http://www.highfidelity.pl/!ev/artykuly/17_10_2007/nexton.html
2 kpln? why?
a tak z ciekawości, jako że cena AKX jest wyższa o 11 pln od AWX to jestem ciekaw, która z tych 2uch 18ek jest waszym zdaniem lepsza...? pomijając kolor... chodzi mi tylko o reprodukcje dźwięku...
[ Dodano: 2010-02-17, 22:10 ]
universal, trafo w głośniku jest po to, gdyż głosniki sufitowe np na hale są zasilane wyższym napięciem... Nie pamiętam co to dawało, i trafo służy do dostosowania go do takiej wartości aby było odpowiednie dla głośnika... tak jak w lampie chyba
Wiem to tylko z doświadczenia bo gdzieś kiedyś zakładałem taki system
No ładnie
Bo w systemach radiowęzłowych mamy sygnał o napięciu 100V. To więcej niż normalnie.
Działa to na zasadzie linii wysokiego napięcia... Zmniejsza straty energii przy przesyłaniu prądu na dość duże odległości. Bo mamy duże napięcie ale mały prąd.
No i trafko po prostu zamienia duże napięcie na mniejsze, żeby głośnik widział to jak sygnał z normalnego wzmacniacza...
Przede wszystkim to chodzi o uniknięcie problemów z impedancją. Możemy połączyć nawet kilkadziesiąt głośników do jednego wzmacniacza(ważne, żeby wzmak miał większą moc od sumy mocy głośników) i nie ma problemów z połączeniem, a bez tego systemu byłby problem.
Wewnątrz wzmacniacza też jest transformator, tylko znacznie większy.
No to mam NEWSA!!!
Zapytałem z ciekawości STX-a czy można u nich zamówić głośnik na"zamówienie" o trochę innych parametrach. Chodziło mi o AWX w wersji 16Ohm do połączenia równoległego do konstrukcji np. 2,5 drożnej. No i co się dowiedziałem?
Panowie mi odpisali, ze taki głośnik jest już produkowany i na stronie będzie dostępny od soboty
Zobaczymy, zobaczymy
Ale jeśli tak to już widzę swoje nowe głośniki po wakacjach... Mmmm :twisted:
marian, z tego co się orientuje to bardzo dużo zestawów jest skonstruowanych w ten sposób np. głośniki ze stajni akustyka. 2 głosniki niskotonowe + kopułka, czasem 2 niskotonowe + szerokopasmowy + kopułka... Z tego co wiem połączenie równoległe jest dużo lepsze od szeregowego i daje podbicie o + 3db jeśli chodzi o głośność przetwornika. Co do wzmacniacza, taki, który ma 100W na kanał powinien dać sobie rady z taką kolumną, powinien wystarczająco nagłośnić pokój około 10m2... Nie wiem, mogę być w błędzie i miło mi będzie jeśli ktoś mi przedstawi właściwe informacje...
dolphin123, A to ja czekam na Twoją konstrukcje Z przyjemnością na nią popatrzę. marian, No Szczerze, to ja nie wiem ile ten mój ampli ma tak w realu. Napisane jest na nim że 5x100W ale na bank nie w RMS-ie... Ale coś czuje ze i tak pociągnie spokojnie taką konstrukcję 2,5 drożną. Fronty mi ciągnie od 4 Ohm ale 8 ładnie na nim huczy. Panasonic SA-HE90 to jest to urządzonko o którym piszę. Ale w przyszłości i tak chciałbym coś lepszego... Teraz będę zbierał na te AWX 15 ohm
Jimi czy ten AWX niskotonowy ma aż tak mało basu że potrzeba aż dwa na kolumnę do pokoju 10m2?? :roll: poza tym faktycznie on ma 140wat a Ty nawet nie masz tyle ze wzmaka...a dodatkowa para głośników to 250zł więcej plus dodatkowa "droga" w zwrotce...
Jimi czy ten AWX niskotonowy ma aż tak mało basu że potrzeba aż dwa na kolumnę do pokoju 10m2?? :roll:
no wydaję mi się że to w zupełności starcza... ja mam pokój ponad 20m^2 i nie jest źle, ale jak będę miał dodatkowe wspomaganie na basie będzie super. No i z ciekawości chcę zrobić 2,5 drogi :wink:
pajol112, gdzieś czytałem ze to ma coś wspulnego z przesunięciem fazowym reprodukowanych przez głośnik częstotliwości, czy jakoś tak:
na pewno jest w książce "Głośniki i zestawy głośnikowe" J.Krajewskiego
Skomentuj