WoookasH jakbyś miał dokładny projekt obudowy to byłbym wdzięczny za podesłanie mi go na PW bo tez chciałbym zobaczyć jak to gra. A sam nie wiem jak zaprojektować taka obudowę :cry:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez WoookasHBas dalej niziutko schodzi ale nie ma już tego dominowania i dudnienia niskiego basu w okolicach 35hz.
Skomentuj
-
Nie na temat...WoookasH, widzisz, niewielka zmiana a efekt zadowala. Polecam jeszcze trochę popracować z wytłumieniem - może będziesz jeszcze bardziej zadowolony
dj-mati, robię TL'kę na innym głośniku, niż ten o którym tutaj mowa. Jeśli jesteś zainteresowany to wszystkie informacje znajdziesz w temacie na sąsiednim forum http://www.akustyk.ayz.pl/forum/view...er=asc&start=0 . Jak widac jestem na razie w fazie wstępno-średniozaawansowanejale już teraz jestem w stanie powiedzieć, że dźwięk z TL'ki bardziej mi odpowiada. Nie chodzi o zejście czy ilość czy co tam jeszcze - moim zdaniem to po prostu brzmi bardziej naturalnie.
Zamieszczone przez maxxx222jakbyś miał dokładny projekt obudowy to byłbym wdzięczny za podesłanie mi go na PW bo tez chciałbym zobaczyć jak to gra. A sam nie wiem jak zaprojektować taka obudowęPolecam poczytać np ten temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17504 i spróbowac zdziałać coś samemu - to na prawde duża frajda. W podanym temacie jest wiele ciekawych informacji i wskazówek na temat Lini Transmisyjnej.
Skomentuj
-
Patefil
dolphin123 pisałeś, że te 17-200SW nie grają wcale średnicą. Czy chociaż dobrze przetwarzaja zakres do 300-350Hz, bo na wykresie na stronie STX tam zaczyna opadać juz ich charakterystyka. Chciałbym je zastosować w konstrukcji trójdrożnej po dwa na kolumnę w układzie WMTW z podziałem właśnie w tym zakresie, a może dałoby się zastosować je bez filtra, jesli nie przetwarzaja wyższej średnicy. Jako średniaka chcę użyć Westrę PM175-2118 (odpowiednik Tonsila GDM18/80 i ewentualnie ceramiczną kopułkę STX, jesli się pojawi). Potrzebują głosniki tylko dobre na basie, a szkoda mi do tej konstrukcji brać STX AWX i filtrować je przy tak niskim podziale tracąc ich zalety czyli dobrą średnicę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Patefildolphin123 pisałeś, że te 17-200SW nie grają wcale średnicą. Czy chociaż dobrze przetwarzaja zakres do 300-350Hz, bo na wykresie na stronie STX tam zaczyna opadać juz ich charakterystyka.
Skomentuj
-
melisław, nie wierzył bym temu za bardzo. Ten sklep jest trochę nie na bieżąco. Jak ostatnio robiłem zakupy to kupiłem średniaki których nie było na stronie (było: brak) a terminala 5, który był dostępny nie było wogóle.
Proponuję wysłać e-maila z zapytaniem i wtedy będziesz miał pewność.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Ma/miał może ktoś zwrotnice z STX`a do FX-200, bo ja zamówiłem jakiś czas temu w sklepie iiiii nie powiem ile mi już je przywożą (ogólnie nie jest to wina sklepu, tylko z tego co wiem nie ma ich na stanie)... opłaca się je brać (oczywiście pomijając kwestie czasu) czy złożyć sobie samemu wg schematu ze strony ?
Skomentuj
-
Najlepiej się zarejestrować na AH i pisać do lancastera.
PS ja już słucham tych głośniczków od piątku :smile:
ps2 http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...19337c6419.jpg
Skomentuj
Skomentuj