Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WoookasH jakbyś miał dokładny projekt obudowy to byłbym wdzięczny za podesłanie mi go na PW bo tez chciałbym zobaczyć jak to gra. A sam nie wiem jak zaprojektować taka obudowę :cry:

Skomentuj

Zamieszczone przez WoookasH
      Bas dalej niziutko schodzi ale nie ma już tego dominowania i dudnienia niskiego basu w okolicach 35hz.
      Ja bym nawet powiedział ze niżej,ale przecież nikt tego nie zmierzy,można jedynie celować mniej więcej. U mnie linia schodzi bardzo nisko ale nie powiem że to jest natarczywe bo stosuje ją jako subwoofer a nie w konstrukcji frontowej więc te niskie tony są jak najbardziej na miejscu,w dodatku mogę je regulować.

Skomentuj

Nie na temat...
        WoookasH, widzisz, niewielka zmiana a efekt zadowala. Polecam jeszcze trochę popracować z wytłumieniem - może będziesz jeszcze bardziej zadowolony

dj-mati, robię TL'kę na innym głośniku, niż ten o którym tutaj mowa. Jeśli jesteś zainteresowany to wszystkie informacje znajdziesz w temacie na sąsiednim forum http://www.akustyk.ayz.pl/forum/view...er=asc&start=0 . Jak widac jestem na razie w fazie wstępno-średniozaawansowanej ale już teraz jestem w stanie powiedzieć, że dźwięk z TL'ki bardziej mi odpowiada. Nie chodzi o zejście czy ilość czy co tam jeszcze - moim zdaniem to po prostu brzmi bardziej naturalnie.

Zamieszczone przez maxxx222
        jakbyś miał dokładny projekt obudowy to byłbym wdzięczny za podesłanie mi go na PW bo tez chciałbym zobaczyć jak to gra. A sam nie wiem jak zaprojektować taka obudowę
        Jeśli WoookasH podeśle Ci swój projekt to chwała mu za to ale pamiętaj, że nikt się z taką wiedza nie rodzi Polecam poczytać np ten temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17504 i spróbowac zdziałać coś samemu - to na prawde duża frajda. W podanym temacie jest wiele ciekawych informacji i wskazówek na temat Lini Transmisyjnej.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          panowie, od 2 stron toczy sie dyskusja na temat TL w temacie o STXie!
          tak wiec prosze zakonczyc ta rozmowe albo przeniose te posty do osobnego tematu

Skomentuj

Powstaje MB do 17SW
            tylko ciekawe kiedy będzie
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

i ciekawy jestem do jakiej obudowy bedzie pomiarzona :)

Skomentuj

dolphin123 pisałeś, że te 17-200SW nie grają wcale średnicą. Czy chociaż dobrze przetwarzaja zakres do 300-350Hz, bo na wykresie na stronie STX tam zaczyna opadać juz ich charakterystyka. Chciałbym je zastosować w konstrukcji trójdrożnej po dwa na kolumnę w układzie WMTW z podziałem właśnie w tym zakresie, a może dałoby się zastosować je bez filtra, jesli nie przetwarzaja wyższej średnicy. Jako średniaka chcę użyć Westrę PM175-2118 (odpowiednik Tonsila GDM18/80 i ewentualnie ceramiczną kopułkę STX, jesli się pojawi). Potrzebują głosniki tylko dobre na basie, a szkoda mi do tej konstrukcji brać STX AWX i filtrować je przy tak niskim podziale tracąc ich zalety czyli dobrą średnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                  dolphin123 pisałeś, że te 17-200SW nie grają wcale średnicą. Czy chociaż dobrze przetwarzaja zakres do 300-350Hz, bo na wykresie na stronie STX tam zaczyna opadać juz ich charakterystyka.
                  To jest granica tak jak na wykresie gdzie sięga pasmo przetwarzane przez 17SW. Jednak pomimo tego zastosowałbym mu filtrowanie bo chcąc nei chcąc jakieś zniekształcenie Ci będzie potrafił wprowadzić w średnim paśmie. Druga sprawa że na ile przetwarza pasmo do 350Hz będę mógł powiedzieć dopiero po ukończeniu, jak się głośnik wygrzeje i uwypukli swój niski rejestr

Skomentuj

Jest fajny sposób na sprawdzenie ile w STX-ie jest aktualnie na stanie sztuk danego głośnika czy innego przedmiotu... Wystarczy do koszyka wrzucić nierealną ich liczbę i system sam nam powie ile jest aktualnie na stanie

Skomentuj

melisław, nie wierzył bym temu za bardzo. Ten sklep jest trochę nie na bieżąco. Jak ostatnio robiłem zakupy to kupiłem średniaki których nie było na stronie (było: brak) a terminala 5, który był dostępny nie było wogóle.
                      Proponuję wysłać e-maila z zapytaniem i wtedy będziesz miał pewność.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czasem warto poczytać co się dzieje w STXie :wink:
                        http://audiohobby.pl/topic/7/5032

Skomentuj

Wygląda i czyta się jak jakąś reklamę STXa.

Skomentuj

Tak, ale STX nie będzie miało w sprzedaży tych głośników, bo zajmuję się tym lancaster.

Skomentuj

Ma/miał może ktoś zwrotnice z STX`a do FX-200, bo ja zamówiłem jakiś czas temu w sklepie iiiii nie powiem ile mi już je przywożą (ogólnie nie jest to wina sklepu, tylko z tego co wiem nie ma ich na stanie)... opłaca się je brać (oczywiście pomijając kwestie czasu) czy złożyć sobie samemu wg schematu ze strony ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Tak, ale STX nie będzie miało w sprzedaży tych głośników, bo zajmuję się tym lancaster.
                                A czemuż to? Można szerzej? To nie będzie można ich wogóle kupić?

Skomentuj

Będzie można ale nie u stxa, a właściwie już można :smile:

Skomentuj

Dodam że fullrange AWX kosztują 150zł szt.

Skomentuj

dolphin123, a moze jakies namiary na sprzedawce?
                                      ja dowiedzialem sie jedynie ze sa z poznania. nawet nazwy nie chcieli podac

Skomentuj

Najlepiej się zarejestrować na AH i pisać do lancastera.
                                        PS ja już słucham tych głośniczków od piątku :smile:
                                        ps2 http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...19337c6419.jpg

Skomentuj

Pawel S. dokłądnie tak jak pisze kombo. W linku który podałem jest opis www która ma powstać w niedługim czasie i tam będą sprzedawane. Na dzień dzisiejszy u lancastera je nabyć można.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X