Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    "Audio Distortion Measurements" b&K
    http://www.bksv.com/doc/bo0385.pdf
    "how to graph distortion measurements" b&k
    http://www.listeninc.com/PDFs/paper_...asurements.pdf

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      http://allegro.pl/monacor-dt-25tb-ce...520731172.html
      trochę drogo ale to nic bo tu jest taniej - http://monacor.djshop.pl/_monacor/pr...5,monacor.html

Sry za takie opóźnienie (tak tylko wstawiam jak by ktoś przypadkiem chciał go kupować i przy tym nie przepłacić... na alledrogo ... )

Skomentuj

właśnie testuje od 2 dni nową 8 stx z membraną bierną tą lepszą w obudowie 25 litrów, bez dodatkowego obciążenia dla membrany i powiem że bardzo przyjemnie to gra, zobaczymy ja się wygrzeje ale puki co potrafi namieszać :)

Skomentuj

Nie wiem czy nie lepiej doplacic i miec dwa glosniki zamiast tej membrany biernej :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
            Nie wiem czy nie lepiej doplacic i miec dwa glosniki zamiast tej membrany biernej
            Lub kupić jeden lepszy za 350zł

Skomentuj

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
              Nie wiem czy nie lepiej doplacic i miec dwa glosniki zamiast tej membrany biernej
              Możesz kupić tą tańszą, też będzie pasować, bo o to pytałem... Tyle, że na jednej ściance wizualnie nie za bardzo.

Skomentuj

Witam. Słuchajcie mam kłopot. Testuję nowego STXa 8'', właściwie mam już gotowy subwoofer i coś jest nie tak. Głośnik strasznie "trzeszczy" nawet przy bardzo cichej grze. Rzuciłem okiem, na tyle co się znam, nic tam się nie poodklejało. Nie wiem, co to może być, ale nie można słuchać. Zamieszczam próbkę dźwięku, może wam to coś powie. Buda 21L strojona dwoma tunelami 101x218.

Link: http://www9.zippyshare.com/v/91316649/file.html

Proszę o odpowiedź, bo nie wiem czasem, czy to nie jest wada głośnika.

Skomentuj

Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

Ewidentnie wada albo coś się dostało między cewkę a karkas. Miałem tak samo z awx 18, niemiło wspominam reklamacje

Skomentuj

Wzmacniacz to Pioneer bodajże GM 2000, 2x60W.

Kurcze, tak niewygodnie byłoby mi teraz się zajmować reklamacją, tym bardziej, że 3go wracam na studia ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patricious Zobacz posta
                        Wzmacniacz to Pioneer bodajże GM 2000, 2x60W.

Kurcze, tak niewygodnie byłoby mi teraz się zajmować reklamacją, tym bardziej, że 3go wracam na studia ...
                        A jesteś w 100% pewny że wzmak jest sprawny?

Skomentuj

W 100% nie jestem pewny, ale nie daje oznak niesprawności. Myślicie, że może najpierw przetestować z innym wzmacniaczem, a dopiero później odesłać głośnik do reklamacji ?

Skomentuj

to podepnij inny jakikolwiek głośnik do tego wzmaka i posłuchaj
                            i na odwrót swojego stx-a pod inny wzmacniacz
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Benek161 wydaje mi się, że już wszyscy dobrze wiedzą, że ty jesteś nie zadowolony ze współpracy w firmą stx
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dostałem (dostałem... to może za dużo powiedziane - robię z nim kolumny na zlecenie ) dzisiaj ceramika z STX'a. Niestety nie podłączałem go jeszcze więc o jego brzmieniu, póki co, nic nie wiem ale z wizualnie wygląda całkiem "zaawansowanie" (wiem, wiem, to głośnik a nie telewizor...). Duży układ magnetyczny, kopułka i zawieszenie bardziej rozbudowane niż wcześniej to oceniałem po zdjęciach. Jutro postaram się go zaaplikować w obudowę - linia transmisyjna na AWX'ie. Jak już posłucham to nie omieszkam zdać relację.

Jedyne czego się obawiam to jego efektywność. Yoshi, pisałeś, że realna efektywność tego głośnika to 84-85dB/1W - nie wiem jak się to będzie miało do AWX'a, który katalogowo ma 90dB i to chyba jest jego w miarę realna efektywność - co prawda w pomiarach porównana tylko z jednym TangBandem ale nawet jeśli mija się z rzeczywistością o te ~2dB to już może być lekki problem... Z drugiej strony, szeregowa cewka na AWX'ie też doda (odejmie) swoje - cóż, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z tego co pamiętam to ktoś już na forum pokazywał konstrukcję na tym zestawieniu głośników ale jak to wyjdzie w rzeczywistości? Co prawda nie umniejszam opinii tego użytkownika (niestety nie pamiętam kto to był - można znaleźć w dziale gotowych konstrukcji) ale póki co to jedyna taka konstrukcja więc wyciąganie wniosków może być nieco ryzykowne... Zobaczymy jutro

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  Jedyne czego się obawiam to jego efektywność. Yoshi, pisałeś, że realna efektywność tego głośnika to 84-85dB/1W - nie wiem jak się to będzie miało do AWX'a, który katalogowo ma 90dB i to chyba jest jego w miarę realna efektywność - co prawda w pomiarach porównana tylko z jednym TangBandem ale nawet jeśli mija się z rzeczywistością o te ~2dB to już może być lekki problem...
                                  Tak ale ceramik jest w zasadzie 4 ohmowy więc ściąga więcej mocy co pozwoli mu 2-3dB odrobić od AWX'a oraz jeżeli uczciwie się uwzględni spadek na baffle step to powinno ci się to zgrać. Drugą zwrotnicę jaką składałem z ceramikiem do było 3 way z SCX'ami i tam głośnik basowy katalogowo miał 90 lub 91dB i w sumie się udało. Ale to już było naprawdę na styk. Tam ceramik był tłumiony tylko dlatego żeby lepiej grał bo bez lekkiego tłumienia szeregowym rezystorem ma brzmienie wpadające w ostrość.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Benek161 wydaje mi się, że już wszyscy dobrze wiedzą, że ty jesteś nie zadowolony ze współpracy w firmą stx
                                    No i? Po co to piszesz? Chcesz mi dogryść?

Skomentuj

Zrobił już ktoś konstrukcję na SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X + membrana bierna w 25 litrach? Planuję zrobić taką konstrukcję:
                                      dół - wyżej wymieniony stx + membrana bierna - zasilany aktywnie
                                      średnie - TB W4 - 657SC (lub W4-1320)
                                      wysokie - SEAS 22TAF/G

Jedyna rzecz jaka mnie ciekawi, to jak radzi sobie ten stx w takiej objętości z membraną bierną, czy czasem nie dać objętości takiej jak proponuje STX, czyli 15 litrów.

Skomentuj

Zmniejszyc zawsze mozesz wkladajac kawalki dodatkowego wioru czy mdfu do srodka...

Skomentuj

Zamieszczone przez skal_ar Zobacz posta
                                          średnie - TB W4 - 657SC (lub W4-1320)
                                          ja bym był za w4-1320 bo słuchałem mniejszego brata w3-1364 i do tej pory jestem pełen podziwu
                                          grał sam jako szerokopasmowiec wspomagany z dołu małym głosnikiem niskotonowym z podziałem ok 200Hz

tego drugiego nie słuchałem
                                          Zamieszczone przez skal_ar Zobacz posta
                                          SEAS 22TAF/G
                                          nie wiem czy bym sobie nie darował całkowicie góry albo nie kupił seasa w rozmiarze 19
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X