Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.surfpol.pl/kompozyty/tkan...y-weglowe.html , mając 44 euro, czyli niecałe 60 dolców można bez problemu od ręki kupić 1mkw tkaniny węglowej i to w nie jakieś okazyjnej cenie !

Koszt produkcji takiego krążka to parę zł, szczególnie że pewnie robiony jest w chinach gdzie wszystko jest kilka razy tańsze niż u nas. Wytwarzanie elementów z włókna węglowego to nie jest żadna wielka filozofia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
      Ale chyba nie myślicie że STX będzie sprzedawał coś po cenie produkcji. Przecież oni muszą na tym zarobić.
      ale przeciez oni tego nie produkuja tylko importuja
      tak wiec cena koncowa wynika z ceny zakupu + marza
      a z tego co wiem to oi duzo nie doliczaja...

Skomentuj

tak i jeszcze trzeba to przywiezc i dalekiej azji

ale to i tak wychodzi taniej niz zrobic to w polsce
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Benek161 fantasto, właśnie uświadomiłeś sobie, że możesz produkować krążki i wyciąć STX od jutra. Problem takich jak Ty polega na tym, że nigdy z takich bajek nie powstaje firma/produkt więc zamilcz. Jeżeli zaczniesz produkować krążki w cenie kilku złotych z prawdziwego (bez domieszek szklanych) włókna węglowego to będę chylił czoła. Ale już dziś wolę powiedzieć na tzw. zaś, że jesteś klasycznym przykładem amatora i nieudacznika, gdyż do wyprodukowania krążka o średnicy 100 mm niestety ale należy użyć krążka o średnicy aż 200 mm. Inaczej będziesz miał ponad 70% odpadów. Jest to ten problem, o którym pisałem cześniej tzn o braku przewidywalność włókien podczas procesu termo formowania.

Yoshi żebyś miał świadomość tego iż należy zakupić włókno węglowe impregnowane w sposób dość złożony, gdyż podczas tego procesu termo formowania potrzebne są dwa stany pamięci. Ale również czekam z niecierpliwością na inicjatywę produkcji tanich krążków z włókna węglowego, przecież zwykły zainteresowany będzie miał tylko taniej jak powstanie konkurencja :)))
          ... czego ja z góry wiem na 1000%, że nie powstanie? :))))
          Bajkopisarze na dodatek będą sprzedawali po kosztach produkcji bez podatku bez zysku byle tylko naginać do idiotycznych wymiarów swój profil oparty na kompletnym absurdzie.
          Benek161 jeżeli Twoje krążki będą takiej jakośći jak Twoje wynalazki nie wspominając już o jakości zdjęć to ja zgóry dziękuję za szmelc.

Skomentuj

A po co miałbym to robić? Masz tok rozumowania dziecka. Skoro nie zrealizuję twojego absurdalnego pmysłu i nie zacznę produkować węglowych krążków to znaczy, że nie miałem racji iż można to zrobić taniej. Poziom rozumowania na poziomie przedszkola.

Skomentuj

Koraliku, otóż mam tak samo prawo jak ty wypowiadać się na tym forum więc zamilcz możesz mówić do swojego psa lub żony. A więc dobrze policzmy uwzględniając dane które podałeś: 0,1*0,1*3,14= 0,0314m^2, licząc 100USD za m^2 wychodzi 3,14USD za krążek. Uwzględniając straty materiałów, sprowadzenie od kitajców (a skąd by indziej), podatki itp doliczmy drugie tyle (przesadzam ale niech ci będzie) czyli wychodzi 6,28USD za sztukę. Licząc po 3 zł za dolca wychodzi ok 19zł czyli nadal baardzo daleko do 53zł

Skomentuj

O masakra, to jak by mi się zachciało mieć carbonowe tunele BR to pewnie w STX`e albo u Karola musiał bym zapłacić ze 300zł za szt. :) - tak Karol ?
                Kupując br za taką kasę to (no nie ma bata) musiało by wtedy wg nie furczeć :razz:
                A kopułka węglowa ? co daję kopułka za 53zł ? Poprawia aerodynamikę membrany podczas jej pracy ? A może dlatego że jest węglowa to znacznie poprawia trajektorię wydobywających się z przetwornika fal ?

Skomentuj

stx robi glosniki weglowe nie z wlokna szklanego jak it
                  i podaje ze to wegiel
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no kurcze bo już myślałem, że śpicie :)
                    Yoshi80 do przedszkola powinien udać się ten kto nie zna podstaw ekonomi a poucza innych tu czytających, jednocześnie robiąc im wielką krzywdę na wypadek realizacji pomysłu. Jak możesz podawać ceny netto na dodatek bez frachtu, odprawy celnej jeżeli towar z chin, obsługę spedycyjną na terenie kraju i co najważniejsze produkt nie zaimpregnowany w sposób dość kosztowny i skomplikowany. Weź chłopie się za handel impregnowanym włóknem bez domieszek szklanych czy poliestrowych w cenie 50 euro jak napisałeś a zarobisz bardzo dużo kasy na naszym rynku, powodzenia.
                    10 lat temu zajmowałem się w STX również produkcją membran kevlarowych (do dziś można je kupić w STX) i wiem jak wielkim problemem jest technologia 3D przy przetwórstwie włókien jednokierunkowych. Nawet nie masz pojęcia o czym piszesz, pisząc, że za 60 euro masz materiał gotowy do przetwórstwa 3D.
                    Z resztą nie pierwszy raz pier.. nie o Chłopinie bez jakiejkolwiek wiedzy w temacie przetwórstwa/produkcji.

Benek161 ja nie mam żony oraz psa więc nie wiem jak się do nich mówi, sorry.
                    Koszt materiału wyliczyłeś na 19 zł, a gdzie koszt wyprodukowania tzn impregnacji wstępnej o charakterystyce podwojonej pamięci + proces formowania bardzo powolny, gdyż nadmierne przyspieszenia=zniszczony detal, dalej ponowna impregnacja na rzecz izloacji absolutnej/akustycznej oraz proces pozycjonownia do wycięcia ( a nie jest to takie proste i oczywiste) + koszt bardzo drogich komponentów do impregnacji ???
                    Benek161 jeżeli według Twojego idiotycznego pomysłu - koszt surowego nieprzetworzonego materiału i robcizny = 100 a Ty sprzedałbyś to coś za 200 to gratuluję debilizmu ekonomicznego i innym nie polecam. Dlaczego? Dlatego, że cena detaliczna zawsze zawiera czynnik "hurtowy". który np. w STX wynosi nawet 30% więc 200 -30% da nam 140 z 200
                    od tego musisz zapłacić podatek VAT23% więc zostaje nam 113,8 od różnicy między dochodem a rozchodem musisz zapłacić podatek np. tzw. liniowy 19% czyli od 13.8 musisz odjąć 10% więc zostaje zysk w postaci 11 ale to nie koniec kosztów, gdyż od tego jeszcze musisz zapłaci za reklamę, własny ZUS,ewent reklamacje, amortyzacje maszyn utrzymanie firmy w postaci dziesiątek płatności za ochronę, obsługę prawną i podatkową, energię, gaz itd. Kolego odmiennie od Ciebie prowadzę małą firemkę instalatorską więc wiem jakie ponoszone są koszta jeżeli chce się funkcjonować jako podmiot gospodarczy a nie jak bajkopisarz amator.
                    Gdzieś na końcu po kilkunastu miesiącach kolega będzie zwijał żagle z długami. Ale niech mnie tam! Doprawdy będę odszczekiwał każde słowo jak za rok benek161 będzie produkował naprawdę cokolwiek i będzie nas informował, że myliłem się właśnie ja a nie twórca ekonomii populistycznej czyli na dzień dzisiejszy benek161.

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                      Benek161 ja nie mam żony oraz psa więc nie wiem jak się do nich mówi, sorry.
                      No to współczuję, już wiem skąd u ciebie taka zajadłość.
                      a gdzie koszt wyprodukowania tzn impregnacji wstępnej o charakterystyce podwojonej pamięci + proces formowania bardzo powolny, gdyż nadmierne przyspieszenia=zniszczony detal, dalej ponowna impregnacja na rzecz izloacji absolutnej/akustycznej oraz proces pozycjonownia do wycięcia ( a nie jest to takie proste i oczywiste) + koszt bardzo drogich komponentów do impregnacji ???
                      Koszt samego materiału wyliczyłem na ok 9,5zł (u kitajców pewnie wyszłoby 2 razy taniej) więc proszę, czytaj ze zrozumieniem... Poza tym podaj wreszcie te bardzo ogromne koszty bo na razie rzucasz ogólnikami i hłytami marketingowymi. I jeśli robisz jakieś wyliczenia staraj się je pisać bardziej czytelnie bo z tego nie wiadomo co wynika

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        jeszcze jeden post na ten temat i wywalam cala dyskusje + ostrzezenie dla kazdego

Skomentuj

Kiedy STX planuje wprowadzić nowe głośniki jakieś GDNy 5"-6" bo planuję zrobić jakieś nieduże monitorki na głośnikach STXa? I czy planują wprowadzić jakieś nowe wysokotonowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez zodiak Zobacz posta
                            Kiedy STX planuje wprowadzić nowe głośniki jakieś GDNy 5"-6" bo planuję zrobić jakieś nieduże monitorki na głośnikach STXa? I czy planują wprowadzić jakieś nowe wysokotonowe?
                            a to kontaktu do nich nie ma na ich stronie?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              a to kontaktu do nich nie ma na ich stronie?
                              Jest ale pewnie już kilka osób o to pytało i może coś na ten temat wie. A po drugie po to jest założony ten temat .

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty
                                Mam nadzieję, że na tym forum bardziej ceni się ludzi, którzy mają coś do powiedzenia z racji doświadczenia dotyczącego technologii produkcji głośników
                                wszysko by było dobrze jakby w każdym poście nie obrażali innych forumowiczów i wypowiadali się z zachowaniem kultury!

rozmialwialem kiedyś ze Sławkiem o tych kopulkach i rzeczywiście mieli duży problem
                                wybierając droższą musieli mieć poważny powód
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Współczuję Sound Wave, gdyż teraz projektując głośniki musi uwzględnić to, że jak zastosuje głośnik węglowy z
                                  kopułką węglową to zacznie się szum - a po co? Jeżeli zaprojektuje głośnik bez kopułki węglowej będzie miał do czynienia z estetami, którzy stwierdzą, że było to nieprzemyślanym rozwiązaniem gdyż głośnik jak sama nazwa wskazuje jest do 3-way więc byłoby dobrze jakby był w konstelacji z wooferem :)
                                  Last edited by Pawel S.; 23.08.2011, 08:48.

Skomentuj

projektując głośniki musi uwzględnić to, że jak zastosuje głośnik węglowy z
                                    kopułką węglową to zacznie się szum - a po co? Jeżeli zaprojektuje głośnik bez kopułki węglowej będzie miał do czynienia z estetami, którzy stwierdzą, że było to nieprzemyślanym rozwiązaniem gdyż głośnik jak sama nazwa wskazuje jest do 3-way więc byłoby dobrze jakby był w konstelacji z wooferem
                                    byly juz takiem komentarze przy 17sw i mb do niej
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie to żebym się czepiał ale jak węglowa nakładka przeciwpyłowa STX'a kosztuje 50zł to jest raban a to, że zwykła jedwabna kopułka do Scan speak'a kosztuje ponad 200zł to jakoś nikt nie marudzi...

Skomentuj

Myślę, że logo producenta robi swoje..

Skomentuj

scan stety lub nie, dorobił się renomy i ludzie muszą dopłacać za napis/znaczek/doświadczenie:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X