Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko, że Beyma to do domu głośnik, a STX do auta. Beyma to taki bardziej głośnik domowy i z tego co można wyczytać w necie ma charakter bardziej estradowy, czyli zero zamulania, potężny wykop, duży SPL itd. Czytałem też, że lubi stuknąć cewką o dno przy większych wychyleniach, co w stx'ie nie powinno mieć miejsca ze względu na podwójne zawieszenie dolne.

Skomentuj

No Paweł S jak tam mój STX bo już widzę że kasę dobrze zainwestowałem... Daje rade w tej astrze czy średnio bo jestem ciekawy... Zgadzam sie na wszystko abyś z nim robił byle się nie spali i do mnie doszedł cały nie uszkodzony poza tym znasz moje stanowisko do obudowy możesz testować różne byle potem pudło 200l mi nie przyszło pocztą :mrgreen: Jak możesz to porównaj go do jakiś znanych głośników co on względem nich prezentuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
        I jak Paweł testujesz już nowego Stx'a pod jankiem?
        nie
        dopiero zabieram sie za skladanie janka (jest w obudowie ale nie polaczony kabelkami) a STX wygrzewa sie u kolegi w samochodzie :P (bezpieczniej niz w mieszkaniu w bloku :P )
        Do niego to przydałoby się coś mocnego myślę taki wzmacniacz samochodowy, który by mu dał co najmniej jego moc znamionową.
        a z takimi opiniami to sie wstrzymaj zanim go nie przetestujesz :P
        skoro mostek TDA poradzil sobie z jego wysterowaniem (bylo slychac ze znieksztalca ale nie bylo zle) to wcale 300w nie jest przymusem :P
        a janek przy 2ohm bedzie mial ok 500w
        Zamieszczone przez mihas66
        No Paweł S jak tam mój STX bo już widzę że kasę dobrze zainwestowałem...
        tak, dobra inwestycja

Zamieszczone przez mihas66
        Daje rade w tej astrze czy średnio bo jestem ciekawy...
        to glosniki w drzwiach nie daja rady :P
        trzeba cos glosnego na przodzie zeby wsadzac takiego STXa do bagaznika :P

Skomentuj

Ja tak Paweł napisałem, bo wiem, że stxy lubią waty :razz: Kiedyś z kolegą zrobiłem suba jeszcze na Stxie AP i wsadziliśmy go do seicento buda chyba ~35 litrów strojenie 45hz. Wzmacniacz Carpower HPB-602 1x225w rms@4ohmy i AP przyjmował całego Carpowera i chciał więcej! Nie wspomnę już jaką zadymę robił w tym seicento... Zaspokoiło go podpięcie Carpowera HPB-1502, ale w aucie wysiedzieć nie szło już... Fajny głośnik, tylko zejścia nic nie miał, więc nie robiłem do niego dużej budy, tylko zasymulowałem i buda 35 litrów wyszła. Tylko te głośniki mają taką wadę, że się linki idące do cewki urywały i przestawało grać. Myślę, że nowy STX to poprawiona i unowocześniona konstrukcja. Szybkość, wykop, głośność z AP + do tego niskie zejście, bardziej soczysty miękki bas i mamy elegancki głośnik.

Skomentuj

dzisiaj pora na testy w obudowie zamknietej
            jako ze nie budowalem osobnej skrzynki to zatkalem tunel b-r i zmniejszylem pojemnosc skrzynki... "wiedza" (ksiazki)
            gra to napewno duzo mniej "miesiscie" i nie ma podbicia tych nizszych zakresow ale i tak gra to bardzo dobrze jak na tak mala obudowe (30-35l)

tak wiec jezeli ktos chce duzy glosnik ale mala obudowe to smialo moze pakowac go w 30 litrow zamknieta

koniec testowania w tej skrzynce JBLa - w tygodniu kupuje plyty i skladam docelowe 50litrow b-r :P

Skomentuj

Pawel S., a nie probowales przetestowac w jeszcze troche mniejszej budce? 25l, moze 20 dla doswiadczenia ?

Skomentuj

Tasior, ja nawet nie wiem ile dokladnie ma ta skrzynka i nie wiem dokladnie ile tam ksiazek wpakowalem... tak wiec dokladniejsze dane moglbym podac jakbym zrobil nowa skrzynke
                a na to narazie kasy brak :P

ale w mneijszej zagra. tylko ze trzeba by juz aktywna kortekcje robic zeby oslabic wyzsze pasmo i lekko podbic dolne

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                  Pawel S., a nie probowales przetestowac w jeszcze troche mniejszej budce? 25l, moze 20 dla doswiadczenia ?
                  bez jaj, w takich to grają max 8 calowce...
                  Można, tylko po co ?
                  Nie mówię tu już o korekcji, ale w tak małej budzie głośnik wygląda co najmniej dziwnie
                  20 litrów to chyba najmniejsza buda w jaką ten głośnik jest w stanie fizycznie wejść.

Skomentuj

takero, ale tak sobie knułem jakas zabudowe w aucie (czysto teoretycznie teraz) i bylem ciekaw czy taki stx moglby byc ewentualnie brany pod uwage.
                    Mogli by zrobic jakas 8-10'' do auta wlasnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      Zamieszczone przez Tasior
                      bez jaj, w takich to grają max 8 calowce...
                      Można, tylko po co ?
                      Nie mówię tu już o korekcji, ale w tak małej budzie głośnik wygląda co najmniej dziwnie
                      20 litrów to chyba najmniejsza buda w jaką ten głośnik jest w stanie fizycznie wejść.
                      RE Audio RE-10S4 ma zalecany closed 14l netto.
                      RE Audio SR-10 podobnie
                      Podobnie z u-dimension RM-210SL

Skomentuj

i kosztuje tyle co 2 stxy prawie oj nie wazne juz, tak tylko sobie rozmyslałem poprostu, wiem ze to mała buda.

Skomentuj

Ktoś sprawdzał jak sprawdza się STX GDN-30-500-2x4-AA w domu ?
                          Bo teraz mam dylemat czy tonsil gdn 30/120/1 czy ten, a może jakiś inny w cenie 200-250 zł?
                          Ostatnio słyszałem, że te tonsile są nie zapewne bo montują tam różne membrany z chin i parametry się różnią... Ale czy to prawda ?

Skomentuj

Stare serie z PRO Tonsilu jeszcze to wykonywane właśnie tak jak napisałeś, więc pewności nie ma, ale ogólnie ten GDN 30/120/1 uważany jest za bardzo dobry głośnik. Wstrzymaj się jeszcze kolego, bo Paweł ma ten głośnik i jak poskłada mu docelową obudowę i zasili wzmakiem janka, to napisze nam jak STX gra w domu. Zależy do jakiej muzyki jeszcze potrzebujesz. Do szybkiej muzyki ten GDN Tonsila się nadaje, a do wolniejszych rytmów dobry Stx 32/450/4SC. No i teraz czekamy na opinię o STX GDN-30-500-2x4-AA. A tak w ogóle wg zapewnień Stxa jutro na stronie powinien się już pojawić projekt na nowych STX AWX

Skomentuj

Zamieszczone przez Devils
                              Ostatnio słyszałem, że te tonsile są nie zapewne bo montują tam różne membrany z chin i parametry się różnią... Ale czy to prawda ?
                              Widzę że już plotki o Tonsilu chodzą przez to że zamieścili zdjęcia z kartonami "made in china" Ale z tymi różnymi parametrami to bym nie przesadzał... Pewnie i z tego i z tego głośnika będziesz zadowolony:) Tonsil trochę mniej mocy chce...

Skomentuj

Zależy do jakiej muzyki jeszcze potrzebujesz
                                Najczęściej to rock ale czasem posłucham muzyki `radiowej`, jakieś techno.

Skomentuj

Jak do techno, to STX 32-450 bym odrzucił, bo on raczej gra bardziej ospałym wolniejszym basem, a 30/120/1 to szybki głośnik, szybszy od tego STX'a. Powiem tak już to gdzieś pisałem na forum STX robi zadymę, ma uderzenie, głęboki bas, ale wg mnie do trochę wolniejszej muzyki. W czarnej muzie gra fajnie, ale np. do Qulimaxa itp. to lepszy Tonsil, bo szybki, nie ma tej głębii i uderzenia Stxa, ale też nie można narzekać. Ciężko tak ocenić, bo po prostu całkiem inny charakter grania mają te głośniki. STX fajny by był do suba w kinie domowym. Tonsil ma bas bardziej zróżnicowany, STX mocno gra, ale bardziej na jedno kopyto. Twój wybór kolego.

P.S moja opinia odnosi się do 30/100/11 taki jak w Altus 300, a myślę, że 30/120/1 bardzo się od niego nie różni. Jeśli już to może być tylko lepszy od 30/100/11 więc masz na to jakiś obraz już jak to może grać :wink:

Skomentuj

Bardziej chodzi mi o kopa ponieważ moje kolumny schodzą dość nisko ale brakuję im tego wykopu... Może w mniejszych pokojach byłoby OK, ale nie w moim

Skomentuj

Mi nie smierdzi. mialem oba glosniki i SCX jest calkiem inny... ma juz zroznicowanie basu i posiada wykop ktorego nie ma wersja sc

Skomentuj

"Bardzo ciekawa dyskusja nt. poządanego QTS w odgrodzie:

http://www.diyaudio.com/forums/multi...c380-8-ob.html
                                        konkluzja jaka do tej pory się wyłania to (dotyczy efektów po zastosowaniu EQ !!!):

niskie QTS - duża szybkość, niska efektywność (po EQ)
                                        wysokie QTS - wolny dźwięk z powodu dużego Group Delay, sporo wyższa efektywność (w wypadku głośników poddanych dyskusji o ok.6db !)

W obydwu przypadkach mówimy o equalizacji do ok. -2db przy 40hz na małej desce."

Cytat z AS.

Skomentuj

podlaczylem na chwile GDN AA do janka w domu...
                                          O QR... :!: :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                                          jak ktos szuka czegos do kina to juz jest idealny kandydat
                                          nie jest za szybki ale i nie zamula. potrafi kopnac jak i ladnie zejsc.
                                          ide kombinowac z filtrem do janka i musze czekac na okazje (rodzice sa w domu :evil: )

Skomentuj

Czaruję...
                                          X