Są nowe membrany, to możliwe, że za jakiś czas zobaczymy nowe głośniki z węglowymi membranami. Tanie pewnie nie będą wnioskując po cenie samej membrany, a gdzie reszta.
Strasznie zainteresowała mnie ta końcóweczka http://stx.pl/stx-pa-1000.html
Ciekawe kto ja projektował i czy irek coś tam nie pomógł ogólnie jak na parametry cena wydaje sie calkiem znośna:)
Może mnie ktoś oświecić skąd ta cena bo mało z krzesła nie spadłem jak zobaczyłem...
Ja strzela że to taki chłyt marketingowy... Detale zawsze najwięcej kosztują... Po co będziesz miał naprawiać głośnik jak nieco drożej wyjdzie cały nowy...
Może mnie ktoś oświecić skąd ta cena bo mało z krzesła nie spadłem jak zobaczyłem...
benek161 a co Ty robisz na krześle "bo mało z niego niespadłeś" :-)
Ciebie jak zwykle (chodzi o rzeczy związane o STX) trzeba wyjątkowo oświecać. A może byś tak poszukał cen surowego, prawdziwego a nie itmitacji włókna węglowego to wtedy "autoczynnie" byś dokonał samooświecenia iż cena za metr kw to minimum 100 USD i to za postać wyjściową, surową. A gdzie impregnacja, termoformowanie, ponowna impregnacja, wycinanie no i przede wszystkim koszt formy 2-częściowej tzn. matryca/stempel, gdyż niezwykle wrednym z tego co wiem jest formowanie materiałów włóknistych tej gramatury, ponoć bardzo dużo odpadów na rzecz "nieprzewidywalnego zachowywania się" włókien podczas procesu termoformowania. Dla przykładu polipropylen (folia) do formowania próżniowego może być orientowany w określonej płaszczyżnie, natomiast włókna już nie.
O wzmacniaczu PA-1000 wiem że są tylko montowane i uruchamiane w STX ale wiem, że już myślą o projekcie w klasie D, który będzie produkowany tylko u nich. Może Irek będzie w tym projekcie, nie wiem.
STX wyprodukował taką instalację dla MediaMarkt w Krakowie - przełączany utwór, i przełączany zestaw kolumn.
Moduł nazywa się Xtrim STX-08 z dumnym napisem Made in Poland.
STX wyprodukował taką instalację dla MediaMarkt w Krakowie - przełączany utwór, i przełączany zestaw kolumn.
Moduł nazywa się Xtrim STX-08 z dumnym napisem Made in Poland.
zadna ciekawostka
Irkowi trochę się zeszło
ale dziala?
benek161 a co Ty robisz na krześle "bo mało z niego niespadłeś" :-)
Ciebie jak zwykle (chodzi o rzeczy związane o STX) trzeba wyjątkowo oświecać. A może byś tak poszukał cen surowego, prawdziwego a nie itmitacji włókna węglowego to wtedy "autoczynnie" byś dokonał samooświecenia iż cena za metr kw to minimum 100 USD i to za postać wyjściową, surową. A gdzie impregnacja, termoformowanie, ponowna impregnacja, wycinanie no i przede wszystkim koszt formy 2-częściowej tzn. matryca/stempel, gdyż niezwykle wrednym z tego co wiem jest formowanie materiałów włóknistych tej gramatury, ponoć bardzo dużo odpadów na rzecz "nieprzewidywalnego zachowywania się" włókien podczas procesu termoformowania. Dla przykładu polipropylen (folia) do formowania próżniowego może być orientowany w określonej płaszczyżnie, natomiast włókna już nie.
O wzmacniaczu PA-1000 wiem że są tylko montowane i uruchamiane w STX ale wiem, że już myślą o projekcie w klasie D, który będzie produkowany tylko u nich. Może Irek będzie w tym projekcie, nie wiem.
Hmm, ok obliczmy: krążek średnicy 90mm (zagięty to weźmy ok 100mm). Pole koła: pir^2 czyli 0,05*0,05*3,14=0,00785 m^2 a to licząc ok 200USD za metr (bo impregnacja, termoformowanie, ponowna impregnacja, wycinanie no i przede wszystkim koszt formy 2-częściowej tzn. matryca/stempel) wychodzi 1,57 dolara czyli 6,30 zł za sztukę (niech Ci będzie 10zł to max maxów). I jak to się ma do 53zł? Może wytłumaczysz?
Skomentuj