Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
    szukałem w internecie informacji na temat wysokotonówki T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X i nic nie znalazłem. Ktoś go słyszał? Jak gra w porównaniu do AWX, Ushera T-9930-20?
    to zle szukales
    info jest na forum
    bylo porownanie z AWXem i z usherem 9950

Ps. fajnie że AWX potaniał, jeżeli teraz jest tak tani, to chyba nie ma konkurencji w swojej cenie!
    co ci stanialo?
    przeciez wszystko drozeje!

Skomentuj

Taa, bo jak zwykle nikt nie używa pełnej nazwy tylko "ceramik" i dlatego google milczało :P

Naprawdę nie potaniał?
      Dobra... może pomyliły mi się przetworniki! Ty wiesz lepiej :P
      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Taa, bo jak zwykle nikt nie używa pełnej nazwy tylko "ceramik" i dlatego google milczało :P
        bo kto te nowe nazwy zapamieta?

Skomentuj

Fakt, STX wprowadził goowniane nazewnictwo dla swoich wyrobów więc efekt jest jaki jest
          Ceramik to fajny głośnik... i tyle. Dla niektórych 'fajny" to za mało. Gra poprawnie, ale nie ma jajec, którymi z kolei może się pochwalić większość Usherów. Jeśli priorytetem jest "niewkurzanie" to ceramik jest OK, jeśli potrzebujesz czegoś więcej , to lepiej iść choćby w Ushery.

Dobra... może pomyliły mi się przetworniki! Ty wiesz lepiej :P
          Akurat opinie kolegi Pawła (właściwie wszelakie) możesz brać za "wiesz lepiej"

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, właśnie czytałem i czytałem kilka stron tego tematu i konkretnych jednoznacznych opinii na temat ceramika nie mogłem znaleźć.
            Właśnie jestem przekonany do DIY na T-9930-20 i 8935A, których brzmienie mi odpowiada, ale pomyślałem, że może akurat ten STX mógłby być lepszy.
            Choć i tak nie ma do niego żadnego projektu, a samemu, dla jednej konstrukcji nie warto sobie zawracać głowy...

Już dawno zauważyłem, czyje wypowiedzi są najpewniejsze i najbardziej wartościowe, ponieważ często czytam diyaudio
            treningjezykowy.pl

Skomentuj

Właśnie jestem przekonany do DIY na T-9930-20 i 8935A, których brzmienie mi odpowiada,
              Jeśli budżet pozwala to chyba będzie jednak najlepsze wyjście. Choć pewnie jeszcze lepiej było by dozbierać do wysokotonówki 9950.

Skomentuj

Fakt, ale budżet jest wyżyłowany. Niby te 60 zł więcej za wysokotonówki to niewiele, ale zaprojektowanie zwrotnicy byłoby zbyt kosztowne biorąc pod uwagę to, że musiałbym zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy.
                treningjezykowy.pl

Skomentuj

Fakt, ale budżet jest wyżyłowany. Niby te 60 zł więcej za wysokotonówki to niewiele, ale zaprojektowanie zwrotnicy byłoby zbyt kosztowne biorąc pod uwagę to, że musiałbym zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy.
                  Warto dołożyć do 9950. lklukasz swoje monitorki miał chyba na 9950 i 8935a, zwrotka by Yoshi, zapytaj, może by się podzielił.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                    Ceramik to fajny głośnik... i tyle. Dla niektórych 'fajny" to za mało. Gra poprawnie, ale nie ma jajec, którymi z kolei może się pochwalić większość Usherów. Jeśli priorytetem jest "niewkurzanie" to ceramik jest OK, jeśli potrzebujesz czegoś więcej , to lepiej iść choćby w Ushery.
                    Mnie często wkurza jak czegoś mi brakuje w dźwięku.
                    Jedna osoba mówiła, że wolała słuchać głośnika samego nisko-średniotonowego niż z tym STXem
                    Last edited by jamess8; 07.01.2012, 11:12.

Skomentuj

ceramik w polaczeniu z awxem gra bardzo dobrze
                      ale brak mu wlasnie jaj
                      sluchalem go tez z usherem 8935a na projekcie yoshiego i byla porazka
                      te glosniki poprostu do siebie nie pasuja
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Jedna osoba mówiła, że wolała słuchać głośnika samego nisko-średniotonowego niż z tym STXem
                        az tak skrajnej opinii nie widzialem/slyszalem

glosnik jest idealny dla tych ktorzy chca wiernosci w odtwarzaniu... i niczego wiecej
                        glosnik kompletnie nic od siebie nie dodaje i dlatego jednym sie podoba a innym nie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          glosnik jest idealny dla tych ktorzy chca wiernosci w odtwarzaniu... i niczego wiecej
                          Coś dla mnie. Dlatego, jak będę przerabiał moje MX-140 na wersję aktywną, to zastąpię kopułkę AWX tym ceramikiem :)

Skomentuj

A ja mam takie pytanko, czy jest mozliwosc aby STX wprowadzilo do sprzedazy glosniki dwucewkowe 8 ohmowe? Czy moze jest opcja zamowienia ktoregos z 2x4ohm w wersji 2x8ohm?

Skomentuj

AP taki byl, tylko ze ostatecznie byly polaczone rownolegle

problemem moze byc tutaj zmiana szerokosci szczeliny w ukladzie magnetycznym (tak jest w przypadku 2x2 i 2x4r)

Skomentuj

Glosnik mialby pracowac w subwooferze pasywnym. Teoretycznie 2x4ohm tez sie nadaje, ale nie kazdy wzmak uciagnie takie obciazenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  glosnik kompletnie nic od siebie nie dodaje i dlatego jednym sie podoba a innym nie
                                  ceramiczna kopułka taka neutralna ? Znajde gdzies pomiary jego thd ?

Skomentuj

sa gdzies w temacie
                                    Yoshi zamieszczal
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale thd tam nie znalazłem, tylko deklaracje że sa bardzo niskie. Pomiar i opis brzmienia.

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                      około 2 dB zjada Faraday (niestety jakoś miedź trzeba upchnąć a to zwiększa szerokość szczeliny - coś za coś)

Głośnik zgodnie z normami jest 6 omowy (zgodnie z normą za głośniki 6 ohowe przyjmuje się te o RDC powyżej 3,7 om)

Co do "braku charakteru" - charakter głośnika w duużym stopniu zależy od ilości THD i rezonansów im więcej tym "wyraźniejszy charakter" ten głośnik dzięki zastosowaniu pierścieni i bardzo dużej ilości wytłumienia ma niskie zniekształcenia i w paśmie użytecznym pozbawiony jest rezonansów.
                                      Wytłumienie "zjada" efektywnosć a fradaye zmniejszają Bl i dlatego gra cicho bez życia i ma płaską charakterystykę ? Z pomiarów widac że płasko moze nie tyle jest bo mieści sie w +/-3db tylko nie ma waskopasmowych szarpańców na wykresie jakby za mocno wytłumiony
                                      Będzie wersja bez faradaya z mniejszym wytłumieniem, cięzszym magnesem i ferrofluidem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                        Będzie wersja bez faradaya z mniejszym wytłumieniem, cięzszym magnesem i ferrofluidem ?
                                        watpie

ale slyszalem plotki ze cos nowego bedzie (plotki, bez konkretow)

Skomentuj

to cos wiecej niz plotki

a ja nadal czekam na szerokopasmowce
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X