Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    tomq88 aż z żalem się czyta co piszesz, bo sam tego nie rozumiesz...
    Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    Po co pokazywac fotki, skoro nie mozna sobie dzięki nim wyobrazic jak w rzeczywistości wygląda głosnik?
    Właśnie takie marketingowe, jak to określiłeś zdjęcie, z poprawnym balansem bieli i dobrze naświetlone pokazuje naturalność produktu. Tym bardziej, że nie ma tu kombinowania na krzywych i zniekształcenia zdjęć. Coraz lepsze zdjęcia w dziale gotowych konstrukcji, nic tylko gratulować, a nie oglądać foty zrobione telefonem...
    Pawła pierwotna wersja i obok moja "marketingowa" - na bazie Pawła zdjęcia..

Skomentuj

Nie rozumiem psioczenia na zdjecia? To fajnie, ze mozna zawiesic oko na dluzej, widac ze ktos sie przyklada i traktuje to na serio. To moze lepiej wrocic do komorek z kamera vga i robic tym super amatorskie oldskulowe foty?

Skomentuj

Będziesz Paweł mógł porównać nowego 2x4 PP do 2x4 AA, bo kiedyś robiłeś subwoofer na bazie stxa 2x4 AA

Skomentuj

Nie na temat...
          Chyba nie wszyscy mnie do końca zrozumieli. Zdjęcia są ładne, nie przeczę, ale oprócz nich przydałaby się fotka taka naturalna. Nie mam na mysli zdjęcia VGA robionego komórką, tylko normalnego ujęcia glośnika (ub kolumn), bez makro, bez szukania idealnego światła które podkreśla w nim to co najładniejsze. Żeby lepiej zobrazaowac to co mówię - porównajcie zdjęcie modelki z kolorowego czasopisma robione przez profesjonalistę, a normalne zdjęcie normalnej koleżanki/siostry/zony/dzieczyny.
          I jeszcze co do makro, jak pisałem zdjęcie samego głośniak moge zobaczyć na stronie producenta, a oglądając fotki "domowe" chciałbym zobaczyć jak głośnik wygląda "w domu", móc porównać go do innych przedmiotów których wielkośc znam, etc. I nie przekręcajcie prosze moich słów, zdjęcia ze zbliżenaimi detali też są potrzebne, dzięki nim mozna zaobaczyc jakość wykonania przetwornika (diabeł tkwi w szczegółach).

Ostatnio na audiostereo spotkałem się z czymś takim:
          "- sądząc po zdjęciach to kolumny stoją za blisko siebie
          - nie, to tylko obiektyw szerokokątny przekłamuje".
          I tu też widać, że takie zdjęcia to "sztuka dla sztuki". Nie pokazują (w tym wypadku) rozstawienia kolumn, tylko umiejętności fotograficzne. Wiem, że głupio to pisać w tym temacie (i do tego akurat o stxie, a więc to dość drażliwy temat), ale chyba śmiesznością byłoby założenie wąteku "sztuka fotografii na forum, czy idziemy w dobrym kierunku?". Możecie dać mi ostrzeżenie za zaśmiecanie tego topicu bzdurami, możecie sie obrażać, choć chciałem tylko wyrazic swoje zdanie i ew. zachęcic do polemiki, a nie robić komuś na złośc.

tomq88 aż z żalem się czyta co piszesz, bo sam tego nie rozumiesz...
          dolphin123Tego nie będe komentował, bo jak się uwziąłeś na mnie jakiś czas temu, to widzę, że nigdy nie odpuścisz. Jak tylko moge to unikam temtów w których Ty piszesz, widze jednak, ze lepiej żebym w ogóle unikał for na których się wypowiadasz...

Skomentuj

Nie na temat...
            I jeszcze co do makro, jak pisałem zdjęcie samego głośniak moge zobaczyć na stronie producenta, a oglądając fotki "domowe" chciałbym zobaczyć jak głośnik wygląda "w domu", móc porównać go do innych przedmiotów których wielkośc znam, etc.
            No pamietajcie o tym, zeby przy kazdej fotce glosnika ujac tez pudelko zapalek !

Skomentuj

Nie na temat...
              A mnie się wydaje że za bardzo "dramatyzujecie" (przecież to tylko fota)
              Gadanie że ta za ładna, ta zaszumiona, tamta za dokładna - moim zdaniem bez sensu... (najważniejsze że coś widać)
              Zgadzam się z tobą tomq88 że fotka powinna być realna/zwykła/prosta itp... - Jak ktoś da tylko (bo może lubi sobie cykać...) 15 "sweet focii" samych przetworników to racja że jest to poniekąd bez sensu. Lecz gdy dorzuci do tego przynajmniej parę "normalnych"... no to wtedy jest OK. Więc w takim przypadku popieram twą myśl.
              Jak by ktoś nie zrozumiał to to wcale nie jest żaden "apel" twierdzący że mają być tylko same proste foty bo te "artystyczne" dla mnie są super i fajnie cieszą oko, lecz nie żeby tylko i wyłącznie same takie...! (i to chyba właśnie o to się rozchodzi)

Skomentuj

Nie na temat...
                Zeby glosnik na zdjeciu wygladal tak jak w rzeczywistosci trzeba uzyc odpowiedniego obiektywu/aparatu. Najczesciej ludzie popelniaja blad fotografujac przedmiot zbyt szeroka ogniskowa z bliskiej odleglosci, co nienaturalnie pokazuje proporcje.Tak ze tomq88 wbrew pozorom nie tak latwo zrobic zdjecie, ktore bedzie zwykle, proste i prawdziwie przedstawiajace fotografowany przedmiot.
                Last edited by lklukasz; 25.03.2011, 13:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  co do wykonania to czepie sie do jednego - terminale sa bardzo wygodnie rozstawione. ale sa troche za daleko co zmniejsza powierzchnie przylegania glosnika do obudowy
                  Pawel S trzeba zrobic podfrezowanie pod terminale i problem znika ;]

Skomentuj

to chyba oczywiste ale nie zrozumiales intencji Pawla_S
                    chodzi o to, ze sa bardzo odsuniete od glosnika
                    co zwieksza szerokosc frezu i zmniejsza pole przylegania glosnika do obudowy
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
                      Własnie jak podfrezujesz to zmniejszasz powierzchnię przylegania ........ w miejscu gdzie terminal do obrzeż masz kilka milimetrów gdzie dookoła jest ładne około 10mm :)

Sądzę ze to i tak ma małe znaczenie bo grube alu się ładnie rozłoży dookoła

Skomentuj

Nie na temat...
                        Talent panowie macie, nie przeczę, sprzęty do cykania pewnie też
                        dziekuje za slowa uznania. fotki robie dopiero od 4 lat kompaktem canona A630

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                        Będziesz Paweł mógł porównać nowego 2x4 PP do 2x4 AA, bo kiedyś robiłeś subwoofer na bazie stxa 2x4 AA
                        tak, mam dostep do AA tak wiec oba porownam

Zdjęcia są ładne, nie przeczę, ale oprócz nich przydałaby się fotka taka naturalna.
                        naturalne masz pierwsze - jeszcze w kartonach na tle podlogi

oglądając fotki "domowe" chciałbym zobaczyć jak głośnik wygląda "w domu", móc porównać go do innych przedmiotów których wielkośc znam, etc.
                        powiedz do czego mam to porownac to zrobie fotki

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
                        lukasz wyjasnil o co mi chodzilo

panowie, zrobilem zdjecia jakie zrobilem w celu pokazania budowy glosnika
                        niestety nie mialem jeszcze czasu na wsadzenie ich w skrzynki i odsluchy czy pomiary wiec dlatego pokazalem szczegolowe zdjecia...
                        a zamiast zwrocic uwage na detale to czepiacie sie ze robilem zdjecia na bialym tle :P

Skomentuj

Pawełku :) pytanie czy terminale w 8"PC wyginane fabrycznie czy sam wyginałeś ?? Bo przypomina mi się sytuacja z 14SCX i 14 SK gdzie trzeba było samemu dogiąć bo nie było jak wsadzić w obudowę

Druga sprawa szkoda ze 8"PC nie ma wycięć w górnym zawieszeniu jak w nowym 12" tak to wkręcając wkręta to zniszczymy gumę... :P a widziałem już jak się koledze przykleiła do wkręta jak wkręcał i wyrwał kawałek.....

Skomentuj

Nie na temat...
                            Gdyby nie problemy z przesyłką to ten ceramik już grałby u mnie od wczoraj a tak trzeba do poniedziałku czekać grr . Szykuje się miodne połączenie z usherem 8935a. Ciekawe czy brzmieniem zbliży się do zestawu 9950

Skomentuj

ploter to daj podkladke i bedzie ok

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 16:51 ----------

Yoshi_80 zeby tylko nie byl lepszy bo bede zly
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                czy terminale w 8"PC wyginane fabrycznie czy sam wyginałeś ?? Bo przypomina mi się sytuacja z 14SCX i 14 SK gdzie trzeba było samemu dogiąć bo nie było jak wsadzić w obudowę
                                dostalem juz pogiete. patrzac z boku jest to konieczne bo przez otwor nie przejdzie
                                ale z drugiej strony mam prototypowy glosnik sklejany przez SW wiec mozliwe ze w produkcyjnych trzeba bedzie samemu wyginac

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                Druga sprawa szkoda ze 8"PC nie ma wycięć w górnym zawieszeniu jak w nowym 12" tak to wkręcając wkręta to zniszczymy gumę... :P a widziałem już jak się koledze przykleiła do wkręta jak wkręcał i wyrwał kawałek.....
                                to byl jeden z minusow GDN AA
                                tutaj tragedii raczej nie bedzie

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  ploter to daj podkladke i bedzie ok
                                  Jeśli go będę miał to wytoczę do niego pierścien a podkładka niewiele daje bo i tak wkręcasz się przez otwór zakryty w połowie gumą z zawieszenia

Skomentuj

w AA w calosci pokryty guma
                                    nawet ciezko bylo znalezc dziure...
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale macie problem... wiertła nie macie i wiertarki wolnoobrotowej ?...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        to chyba oczywiste ale nie zrozumiales intencji Pawla_S chodzi o to, ze sa bardzo odsuniete od glosnika co zwieksza szerokosc frezu i zmniejsza pole przylegania glosnika do obudowy
                                        chodzilo mi zeby zrobic podfrezowanie tylko w miejscu gdzie sa terminale a nie na calym obwodzie, takie dwa male rowki ;]
                                        moze i to zmniejsza przyleganie glosnika do obudowy ale nie tak jak podfrezowanie na calym obwodzie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Nie na temat...
                                          Zeby glosnik na zdjeciu wygladal tak jak w rzeczywistosci trzeba uzyc odpowiedniego obiektywu/aparatu. Najczesciej ludzie popelniaja blad fotografujac przedmiot zbyt szeroka ogniskowa z bliskiej odleglosci, co nienaturalnie pokazuje proporcje.Tak ze tomq88 wbrew pozorom nie tak latwo zrobic zdjecie, ktore bedzie zwykle, proste i prawdziwie przedstawiajace fotografowany przedmiot.
                                          I tu tomq88 masz najprosciej opisane o co chodzi. Dobre zdjecie, z poprawnym balansem bieli i dobrze naswietlone (drugi raz to pisze) najlepiej oddaje to jak przedmiot w rzeczywistosci wyglada. Wiec nie rozumiem Twojego pojecia naturalnej fotki... Ma byc zolta? Niedoswietlona...?

dolphin123Tego nie będe komentował, bo jak się uwziąłeś na mnie jakiś czas temu, to widzę, że nigdy nie odpuścisz. Jak tylko moge to unikam temtów w których Ty piszesz, widze jednak, ze lepiej żebym w ogóle unikał for na których się wypowiadasz...
                                          Tego najlepiej wlasnie nie komentowac, bo jak Ci ktos pisze jak na prawde jest to nie przyjmujesz tego do wiadomosci. Zadnego ataku na Twoja osobe nie wywieram, wiec nie wiem czemu takie stwierdzenie... Jak chcesz cos ze mna wyjasnic to zapraszam na pw.

EOT

Skomentuj

Czaruję...
                                          X