a mimo to ilość jak i jakość basu jest niewiarygodna z tego głośnika. Z czego to wynika? Sam STX i spólka raczyć wiedzieć.
                                    Ale jak widać ojciec profesjonalista z parametrów jest w stanie odczytać jego w/w wady lub zalety Bravoooooooo 

Mam nadzieję że STX nie wierzy nawet w jedno słowo oraz szczere intencje "pomocy" ze strony tych Panów "znawców"
                                    UWAGI MODERATORA
                                    Radzę zapoznać się z regulaminem. Za kolejne chamskie wypowiedzi będę częstował ostrzeżeniem za 2 pkt. Dziękuje za uwagę.
                                    Last edited by raven1985; 01.03.2011, 18:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                      To jak zabić kurę znoszącą złote jajka.
                                      Mylisz się, nie do końca się zastanowiłeś nad tym co powiedziałeś :)
                                      Ja uważam że ideom konstruowania przetwornika winno być dążenie do jak najlepszego wytwarzania przez nań dźwięku! Nie podzielam natomiast takiego dążenia do celu jak np. " trzeba zrobić jak najmniejszą pompkę w jak najmniejszej budce aby robiła jak największe zamieszanie... - bo na takie pierdołki akurat jest największy popyt..." (a w oczach ma $ $ :) ) (i wcale nie pije do STX`a! - a jedynie rozwijam swą myśl.)
                                      Gdyby natomiast konstruktor głośnika położył nacisk na to jak on ma grać, a przy tym ew. wszedł by nim na rynek z konkurencyjną jego ceną... To jak myślisz ? nie była by to kura znosząca złote jajka ? Baaa, moim zdaniem nawet platynę i diamenty zaczęła by znosić. -i to chyba rozumie się samo przez się.
                                      Oczywiście ja o samym robieniu głośników wiem tyle co nic, ale myślę że dobrze myślę (tak mi się przynajmniej wydaje iż priorytetem w głośniku jest właśnie dźwięk)

Nawet Sound Wawe kilka stron wcześniej pisał, że jak przychodzi klient, to w 90% wypadków pada pytanie ze strony żony (a jakże...) "czy ten klocek musi być taki duży?" Niestety rynkiem rządzi popyt i pod tą zasadę STX stara się wpasować.
                                      Soud Wave ma także bardzo fajną sygnaturkę/podpis...

Natomiast, żeby nie było nieporozumień, ir0nhide zgadzam się z tym co piszesz, po prostu na problem trzeba spojrzeć szerzej.
                                      Staram się jak mogę i naprawdę chciał bym kupować głośnik/i STX ale siedzi we mnie także coś, co mnie od tego odwodzi, walczę z tym jak mogę... :razz: i jak na razie z dnia na dzień jestem coraz bliżej wypróbowania zachwalanych 18AWX

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Mowa jest o tym samym głośniku? Nie za duże to mms jak na opcje 2 drożną ? Moim zdaniem powinno być w okolicach 20g jak na ten rozmiar głośnika.
                                      Popieram, skoro 7" GDN18AWX ma 12g przy swoim SD... to skąd u 8"AMWX aż tyle?

Skomentuj

BioCannabis
                                        Też mnie to interesuje jaki bedzie ten głośnik zastepca Ap
                                        Wkrótce zobaczymy.
                                        Mam odłożone na przetwornik do suba, więc go kupie... i od razu w bude z panelem sub 300 Pana Irka
                                        A co do symulacji, to uważam że są jedynie dyrektywą dla diyowców, a nie pewnikiem rzeczywistego zachowania sie przetwornika.
                                        Panowie, nie kłócić się tylko odsłuchać i wtedy zdać relacje na żywo!
                                        pozdr
                                        Last edited by fcbarca86; 01.03.2011, 18:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                          Właśnie mi w ofercie STX brakuje typowej "pompki" do robienia ciśnienia w paśmie 20-35hz, czegoś al'a Peerless XXLS, tylko kilka razy tańszego
                                          to kup GDN AA - wystarczajaco nisko schodzi a przy tym jest sporo szybszy niz XLS :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X