http://www.stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html nowy tani woofer 12"
jest zbudowany na zupelnie nowych membranach papierowych
nie slyszalem tego glosnika ale slyszalem inne na tych membranach i nareszcie glosniki zaczely zyc
szkoda ze zalecany do zamknietej bo bym zaszalal i zrobil tanie 3 drogi na papierowych glosnikach :P
Pawle i testowałeś już tą wersję 2x4ohm? Jak wypada w porównaniu do AA?
sluchalem tylko w zamknietej i bez porownania do AA
niestety mam takich super kolegow/braci ze nie moge sie nigdy dogadac
tak wiec zamawiam swoja skrzynke testowa na 12" 50 litrow b-r i wtedy zdam realcje - za jakis tydzien
Wlasnie nie szkoda, swietny tani glosnik do obudowy stratnej, do TL tez sie nada i oczywiscie OZ. Brawo dla STX.
no ja mam w glowie cos innego...
ale moze i pora pobawic sie w TLke w koncu
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------
no to jeszcze pare fotek
porownanie AWX 8" (niestety tylko membrany biernej) i MDS08
jak widac MDS jest troche wiekszy
na AWXie troche drazni brak zaglebien na srubki
ale zobacze jak to bedzie wygladalo z czyms innym niz walcowy imbus
jestem ciekawy tego 12" papieru w tlce
chyba sie zarazilem
Polecam, polecam :) Weź jednak pod uwagę, że TL'ka to jednak troszkę więcej nakładu pracy niż np BR (o efektach, jakie są do osiągnięcia i "opłacalności" nie piszę, bo to indywidualna sprawa). Niski Fs świadczy o tym, że efekty powinny być bardzo obiecujące. Nawet ten stosunkowo wysoki Qts nie powinien stwarzać problemów - inaczej niż w obudowie BR - choć tak na prawdę TL'ka i BR'ka mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać.
----------------------------------------------
Od wczoraj słucham STX'owego ceramika. No i powiem Wam, że podzielam opinie poprzedników. Głośnik gra bardzo delikatnie. Na pierwszy rzut ucha można stwierdzić, że jest trochę "bez jaj" ale słucham go już kilka godzin i muszę powiedzieć, że mi akurat barwa jego brzmienia całkiem odpowiada. Co prawda nie mam porównania do np ostatnio polecanych wysokotonowych Usher'ów (bo do innych ceramików to już w ogóle - to pierwszy z jakim mam styczność) ale jak dla mnie jest spoko. Trochę martwi mnie jednak jego efektywność. W porównaniu z 18-AWX (oba w pomiarze z pełnym pasmem) ma co prawda wręcz identyczną efektywność (choć chyba z niewielką przewagą AWX'a) i po dopakowaniu cewki na niskośredniaka powinno się wszystko wyklarować ale jednak wolałbym mieć tutaj pewien zapas - tych 2-3dB. Wiem, że jeśli wszystko zgra się bez tłumika to trzeba to raczej zaliczyć na plus ale jednak... Póki co słucham na naprędce stworzonej, jeszcze nie do końca zgranej fazowo zwrotce (oba na 2. rzędzie) ale już mi się raczej podoba.
Na wykresie:
Czerwony - AWX pełnym pasmem
Niebieski - Ceramik pełnym pasmem
Czarny - na zwrotce "do wygrzewania"
Pomiarów "częściowych" nie zamieszczam bo póki co nie ma to sensu - jak dopracuję zwrotnicę to opublikuję
http://www.stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html nowy tani woofer 12" jest zbudowany na zupelnie nowych membranach papierowych nie slyszalem tego glosnika ale slyszalem inne na tych membranach i nareszcie glosniki zaczely zyc
jestem ciekawy tego 12" papieru w tlce chyba sie zarazilem
I mnie wpadł w oko
Zaciekawił mnie np. do OB - co myślicie ?
A w przypadku TL to pewnie skłonił by mnie by dokończyć "bazooke" na wzór BOSE.... jak tak patrzę to widzę tunel tylko ~2,5m (w tym 10% materiału tłumiącego... :) )
Aż chyba go szarpnę (i porównam z 3 razy droższym DC-300...)
Od początku wiedziałem (i słyszałem) że ta wysokotonówka to porażka, teraz mam dowód.
Aż pomierzę dziś swoje klony mx-140.
Jak wykres niskośredniaka ma świadczyć o tym, że głośnik wysokotonowy to porażka? Na pomiarach jest niskośredniak 18-AWX (czerwony wykres) i wysokotonowa kopułka ceramiczna (niebieski wykres) - czarny przebieg to oba głośniki na zwrotce z podziałem około 3kHz.
Yoshi, no właśnie. Wynika z tego, że u mnie jest to 15dB (albo nawet więcej). Na szczęście jest to na tyle wysoko, że mnie to nie drażni - ale jakieś młodsze ucho pewnie może mieć już inne zdanie. Dzisiaj zdejmę charkę drugiego głośnika i porównam.
Od początku wiedziałem (i słyszałem) że ta wysokotonówka to porażka
podeslac ci vify do porownania?
w tej samej cenie (lub okolicach) masz kilka vif ktore sa GORSZE od tego wysokotonowego AWXa
a ty jeszcze narzekasz :blink:
Jak wykres niskośredniaka ma świadczyć o tym, że głośnik wysokotonowy to porażka? Na pomiarach jest niskośredniak 18-AWX (czerwony wykres) i wysokotonowa kopułka ceramiczna (niebieski wykres) - czarny przebieg to oba głośniki na zwrotce z podziałem około 3kHz.
Sorry, nie doczytałem, że to 18 AWX, myślałem, że wykresy są tylko wysokotonówek.
Na razie odszczekuję, ale i tak pomierzę wysokotonówkę AWX :)
Może zwrotnica STX do mx-140 za bardzo je tłumi po prostu.
Skomentuj