Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak jak napisałeś Paweł, miejmy nadzieje że cena idzie wraz z jakością, a nawet ją przewyższy
    Pogromco, coż Ci mogę powiedzieć...
    Masz świętą racje

Ps. Co myślicie o połączeniu równolegle głośników SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X i GDN-18-140-15-AWX (mam na myśli 3-way, do tego ceramik na góre stx-a) ? Ich opór wypadkowy wyniusł by 5,2 Ohm (problem może być z odpowiednim wzmacniaczem, niech się wypowiedzą bardziej obeznani w temacie), a ich charki wyglądają razem nie najgorzej, więc czemu nie? Bo zasilanie tego "monstrum" w innym wypadku widze tylko przez osobny wzmacniacz w obudowie (np Irkowy).

Jeżeli się gdzieś mylę, to proszę mnie poprawiać :)
    Last edited by Hand; 27.02.2011, 04:47.

Skomentuj

Po co łączyć równolegle te głośniki? Jakbyś się uparł to można zrobić klasyczne 3drogi gdzie 18AWX będzie na średnicy lub 2,75W na większym wooferze - podobna konstrukcja już była pokazana.
      http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...tajemniczonych.

Skomentuj

Faktycznie nowy sytem oznaczeń to jest prawdziwa masakra. Myślę, że sami ludzie z STXa zaczną sie w tym gubić i to poprawią .

Co do tego nowego głośnika. Ceną wchodzi na trudny teren ale niech próbuje. Jeden rzut okiem w symulatorze i widać, że głośniczek potrzebuje małej obudowy. Schodzi całkiem nieźle ale bez rewelacji jak na ten rozmiar. Wszystko wygląda nieźle dopóki się nie zorientujemy, że trzeba mieć ok 40cm bas refex :lol: . Pytanie co teraz ? STX wypuści do tego membranę bierną? Jeżeli tak to będzie kosztować ze 100zł i wówczas mamy komplet za 300zł. Ciekawe czy będzie on w stanie podołać konkurencji bo w tych cenach są już niezłe głośniki.

Skomentuj

Hand moim zdaniem tez trochę bez sensu - 7" średniotonowy do 3Way`a? :/ aż taką dobrą średnice ma ten GDN18AWX ? Wydaje mi się że na średnie tony mniejszy głośnik w tej cenie zagrał by lepiej... (taki ~5")

Wydaje mi się że przesadzili trochę z tą ceną za nowego AWX 8"... :/ - kosztuje w sumie tyle samo co MDS-08, a czy gra lepiej ? - I kto to teraz sprawdzi? :/ Liczyłem że będzie miał konkurencyjną cenę do SS`ów z discovery, MDS-08, a już wg miałem je kupić gdyby były tańsze od W 200 S...
          Teraz nawet jak wyjdzie ten drugi AWX 8" (nisko-średnio) to nie wiem czy będzie wart swej ceny... - czy pobije np. Ushera 8935A Bo osobiście to już chyba wolał bym dopłacić 30zł i wziąć ushera... Ehhhh

No zobaczymy co z tego wyjdzie. Wiem że nie mówi się o głośniku jak się go nie słyszało, no ale... Ja tylko głośno myślę

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:37 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Pytanie co teraz ? STX wypuści do tego membranę bierną? Jeżeli tak to będzie kosztować ze 100zł i wówczas mamy komplet za 300zł. Ciekawe czy będzie on w stanie podołać konkurencji bo w tych cenach są już niezłe głośniki.
          No właśnie! Co ten STX kombinuje ? :> (jak na razie to mi się to wg nie podoba)

Skomentuj

ze dluga to nie problem. problem jak to nazwac w skrocie :???:

Skomentuj

kurcze też polowałem na nową ósemke AWX. miały iśc jako aktywne dwa doły uzupełniające 2,5 drogi, ale ta cena to mnie troche przestraszyła szcerze mówiąc. może bym się pokusił na jednego do testów :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                aż taką dobrą średnice ma ten GDN18AWX ?
                14SK ma lepszą. Tak tak, to nie herezja.

Skomentuj

cos z tymi portami w stxie nie tak ostatnio
                  to 17sw tez potrzeba metrowej kanalizacji

a co do ceny to tak wlasnie sie spodziewalem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Opis po angielsku (po polsku brak). Widzę że przestawili się na zagranicę, polaków mają w głębokim poważaniu? Tak w ogóle ceny robią się "zachodnie"...

Skomentuj

Nie na temat...
                      kurcze też polowałem na nową ósemke AWX. miały iśc jako aktywne dwa doły uzupełniające 2,5 drogi,
                      Że co? 2,5 way i mało basu, czy coś źle zrozumiałem?

A co do cen, no cóż, skoro tańsze modele z serii akx i awx biją na głowe konkurencje do xxx zł, to kogo będzie bił SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X kosztujący 200 zł?

Skomentuj

Porównanie SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X do MDS jest bez sensu z punktu porównania cen podzespołów. Membrana w STX jest membraną z włókna węglowego a w MDS jest włókna szklanego zabarwionego na czarno żeby się niejednemu wydawało, że ma węglówkę. Cena membrany węglowej 8 cali w małym hurcie (min 100szt) to 14 uSD a cena membrany takiej jak w MDS czyli z włókna szklanego to 4 USD. Jedne i drugie produkuje ta sama fabryka na Taiwanie w Taipei. Jeżeli ktoś chciałby sprawdzić czy nie kupił shitu czyli membrany z włókna szklanego a chciał węgl. to może sprawdzić to omomierzem. Nawet kopułka w STX jest w 100% węglowa i tylko ona kosztuje około 3 USD!
                        Jak widać STX zawsze jest albo za drogi albo za tani i piszą to jak zwykle te same osoby robiąc z siebie pośmiewisko.

Benek piszesz, że STX ma klientów w Polsce w ... Jakbyś dostał 80 zł za każdy głośnik więcej, tym bardziej w exporcie to nie mów mi, że Ty traktowałbyś klientów w Polsce pierwszoplanowo.
                        Przykładem jest głośnik na okrągłym 15 cm aluminiowym koszu z membraną żółtą z włókna aramidowego/kevlar (oraz wiele innych), który to jest w monitorach za 18 tyś zł/.para.
                        STX ma tyle zamówień na tą kevlarową 15, że nigdy tego głośnika nie proponował na swojej stronie. Czy to też jest ŻLE?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                          Opis po angielsku (po polsku brak). Widzę że przestawili się na zagranicę, polaków mają w głębokim poważaniu? Tak w ogóle ceny robią się "zachodnie"...
                          No i właśnie o tym pisałem... niemiecki mds-08 kosztuje niemal że tyle samo, ale średnia krajowa u Nich jest 10cio krotnie wyższa niż w naszym państwie...
                          Chyba że SW zaraz wpadnie i oznajmi że nowy 8"AWX "zjada" na miękko MDS`a... :p
                          STX jest ceniony przede wszystkim za stosunek ceny do jakości... nie ukrywam że ciekawość mnie zżera, czy w przypadku SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X też tak jest. Jeśli nie; to nie wróże im świetlistej przyszłości, zarówno u nas jak i na świecie.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          tańsze modele z serii akx i awx biją na głowe konkurencje do xxx zł
                          A co to znaczy ? (nazywajmy rzeczy po imieniu)

---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post o 12:23 ----------

Karolzloty przestań prawić swoje fanaberie i częstować tym cennikiem... a co to kogo obchodzi że tam jest szkło, węgiel, marihuana, kevlar czy nawet rozjechana kupa ? Przecież istotne jest to czy można kupić bardzo podobnie grający głośnik ale taniej! Albo inaczej: tzn. - w tej samej cenie ale dużo lepiej grający! Dla mnie to obojętne czy jest z plastiku, styropianu czy nawet jakiś kłusownik w afryce oskórował nosorożca bo ta jest dobra na membranę do głośnika a jedna kosztuje dwa tyś Euro!

Skomentuj

A możecie napisać gdzie siedzą/dla kogo STX robi te głośniki??
                            Bo poza tą firemką ze skandynawi i Cube Audio nie słyszałem o niczym wiecej.
                            No kiedyś tam było jeszcze chyba Ancient Audio.

Skomentuj

Yoshi_80 w jakim litrażu wg symulacji najlepiej to wygląda? MB przy 3drogach ciekawie mogłaby wyglądać na froncie. No, ale koszty już większe.. Chociaż z drugiej strony jak buduje się 3drogi to minimum dwie stówki trzeba wydać na niskotonowiec, bo dopiero wtedy zaczyna mieć sens ich budowa. Pytanie tylko, które wszystkich nurtuje, czy ten model wart jest swoich pieniędzy jak jego mniejszy brat do 2dróg..? Pożyjemy zobaczymy.

mbar, aktywne 14SK może mieć lepszą średnicę, ale pasywnie niestety nie:) Już przerabialiśmy ten temat w Twoim wątku. Aktywna zwrotka przy 18AWX też inaczej by wyglądała

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                                Benek piszesz, że STX ma klientów w Polsce w ... Jakbyś dostał 80 zł za każdy głośnik więcej, tym bardziej w exporcie to nie mów mi, że Ty traktowałbyś klientów w Polsce pierwszoplanowo.
                                Masz racje, biznes to biznes. Ale na pewno umieściłbym opis po polsku jak i po angielsku. Nawet jeśli traktowałbym rynek polski za "uzupełnienie oferty". Wg mnie macie za małą moc przerobową żeby podołać wszystkim zamówieniom i celować wysoko, niektórych głośników już jakieś parę miesięcy nie widzę na stronie jako dostępnych

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                                  A możecie napisać gdzie siedzą/dla kogo STX robi te głośniki??
                                  http://www.wisenhoff.se/beta/contents/en-us/d24.html

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Ciekawe czy dluzszej nazwy glosnika juz sie nie dalo wymyslec?
                                    Hehe Oj tak... nazwa bardzo niehandlowa. Jak zmienią cały asortyment na takie symbole, to chyba tylko sam konstruktor to będzie rozróżniał. Niech się lepiej Panowie w STXie zastanowią nad akceptowalną kodyfikacją, zanim powstaną nieoczekiwane koszty.
                                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    ze dluga to nie problem. problem jak to nazwac w skrocie
                                    Do dotychczasowego symbolu dodać C :)
                                    Last edited by RpLand; 27.02.2011, 11:51.

Skomentuj

Karolzloty przestań prawić swoje fanaberie i częstować tym cennikiem... a co to kogo obchodzi że tam jest szkło, węgiel, marihuana, kevlar czy nawet rozjechana kupa ? Przecież istotne jest to czy można kupić bardzo podobnie grający głośnik ale taniej! Albo inaczej: tzn. - w tej samej cenie ale dużo lepiej grający! Dla mnie to obojętne czy jest z plastiku, styropianu czy nawet jakiś kłusownik w afryce oskórował nosorożca bo ta jest dobra na membranę do głośnika a jedna kosztuje dwa tyś Euro!
                                      Jak nie chcesz tego wiedzieć to udaj się do tematu nie o STX :) Po za tym jakim prawem będziesz mnie pouczał co mam pisać.
                                      Napisał o cenach żeby inni mieli świadomość ile kosztują komponenty a ile kosztuje logo. Ale rozumiem rozgoryczenie nabywców głośników MDS w tej kwestii, miało być węglowo 
                                      Benek, uważasz że "nie mamy" możliwości przerobowych? Jak widzisz dowodzi to tylko bardzo kiepskiej sprzedaży czytaj popytu :) Tak, czy nie? Zadaj sobie to proste pytanie dlaczego nie sprzedają tego czy tamtego?
                                      a na ceramika poczekacie bo "za drogi" , he,he

I jak zwykle jeszcze nikt głośnika nie miał a już się następny nie sprzedaje :) ah ta konkurencja! Już słyszałem, że lepszy od niego usher mds a jak zwykle zero dowodów, same zaciekłe domniemania. Jak że żałosny i płytki w efekcie jest populizm. Po kilku zdaniach populiści sami zapędzą się w ślepą uliczkę czego przykładem są wypowiedzi wróżbitów/handlowców.

UWAGI MODERATORA
                                      Przypominam o punkcie 9f regulaminu...
                                      Last edited by dolphin123; 27.02.2011, 12:46.

Skomentuj

Mi tam sie glosnik podoba. Parametry calkiem spoko, moze tylko mms troche duzy, ale rezonans jest nisko polozony. Cena moim zdaniem jest calkiem na miejscu. Oczywiscie to jest woofer, a nie midwoofer i trzeba o tym pamietac piszac o jakis porownaniach do konkurencji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Oczywiscie to jest woofer, a nie midwoofer i trzeba o tym pamietac piszac o jakis porownaniach do konkurencji.
                                          O tym pisałem właśnie:)
                                          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Chociaż z drugiej strony jak buduje się 3drogi to minimum dwie stówki trzeba wydać na niskotonowiec, bo dopiero wtedy zaczyna mieć sens ich budowa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X