Sound Wave wrzucisz pomiar impedancji tego zestawu?Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaI SPL 85dB
Skomentuj
-
Cudów sie nie spodziewałem
Skrobnę coś odnośnie GDN 15AWX którymi dzisiaj się troszkę bawiłem. Obudowa testowa ok 13l, strojona na 40 parę Hz ((nie chcę mi się dokładnie liczyć). Podłączone pod jakiś słaby wzmacniacz unitry a źródło stare CD. Włączam pierwszy utwór i... kopara mi opadła. Można powiedzieć skrajnie niekorzystne warunki a głośniki zagrały tak że się tego nawet nie spodziewałem. Bas zwarty, punktowy, z charakterem, który lubię. Średnica chirurgiczna, nic od siebie nie dodaje (trochę za sterylne jak dla mnie). Głośnik wysoko ciągnie więc można pomyśleć o mniej wymagającej kopułce np seasie 22TAF/G. O ile seria GDN 18 AWX to dla mnie totalna porażka to te 15 odbiegają na + od nich, zupełnie inne brzmienie. Szkoda że nie ma do nich sensownej zwrotnicy (jak mówie warto połączyć z czymś lepszym niż GDWK AWX które tez mi nie spasowało) bo chętnie bym wykorzystał głośniki do monitorków.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, fanboyem stx się nie stanę ale trzeba przyznać że postępy robią
Małe porównanie z MDS08 i 13/50/9 (wiem że robione kalkulatorem ale brak aparatu :()
Skomentuj
-
a ten "nowy" GDN20/80 to nie jest to
http://nowyelektronik.pl/searchsklep...kotonowe%20GDN
tylko na czarno?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaesli dobrze widze data pomiarow 2004rok?:PP
Skomentuj
-
Wydaje mi się że jest mało informacji na ten temat z uwagi na to, że są strzeżone przez producentów zagranicznych i stxa. Polska firma nie ma "jeszcze" (życzę jak najlepiej) takiej renomy jak np. SS czy Vifa, i tanie głośniki z Polski mogą być nienajlepiej kojarzone w drogich, komercyjnych konstrukcjach (przykład: Totem Mite i Tonsil, konstrukcja bardzo udana ale sporo tańsza w w wersji DIY). W zasadzie to też bym się chętnie dowiedział czegoś w tym temacie (STXa).
Skomentuj
-
albo http://www.harpia.pl/polski/amstaff.html z dwoma STX GDN 20-120-4 AW za nienajmniejszą kasę
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatakie z zoltymi wooferami i AWXem na gorze
Skomentuj
-
Tak te kolumny wizualnie mogą się podobać. Brzmieniowo zwykłemu zjadaczowi chleba też pewnie przypasują. Cena dobra, no i ile się za nią głośników dostaje !. Te filtry 6dB to ukłon nie wiem w czyją stronę bo docelowa grupa odbiorców i tak nie będzie wiedziała o co kaman a ci którzy wiedzą, raczej nie będą w tym upartywać obietnicy wielkiej jakości dźwięku bo ta jak wiemy leży raczej gdzie indziej. Bynajmniej sama topologia filtrów 1 rzędu nie jest jej gwarantem.
Dla mnie to jest symptom cięcia kosztów czego efektem jest dostosowanie całej konstrukcji poczynajac od głośników w celu uzyskania kolumny opartej na tanich filtrach 1 rzędu. Oczywiście można do tego dorobic odpowiednią historię.
Skomentuj
Skomentuj