Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co do zamieszczania THD w karcie katalogowej to raczej będzie ciężko - trzeba wprowadzić pewną systematykę i nie można dla jednego głośnika podawać takich parametrów dla drugiego innych itp...

Prawdopodobnie będę mógł udostępnić pomiary THD forum.

Tylko pytanie z czym chcecie to porównywać bo mogę zrobić pomiary +- tak jak punkt odniesienia - tylko podajcie jak "oni" to mierzą (głównie chodzi o moc i odległość mikrofon-głośnik) pomijam to, że na "zobrazowanie" pomiaru ma wpływ zarówno rozdzielczość jak i stopień wygładzania - ale takich info nie zamieszcza żadna firma...

Jeszcze co do rezonansu na końcu pasma - jak już yoshi zauważył on praktycznie jest bez znaczenia bo nie denerwuje - było w planach wypuszczenie dwóch wersji z dyfuzorem i bez ale ostatecznie powstała jedna gdyż ta z dyfuzorem poza ładniejszą charakterystyką odsłuchowo wypadała gorzej. Rozwiązanie dyfuzora było podobne jak w seasie 27 tbfc/g (siateczka + "folijka")

Jeszcze za czasów jak zajmowałem się mocno hobbystycznie głośnikami intrygowała mnie ta siateczka w seasie i po jej zdjęciu ukazał mi się brake up na jakiś 15hHz co ciekawe bez siateczki również seas grał lepiej - jak widać marketingowa charakterystyka wygrała z odsłuchami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
      tylko podajcie jak "oni" to mierzą
      Święto jak ktoś w ogóle jakiś wykresik namaluje :) Przeważnie jest 1W/1m z tego co oglądałem. Jak by to był ładny malunek THD w funkcji mocy, 2 i 3 harmonicznej to można by coś z tych wykresików jeszcze wyczytać. Jak to będzie tylko jeden pomiar to w sumie nie ma sensu tego zamieszczać. Najlepszy był by IMD ale chyba nie ma żadnych standardów i nikt tego nie zamieszcza więc nie będzie do czego porównać. Ale z samej ciekawości bym pooglądał :)
      A CSD pokarzecie ? :)
      Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
      pomijam to, że na "zobrazowanie" pomiaru ma wpływ zarówno rozdzielczość jak i stopień wygładzania - ale takich info nie zamieszcza żadna firma...
      i normalizacja. Nikt też nie podaje jak te wykresiki maluje.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Nikt też nie podaje jak te wykresiki maluje.
        stx podaje...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przeważnie jest 1W/1m
          Zaph robi przy efektywnosci okolo 100dB. Mark k. chyba na 106dB wiec jesli chce sie porownac, to najlepiej przy takich warunkach zrobic. A producenci oczywiscie beda robic 2,83V/1m, zeby ladniej wyszlo

Skomentuj

A CSD pokarzecie ?
            Też miałem to napisać :) ale w sumie waterfall dla tego tweetera (ja) już bym nie koniecznie musiał widzieć... co innego gdyby to był średniotonowy...
            Last edited by ir0nhide; 30.03.2011, 21:57.

Skomentuj

Chyba najlogiczniej zmierzyć przy 1W, czyli tak jak proponuje pharoh. Odległość nie powinna mieć większego znaczenia na poziom zniekształceń ale jak będzie z bliska to pewnie poprawi to pomiar.

Skomentuj

no to nareszcie 8" (jakos nie moge sie przelamac do nowego sposobu oznaczania :/ ) trafilo w moje rece (a raczej w moja skrzynke)
                UKA wozil go w samochodzie najpierw w skrzynce 15 litrow a pozniej w 23 litrach b-r
                co ciekawe - zasila go tylko radiem!
                w zamknietej bylo ciekawie... ale dopiero w b-r glosnik pokazal ze to prawdziwy sub mimo ze zasialby byl z radia!
                mozecie wierzyc lub nie - ale ten glosnik to idealna propozycja dla kogos kto chce miec suba ale nie chce kupowac wzmacniacza
                jedyny warunek to radio z LPF na tylne kanaly. mile widziane tez takie ktore obsluguje 2ohm... lub dla pewnosci mozna poczekac na wersje 2x4r

co do brzmienia to glosnik ma charakter typowo subwooferowy
                trudno bedzie go "ukryc" ale jest to mozliwe
                schodzi wystarczajaco nisko ale nie zamula. kopac to tez kopnie ale nie w taki sposob jak np MDS08 - to zupelnie inny typ glosnika

w domu tez daje rade chociaz moj wzmacniacz juz niekoniecznie...
                w domu slychac bardziej prace zawieszenia. czasami przy mocniejszym basie lubi pokazac kres swoich mozliwosci. tylko ze nie robi tego "stukiem" lub "strzalem" a nieszkodliwym znieksztalceniem dzwieku...

wiecej jak bede mogl go dluzej posluchac w domu jak i w samochodzie

Skomentuj

A Pawle 12' ? :P

Skomentuj

podlaczylem to na chwile pod wzmacniacze bez filtrowania...
                    w domu w zamknietej zadna rewelacja

czekam az kolega dostarczy GDN AA (50l b-r) zeby przekladac te glosniki i je porownac

Skomentuj

Pawel S. to podeślij go do mnie...
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mnie interesuje głównie BR w samochodzie, bo tam w sumie jest jego zastosowanie Po konstrukcji i parametrach idzie wysnuć że to raczej będzie pompka, chociaż Xmax 7mm w jedną stronę przy tej cewce raczej dragu SPL nie wróży :P czekam na opinie i porównanie.

Skomentuj

Dokończyłem zwrotnicę do zestawu Ucher 8935a + STX ceramik , schemat dostępny w temacie z gotowymi zwrotnicami. Ogólnie brzmienie po poprawkach nie zmieniło charakteru ale dopracowałem równowagę tonalną. Brzmi to zasadniczo całkiem nieźle, jednak uczciwie powiem, że bardziej podobało mi się zestawienie Ushera 8925 z Usherem 9950-20, brzmiało weselej i z większym polotem.

Skomentuj

yoshi, mi sie glosnik wygrzal i powoli zaczyna byc zauwazalny
                            moze po miesiacu grania troche zycia ta kopolka nabierze

aha - i znalazlem jeden utwor gdzie bylo slychac ta gorke na kopulce

Skomentuj

Paweł ja tej górki nie słyszę bo po prostu nie słyszę 18kHz, (17k wyraźnie słabiej, 18k już niebardzo). Niewykluczone, że ktoś z lepszym słuchem będzie to słyszał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                aha - i znalazlem jeden utwor gdzie bylo slychac ta gorke na kopulce
                                Na mojej muzyce na pewno było by słychać

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  yoshi, mi sie glosnik wygrzal i powoli zaczyna byc zauwazalny
                                  moze po miesiacu grania troche zycia ta kopolka nabierze
                                  Pamiętam, jak na jednym forum pewien użytkownik napisał, że dane urządzenie musiało być rzeczywiście ... (tu niecenzuralne słowo), skoro mózg tak długo musiał się przyzwyczajać i przekonywać do słabego brzmienia. Oczywiście nie odnoszę się w ten sposób do tego konkretnego głośnika, ale trudno nie zgodzić się z przytoczonymi słowami. W sumie w tym temacie Yoshi często pisze, że już po niedługim czasie można ocenić, czy coś brzmi dobrze, czy nie i ja takiego zdania też jestem. Więc wiesz Pawel S, nie daj się zwieść autosugestii w razie czego :).

Skomentuj

Racjonalny jest dokładnie tak jak piszesz. Szczególnie, że zestaw z kopułkami ushera 9950 był wygrzany w równym stopniu co te STX'y czyli wyciągnięte z pudełka, wsadzone w kolumnę i od razu pomiary i odsłuchy. Stopnień "wygrzania" lub jego braku był identyczny a zestaw na tym etapie użytkowania już grał lepiej. Ostatecznie pograły parę godzin ale nie było to czekanie miesiąca czasu na przyjście "tego" brzmienia.
                                    Skoro STX po miesiącu gry może się poprawi to co będzie się dziać z usherem? Zdegraduje się? Raczej nie, też może się poprawi.

Skomentuj

Czyli z waszych opinii wynika że to żadna rewelacja? Wart jest tych pieniędzy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                        Więc wiesz Pawel S, nie daj się zwieść autosugestii w razie czego
                                        spokojnie, drugi glosnik nadal lezy w kartoniku
                                        jak stwierdze ze obecnie grajacy wystarczajaco sie juz wygrzal to podlacze drugiego i porownam brzmienie wygrzenego i "swiezego"

ale oczywiscie zmiana nie jest az taka wielka zeby to byl zupelnie inny glosnik

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Skoro STX po miesiącu gry może się poprawi to co będzie się dziać z usherem? Zdegraduje się? Raczej nie, też może się poprawi.
                                        no sorki, ale niestety i taki przypadek mialem
                                        moje obecne XT19 na poczatku byly delikatne i przyjemne
                                        po wygrzaniu wiecej szczelesci i cyka :P

ale to jedyny przypadek na niekozysc po wygrzaniu jaki znam

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                        Czyli z waszych opinii wynika że to żadna rewelacja? Wart jest tych pieniędzy?
                                        i tak i nie
                                        to jest bardzo dobry glosnik ale dla osob ktore szukaja chirurgicznego brzmienia
                                        tylko dzwiek i nic od glosnika wiecej!
                                        jedni to polubia inni nie

yoshi ma racje ze malo zycia z tego glosnika.. ale mi on odpowiada i juz sprzedalem vify bo wole STXa

Skomentuj

Na audioestereo maja zupelnie inne opinie http://www.audiostereo.pl/awx-series...9#entry2160099
                                          Takze musial bys sam posluchcac czy ci odpowiada

Skomentuj

Czaruję...