Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to mamy gotowy głośnik do zamontowania w subie w domu i chyba po to powstał. To nie to samo co stary AP. Fs 23hz :shock: membrana z polipropylenu. Zalecana obudowa 65 litrów strojona na 30hz, czyli teoretycznie powinien bardzo nisko zejść na basie.

Skomentuj

Kopia mojego AA co robi Paweł na nim suba? bo w opisie też pisze ze 2 cewki tylko ze 8ohmowe;p

Skomentuj

mihas66, nie kopia - pewnie ten sam "dol" (kosz, naped i resory) ale inna membrana i cewka(i)

Skomentuj

Jesli faktyczne parametry beda zgadzac sie z tym co podaje producent, to w koncu doczekalem sie glosnika na jaki dlugo czekalem. Swietne parametry do bezkompromisowego ( i taniego ) basu w linii transmisyjnej. Bedzie mozna zrobic pasywny jak i aktywny subwoofer, do wyboru wg. potrzeb.
          Brawo STX.

Skomentuj

Przy takim FS też widzę tutaj TL ;-) bedzie wielgachne ale będzie czuć infradźwięki :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Rfck, na mojej TL z STX AWX juz slychac niemal infradzwieki , a co dopiero taki grzmot jak ten nowy GDN :)

Skomentuj

To co Pawł umawiamy sie na drugiego suba ale do domu? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Rfck, na mojej TL z STX AWX juz slychac niemal infradzwieki , a co dopiero taki grzmot jak ten nowy GDN :)
                  1/8 fali ? masz jakieś pomairy bliskiego pola ?

Skomentuj

celowalem w 1/6 bardziej. Dlugosc tunelu jedynie 1.5m. Na pomiarach z bliskiego pola i tak dostaniesz wiarygodnej informacji jak daleko zapedza sie TL. Realne zejscie zmierzysz tylko analizatorem widma plus jazda sinusem po niskich czestotliwosciach. W moim pomieszczeniu monitor zapedza sie w 30hz.
                    Nie lubie pomiarow w bliskim polu, sa dla mnie niewiarygodne w rzeczywistym odsluchu. Jedynie od czasu do czasu posilkuje sie nimi.

Skomentuj

[wygasnie]To jak mierzysz rezonanse TLki ?

Skomentuj

Jak mowilem pomiar bliskiego pola jest tylko posilkiem, wykres impedancji tez Ci wiele powie o rezonansach.

Skomentuj

na pomiarze bliskiego pola bardzo dobrze widać rezonanse w TL, jeśli to co widzialem to wykres Twojej Tlki, to jest to typowy wykres impedancji obudowy BR, masz 2 podobnej wysokosci piki rezonansowe. Oczywiście żę impedancja wskazuje gdzie są jakies rezonanse tu się zgadzam.

Skomentuj

To nie temat o TL wiec nie bede tutaj pisac, ale przeciez wykres impedancji TL i BR jest wlasnie bardzo podobny. Typowa TL ma dwa duze piki ( im wyzsze tym tlumienie slabsze ) oraz czesto zauwazalny bardzo niewielki pik pierwszego antyrezonansu w okolicach 100-200.

Skomentuj

Jestem za, niestety nie ma zadnego sensownego tematu o TL na tym forum.

Skomentuj

Ja robie tylko TL i dipole :) zakladaj temat Rfck. Co to za forum audio bez krolowej linii transmisynej, nic tylko same pazie bas refleksu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                                  To co Pawł umawiamy sie na drugiego suba ale do domu?
                                  jak narazie to jeszcze jednego nie dostales :P

Skomentuj

Pawel S. napisz coś więcej o nim jak teraz gra jak się trochę rozbujał, bo pewnie już wygrzałeś go jankiem trochę :smile: W ogóle to ostatnio mamy wysyp fajnych głośników z Stx'a.

Skomentuj

elvis18, nic sie nie zmienilo bo go nie slucham
                                      sluchanie tego glosnika w mieszkaniu jest jednoznaczne z wydaniem wyroku na siebie przez lincz sasiadow :P

dzisiaj przyjada plyty do niego wiec moze w weekend zrobie testy w docelowej obudowie

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                                        takero, GDN-30-300-4-AP dalej jest wsprzedazy a to jest zupelnie inny glosnik
                                        Popatrzcie na xmax

Skomentuj

Coś nowego wiadomo o tym projekcie na AWX? Bo już dawno miał ukazać się projekt na stronie stxa, a tu dalej cisza. Chyba, że chcą połączyć AWX'y z nową kopułką ceramiczną nad którą pracują i która miała się ukazać przed końcem tego roku. No chyba, że pracują teraz nad zwrotnicą do MTM, bo nie tylko monitorki na AWX mają powstać, a duże kolumny podłogowe z dwoma AWX w układzie MTM konkurencja dla Tonsilowskiego Maestro i Siesty. Też coś słyszałem, że ma się pojawić jakaś nowa 15AWX, ale nie wiem czy to średniotonówka ma być, czy mniejszy brat 18AWX.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X