Tylko, że Beyma to do domu głośnik, a STX do auta. Beyma to taki bardziej głośnik domowy i z tego co można wyczytać w necie ma charakter bardziej estradowy, czyli zero zamulania, potężny wykop, duży SPL itd. Czytałem też, że lubi stuknąć cewką o dno przy większych wychyleniach, co w stx'ie nie powinno mieć miejsca ze względu na podwójne zawieszenie dolne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
No Paweł S jak tam mój STX bo już widzę że kasę dobrze zainwestowałem... Daje rade w tej astrze czy średnio bo jestem ciekawy... Zgadzam sie na wszystko abyś z nim robił byle się nie spali i do mnie doszedł cały nie uszkodzony poza tym znasz moje stanowisko do obudowy możesz testować różne byle potem pudło 200l mi nie przyszło pocztą :mrgreen: Jak możesz to porównaj go do jakiś znanych głośników co on względem nich prezentuje...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez elvis18I jak Paweł testujesz już nowego Stx'a pod jankiem?
dopiero zabieram sie za skladanie janka (jest w obudowie ale nie polaczony kabelkami) a STX wygrzewa sie u kolegi w samochodzie :P (bezpieczniej niz w mieszkaniu w bloku :P )
Zamieszczone przez elvis18Do niego to przydałoby się coś mocnego myślę taki wzmacniacz samochodowy, który by mu dał co najmniej jego moc znamionową.
skoro mostek TDA poradzil sobie z jego wysterowaniem (bylo slychac ze znieksztalca ale nie bylo zle) to wcale 300w nie jest przymusem :P
a janek przy 2ohm bedzie mial ok 500wZamieszczone przez mihas66No Paweł S jak tam mój STX bo już widzę że kasę dobrze zainwestowałem...
Zamieszczone przez mihas66Daje rade w tej astrze czy średnio bo jestem ciekawy...
trzeba cos glosnego na przodzie zeby wsadzac takiego STXa do bagaznika :P
Skomentuj
-
Ja tak Paweł napisałem, bo wiem, że stxy lubią waty :razz: Kiedyś z kolegą zrobiłem suba jeszcze na Stxie AP i wsadziliśmy go do seicento buda chyba ~35 litrów strojenie 45hz. Wzmacniacz Carpower HPB-602 1x225w rms@4ohmy i AP przyjmował całego Carpowera i chciał więcej! Nie wspomnę już jaką zadymę robił w tym seicento... Zaspokoiło go podpięcie Carpowera HPB-1502, ale w aucie wysiedzieć nie szło już... Fajny głośnik, tylko zejścia nic nie miał, więc nie robiłem do niego dużej budy, tylko zasymulowałem i buda 35 litrów wyszła. Tylko te głośniki mają taką wadę, że się linki idące do cewki urywały i przestawało grać. Myślę, że nowy STX to poprawiona i unowocześniona konstrukcja. Szybkość, wykop, głośność z AP + do tego niskie zejście, bardziej soczysty miękki bas i mamy elegancki głośnik.
Skomentuj
-
dzisiaj pora na testy w obudowie zamknietej
jako ze nie budowalem osobnej skrzynki to zatkalem tunel b-r i zmniejszylem pojemnosc skrzynki... "wiedza"(ksiazki)
gra to napewno duzo mniej "miesiscie" i nie ma podbicia tych nizszych zakresow ale i tak gra to bardzo dobrze jak na tak mala obudowe (30-35l)
tak wiec jezeli ktos chce duzy glosnik ale mala obudowe to smialo moze pakowac go w 30 litrow zamknieta
koniec testowania w tej skrzynce JBLa - w tygodniu kupuje plyty i skladam docelowe 50litrow b-r :P
Skomentuj
-
Tasior, ja nawet nie wiem ile dokladnie ma ta skrzynka i nie wiem dokladnie ile tam ksiazek wpakowalem... tak wiec dokladniejsze dane moglbym podac jakbym zrobil nowa skrzynke
a na to narazie kasy brak :P
ale w mneijszej zagra. tylko ze trzeba by juz aktywna kortekcje robic zeby oslabic wyzsze pasmo i lekko podbic dolne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TasiorPawel S., a nie probowales przetestowac w jeszcze troche mniejszej budce? 25l, moze 20 dla doswiadczenia ?
Można, tylko po co ?
Nie mówię tu już o korekcji, ale w tak małej budzie głośnik wygląda co najmniej dziwnie
20 litrów to chyba najmniejsza buda w jaką ten głośnik jest w stanie fizycznie wejść.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroZamieszczone przez TasiorPawel S., a nie probowales przetestowac w jeszcze troche mniejszej budce? 25l, moze 20 dla doswiadczenia ?
Można, tylko po co ?
Nie mówię tu już o korekcji, ale w tak małej budzie głośnik wygląda co najmniej dziwnie
20 litrów to chyba najmniejsza buda w jaką ten głośnik jest w stanie fizycznie wejść.
RE Audio SR-10 podobnie
Podobnie z u-dimension RM-210SL
Skomentuj
-
Stare serie z PRO Tonsilu jeszcze to wykonywane właśnie tak jak napisałeś, więc pewności nie ma, ale ogólnie ten GDN 30/120/1 uważany jest za bardzo dobry głośnik. Wstrzymaj się jeszcze kolego, bo Paweł ma ten głośnik i jak poskłada mu docelową obudowę i zasili wzmakiem janka, to napisze nam jak STX gra w domu. Zależy do jakiej muzyki jeszcze potrzebujesz. Do szybkiej muzyki ten GDN Tonsila się nadaje, a do wolniejszych rytmów dobry Stx 32/450/4SC. No i teraz czekamy na opinię o STX GDN-30-500-2x4-AA. A tak w ogóle wg zapewnień Stxa jutro na stronie powinien się już pojawić projekt na nowych STX AWX
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DevilsOstatnio słyszałem, że te tonsile są nie zapewne bo montują tam różne membrany z chin i parametry się różnią... Ale czy to prawda ?Ale z tymi różnymi parametrami to bym nie przesadzał... Pewnie i z tego i z tego głośnika będziesz zadowolony:) Tonsil trochę mniej mocy chce...
Skomentuj
-
Jak do techno, to STX 32-450 bym odrzucił, bo on raczej gra bardziej ospałym wolniejszym basem, a 30/120/1 to szybki głośnik, szybszy od tego STX'a. Powiem tak już to gdzieś pisałem na forum STX robi zadymę, ma uderzenie, głęboki bas, ale wg mnie do trochę wolniejszej muzyki. W czarnej muzie gra fajnie, ale np. do Qulimaxa itp. to lepszy Tonsil, bo szybki, nie ma tej głębii i uderzenia Stxa, ale też nie można narzekać. Ciężko tak ocenić, bo po prostu całkiem inny charakter grania mają te głośniki. STX fajny by był do suba w kinie domowym. Tonsil ma bas bardziej zróżnicowany, STX mocno gra, ale bardziej na jedno kopyto. Twój wybór kolego.
P.S moja opinia odnosi się do 30/100/11 taki jak w Altus 300, a myślę, że 30/120/1 bardzo się od niego nie różni. Jeśli już to może być tylko lepszy od 30/100/11 więc masz na to jakiś obraz już jak to może grać :wink:
Skomentuj
-
"Bardzo ciekawa dyskusja nt. poządanego QTS w odgrodzie:
http://www.diyaudio.com/forums/multi...c380-8-ob.html
konkluzja jaka do tej pory się wyłania to (dotyczy efektów po zastosowaniu EQ !!!):
niskie QTS - duża szybkość, niska efektywność (po EQ)
wysokie QTS - wolny dźwięk z powodu dużego Group Delay, sporo wyższa efektywność (w wypadku głośników poddanych dyskusji o ok.6db !)
W obydwu przypadkach mówimy o equalizacji do ok. -2db przy 40hz na małej desce."
Cytat z AS.
Skomentuj
-
podlaczylem na chwile GDN AA do janka w domu...
O QR... :!: :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jak ktos szuka czegos do kina to juz jest idealny kandydat
nie jest za szybki ale i nie zamula. potrafi kopnac jak i ladnie zejsc.
ide kombinowac z filtrem do janka i musze czekac na okazje (rodzice sa w domu :evil: )
Skomentuj
Skomentuj