Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mam nadzieje, że szerokopasmówka będzie w podobnej cenie...

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:34 ----------

po charakterystyce mam wrażenie, że bedzie dużo wysokiego basu i wycofana średnica
    ale jak wiemy wykresy ..... itd
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciężko będzie z tego ulepić 2way aby bas nie był za mocno podbarwiony.

Skomentuj

jak szerokopasmowka bedzie za 30-35zl to juz widze ze bedzie ciagle "brak" magazynowy
        o ile to bedzie ta ktora sluchalem

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:50 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Ciężko będzie z tego ulepić 2way aby bas nie był za mocno podbarwiony.
        tak wiec idealne dla poczatkujacych

Skomentuj

Na szybko wklepałem tego nowego 6,5" w WinISD i sam nie wiem co o nim myśleć. Wypadałoby wpakować go w około 20 litrów - wytrzymałość mocowa sensowna, wg symulacji -3dB będzie miał już przy 54Hz - ale to nie problem. Problemem jest tutaj stosunkowo wysoka dobroć takiej obudowy - bo równa prawie 1 - co przekłada się na podbicie w okolicach pod 100Hz (moim zdaniem najgorsze z możliwych bo objawia się nieznośnym, wysokim dudnieniem) i strome opadanie charakterystyki. To podbicie ma na symulacji co prawda tylko ~1db ale patrząc na wykres pomiaru charakterystyki to myślę, że ten głośnik może mi się nie spodobać - podbicie przy ~100Hz (spotęgowane obudową) i szeroka dziura z centrum przy 500Hz - toż to zbrodnia.

Jeśli chodzi o charkę z symulacji to sensowniej zaczyna być dopiero przy 50 litrach (dobroć "już tylko" 0,85) - choć korzyści i tak marne bo zaledwie 4Hz niżej dla -3dB a 100Hz jeszcze bez spadku. Do tego oczywiście pojawiają się inne problemy typu spadek wytrzymałości mocowej.

Ostateczną opinię można wydać oczywiście dopiero po przetestowaniu, ale... myślę, że cena całkiem adekwatna do reszty

Skomentuj

no to czyli tak jak pisalem...
            Ale posluchac bedzie trzeba
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja bym sie az tak bardzo tym nie przejmowal - SW to nie glupi chlopak wiec napewno tandety by nie wprowadzil do produkcji
              a to podbicie wg mnie bedzie kozystne dla poczatkujacych

wlasnie cos mi sie przypomnialo
              skoro 16cm na takiej membranie kosztuje tak niewiele to az nie moge sie doczekac 10cm

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                o kurcze nie spodziewałem się, że będzie taki tani
                Qts jest wysoki, czy taki głośnik nadaje się do tl?
                Nie jest to najlepszy glosnik do TL ale mozna go zastosowac. Wejdzie w obudowe podlogowa jak i monitorowa. Niestety raczej nie pozbedziemy sie malego podbicia na okolo 60-70hz, co moze dawac wrazenie poteznego dzwieku. Cena jest bardzo zachecajaca jak na glosnik 6.5 cala. Jak na jakas konstrukcje dla poczatkujacych idealny. Napewno zagra lepiej z wysokotonowka PJ niz watpliwej jakosci glosniki komputerowe.
                Mysle, ze daloby sie zrobic gotowe paczki w kwocie 200-250zl w oparciu o najtansze komponenty. Brzmienie bedzie troszke konturowe ale do sluchania bardziej nowoczesnej muzyki, zestawik powinien sie dobrze sprawdzic :)

Teraz byloby super gdyby STX zaprezentowal schemat ekonomicznej zwrotnicy do tego przetwornika razem z PJ, bo jak sadze to wlasnie w tym tweeterze znajdzie partnera. Sukcesik murowany.

Skomentuj

dokladnie
                  mam zwrotnice pod stare GDN 14 SC + PJ ale nie polecalem tego zestawu bo nie trawie brzmienia tamtych membran
                  te nowe juz mi sie podobaja

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    po charakterystyce mam wrażenie, że bedzie dużo wysokiego basu i wycofana średnica
                    To się prawie idealnie wkomponuje w korekcję BS.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Nie na temat...
                      Co do wysyłki kurierem, można wybrac dwie dodatkowe opcje:

- ostrożnie szkło
                      - sposób magazynowania i transportowania paczki (oznaczenie spodu i góry) w przypadku transportowania płynów.
                      Nie na temat...
                      Wiesz co On odpowiedział gdy powiedziałem mu: "na tą paczkę uważaj,jest szyba w środku,kładź ją na tym boku" ? (oczywiście paczka oklejona przeróżnymi naklejkami informacyjnymi,wręcz była cała czerwona od tych naklejek). Jego odp: "a rzuć ją na górę... przejmujesz się? oni przy rozładunku w magazynie się takimi rzeczami nie przejmują". Dobra,koniec offtopu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        wlasnie cos mi sie przypomnialo
                        skoro 16cm na takiej membranie kosztuje tak niewiele to az nie moge sie doczekac 10cm
                        kiedy te 10 maja trafic do sprzedazy?

Skomentuj

Ja wiem, że SW się na tym zna i wie co robi, wiem, że przed posłuchaniem nie powinno się wydawać osądów i w ogóle... Chodzi mi tylko o to, że tutaj wiele rzeczy przemawia raczej na niekorzyść tego głośnika. Wysoki Qts - wysoka dobroć w małej obudowie (a dużej obudowy raczej nie ma sensu tutaj robić) co przekłada się na słabe zejście ze stromym spadkiem i podbicie przy tych 100Hz. Nakłada się na to słaba charakterystyka pokazana w "dataszicie", która z jednej strony będzie nam dodatkowo podbijała te nieszczęsne 100Hz (o tym dalej) a z drugiej strony można się po niej spodziewać kłopotów ze słabą średnicą. Tam jest przecież szeroka dziura pomiędzy 300Hz a 1,5kHz sięgająca momentami więcej niż 5dB poniżej reszty. Ja wiem, że charakterystyka nie gra no ale to przecież musi być w jakimś stopniu słyszalne - do tego znowuż spotęgowane tym podbitym "wyższym dołem". Nie wiem czy nie lepiej zainwestować w 14SCX, który w obudowie BR zejdzie niżej (i to bez tych anomalii w dole pasma) i zagra całkiem niezłą średnicą. No nie wiem, ja temu 6,6" dobrze nie wróżę - zwłaszcza jeśli ma to być konkurencja do serii SCX i SK - choć z drugiej strony chętnie odszczekałbym to, co napisałem

Nie na temat...
                          I zastanawiam się, jaki Wy tutaj możecie plus widzieć z tym podbiciem? Ja rozumiem, że jeśli wystąpiłoby niżej - przy powiedzmy 60-70Hz - to można to rozpatrywać w kategoriach korzyści bo tamten bas już "jakoś brzmi" ale wybijające się 100Hz to nic innego jak wysokie dudnienie. Nie wiem czy komuś może się to podobać - jak dla mnie to jest coś strasznego. Głównie słychać to w brzmieniu gitary basowej, której w takiej konfiguracji po prostu nie da się słuchać. Pisałem o tym w temacie o linii transmisyjnej - mam taki jeden utwór - Cantile zespołu Morgion - taka balladka, mało audiofilska ale tam w pewnym momencie (jeden fragment - nie sposób nie zauważyć o który chodzi) gitara basowa daje o sobie mocno znać właśnie w zakresie tych 100Hz - jak do tej pory wszystkie kolumny, którym na pomiarach wychodziło podbicie przy 100Hz totalnie wykładały się na tym kawałku. A uwierzcie mi, że dobrze zestrojony niskośredniak potrafi przejść przez cały ten utwór bez zająknięcia (jak np TL'ka na 18-AWX :flapper: )

Właściwie na dniach mam robić zamówienie w STX'ie to może wezmę parę tych głośników. Zamiast obudowy zamkniętej widzę go raczej w OB (tutaj to podbicie 100Hz może okazać się korzystne bo w tym zakresie wystąpi już mocne zwarcie i spadek charki, który częściowo może być łagodzony właśnie przez przebieg charakterystyki głośnika) albo w obudowie z otworem stratnym. Co prawda niskiego basu w tych obudowach nie uzyskamy (nawet w porównaniu z OZ) ale przynajmniej nic nie będzie podbarwiane ani dudniące. PJ'kę mam w domu - Missiony też się znajdą, hehe.

---------- Post dodany o 13:20 ---------- Poprzedni post o 13:07 ----------

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                          To się prawie idealnie wkomponuje w korekcję BS.
                          No właśnie chyba nie. Z podbitym basem nic nie zrobisz czyli zostanie na swoim poziomie. Analizując przebieg charakterystyki to raczej zsumuje się ona z efektem BS i kompensacja pewnie będzie musiała być jeszcze mocniejsza niż standardowe 3-6dB - czyli kolejny element podbijający nam dudnienie przy 100Hz w OZ. Po kompensacji BS to te 100Hz sięgnie nam chyba, o zgrozo, 10dB powyżej reszty pasma :huh:

Skomentuj

Dabyl, ale pomiar na stronie STX jest wlasnie w odgrodzie. Ja tego glosnika tam nie widze, bo nie bedzie nawet namiastki basu, a z drugiej strony to nieszczesne podbicie... Ale jest na to wyjscie i tutaj klania sie linia transmisyjna. Mozna zaprojektowac ja tak, ze powyzej 100hz ( gdzie wlasnie zaczyna sie problem ) pojawi sie mniej tlumiony antyrezonans falowodu i charakterystyka wypadkowa pasma bedzie lepsza. Dlugi tunel napewno cos wyciagnie z tego glosnika, przy czym czestotliwosc rezonansowa glosnika nie bedzie tutaj ogrywac decydujacej roli. Spokojnie mozna zastosowac tunel dlugosci nawet 2 metrow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Ale jest na to wyjscie i tutaj klania sie linia transmisyjna. Mozna zaprojektowac ja tak, ze powyzej 100hz ( gdzie wlasnie zaczyna sie problem ) pojawi sie mniej tlumiony antyrezonans falowodu i charakterystyka wypadkowa pasma bedzie lepsza.
                              Oooo, nie pomyślałem o tym ale to faktycznie może być dobra myśl. Z tym, że strojenie będzie musiało być bardzo niskie - no ale to nie problem

Skomentuj

Nic nie szkodzi, ze bedzie niskie. To bylby taki klasyczny labirynt akustyczny, ze wspomaganiem dolu. Linia musi byc dluga aby przesunac antyrezonans blizej 100hz. Glosnik nie jest tak malenki wiec napewno cos niskim basem przywali :)

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                  kiedy te 10 maja trafic do sprzedazy?
                                  czekaja w kolejce na produkcje

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  No nie wiem, ja temu 6,6" dobrze nie wróżę - zwłaszcza jeśli ma to być konkurencja do serii SCX i SK - choć z drugiej strony chętnie odszczekałbym to, co napisałem
                                  no konkurencja napewno nie bedzie - to przeciez tansza i prostsza seria

Skomentuj

Jeżeli głosnik był mierzony w odgrodzie z ominięciem problemu baffle step to w praktyce ch-ka tego głosnika może się wyrównać i będzie w miarę płaska do czestotliwości ok 0,8-1kHz po czym ostro wystrzeli w górę. Generalnie podchodziłbym do niego dość sceptycznie bo raczej basu za wiele z niego nie będzie a jeżeli jest tak tani i ma grać porównywalnie z serią SCX to i brzmienia też bym się szałowego nie spodziewał. Po prostu głośnik za 30zł, ciężko oczekiwać coś więcej.

Skomentuj

http://allegro.pl/gdn-22-120-8-ac-al...618603158.html
                                      Co to za glosnik z aluminiowym koszem? To sa stare juz nie produkowane glosniki? Jesli tak, to szkoda ze zrezygnowali z tych aluminiowych kozy.

Skomentuj

nie kojaze takiego modelu
                                        ale kiedys STX produkowal duzo roznych modeli
                                        jedna bardziej, inne mniej udane

a kosze albo byly drogie albo stracili dostawce

Skomentuj

Ten 8" kosz aluminiowy jest STXa jak również kilka innych starszych modeli. Były na nim produkowane głośnik z serii AW w latach ~ 2006, które stosowane były w bardzo drogich zestawach. Na aluminiowym koszu 5" także STX jest produkowany szerokopasmowy głośnik ale nie pod nazwą STX.
                                          Na tym 5" koszu mają być produkowane GDM i GDN z serii AWX.

p.s.
                                          Benek z ta słomą o której pisałeś w temacie już zamkniętym jest identyczna sytuacja jak z arturek.ek tzn. zero merytorycznych treści a w zamian Wasze osobiste kompleksy.

... Benek nie pisz o kulturze gdyż pisząc "twoje" itp. obnażasz własny zasób wspomnianej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X