Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ile stx musi zawdzieczac pawlowi
    ciekawe jak wypada w porownaniu do elitarnego gdn 30/120 ;d w nazwie napewno lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      to przecież pianka jest
      bylem przekonany ze to guma.... ale jak to napisales to az rozdrapalem go w przekroju - to impregnowana pianka :shock:

Zamieszczone przez Tasior
      Jak mozesz to przetestuj tez w domu czy sie sprawdzi.
      tez mam taki zamiar. idealnie pasuje mi kolorystycznie do alphardow do kina :mrgreen:

Zamieszczone przez Bartuś
      ile stx musi zawdzieczac pawlowi
      tylko za cholere nie chca nic taniej/gratis dac :evil:

testy dopiero w weekend :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        idealnie pasuje mi kolorystycznie do alphardow do kina :mrgreen:
        he ? :lol: czemu sie nie pochwaliles nimi ? :razz: wrzucaj wrzucaj

Skomentuj

no jak nie jak tak

a kino jeszcze nie zbudowane bo czekam az mi brat da kase na materialy :P
          ale moge powiedziec jedno - bedzie calkiem tanie kino 5.1

Skomentuj

jak chcesz sprawdzić czy membrana na pewno z alu to możesz omomierzem

z tego powodu linki prowadzone między resorami

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
              jak chcesz sprawdzić czy membrana na pewno z alu to możesz omomierzem

z tego powodu linki prowadzone między resorami
              Można przyłożyć magnes i go przeciągnąć nad powierzchnią membrany, jeśli to alu to powstaną w metalu prądy wirowe i będziesz czuł wyraźny opór w poruszaniu magnesem.

Skomentuj

No w końcu pierwszy raz widzę mój głośnik mam nadzieje że Paweł da mu jeść i wygrzeje go dla mnie;p A tak na serio mam nadzieje że coś pożądanego się z niego narodzi dzięki Pawłowi... :mrgreen:

Skomentuj

wsadzilem STXa w skrzynie i odpalilem w domu na mostku TDA...
                  narazie moge tylko powtorzyc moj pierwszy komentarz
                  O QRWA :!: :mrgreen:

czekam az o 20 podjedzie kolega ze wzmacniaczem w samochodzie... :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    O QRWA :!: :mrgreen:
                    żeś zaopiniował :P

Skomentuj

Paweł, jak możesz to wrzuć go w malą odgrodę. Mógłby ciekawei z małą korekcją zagrać.

Skomentuj

Takie głośniki kiepsko w odgrodach grają .
                        Przydałoby się coś dużego z lekką membraną.

Skomentuj

Zobacz co np. Linkwitz zrobił w odgrodach. Przy dzisiejszych mocach wzmacniaczy i możliwościach korekcji (cyfrowej i analogowej) ograniczeniem dla głośnika jest tylko wychylenie objetościowe i zniekształcenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                            Zobacz co np. Linkwitz zrobił w odgrodach. Przy dzisiejszych mocach wzmacniaczy i możliwościach korekcji (cyfrowej i analogowej) ograniczeniem dla głośnika jest tylko wychylenie objetościowe i zniekształcenia.
                            Niestety nie jest to takie piękne jak się wydaje bo sam charakter gry głośnika ma duże znaczenie i niestety ale samochodopodobne głośniki nie sprawdzają się w tym , a przynajmniej żaden który znam.
                            Sam byłem zainteresowany tematyką , zamówienie nawet miałem ;]

Skomentuj

XLS do demonów sybkości nie nalezy, a pewnemu zmanierowanemu audiofilowi się akurat bardzo podobała jego aplikacja w OB.

Skomentuj

audiofilowi
                                takimi to się nie sugeruj :P
                                Sam możesz się pobawić, tylko potrzeba dużo starych mebli

Skomentuj

mor den siur, w odgrodzie to wogole dzwieku nie wydaje :P (na filtrze LPF)
                                  takero, a tak to skomentowalem bo co moge wiecej napisac na za slabym wzmacniaczu i w zle dostrojonej obudowie?
                                  po 10s jak mi zaczely spadac rzeczy z polek to taka byla moja reakcja :P

Skomentuj

no to glosnik wygrzewa sie w astrze

podpialem go pod "najslabszy" wzmacniacz 4 kanalowy jaki znam - Blaupunkt GTA470
                                    sub jest w skrzyni JBLa ok 45 litrow i z b-r 10xok12cm co daje strasznie wysokie strojenie :???:
                                    slychac to wyraznie bo ma podbity wyzszy bas a za cicho odtwarza najnizszy...
                                    no wlasnie - niski bas - JEST! :mrgreen:
                                    to czego mi brakowalo w AP jest w AA - niski miesisty basik
                                    glosnik oczywiscie jakoscia nie powala na kolana i nie moze byc kokurencja dla szybkich i precyzyjnych drozszych glosnikow ale z czystym sumieniem w tej cenie mozna go polecac
                                    jest potezny, schodzi nisko, nie zamula... a wiecej szczegolow jak sie wygrzeje i jak pobawie sie roznymi typami obudow. podobno ma juz grac w 30 litrowej obudowie zamknietej - ciekaw jestem jak

jutro zloze JANKA i potestuje go tez w domu. bo to co pokazal mi dzisiaj na mostku TDA niezle mnie zaskoczylo

Skomentuj

XLS do demonów sybkości nie nalezy, a pewnemu zmanierowanemu audiofilowi się akurat bardzo podobała jego aplikacja w OB.
                                      XLS w odgrodzie z korekcją bedzie i tak miał lepszą odpowiedź impulsową od wszystkich innych głosników w klasycznej obudowie br, zamknietej czy jeszcze jakiejś innej. Brak "dodatku" jaki wprowadza obudowa naprawde duzo daje. Akurat Linkwitz wydaje sie być gościem który wie co robi i robi to dobrze .

Zamieszczone przez takero
                                      Takie głośniki kiepsko w odgrodach grają .
                                      Przydałoby się coś dużego z lekką membraną.
                                      To jest taka pólprawda. Prawda jest ze duży głośnik z lekka membrana zapewni spore SPL czego bardzo potrzeba w odgrodzie. Jednak taki głośnik ma relatywnie wysokie fs i zejscie takiego wynalazku będzie kiepskawe wiem bo sam testuję teraz taki układ (biorac pod uwage glosnik 10-12 cali).
                                      Wniosek jest taki, że musi być bardzo duży głośnik rzędu 15-18cali z lekka, jak na swoją klase membraną i wysokim SPL i fs w granicach 20Hz wowczas odgroda ma szanse zamruczeć i to porządnie.
                                      Druga droga to patent likwitza, bierzemy głosnik z duzym wychyleniem , bardzo niskim fs i katujemy go mocą. Zaleta jest taka, że nie możemy uzyskać podobne rezultaty na połowe mniejszych głośnikach, może poza maksymalnym SPL ale w praktyce okazuje się, że SPL odgrody nie jest takie złe.

Skomentuj

Yoshi_80, XLS w closed będzie miał lepszą odpowiedź impulsową od wielu głośnik potocznie nazywanych szybkimi w br.
                                        Jednak teraz nie mówimy o parametrach sygnałowo-systemowych, lecz o odsłuchach, a więc psychoakustyce w której odpowiedź impulsowa ma się nieraz nijak do subiektywnego odczucia szybkości głośnika.

Skomentuj

Yoshi - dokładnie o to mi chodziło. facet o którym piszę jest zwolennikiem tub i OB a nie zawiódł się na głośniku z ciezką membraną wlasnie w odgrodzie.

Sam dosc mocno się zastanawiam nad projektem z rzeczonymi STXami w OB coś nz wzór Orionów. Koszt w porównaniu do XLSów nieporównywalnie mniejszy, a zakres w którym chcę ich użyć i tak niewiele wnosi do brzmienia a raczej do jego jakości IMO.

Róbmy odgrody!!

Skomentuj

Czaruję...