Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niektórzy narzekają na te awx, gdy grają na tej zwrotce. No i własne upodobania odgrywają zasadniczą rolę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      szkoda ze zalecany do zamknietej bo bym zaszalal i zrobil tanie 3 drogi na papierowych glosnikach :P
      Jak szaleć to szaleć, dolep dodatkowy magnes dla zbicia Qts i masz niskim kosztem głośnik grający w br :) Fajnie że ma małą moc.

Skomentuj

kurcze sub na tym głośniku w tl będzie wielkości pralki :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Jak szaleć to szaleć, dolep dodatkowy magnes dla zbicia Qts i masz niskim kosztem głośnik grający w br Fajnie że ma małą moc.
          Tyle nie da się zbić. Na okolice 0,6 zejdzie ale nie więcej. Sprawdzałem to u siebie na b200 i realnie obniżenie Qts o 25% jest możliwe. Jak się przesadzi z magnesem to spowrotem rośnie.

Skomentuj

To lipa, ale może jak będzie jakaś sposobność to zobaczę czy da się jednak coś z tego ulepić.

Skomentuj

Skoro ten nowy 12" jest dedykowany do closed to może wyjść fajny tani i mały monitor ala Harbeth albo Altus na domówki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                Niektórzy narzekają na te awx, gdy grają na tej zwrotce. No i własne upodobania odgrywają zasadniczą rolę.
                ktos do mnie pisal ze jego kuzyn (?) zrobil FX-300 i graly gorzej od dali icon
                i to wlasnie glownie przez wysokotonowke
                tak wiec mozliwe ze zdazaja sie jakies bledy w zwrotnicach bo jak slyszalem MX-140 to bylem pod duzym wrazeniem i nigdy bym nie powiedzial ze to slabe glosniki

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Fajnie że ma małą moc.
                jak tam bylismy to wlasnie zwrocilem na to uwage
                przeciez nie kazdy dysponuje wzmacniaczem 300w a takie kolumny wlasnie napedza sie wzmacniaczem max 100w
                Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Skoro ten nowy 12" jest dedykowany do closed to może wyjść fajny tani i mały monitor ala Harbeth albo Altus na domówki
                no to kto kupuje pierwszy na testy?
                ja mam pelno projektow w realizacji wiec narazie sie wstrzymam

Skomentuj

ktos do mnie pisal ze jego kuzyn (?) zrobil FX-300 i graly gorzej od dali icon
                  No to na bank cos ze zwrotka albo moze wadliwe wysokotonowki, bo jak ktoregos dnia posluchalem sobie w salonie te kolumny to az zdziwilo mnie ze tam siedza na dole Vify, tak marnie to gralo... I na gorze i na dole...

przeciez nie kazdy dysponuje wzmacniaczem 300w a takie kolumny wlasnie napedza sie wzmacniaczem max 100w
                  100W to spory wzmak przy 8ohmach. Swojego czasu MX140 zasilałem lampiakiem 1-2W na PCL86 i to starczało jak ktoś nie jest maniakiem głośnego słuchania. Myślę, że takie EL84 w PP (8-10W) w zupełności by mnie mocowo zadowalało przy takich kolumnach.

Skomentuj

no to kto kupuje pierwszy na testy?
                    Ja coś tak czuję, że zaczyna mnie kusić... aplikacja oczywiście w wiadomym typie obudowy

Skomentuj

A ja ponowie pytanie:
                      Co myślicie o tym nowym 12" papierzaku w OB ? (da się to jakoś +/- przewidzieć patrząc na jego parametry ?)

Skomentuj

Ja też bym coś kupił do linii,zastanawiam się nad 10" lub 12",miał by to być sub na imprezy plenerowe,grill na działce itp. Wczoraj właśnie zrobiłem test z moją linią na GDN-17-200,pomruk basu było słychać nawet kilkadziesiąt metrów. Nie mówię że trzęsło portkami ale coś tam już było słychać :) Teraz chcę zrobić tak aby na prawdę było można powiedzieć że "jest bas" i słychać go ze 100m Ten nowy 12" będzie dobry czy po prostu będzie za "cienki"? bo z wyglądu to on przypomina mi starą serię...

Skomentuj

Ja też bym coś kupił do linii,zastanawiam się nad 10" lub 12",miał by to być sub na imprezy plenerowe,grill na działce itp.
                          Ten nowy 12" będzie dobry czy po prostu będzie za "cienki"?
                          moim zdaniem to trochę za cichy... (90dB to jak do domu)
                          A jak bas na powietrze to może nie T-line tylko Horn na estradowcu (np. tapped - http://www.youtube.com/watch?v=7Z0ay...eature=related )
                          http://www.youtube.com/watch?v=w9TX9...eature=related (- od 1min. liście już zaczynają tańczyć :razz: )

Skomentuj

Ja jestem ciekawy jakby to grało z doklejonym magnesem tak jak SW kiedyś doklejał. Głośnik nadal by pracował w obudowie zamkniętej, ale może zwiększyłaby się jego szybkość i by wzrósł SPL. Ciekawe jakby się zmieniły jego parametry, bo ten napęd trochę słaby mi się wydaje. Głośnik wydaje mi się fajny łatwo go napędzić, bo realnie pewnie ma z 80w rms. Może byłby konkurencją dla papierowych Tonsili. Jak się sprawdzi, to może z jakimś papierowym średniakiem tonsila go połączyć i jakąś kopułką i byśmy mieli 3-way.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              jak bas na powietrze to może nie T-line tylko Horn na estradowcu
                              Słyszałem parę konstrukcji tubowych i nawet kiedyś zrobiłem EqTomy,mimo iż "walą" basem to ich dźwięk ogólny po prostu mi się nie podoba.

To moje EqTomy: http://www.youtube.com/watch?v=3cSybzcIc9s (to co słychać pod koniec filmu to nie "pierdzenie" głośnika,po prostu zaczęło się wszystko trząść i musiałem szybko wyłączyć.

Skomentuj

Wspomniany Tapped Horn to bardzo ciekawe rozwiązanie. Mimo iż jest to tuba to brzmieniowo zbliżony jest do bass reflexu (chodzi o nasycenie najniższego basu bo w klasycznych tubach wykładniczych zwykle jest go za mało) przy tym zapewnia naprawdę niezłą skuteczność. Z 18sto calowego głośnika dobrej klasy idzie osiągnąć spl rzędu 101-102db z wata przy zachowaniu dość szerokiego pasma od dołu.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                                  Jak się sprawdzi, to może z jakimś papierowym średniakiem tonsila go połączyć i jakąś kopułką i byśmy mieli 3-way.
                                  ja myslalem o tanich papierowych teslach ktore byly na allegro
                                  do tego mission + niezbyt skomplikowana zwrotnica i mamy alternatywe dla altusa

Skomentuj

albo jakąś szerokopasmówkę tb i dwie drogi nisko cięte
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Z TB jest ten problem, że przeważnie mają niską efektywność. Jedyna szerokopasmówka, jaką bym tutaj widział (akurat z tych dostępnych u Killera) to chyba W4-1320SI http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W4-1320SI.pdf . Nota katalogowa podaje SPL 89dB, STX dla woofera podaje 90dB - no przy niskim cięciu to by się to jakoś zgrało. Do tego obydwa głośniki to papierzaki (choć tutaj już pod kątem wizualnym bardziej patrzę - nie słyszałęm ani jednego, ani drugiego). Mam na stanie Visaton'owski BG13P - dosyć głośny (92dB) i z pazurem - tutaj na szczęście L-pad nie robi nic złego temu "pazurowi" i głośnik nawet tłumiony gra bardzo fajnie. Myślę, że spróbuję je pożenić w niedługim czasie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Jedyna szerokopasmówka, jaką bym tutaj widział (akurat z tych dostępnych u Killera) to chyba W4-1320SI http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W4-1320SI.pdf .
                                        i to jest właśnie ta o której myślałem
                                        słuchałem kolumn Audium Comp 5 na w3-1364 to mniejszy brat wymienionej przez ciebie wyżej i muszę powiedzieć, że do tej pory chodzą mi po głowie
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          ale po co TB jak sluchalem bardzo fajnie brzmiaca szerokopasmowke produkcji STXa rowniez na membranie z tej samej seri?
                                          poczekamy az wejdzie do produkcji i sie zrobi cos oryginalnego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X