Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no panowie nie przesadzajcie
    jak by porównać jego cenę do ceny ceramików innych firm to wypada bardzo dobrze
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://allegro.pl/monacor-dt-25tb-ce...520731172.html
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://allegro.pl/visaton-ke-25-sc-8...506431275.html
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

możemy iść dalej tym tropem....
          http://www.loudspeakershop.eu/glosni...13-p-1098.html
          przy okazji zobaczcie wykres THD accutona z tym yoshiego

Yoshi - wykres thd wyszedł ci +- ok w dolnym paśmie coś za bardzo rośnie ale może to mikrofon łapał jakieś śmieci (na cilio 2ga wyszła koło 0,2% - a to już rewelacyjny wynik). Daj uszczelkę pod front i głośnik przykręć dość lekko dziwne efekty powodują drgania przedniej ścianki ( w naszym wypadku odgrody) nawet takie pierdoły powodowały gwałtowny wzrost THD dla określonej częstotliwości
          Last edited by Sound Wave; 16.04.2011, 18:13.

Skomentuj

LuSzTi hehe ale walnąłeś, dobry link. 150zł i też mamy ceramika. Wygląda to na rebrandowanego tang banda : http://www.tb-speaker.com/detail/1230_04/25-1744s.htm .

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            no panowie nie przesadzajcie
            Pytanie czy takie porównanie jest adekwatne. Mnie osobiście jest wszystko jedno z czego wykonano głośnik. Ważne żeby dobrze grał. Usprawiedliwianie ceny przeciętnego brzmieniowo głośnika tym, że technologia jego wykonania jest droga jest moim zdaniem bez sensu, bo co mnie to interesuje.

Skomentuj

OK, lklukasz, znalazłeś dużo droższy głośnik ceramiczny (co akurat problemem nie jest) ale nie rozumiem po co. Ja jednym postem pokazałem, że twoje rozumowanie:
              jest nie do końca sensowne bo znalazłem tańszy głośnik ceramiczny...więc ten argument (a ostatnio dość często podawany), że głośnik STX'a jest OK bo to tani ceramik wydaje się być bez sensu. To jaki dobry musi być ten monacor, skoro jest o prawie 1/4 tańszy niż STX i też ceramik. Żeby nie było niejasności - nie słyszałem ceramicznego STX'a. Nie wiem czy jest dobry czy nie. Wkurza mnie po prostu argumentowanie, że głośnik jest OK bo to, w porównaniu do innych ceramików, taki tani głośnik.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ale ja porównywałem tylko technologię wykonania
                to tak samo jak byśmy rozmawiali o wstęgach a ktoś powiedziałby, że alu seas gra lepiej
                ok gra ale to nadal nie wstęga

ja sobie tego ceramika i tak nie kupię bo znalazłem "swój" tweeter
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                  Yoshi - wykres thd wyszedł ci +- ok w dolnym paśmie coś za bardzo rośnie ale może to mikrofon łapał jakieś śmieci (na cilio 2ga wyszła koło 0,2% - a to już rewelacyjny wynik). Daj uszczelkę pod front i głośnik przykręć dość lekko dziwne efekty powodują drgania przedniej ścianki ( w naszym wypadku odgrody) nawet takie pierdoły powodowały gwałtowny wzrost THD dla określonej częstotliwości
                  Popróbuję jeszcze się pobawić, chociaż już powinienem pakować głośniki do odsyłki. Nigdy wcześniej nie mierzyłem THD w SW i specjalnie się tym pomiarem nie sugeruję bo chętnie bym porównał z jakimś innym programem. Co do drgań ścianki to ciekawa sprawa. Może spróbuję chociaż na szybkiego nie widzę z czego mógłbym zrobić uszczelkę . U mnie kolumna leżała na plecach na materacu pokrytym dwoma kocami skierowana głośnikiem do góry. Jakiekolwiek drgania mogły pochodzić chyba tylko od samej kopułki bo nie wiem czy chodzący 2m obok komputer lub ja siedzący na krześle mógł cokolwiek wywołać. Ewentualnie można sie zastanowić nad drganiami mikrofonu. Jutro jeszcze pobawię się z tymi pomiarami THD i spróbuję też przy ciut wyższej mocy.

Generalnie bardziej minie martwił słyszalny rezonans przy pewnych, dość niewysokich częstotliwościach. Trudno mi powiedzieć na jakich bo SW nie pokazuje na której jest aktualnie częstotliwości. Pojawiało się nieczyste brzmienie sinusa i to w pewnym sensie obalało teorię o tym, że nie słychać rezonansu na skraju pasma, chociaż ja faktycznie nie słyszę częstotliwości od 18kHz wzwyż.

W paśmie od 3kHz głośnik ma bardzo dobre parametry. Nie wspomniałem wcześniej, że stosunek 2 do 3 harmonicznej jest bardzo ładny, to jest niewątpliwa zaleta.

Jednak osobiście po prostu brzmienie tego głośnika mnie nie przekonuje. Nie wiem, może accuton też by mnie nie przekonał a może tak, jak posłucham kiedyś accutona to będę wiedział. Sam pomiar jednego i drugiego nic mi nie powie jak jeden do drugiego ma się brzmieniowo. Jednak sami przyznacie, że przekonywanie o tym, że w stx'ie powstał głośnik równie dobry jak accuton za ułamek ceny jest trochę bajkowe. Może niech się tym inni cieszą, ja będę frajerem wierzącym w to, że jednak różnica jest w czymś więcej niż tylko cenie, jak dotąd ucho rzadko mnie zawodzi.

Skomentuj

yoshi poczytaj tu o wm61A i zwróć uwagę głównie na ostatnią stronę http://user.faktiskt.se/RogerGustavs...ic%20WM-61.pdf

moim zdaniem WM-61A średnio nadaje się do pomiaru THD.

Co do porównania accutona czy seasa czy czego tam jeszcze - ja się z oczywistych powodów nie chcę wypowiadać - powiem tylko, że często cena głośnika nie ma nic wspólnego z jego kosztami produkcji.

zobaczcie chociażby na ofertę lancastera i F-155 i F188 - jeśli są kupcy to znaczy, że cena jest dobra.

Skomentuj

zobaczcie chociażby na ofertę lancastera i F-155 i F188 - jeśli są kupcy to znaczy, że cena jest dobra
                      słuchaliśmy tych głośników razem u was jak były jeszcze w fazie produkcji
                      pewne jest to, że są to dobre głośniki
                      ale jak były po 155zł to mnie interesowały
                      a przy tej cenie co teraz to podziękuję

btw: link nie działa, znaczy trzeba być zalogowanym
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlatego nie specjalnie przywiązuję wagę do pomiarów THD bo wiem, że do prawdziwie dobrego pomiaru trzeba by mieć nieco lepszy sprzęt. Jednak nadal nie mamy od was pomiaru wiec z ciekawości i na prośbę użytkowników zrobiłem pomiar tym czym mam. Jak masz bardziej wiarygodny to go wrzuć, w czym problem .

Nie ma sensu się rozwodzić nad ceną produktu, to reguluje rynek. Jak się wam będzie dobrze sprzedawał to sprzedawajcie go nawet za 300zł, mi to jest obojętne. Jak coś jest warte swojej ceny to warto za to zapłacić, mi się już znudziło poszukiwanie hi endu w głośnikach za 100zł bo tam się go nie znajdzie. Każdy kiedyś do tego dochodzi, że jak się nie zapłaci to się nie będzie miało i nieważne ile kosztuje to w produkcji, ważne, że jest warte swojej ceny a to jak wspomniałem reguluje rynek.

Skomentuj

słuchaliśmy tych głośników razem u was jak były jeszcze w fazie produkcji
                          pewne jest to, że są to dobre głośniki
                          ale jak były po 155zł to mnie interesowały
                          a przy tej cenie co teraz to podziękuję
                          amen bracie:-)

Skomentuj

powiem tylko, że często cena głośnika nie ma nic wspólnego z jego kosztami produkcji.
                            Trudno się nie zgodzić, bo po co sprzedawać coś na czym nie ma zysku. Dotyczy to też STXa. Czuję że na takich nowościach mogą mieś spory zysk - jeśli się będzie po tej cenie sprzedawał. Ja oczywiście wole coś sprawdzonego, nawet gdybym miał trochę więcej zapłacić. Choćby wysokotonowego HDSa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Pomiar był wykonywany przy niewielkiej mocy z odległości ok 12-13cm.
                              Mnie interesuje co to jest niewielka moc :p. Jezeli Twoj pomiar byl przy mocy <1W z tej odleglosci i 0.1dB na wykresie oznacza 1% to glosnik jest pod tym wgledem przecietny....... bardzo..... nawet bym powiedzial ze tragiczny. Jestes pewien, ze ta skale nie czyta sie inaczej ?:> . W sumie w manualu SW nie jest dokladnie opisane. Ale mozna to latwo sprawdzic. Przy pomiarze mozesz troche "wygenerowac" w rozny sposob znieksztalcone dzwieki i sprawdzic, czy skala sie nie zwiekszy :p
                              Jezeli dolphin ma jeszcze swoje ceramiki to moze w tygodniu od niego pozycze i u siebie pomierze to bedzie mozna porownac

PS: do wodospadu przydalaby sie jeszcze os Z

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                PS: do wodospadu przydalaby sie jeszcze os Z
                                dokładnie tak bo nie widać w jakim czasie "wodospadzi"...

Skomentuj

Nie chce mi się oscyloskopu targać żeby zmierzyć sygnał na wyjściu wzmacniacza a miernikiem tego nie zrobię bo jest zbyt niedokładny. Moc była raczej poniżej 1W. Co do odczytania wykresu w SW to też mam pewne wątpliwości z interpretacją i chciałbym to porównać z jakimś innym programem ale raczej wydaje mi się, że 0,1dB to 1% bo patrząc na pomiary innych głośników chociażby ushera , accutona, etona, tak wykresy harmonicznych biegną na poziomie ok 0,2-0,5 % i raczej nie uwierzę w to aby ten stx w większości pasma miał poziom zniekształceń ok 0,05% gdyby 0,1dB = 0,1% to by było mało prawdopodobne.

Skomentuj

HOLM Impulse też mierzy THD - http://www.holmacoustics.com/holmimpulse.php
                                    - Measure Harmonic distortion (THD)
                                    Poziomy THD w technice audio
                                    • 10% (-20dB) - taki poziom zniekształceń jest wyraźnie odczuwalny i właściwie dyskwalifikuje urządzenie audio
                                    • 1% (-40dB) - poziom akceptowalny w prostych systemach odtwarzania dźwięku, natomiast odczuwalny w systemach hifi przez słuchaczy o wyrobionym słuchu muzycznym.
                                    • 0,1% (-60dB) - poziom ogólnie akceptowany z wyjątkiem wysokiej klasy systemów hifi
                                    • 0,01% (-80dB) - poziom reprezentatywny dla sprzętu hifi wysokiej klasy (np. odtwarzacze CD), akceptowany przez audiofilów
                                    • 0,001% (-100dB) - poziom w zasadzie poza możliwościami systemów audio. Spotykany w odbiornikach radiowych wysokiej jakości.
                                    • 0,0001% (-120dB) - poziom zbliżony do najniższych poziomów audio możliwych obecnie do zmierzenia w najkorzystniejszych warunkach.

Źródło: wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%..._harmonicznych

Skomentuj

miernikiem tego nie zrobię bo jest zbyt niedokładny
                                      Bez przesady, dokladnosc miernika za 10zl dla 20V jest pewnie w granicy 10% wiec dla "takich" pomiarow to bedzie az nadto.

raczej nie uwierzę w to aby ten stx w większości pasma miał poziom zniekształceń ok 0,05% gdyby 0,1dB = 0,1% to by było mało prawdopodobne.
                                      A powinienes. Wszystko zalezy od tego przy jakim natezeniu dzwieku byl pomiar.
                                      Ponizej pomiar THD popularnego u nas glosnika za 4zl Pytanie tylko przy jakiej to bylo efektywnosci ? Sam niestety nie wiem i nie notowalem wtedy tego. Pomiar byl przy " niskiej mocy" z odleglosci okolo 10cm :p. Dla tych mniej obeznanych z matematyka -57dB to okolo 0,15% znieksztlacenia.

Skomentuj

A nie możecie Panowie zrobić pomiaru THD - 1W/1m ??

Moim zdaniem inne pomiary thd nie mają sensu gdyż (przynajmniej jak ja próbowałem mierzyć zniekształcenia) to każda zmiana odległości... czy mocy miała znaczny wpływ na wykres... Doszedłem do wniosku że najlepsze wyniki są wtedy gdy thd jest jak najmniejsze (gdyż już chyba mniejsze przecież nie mogą by niż te które są zawarte w danym głośniku) i to było z okł. 0,5m/~1W.
                                        Osobiście uważam że pomiar THD głośnika/ów zakładając że mierze je tylko w jednym celu - tj. by wiedzieć jakich głośników z jakim THD będę słuchał; jest bez sensu. Z reguły kolumn słucha się min. z ~2m, z mocą większą niż 1W, a i obudowa głośnika przecież tez ma wpływ na thd (pomijając OB.... , i głośniki w własnej komorze ), jak i również pomieszczenie w którym grają.
                                        Co innego gdy mierzymy zniekształcenia głośnika tylko chyba po to by wiedzieć jakiej jakości jest dany głośnik.....
                                        Nie twierdze że mam rację w tym co napisałem ale tak właśnie mi się wydaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                          A nie możecie Panowie zrobić pomiaru THD - 1W/1m ??
                                          To jest raczej niewykonalne bez komory bo wydaje mi się, że w pokoju odbicia będą zniekształcać pomiar. Zbliżenie mikrofonu zredukuje ten efekt. Oddalenie się na 1 czy 2 m raczej pod względem THD nic nie da. Powinno nas interesować co emituje sam głośnik bez wpływu dyfrakcji obudowy, pomieszczenia itd. a to można zmierzyć z małej odległości.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                          Osobiście uważam że pomiar THD głośnika/ów zakładając że mierze je tylko w jednym celu - tj. by wiedzieć jakich głośników z jakim THD będę słuchał; jest bez sensu.
                                          Pomiar thd czy robienie wykresu wodospadowego ma na celu sprawdzenie możliwości głośnika. Można wtedy określić jakie pasma są dla niego najkorzystniejsze, czy sprawdzenie czy nie dzieje się nic złego (np wpływ obudowy). Nic nie stoi na przeszkodzie dokonać pomiaru z kilkoma mocami i wyciągnąć uśrednione wnioski. W SW można zrobić automatyczny pomiar THD względem rożnych poziomów mocy dla określonej częstotliwości.

Skomentuj

Czaruję...