jak chcesz sprawdzić czy membrana na pewno z alu to możesz omomierzem
z tego powodu linki prowadzone między resorami
Można przyłożyć magnes i go przeciągnąć nad powierzchnią membrany, jeśli to alu to powstaną w metalu prądy wirowe i będziesz czuł wyraźny opór w poruszaniu magnesem.
No w końcu pierwszy raz widzę mój głośnik mam nadzieje że Paweł da mu jeść i wygrzeje go dla mnie;p A tak na serio mam nadzieje że coś pożądanego się z niego narodzi dzięki Pawłowi... :mrgreen:
Zobacz co np. Linkwitz zrobił w odgrodach. Przy dzisiejszych mocach wzmacniaczy i możliwościach korekcji (cyfrowej i analogowej) ograniczeniem dla głośnika jest tylko wychylenie objetościowe i zniekształcenia.
Zobacz co np. Linkwitz zrobił w odgrodach. Przy dzisiejszych mocach wzmacniaczy i możliwościach korekcji (cyfrowej i analogowej) ograniczeniem dla głośnika jest tylko wychylenie objetościowe i zniekształcenia.
Niestety nie jest to takie piękne jak się wydaje bo sam charakter gry głośnika ma duże znaczenie i niestety ale samochodopodobne głośniki nie sprawdzają się w tym , a przynajmniej żaden który znam.
Sam byłem zainteresowany tematyką , zamówienie nawet miałem ;]
mor den siur, w odgrodzie to wogole dzwieku nie wydaje :P (na filtrze LPF) takero, a tak to skomentowalem bo co moge wiecej napisac na za slabym wzmacniaczu i w zle dostrojonej obudowie?
po 10s jak mi zaczely spadac rzeczy z polek to taka byla moja reakcja :P
podpialem go pod "najslabszy" wzmacniacz 4 kanalowy jaki znam - Blaupunkt GTA470
sub jest w skrzyni JBLa ok 45 litrow i z b-r 10xok12cm co daje strasznie wysokie strojenie :???:
slychac to wyraznie bo ma podbity wyzszy bas a za cicho odtwarza najnizszy...
no wlasnie - niski bas - JEST! :mrgreen:
to czego mi brakowalo w AP jest w AA - niski miesisty basik
glosnik oczywiscie jakoscia nie powala na kolana i nie moze byc kokurencja dla szybkich i precyzyjnych drozszych glosnikow ale z czystym sumieniem w tej cenie mozna go polecac
jest potezny, schodzi nisko, nie zamula... a wiecej szczegolow jak sie wygrzeje i jak pobawie sie roznymi typami obudow. podobno ma juz grac w 30 litrowej obudowie zamknietej - ciekaw jestem jak
jutro zloze JANKA i potestuje go tez w domu. bo to co pokazal mi dzisiaj na mostku TDA niezle mnie zaskoczylo
XLS do demonów sybkości nie nalezy, a pewnemu zmanierowanemu audiofilowi się akurat bardzo podobała jego aplikacja w OB.
XLS w odgrodzie z korekcją bedzie i tak miał lepszą odpowiedź impulsową od wszystkich innych głosników w klasycznej obudowie br, zamknietej czy jeszcze jakiejś innej. Brak "dodatku" jaki wprowadza obudowa naprawde duzo daje. Akurat Linkwitz wydaje sie być gościem który wie co robi i robi to dobrze .
Zamieszczone przez takero
Takie głośniki kiepsko w odgrodach grają .
Przydałoby się coś dużego z lekką membraną.
To jest taka pólprawda. Prawda jest ze duży głośnik z lekka membrana zapewni spore SPL czego bardzo potrzeba w odgrodzie. Jednak taki głośnik ma relatywnie wysokie fs i zejscie takiego wynalazku będzie kiepskawe wiem bo sam testuję teraz taki układ (biorac pod uwage glosnik 10-12 cali).
Wniosek jest taki, że musi być bardzo duży głośnik rzędu 15-18cali z lekka, jak na swoją klase membraną i wysokim SPL i fs w granicach 20Hz wowczas odgroda ma szanse zamruczeć i to porządnie.
Druga droga to patent likwitza, bierzemy głosnik z duzym wychyleniem , bardzo niskim fs i katujemy go mocą. Zaleta jest taka, że nie możemy uzyskać podobne rezultaty na połowe mniejszych głośnikach, może poza maksymalnym SPL ale w praktyce okazuje się, że SPL odgrody nie jest takie złe.
Yoshi_80, XLS w closed będzie miał lepszą odpowiedź impulsową od wielu głośnik potocznie nazywanych szybkimi w br.
Jednak teraz nie mówimy o parametrach sygnałowo-systemowych, lecz o odsłuchach, a więc psychoakustyce w której odpowiedź impulsowa ma się nieraz nijak do subiektywnego odczucia szybkości głośnika.
Yoshi - dokładnie o to mi chodziło. facet o którym piszę jest zwolennikiem tub i OB a nie zawiódł się na głośniku z ciezką membraną wlasnie w odgrodzie.
Sam dosc mocno się zastanawiam nad projektem z rzeczonymi STXami w OB coś nz wzór Orionów. Koszt w porównaniu do XLSów nieporównywalnie mniejszy, a zakres w którym chcę ich użyć i tak niewiele wnosi do brzmienia a raczej do jego jakości IMO.
Skomentuj