Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pajol
    chodzilo mi zeby zrobic podfrezowanie tylko w miejscu gdzie sa terminale a nie na calym obwodzie, takie dwa male rowki ;]
    moze i to zmniejsza przyleganie glosnika do obudowy ale nie tak jak podfrezowanie na calym obwodzie.
    nawet przez moment mi do glowy nie przyszlo, zeby frezowac do okola
    to chyba oczywiste, ze tylko pod terminale
    tzw: miska
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      le macie problem... wiertła nie macie i wiertarki wolnoobrotowej ?.
      Razem z wolnymi obrotami wyrwać gumę :P szkoda..... :) Nie chodzi mi o rozwiązanie "problemu" który istnieje :) i jest faktem dokonanym, tylko dywagacje na temat tego ze można by wyciąć te otworki fabrycznie

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        w AA w calosci pokryty guma
        nawet ciezko bylo znalezc dziure...
        w AA jest pianka :P
        i ta pianke pod otwor wycinam nozykiem

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
        chodzilo mi zeby zrobic podfrezowanie tylko w miejscu gdzie sa terminale a nie na calym obwodzie, takie dwa male rowki ;]
        moze i to zmniejsza przyleganie glosnika do obudowy ale nie tak jak podfrezowanie na calym obwodzie.
        wiemy o co tobie chodzilo...
        ale moze napisze tak - "element jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo" (wiem, powinien byc lancuch :P )
        czyli obojetnie czy to bedzie na calym obwodzie czy tylko w 2 miejscach to i tak ten kawalek to oslabia...
        ale jak juz pisalem front jest solidny wiec uszczelka + mocniejsze przykrecenie i po sprawie

tzw: miska
        misiek to byl przy vifach. tutaj i w seas mamy terminale po bokach wiec wychodzi cos innego
        Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
        można by wyciąć te otworki fabrycznie
        ale nie zwrociles uwagi ze to zawieszenie nie jest produkowane tylko i konkretnie pod ten glosnik i ten kosz?
        to poprostu jakis element "ogolnie dostepny" i jego modyfikacja bylaby kosztowna

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ale nie zwrociles uwagi ze to zawieszenie nie jest produkowane tylko i konkretnie pod ten glosnik i ten kosz?
          to poprostu jakis element "ogolnie dostepny" i jego modyfikacja bylaby kosztowna
          Rozumiem zgadzam się ale membrana do 12" FSPP jakoś ma te rowki wyciete :)
          Po drugie to tylko dywagacje moje więc kto się poczuł urażony to niech wybaczy :)

Skomentuj

i ta pianke pod otwor wycinam nozykiem
            ja wybijałem wkrętem

misiek to byl przy vifach. tutaj i w seas mamy terminale po bokach wiec wychodzi cos innego
            bałwanek będzie ok?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

bałwanek będzie ok?
              tez jakos nie podobny :/

Skomentuj

Podobne to bardziej do cytrynki :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Paweł S.
                  powiedz do czego mam to porownac to zrobie fotki
                  Jeśli bedziesz miał chwilę to zrób zdjęcie ceramika na jakimś niejednolitym tle (biurko, etc)

Zeby glosnik na zdjeciu wygladal tak jak w rzeczywistosci trzeba uzyc odpowiedniego obiektywu/aparatu. Najczesciej ludzie popelniaja blad fotografujac przedmiot zbyt szeroka ogniskowa z bliskiej odleglosci, co nienaturalnie pokazuje proporcje.Tak ze tomq88 wbrew pozorom nie tak latwo zrobic zdjecie, ktore bedzie zwykle, proste i prawdziwie przedstawiajace fotografowany przedmiot.
                  I tu tomq88 masz najprosciej opisane o co chodzi. Dobre zdjecie, z poprawnym balansem bieli i dobrze naswietlone (drugi raz to pisze) najlepiej oddaje to jak przedmiot w rzeczywistosci wyglada. Wiec nie rozumiem Twojego pojecia naturalnej fotki... Ma byc zolta? Niedoswietlona...?
                  Piszesz, że sam nie rozumiem o co chodzi. Ale skoro ja podejmuje jakąś kwestię to chyba znaczy, że wiem o co mi chodzi i jedynie mogę nie wyrazic się na tyle jasno żeby inni zrozumeili. I chyba tak jest teraz - nie miałem na myśli samej jakości robienia zdjęc (niech bedą jak najlepsze) tylko stylizacje przedmiotu fotografowanego (tło, rodzaj ujecia głośnika/kolumny).
                  Zadnego ataku na Twoja osobe nie wywieram, wiec nie wiem czemu takie stwierdzenie... Jak chcesz cos ze mna wyjasnic to zapraszam na pw.
                  Dziękuje bardzo, już kiedyś pisaliśmy.

EOT.

Skomentuj

Nie na temat...
                    OMG skąd ten cytrus się wziął się w wątku o stx!? (siarę robicie na cały internet... :razz:)

bałwanek będzie ok?
                    tez jakos nie podobny :/
                    to może misiek ale ale "oklapłouchy" (ale czy to takie ważne... ?)

Z tymi fotami chodzi Tomkowi (domyślam się że tak ma na imię tomq88) o to, że niepotrzebne są takie jak to już żartobliwie nazwałem "sweet focie" gdzie jest 10 ujęć jednego przetwornika czy kolumn ale z pod karzdego kąta
                    (foty takie aż niemal że zdają się mówić: - "a jak to ładnie głośnik wygląda jak na pierwszym planie ujęty jest imbus" , "a jak to fajnie wygląda jak cykniemy fotkę pod kątem (i jeszcze najlepiej wygiąć się przy tym w jakąś skomplikowaną figurę gimnastyczną) by jeszcze trochę też od dołu załapać, gdyż wtedy widać jak ślicznie na błyszczącej membranie osiadł blask światła" itp. rzeczy.)

W takich sytuacjach tomq88 chciał po części powiedzieć że takie zabiegi są dobre ale na jakiś konkurs artystyczny/fotograficzny. Mnie osobiście to nie przeszkadza dopuki dołączone są do tego także fotki "normalne"/proste/zwyczajne... ("normalne" - tzn. gdzie w pełni został ujęty przestawiany przedmiot, z poprawnym balansem bieli nasyceniu barwy, gdzie pada odpowiednie światło i nie zaszumiało prezentowanego przedmiotu itp.. Ale dalej jest to normalne zdjęcie. "Nienormalne" czyli te foty których przykłady już wyżej wymieniłem.
                    BTW: A jak tak dalej pójdzie to za nie długo ktoś nawiedzony na "sweet focie" wejdzie w pokoju u siebie na żyrandol bo tak tylko ujmie pod najlepszym kątem swą kolumnę a jeszcze wcześniej weźmie wysmaruje jakimś "plakiem" czy woskiem membranę w głośniku by się akurat mogła po błyszczeć jak psu ... przy robieniu z 5cm w macro swej nietuzinkowej foty. ITD itd. itd już mi się nie chce pisać o tym. Jak ktoś tego dalej nie rozumie to ja już nie wiem....:blink:

I dlatego ja się z tomq88 zgadzam, jednak może i trochę źle zrobił, bo napisał o tym w nieodpowiednim czasie (wyszło że ma jakieś większe obiekcje dokładnie co do fotografii Pawła S.) i w nie odpowiednim miejscu....

- O to tomq88 się rozchodzi z tymi zdjęciami ? (napisz tylko że "tak" (o ile oczywiście mam rację) i skończy się wreszcie ten OT. )

Skomentuj

Nie na temat...
                      Ale co Wy macie do tych zdjęć? przestańcie już o tym pisać bo to nie miejsce na takie rzeczy. Zmarnowane 2 strony tematu... Niech moder wykasuje te posty

Yoshi,nie mogę się doczekać twojego opisu dźwięku połączenia Usherka z tym ceramikiem :)

Skomentuj

OMG skąd ten cytrus się wziął się w wątku o stx!? (siarę robicie na cały internet...
                        Nie na temat...

Jak bym mógł wyedytować to bym usunął :P ale lipton.... wygasajacych też chyba nie ma

Skomentuj

W końcu i ja dostałem przesyłkę z STX'a a w niej ceramik. Zdjęć nie ma co robić bo już zrobili to więksi fachowcy ode mnie. Głośnik faktycznie ma bardzo szeroko rozstawione terminale.

Wykonaniu nie można nic zarzucić, jest schludne i dokładne. Głośnik prezentuje się bardzo ładnie. Duży plus za opakowanie, widać do tego się przyłożyli bo głośńiczki zapakowane w podwójne pudełko a wewnątrz dodatkowo zabezpieczone styropianem i płytką z HDFu.

Niebawem, być może już jutro, pierwsze próby, pomiary i odsłuchy a na koniec projekt z usherem.

Skomentuj

Do Paweł S i Yoshi_80:
                            Jak już coś będziecie w stanie napisać, to piszcie o tym ceramiku jak najwięcej (z góry dzięki )

Skomentuj

Jak już coś będziecie w stanie napisać, to piszcie o tym ceramiku jak najwięcej
                              jak narazie to moge napisac tylko tyle ze glosnik jest stosunkowo cichy, dosc lagodny, powsciagliwy ale i szczegolowy
                              jak narazie nie uslyszalem dzwieku innego niz powinienem uslyszec...
                              ale gra to na zwrotnicy testowej bez pomiarow
                              pomiary pozniej

Skomentuj

a Pawle jak głośniki basowe? Działałeś coś z nimi?

Skomentuj

dopiero dzisiaj skrzynki robilem
                                  jutro otwory i zaczynam testowac
                                  nawet nie bede skrzynek wykanczal :P

---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post o 21:17 ----------

8" gra juz u UKAsza w samochodzie... pod radiem!
                                  i o dziwo to naprawde daje rade!
                                  problem w tym ze nie kazde radio wytrzymuje obciazenie 2r tak wiec trzeba by poczekac na wersje 2x4r zeby zobaczyc czy to sie sprawdzi pod radiem
                                  o brzmieniu pozniej bo za malo sluchalem...

Skomentuj

A 12'? też dziś testujesz?

Skomentuj

Jestem po pierwszych testach ceramika!

Na początek pomiary, impedancja :

Po pierwsze głośnik jest 4 ohmowy. Po drugie ma nisko położony rezonans - 600Hz , po trzecie na końcu pasma mamy drugi rezonans - oj niedobrze.

Pomiar on axis :

Pasmo pięknie równe, ewentualne odchyłki można spokojnie zwalić na moją niezbyt doskonałą obudowę. Rezonans na końcu pasma - masakra 12 dB , ale spokojnie, uprzedzając fakty powiem, że tego tak bardzo nie słychać.
                                      Kolejna sprawa, tu tego nie widać bo nie ma odniesienia ale głośnik jest cichy, naprawdę.

Połączenie z nisko-średnio tonowym.
                                      Dzięki uprzejmości lklukasza mam do dyspozycji ushery 8935a . Tak więc połączyłem tych dwóch zawodników.

Na początek potwierdzenie tego co mówiłem, porównanie pomiaru obu głośników :

Wg specyfikacji Ushera, model 8935a ma efektwyność w paśmie średnim na ok 87dB. Panowie, ceramiczny STX ma tyle samo ! Moim zdaniem jest to bardzo duży minus tego głośnika, sprowadza to go do użycia wyłącznie w średnio efektywnych konstrukcjach. Pamiętajmy, że to wszystko przy 4 ohmach impedancji, więc w stosunku do 8 ohmowego ushera głośnik miał do dyspozycji 2x więcej mocy. A wiec realna efektywność tego głośnika to jest może 84-85dB/1W.

Lecimy dalej połączenie z usherem w zwrotnicy, schematu nie zamieszczam bo nie miałem czasu jej dopracować, w 2h nie da się zrobić pomiarów, projektu zwrotnicy z długimi odsłuchami i dopracowaniem, na to potrzeba jeszcze kilku godzin a to się rozkłada na kolejne dni. W każdym razie efekt początkowy wg pomiarów jest ok, faza zgrana bardzo dobrze :

Jednak po kilkunastu minutach odsłuchu wyraźnie brakowało mi wypełnienia średnich tonów, nieco pośpiesznie i dość brutalnie ale nadal zgodnie ze sztuką podniosłem ch-kę w paśmie średnich tonów przekonstruowując filtr STX'a. Poniżej porównanie z poprzednią zwrotnicą (czarna, nowa jest czerwona)

Pewnie Wszyscy czekają niech coś napiszę jak to do cholery gra. OK podzielę się pierwszymi wrażeniami z ok godziny odsłuchu, zaznaczam jednak że zwrotnica nie jest wersją ostateczną i moja ocena może jeszcze ulec zmianie.

Jak wspominałem paradoksalnie tatr na końcu pasma nie słuchać. Prawdę mówiąc nic nie słychać, zaraz to wyjaśnię.
                                      Głośnik jak wspominał wcześniej Paweł gra bardzo delikatnie. Dla mnie za delikatnie. Nazwałbym to graniem na zasadzie "chciałbym zagrać ale się boję, więc robię to tak tyci tyci". Brzmienie tego głośnika określiłbym jako czyste i dokładne ale zupełnie wyprane z emocji, nie ma w tym fantazji, jest dość chodne, próżno szukać w nim jakiegoś czarowania brzmieniem. Delikatne smaczki wysokotonowe są za delikatne, za szybko umykają, jest ciche plum i go nie ma. Są ale trzeba się ich z "lupą" doszukiwać, to było powodem, że poprawiłem zwrotnicę dodając wysokich. Wysokich owszem przybyło, stały się wyraźniejsze ale ogólny charakter brzmienia "kopciuszka" się nie zmienił, po prostu był głośniejszy kopciszek.

Niecały miesiąc temu słuchałem ushera 8935a w połączeniu z 9950, tamten zestaw czarował brzmieniem, wciągał. Zestaw z STX'em na razie tego nie robi. Będę jeszcze dopracowywał zwrotnicę i poszukam tego lepszego brzmienia ale cech brzmieniowych głośnika zwrotnicą nie da się wiele poprawić. Patrząc na obecną ch-kę to z głośnika powinno wiać świeżością, ilość wysokich tonów powinna być aż za duża a tego po prostu nie czuć. Gdzie są te wysokie tony? Chyba jutro zupełnie wywalę ten szeregowy rezystor i wycisnę ostatnie dB efektywności :lol: .

Niewykluczone, że zmienię zdanie, że uda się złożyć z tego ostatecznie zestaw grający bardzo dobrze. Ale powiedzmy uczciwie, konkurencja jest silna, nie mówię tu już nawet o 9950 ale tańszy 9930 jest już w pobliżu cenowym STX'a. Krótko mówiąc i na świeżo, głośnik nie jest zły ale spodziewałem się więcej. Na pewno nazwanie go pogromcą wszystkiego do iluśset złotych będzie grubą pomyłką.

Miejmy też nadzieje, że ta cewka STX'a jest na prawdę taka mocna jak ją zachwalali bo głośnik szedł praktycznie bez tłumienia, szeregowy rezystor o wartości 1 ohma to praktycznie nie tłumienie .

Skomentuj

a ile czasu gra?
                                        może trzeba go jeszcze chwilę piec bo jest surowy?

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post o 19:49 ----------

pewnie juz sie duzo nie zmieni
                                        to ceramik czyli dziwek typu wstega
                                        poprostu nie kazdemu sie bedzie podobal
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest gdn-18-140-8-awx

...
                                          ale tylko jeden...
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X