Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Interesuje mnie jak wygląda sprawa wyboru rodzaju membrany i jej producenta przez STX-a. Czy są to typowe membrany danego producenta (pewnie najtaniej), czy robione są wg wytycznych STX-a (pewnie dużo drożej)?
    Sygnatura brzmienia danej serii głośników to moim zdaniem ważna sprawa i możliwość zaistnienia z produktem niepowtarzalnym i trudnym do powtórzenia przez inne firmy, zaopatrujące się u dużych producentów membran.
    Wypracowanie swojego brzmienia może być znalezieniem swojej niszy w tak trudnym i konkurencyjnym rynku.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      Ja uważam że ideom konstruowania przetwornika winno być dążenie do jak najlepszego wytwarzania przez nań dźwięku! Nie podzielam natomiast takiego dążenia do celu jak np. " trzeba zrobić jak najmniejszą pompkę w jak najmniejszej budce aby robiła jak największe zamieszanie... - bo na takie pierdołki akurat jest największy popyt..." (a w oczach ma $ $ :) ) (i wcale nie pije do STX`a! - a jedynie rozwijam swą myśl.)
      Gdyby natomiast konstruktor głośnika położył nacisk na to jak on ma grać, a przy tym ew. wszedł by nim na rynek z konkurencyjną jego ceną... To jak myślisz ? nie była by to kura znosząca złote jajka ? Baaa, moim zdaniem nawet platynę i diamenty zaczęła by znosić. -i to chyba rozumie się samo przez się.

ir0nhide, nie mysl, że to jakiś atak na Ciebie, ale IMHo Twoja wypowiedź zbytnio pobrzmiewa wiarą w słuszne idee. Z tego co napisałeś, to wystarczyłoby, żeby stxa zrobił dobry głośnik w dobrej cenie (no właśnie, dlaczego scany nie są w dobrej cenie, przecież za 70 zł szły by jak świerze bułeczki), a już znajdzie się morze klientów.

I druga rzecz - wyobraź sobie, że jesteś przedsiębiorcą, właścicielem fabryki obuwia, co bys produkował - buty z ekologicznych materiałów, świetnie dopasowane do stopy itp, w "ekskluzywnej" cenie, czy buty które sa ładne i masz pewność, że się dobrze sprzedadzą?

Ja rozumiem, że można znaleźć sobie niszę (jak strauss), ale stx jednak nie dąży do tego by zaspokoić potrzeby wąskiej grupy odbiorców i jak widać nieźle na tym wychodzi.

Skomentuj

ir0nhide
        Jesteś wielki gdyż znasz sposób na znoszenie platynowych jajek. Aż dziw bierze dlaczego sam nie skorzystasz z własnego genialnego pomysłu który brzmi: zrób bardzo tanio i bardzo dobrze!
        A jeżeli sam nie bardzo wiesz jak się zabrać za znoszenie jajek to może wyślij STX owi ten genialny pomysł. Może nie wiedzą jak należy to robić? A Ty przecież wiesz że trzeba zrobić tak żeby było bardzo tanio i bardzo dobrze. No ale jak sam wtedy przekonasz samego siebie że nie może być bardzo tanio i bardzo dobrze?

Nie wierze nawet w jedno słowo które napisałeś o STX. A wyzywanie tych którzy są zadowoleni od sekciarzy jest zwykłą pogardą dla kolegów. Dlaczego właśnie Ty udzielasz się w temacie o STX najczęściej? Nie trzaba być filozofem, żeby zauważyć powód.

Skomentuj

Nie na temat...
          Ludzie, dalibyście sobie już z tym spokój. Same do niczego nie prowadzące teoretyzowania na temat "polityki firmy" i ubliżanie sobie nawzajem. Bez sensu. Momentami mam wrażenie, że do "piaskownicy" zaglądam.

Skomentuj

Nie na temat...
            Na razie wyszły tylko 2 głośniki a już nastukaliście tyle stron... co to będzie jak pojawią się kolejne???

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez kombo Zobacz posta
              Na razie wyszły tylko 2 głośniki a już nastukaliście tyle stron... co to będzie jak pojawią się kolejne???
              Wtedy najgorliwsi założą sobie oddzielne forum :]
              Może starczy tej infantylności... co...?
              EOT

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez kombo Zobacz posta
                Na razie wyszły tylko 2 głośniki a już nastukaliście tyle stron...
                i jeszcze nikt ich nie slyszal :P

Skomentuj

Nie na temat...
                  Tak wg to nie do końca chodzi o to że głośnik jest drogi, bo być może wcale tak nie jest (jak napisał sam właściciel że głośnik nie może być tańszy biorąc pod uwagę to z czego jest zrobiony...) Chodzi raczej o to czy w tym przedziale cenowym nie można kupić coś lepszego! Jeśli tak jest no to STX nie będzie miał detalicznych klientów i tyle. A DIY`owiec będzie zawiedzony że nie zrobi nowego DIY na STX... DIY`owca nie obchodzi przecież to co u STX`a w firmie piszczy, obchodzi go tylko nowy głośnik na celowniku!.... chciał by porozmawiać o nim, więc wchodzi na forum w odpowiedni temat - a ja myślałem że to właśnie ten...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  i jeszcze nikt ich nie slyszal :P
                  No i GIT, z mojej str. cisza dopóki nie pojawią się jakieś opinie posiadaczy.
                  Last edited by ir0nhide; 02.03.2011, 00:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
                    Jak to dobrze, że STX nie słucha pseudodoradzaczy
                    Kogo Masz na myśli?

W ostatnim czasie widać, że jak jest skowyt na forum to znaczy, że STX zrobił coś co naprawdę boli konkurencję albo zakompleksionych, niedocenionych oraz niespełnionych pseudokonstruktorów garażowych.
                    Słuchaj mój drogi, niespełniony konstruktor, to możesz mówić do osób któe na to sobie pozwalają. A stwieradzając tutaj w ten sposób, możesz urazić nie jedną osobę która zna się na temacie.

Mam pewność po tym co przeczytałem w tym temacie że jeżeli STX zrobiłby ten woofer węglowy tak jak sugerują szczekacze to znaczy dla większych obudów to jestem przekonany, że byłoby ujadanie typu: teraz ważna jest również wielkość obudowy, gdyż mało ludzi akceptuje pralki.
                    To chyba normalne że coś nie każdemu pasuje, co? I mógł byś to wyrazić z trochę większą ogładą! A skąd wiesz że było by takie? Czy tego typu historia kiedys tu na forum była? Bo nie nie znalazłęm takiej żadnej...
                    A nawet jeżeli, to gwarantuje że inni forumowicze by to wypomnieli, bo mają nie najgorszą pamięć i niejednoktornie to już robili, kiedy ktoś plątał się w zeznaniach.
                    "Szczekaczy" którzy tworzą konto tylko po to aby kogoś obrazić to jest tutaj pełno.

Prymitywna nie przemyślana nagonka kończy się z mojej strony śmiechem do łez – dla przykładu
                    Tunel 57mm ? OK jak nie będzie świszczeć, a jak zacznie to będzie problem.
                    A gdzie tutaj nagonka? Podejrzewam że wiem o co Ci chodzi, ale trzeba umieć pisać składnie zdania, aby wszyscy je zrozumieli.
                    Z resztą, to chyba normalne, że jak nie ma się głośnika, tylko symulacje, to są tylko przypuszczenia... I wtedy pisze się w trybie przypuszczającym zdania, których niektórzy mogą nie zrozumieć

Jaki żałosny wpis na zasadzie co by było gdyby było. Prawdziwy profesjonalista.
                    PROFESJONALISTO, bądź chociaż dobry w tym co robisz, nie mówiąc o innych dziedzinach. Większość ludzi którzy znajdują się na forum jest nie powiązane w ogóle z audio, albo bardzo luźno. A i tak posiadają wiedzię dużo większą od nie jednego dj'a

Albo ten sam autor w jednym poście negatywnie ocenia głośnik na podstawie parametrów by za kilka zdań dodać stwierdzenie, że opinię wyda dopiero jak usłyszy. Brawooooo
                    Zacytuję żałosny wpis:
                    W symulacjach ....moim zdaniem za bardzo przymula jak na głośnik 8" a przy tym nie schodzi adekwatnie nisko...
                    w co zresztą nie uwierzę dopóki nie usłyszę
                    No i co złego widzisz w tym wpisie? Stwierdza że jest słaba PO PRZEPROWADZENIU SYMULACJI z jej użyciem że jest słaba - powtarzam JEST SŁABA W SYMULACJI. A czy taka będzie w życiu codziennym, to stwierdzi jak go dostanie! To chyba dobrze że nie wydaje opini tylko używając symulacji, co?
                    A swoją drogą, widać że żadko bywasz na forach, jest taka opcja jak cytuj :) Może byś nauczył się z niej korzystać?

BRAVOOOOO
                    To sobie kamerą pogłosową możesz robić, tutaj się normalnie wypowiada.

Koledze, który ma wątłą wiedzę na temat parametrów głośnika mogę tylko zasugerować iż zaprzeczeniem jest symulator oraz opinia setek użytkowników głośników z serii 18AWX w których MMS (w stosunku do reszty parametrów) jest bardzo niski a mimo to ilość jak i jakość basu jest niewiarygodna z tego głośnika. Z czego to wynika? Sam STX i spólka raczyć wiedzieć.
                    Czy wątłą, to nie wiem :) Nie oceniaj innych, dopuki sam nie zostaniesz oceniony, co?
                    A jak bym przyniusł pudło od creative-suba włączył (a by nie wiedzieli co to), to Ci sami o których piszesz jeszcze bardziej by klaskali, bo mocniejszy i potężniejszy bas by był, nie? Niewiarogodna pojęcie względe, ludzie którzy w większości tutaj piszą są zazwyczaj obeznani w temacie i słyszeli pare głośników, a Ty? Po za oczywiście wielkimi głośnikami klubowymi, ze zniekształceniami większymi niż TV satelitarna po burzy słonecznej...

Mam nadzieję że STX nie wierzy nawet w jedno słowo oraz szczere intencje "pomocy" ze strony tych Panów "znawców"
                    A widzisz, jednak mają jakiś wpływ na rynek. Mniejszy, bądź większy, ale mają a jak wiadomo trzeba się ze wszystkimi liczyć. A wiesz co najbardziej boli? Że oni na prawdę próbują w większości pomóć tak jak umieją, a TY pozwalasz sobie na wycieczki osobiste w ich kierunku.

I tak na zakończenie, powiedz mi znawco, dlaczego w większości przypadków występują mody w głośnikach? I co jest ich przyczyną, a jak je wyeliminować?

---------- Post dodany o 04:58 ---------- Poprzedni post o 04:47 ----------

Jesteś wielki gdyż znasz sposób na znoszenie platynowych jajek. Aż dziw bierze dlaczego sam nie skorzystasz z własnego genialnego pomysłu który brzmi: zrób bardzo tanio i bardzo dobrze!
                    A jeżeli sam nie bardzo wiesz jak się zabrać za znoszenie jajek to może wyślij STX owi ten genialny pomysł. Może nie wiedzą jak należy to robić? A Ty przecież wiesz że trzeba zrobić tak żeby było bardzo tanio i bardzo dobrze. No ale jak sam wtedy przekonasz samego siebie że nie może być bardzo tanio i bardzo dobrze?

Nie wierze nawet w jedno słowo które napisałeś o STX. A wyzywanie tych którzy są zadowoleni od sekciarzy jest zwykłą pogardą dla kolegów. Dlaczego właśnie Ty udzielasz się w temacie o STX najczęściej? Nie trzaba być filozofem, żeby zauważyć powód.
                    Słuchaj, albo dziś za dużo wypiłeś, albo na prawdę jesteś czystym ham'em ( mam na myśli szynkę <- regulamin). A widzisz, bo jest różnica pomiędzy osobami które uważają swoje glośniki za świętość, że są najlepsze i nie ma lepszych <- wtedy nie jednokrotnie nazwie się takie osoby sekciarzami. A co innego, kiedy ktoś jest zachwycony z nich, ale wie że są lepsze od nich i nie poróbuje udowodnić wyższości swoich za wszelką cene!

Nie chcesz, to nie wież w to co piszę ir0nhide, ale zachowaj to dla siebie, co? Nie każdy chcę słuchaj jak jakaś "szynka" obraża osoby na forum tak ot sobie po prostu.

Skomentuj

Nie ma to jak kolejny użytkownik z nikąd, który rejesteruje sie po to żeby walczyć o STX'a. Czyżby kolejny pracownik firmy :biggrin: ?

STX widocznie uznał, że będzie miał zbyt na głośnik o takich parametrach więc taki wyprodukowali, ich wybór. Wydaje mi się, że trąci on trochę trendem do CA gdzie przecież duże obudowy są bardzo niewskazane.

Innym producentowm jakoś nie przeszkadza produkowanie głośników 8" króre potrzebują 40 a czasem nawet 50L. Jakoś ludzie je kupują, firmy budują na nich kolumny, więc rynek jest i zbyt też. Podejście STX'a może budzić słuszne zdziwienie dlaczego wypuszcza głośnik o takich parametrach, może mają rację a może nie.

My jako klienci mamy prawo i powinniśmy krytycznie oceniać i nażekać, taka jest nasza rola. Godzenie sie na to co serwuje nam producent i przyjmowanie tego z szerokim uśmiechem to czysta głupota. Im więcej użytkowników będzie niezadowolonych tym szybciej producent zmieni podejście i tym szybciej wypuści sprzęt jakiego my oczekujemy a nie taki jak on chce produkować. Ta dyskusja powina być sygnałem dla firmy czego ludzie z rynku DIY oczekują, a nie powinna być traktowana jak atak na firmę. Jak olewają DIY'owców traktując ich jak niszę to my olejmy STX'a. Jak traktują nas poważnie to może wypuszczą głośniki jakie odpowiadają naszym potrzebom. Ludzie powoli odchodzą od subwooferów a jak juz je robią to mało kto robi na 8" popierdułce. Teraz jest okres na dobre głośniki do kolumn 3 drożnych. A ten głośnik jest dobry ale móglby być lepszy. Kolumny 3 drozne i tak są duże i czy głosnik basowy potrzebuje 20L czy 40 L czasem nie robi już większej różnicy.

Czy to tak ciężko zrozumieć?

Skomentuj

A jesli on mial byc typowo do subwoofera, to 40l przy 8" kiepsko wyglada?
                        Wiem , wiem mowie jak 90% polskich kobiet, nie bilcie mnie:flapper:

Skomentuj

Przy subie i 8" 40litrowa buda to pralka... :) W kolumnach to się rozłoży, bo i tak przy stosowaniu mniejszego litrażu trzeba wydzielać komory. 20-25litrów jest ok przy tym rozmiarze.

Skomentuj

Czy nikt tutaj nie umie odpuscic? Kazdy ma swoje racje, nie jeden sensowne, ale bedziecie sie przegadywac do usranej smierci mimo ze kazdy wie o co chodzi...

Skomentuj

Zamieszczone przez djramoss
                              Banik dla formalności?
                              Proponuje najpierw nauczyc sie korzystac z dobrodziejstw forum a szczegolnie z opcji cytowania zanim zaczniesz cokolwiek "komentowac". Bez tego szybko dostaniesz "urlop"

Czy ktos mi moze wyjasnic, dlaczego w pomiarach tego glosnika jest tak gwaltownie opadajaca charka od 80Hz ? Czy to jest pomiar nearfield ( 20-200Hz ) z budy 36 litrowej ? Bo jak dla mnie to nie moze byc pomiar z inf. baffle. Przeciez gdyby sugerowac sie charkami to 18awx zejdzie duzo nizej, patrzac po efektywnosci...

Skomentuj

Po pierwsze, tak jak to napisał kolega pharoh:

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Proponuje najpierw nauczyc sie korzystac z dobrodziejstw forum a szczegolnie z opcji cytowania zanim zaczniesz cokolwiek "komentowac". Bez tego szybko dostaniesz "urlop"
                                Po drugie: naucz się pisać składnie i czytelnie.

Po trzecie: przepraszam że wdałem się z Tobą w dyskusje, jest z góry skazana na banicję ze względu na mój altriuzm.

Miłego dnia :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez n_omyzs Zobacz posta
                                  Czy nikt tutaj nie umie odpuscic? Kazdy ma swoje racje, nie jeden sensowne, ale bedziecie sie przegadywac do usranej smierci mimo ze kazdy wie o co chodzi...
                                  Nie rozumiem o co Ci chodzi przecież my tu tylko poruszyliśmy temat nowego głośnika... :) a że są tacy co nie umieją się kulturalnie wbić do rozmowy..., no niestety tak to już jest.

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                                  Po trzecie: przepraszam że wdałem się z Tobą w dyskusje...
                                  No właśnie Hand obawiam się że go jedynie nakarmiłeś... i patrzeć teraz tylko jak mu się beknie, gdyż dotychczasowe jego zachowanie nawet nie wskazywało na to by potrafił czytać ze zrozumieniem...

Czy ktos mi moze wyjasnic, dlaczego w pomiarach tego glosnika jest tak gwaltownie opadajaca charka od 80Hz ? Czy to jest pomiar nearfield ( 20-200Hz ) z budy 36 litrowej ? Bo jak dla mnie to nie moze byc pomiar z inf. baffle. Przeciez gdyby sugerowac sie charkami to 18awx zejdzie duzo nizej, patrzac po efektywnosci...
                                  Nie liczył bym na sensowne wyjaśnienia w tym temacie (pomijając te mówiące "STX tak zrobił więc tak musi być a i więc doskonale gra..." itp.) co innego gdyby to było zaletą głośnika! o wtedy to by się działo... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    No właśnie Hand obawiam się że go jedynie nakarmiłeś... i patrzeć teraz tylko jak mu się beknie, gdyż dotychczasowe jego zachowanie nawet nie wskazywało na to by potrafił czytać ze zrozumieniem...
                                    Mam nadzieje że drugą stroną

Dobre pytanie, podejrzewam że odpowiedź na to może znać SW :)

Skomentuj

Pomiar na 99% jest w odgrodzie. Z takiego pomiaru nie mozna w zaden sposob stwierdzic jakie beda mozliwosci glosnika w obudowie.

Skomentuj

wszystkie pomiary stxa sa robione w odgrodzie
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pomiar jest oczywiści robiony w odgrodzie zgodnej co do rozmiarów z normą aes. Taka metoda pomiaru jest najbardziej adekwatna gdyż w przypadku głośników niskośrednio-tonowych niweluje efekt baffle step. Z drugiej strony oczywiście można zrobić pomiar w obudowie ale jakiej - zamknięta bass reflex jakie strojenie, jaka objętość jakie wymiary ścianki (to ostatnie szczególnie istotne w przypadku głośników niskośredniotonowych, wysokotonowych, szerokopasmowych i średniotonowych.
                                          Typowe dla pomiarów w odgrodzie jest to, że im bardziej "bass-reflexowy" głośnik tym charakterystyka opada wcześniej. Dla Qts w okolicach 0,7-1 mamy piękną charakterystykę.

Yoshi - tak to prawda głośnik jak sama nazwa sugeruje (SW czyli sub woofer) dedykowany jest do subwooferów i 3way z niskim podziałem i pewnie dwoma takimi głośnikami (czyli też 'prawie subwooferów"). Za kilka tygodni pojawi się wersja typowo do kolumn 2-3way i będzie optymalnie pracowała w większych obudowach około 30L. Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie.

Skomentuj

Czaruję...