Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    A 12'? też dziś testujesz?
    12" dopiero w skrzynke wsadzilem - ale zamknieta
    jutro odpalam w domu bo juz za pozno

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Rezonans na końcu pasma - masakra 12 dB , ale spokojnie, uprzedzając fakty powiem, że tego tak bardzo nie słychać.
    ja tego kompletnie nie slysze!
    i mocno mnie tym zdziwiles

Kolejna sprawa, tu tego nie widać bo nie ma odniesienia ale głośnik jest cichy, naprawdę.
    wspominalem o tym

Prawdę mówiąc nic nie słychać
    dokladnie to samo dzisiaj opisywalem forumowiczom ktorzy pytali o to na gg...
    glosnika kompletnie nie slychac
    kazdy inny glosnik wysokotonowy jaki mam jestem w stanie poznac po brzmieniu. kazdy ma jakis charakterystyczny dzwiek ktory da sie rozpoznac...
    a tutaj z tego STXa kompletnie nic nie slychac poza dzwiekiem!
    zadnej nalecialosci typowo od glosnika...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    a ile czasu gra?
    może trzeba go jeszcze chwilę piec bo jest surowy?
    staram sie swojego mocno wygrzewac
    pozniej podlacze drugiego i zobacz czy slychac roznice

ale ta efektywnoscia to mnie zalamales... :/ myslalem ze uzyje ich do 3 drog :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      ale ta efektywnoscia to mnie zalamales... :/ myslalem ze uzyje ich do 3 drog
      to kup dużo rezystorów i mocny wzmacniacz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        to kup dużo rezystorów i mocny wzmacniacz
        i zapsik cewek

Skomentuj

kazdy inny glosnik wysokotonowy jaki mam jestem w stanie poznac po brzmieniu. kazdy ma jakis charakterystyczny dzwiek ktory da sie rozpoznac...
          a tutaj z tego STXa kompletnie nic nie slychac poza dzwiekiem!
          zadnej nalecialosci typowo od glosnika...
          Można tak to sformułować, głośnik nie ma swojego jednoznacznego charakteru. Z drugiej strony miałem wrażenie dźwięku zupełnie wypranego z emocji, chłodnego, "technicznego", nawet powiedziałbym, że wręcz nieco matowego, trochę się to odbija na barwności wokali czy raczej bezbarwności. Z jednej strony daje to dobrą neutralność brzmienia z drugiej brzmi nieco sztucznie.
          Te dźwięki jak dla mnie są zbyt delikatne i mało zarysowane. Być może odpowiedniejszym zestawieniem byłoby łączenie go z metalowymi głośnikami.

Jak pisałem, ushera 8935 zestawiałem z 9950 i zestaw ten miał brzmienie "wesołe" takie wciągające, pełne barw, kolorów, wszystko brzmiało wspaniale, kolumna po prostu śpiewała a nie tylko grała. Na STXie tego na razie nie ma wszystko brzmi jakoś tak trochę bez charakteru, na zasadzie gram bo mi każą grać ale nic nie dam od siebie. Na razie ta prezentacja do mnie osobiście zbytnio nie przemawia ale pokatuje go dłużej, może musi sie rozruszać.

No i ta efektywność, trochę porażka. Usher 8935 był solidnie filtrowany, kompensacja BS zjadła parę dB a i tak STX ma po filtrze na rezystor ledwie 1 ohm i się zastanawiam czy go nie wywalić. Niestety efektywność jest bardzo marna ! Pytanie skąd to się bierze, może za duże mms?

Skomentuj

Pytanie skąd to się bierze, może za duże mms?
            chyba jedyne wytlumaczenie
            przeciez naped jest dosc pokazny

Skomentuj

Niestety efektywność jest bardzo marna ! Pytanie skąd to się bierze, może za duże mms?
              dokładnie to samo napisałęm Pawłowi na gg
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z drugiej strony miałem wrażenie dźwięku zupełnie wypranego z emocji, chłodnego, "technicznego", nawet powiedziałbym, że wręcz nieco matowego, trochę się to odbija na barwności wokali czy raczej bezbarwności.
                Teraz juz wiem, czemu d25ag nie lubisz

No wlasnie tutaj ten glosnik kompletnie nie bedzie pasowal do ushera. To nie ta szkola dzwieku.
                Czy masz mozliwosc zrobienia pomiarow THD przy 2,83V(2W) i odleglosci 12,5cm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  Czy masz mozliwosc zrobienia pomiarow THD przy 2,83V(2W) i odleglosci 12,5cm ?
                  Musiałbym poszukać jakiegoś programu do tego bo w SW to niebardzo. Zresztą sb livem to się da zmierzyć THD do ledwie 7kHz bo 3 harmoniczna wyjedzie już poza zakres karty (22kHz) więc taki pomiar i tak jest mało miarodajny bo nie wiadomo co się dzieje w większości pasma kopułki.

Skomentuj

Yoshi - co do efektywności - około 2 dB zjada Faraday (niestety jakoś miedź trzeba upchnąć a to zwiększa szerokość szczeliny - coś za coś)

Głośnik zgodnie z normami jest 6 omowy (zgodnie z normą za głośniki 6 ohowe przyjmuje się te o RDC powyżej 3,7 om)

Co do "braku charakteru" - charakter głośnika w duużym stopniu zależy od ilości THD i rezonansów im więcej tym "wyraźniejszy charakter" ten głośnik dzięki zastosowaniu pierścieni i bardzo dużej ilości wytłumienia ma niskie zniekształcenia i w paśmie użytecznym pozbawiony jest rezonansów.

Porównywałem charakterystyki tego ceramika i wielu wielu innych głośników to co rzuca się w oczy to super liniowa charakterystyka - pomiar dokonany w odgrodzie z bardzo dużą rozdzielczością bez wygładzania i praktycznie linia jak od linijki - praktycznie wszystkie inne głośniki wysokotonowe mają bardziej lub mniej poszarpaną charakterystykę ( takie bardzo wąskopasmowe górki i dołki) co też w pewnym stopniu nadaje im "charakteru".

Z głośnikami ceramicznymi jest jak napisałeś gra sterylnie oddaje super wiernie dźwięk bez udziwnień. Podobnie jak midwooferki z tytanu :) - Ale poniekąd chyba oto chodzi, żeby odtworzyć tak jak było nagrane :)

Widzę, że dopiero zaczynasz zabawę ze zwrotnicą - powodzenia :) Moim zdaniem głośnik ma ogromny potencjał a o cewkę raczej bym się nie martwił - przez jakiś czas słuchałem wielu wersji tego głośnika w opcji full-range pełne pasmo bez zwrotnicy i przetrwał :)

Skomentuj

Skoro ceramik jest taki jak piszę Yoshi, to widziałbym go z RS180 DA175 czy też AL130-170... A nawet sph-165-kep by spasował:)

Skomentuj

Sound Wave aha, no to już wiadomo gdzie sie podziała efektywność. Nie dało się jej jeszcze trochę wycisnąć?

Z tą 6 ohmową impedancją to troche koloryzujesz, nie znam zapisów normy ale zapewne w domyśle przyjmowała ona idukcyjny wzrost impedancji głośnika co przy RDC 3,7 może dać spokojnie 6 ohmów jednak tu jest impedancja linearyzowana.
                        Nie oszukujmy się, może i wg norm ten głośnik jest 6 ohmowy ale w rzeczywistości jest 4 ohmowy bo impedancja przebiega w zasadzie najednym poziomie 4 ohm i bliżej jej do standardu 4 ohmowego niż 6. W sumie nie ma to większego znaczenia.

Ck-ka faktycznie jest niesamowicie liniowa, u mnie była lekko poszarpana ale to kwestia obudowy, musiałbym umieścić inaczej głośnik, pozaokrąglać kanty, idealnie dofrezować itd, nie ma sensu dla prób i eliminacji 1-2dB odchyłek.

Pytanie co z tym rezonansem na skraju pasma? Próbowaliście go jakoś wygaszać?

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                        Z głośnikami ceramicznymi jest jak napisałeś gra sterylnie oddaje super wiernie dźwięk bez udziwnień. Podobnie jak midwooferki z tytanu - Ale poniekąd chyba oto chodzi, żeby odtworzyć tak jak było nagrane

Uhm, dla kogoś kto poszukuje sterylnosci głośnik może być idealny. Z drugiej strony wyznaję zasadę, że kolumny mają dawać przyjemność i radość z ich słuchania. W tym STX'ie jeszcze tego nie znalazłem ale jak wspomniałem głośniki chodza zbyt krótko i z pierwsza zwrotnicą. Samo zestawienie głośników może być po prostu niefortunne. Usher 8935 wcale nie jest sterylnym głośnikiem, jest raczej zaprzeczeniem tego określenia. Gra miękko, przyjemnie, ciepło ale nie jest to brzmienie znane np z metalowych czy węglowych głośników (jak np visatonów AL, dytona, czy aurum cantusa).

Jeżeli RpLand do którego należą te ceramiki nie będzie miał nic przeciwko żebym je przytrzymał dłużej to może zrobie próbne zestawienie z magnezowym seasem który niebawem powinien do mnie dojechać. Byłby test jak zagra z czymś bardziej bezkompromisowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Skoro ceramik jest taki jak piszę Yoshi, to widziałbym go z RS180 DA175 czy też AL130-170
                          No wlasnie najpierw trzeba by sprawdzic, jak glosnik sobie radzi ponizej 3khz i do tego wlasnie potrzebne sa pomiary THD. Z DA175 to chyba by sie glosnik ten jednak marnowal :p

Zresztą sb livem to się da zmierzyć THD do ledwie 7kHz bo 3 harmoniczna wyjedzie już poza zakres karty (22kHz) więc taki pomiar i tak jest mało miarodajny bo nie wiadomo co się dzieje w większości pasma kopułki.
                          Najwazniejsze i tak jest to co wyzej napisalem. Chyba arta ma mozliwosc zrobienia takich pomiarow ( akurat ja nie uzywam ale widzialem taki pomiary )

Skomentuj

Co do "braku charakteru" - charakter głośnika w duużym stopniu zależy od ilości THD i rezonansów im więcej tym "wyraźniejszy charakter" ten głośnik dzięki zastosowaniu pierścieni i bardzo dużej ilości wytłumienia ma niskie zniekształcenia i w paśmie użytecznym pozbawiony jest rezonansów.
                            Możecie wrzucić pomiary THD ? (W domowych warunkach ciężko zrobić wiarygodny pomiar)

Skomentuj

Jeżeli RpLand do którego należą te ceramiki nie będzie miał nic przeciwko żebym je przytrzymał dłużej to może zrobie próbne zestawienie z magnezowym seasem który niebawem powinien do mnie dojechać. Byłby test jak zagra z czymś bardziej bezkompromisowym.
                              jak nie to podesle swoje...
                              tak, moje bo wlasnie zdobylem pieniadze na ich zakup

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                No wlasnie najpierw trzeba by sprawdzic, jak glosnik sobie radzi ponizej 3khz i do tego wlasnie potrzebne sa pomiary THD. Z DA175 to chyba by sie glosnik ten jednak marnowal
                                Będziesz miał okazję to pomierzyć, bo kuzyn zamówił głośniki zanim Yoshi wystawił swoją opinię i są już one u mnie.

Yoshi a możesz coś powiedzieć o ceramiku w stosunku do Seasa 27TBFC/G? Jedna opinia się pojawiła na audiostereo, ale jak wiadomo im więcej tym lepiej.
                                http://www.audiostereo.pl/awx-series...st__p__2160099

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  jak nie to podesle swoje... tak, moje bo wlasnie zdobylem pieniadze na ich zakup
                                  Już pisałem do Yoshi_80, że może je potrzymać, aż tak bardzo mnie nie goni czas. :)

Skomentuj

Co do RDC tak naprawdę to niema to większego znaczenia - praktycznie dowolny wzmacniacz da sobie z tym radę spadek do tych 4,3 (takie jest Z-min tego głośnika) po zastosowaniu zwrotnicy będzie w wąskim paśmie.

Rezonans na skraju pasma jest generalnie trochę mniejszy niż wynika to z twoich pomiarów (coś chyba nie do końca z mikrofonem albo karta już coś nie domaga).

Była wersja z dyfuzorem ale to zawsze wprowadza pewne zamieszanie w paśmie użytecznym.

Co do udostępnienia pomiarów THD to muszę się spytać.

Z pomiarami THD jest tak, że jest to pomiar praktycznie nie porównywalny - zależny zarówno od mocy, odległości mikrofon głośnik, sposobu pomiaru, mikrofonu itp... dodatkowo warunkach domowych ciężko go przeprowadzić bo duży wpływ mają szumy otoczenia.

Skomentuj

Z pomiarami THD jest tak, że jest to pomiar praktycznie nie porównywalny - zależny zarówno od mocy, odległości mikrofon głośnik, sposobu pomiaru, mikrofonu itp... dodatkowo warunkach domowych ciężko go przeprowadzić bo duży wpływ mają szumy otoczenia.
                                      Dlatego najrozsadniejsza opcja wydaje sie pomiar z odleglosci 12,5cm przy 2,83V. Co powinno dac jakies 96dB wiec w miare rozsadna efektywnosc

Skomentuj

Rezonans na skraju pasma jest generalnie trochę mniejszy niż wynika to z twoich pomiarów (coś chyba nie do końca z mikrofonem albo karta już coś nie domaga).
                                        Trudno mi to zweryfikować bo nie mam innego systemu do porównania, jednak głośniki jakie do tej pory mierzyłem, a było ich dużo, miały zgodne ch-ki z katalogiem producenta np kopułki seasa wypadają dokładnie tak jak jest to na ich stronie i nie ma żadnych ekstra podbić na skraju pasma.
                                        Jak będę robił projekt do drugiej konstrukcji to wezmę drugi egzemplaż kopułki i się porówna.
                                        Być może filtr antyaliasingowy sb liva mógł dodać coś od siebie. Najwazniejsze, że tego nie słychać a to ma większe znaczenie aniżeli wygląd ch-ki.

Co do udostępnienia pomiarów THD to muszę się spytać

Myślę, że lepiej jak byście to wy zamiescili aniżeli zrobimy to my, bo jak pisałeś nie jest to pomiar latwy w wykonaniu i moga pojawić się błędy w metodologii. Zresztą jeżeli głośnik jest dobry i nic tam sie nie dzieje to jaka to tajemnica, moim zdaniem umieszczenie w karcie katalogowej takiego pomiaru będzie na + dla firmy.

Skomentuj

Myślę, że lepiej jak byście to wy zamiescili aniżeli zrobimy to my, bo jak pisałeś nie jest to pomiar latwy w wykonaniu i moga pojawić się błędy w metodologii. Zresztą jeżeli głośnik jest dobry i nic tam sie nie dzieje to jaka to tajemnica, moim zdaniem umieszczenie w karcie katalogowej takiego pomiaru będzie na + dla firmy.
                                          Dokładnie tak, jeśli tweeter jest taki jak opisuje Sound Wave... a i z tego wynika iż głośnik jest już na jakimś wysokim poziomie... to przecież można by udostępnić więcej znaczących danych... niż tylko podstawowe przebiegi ch-ki i impedancji...

PS dlaczego głośnik został zupełnie zlikwidowany ze strony ? przecież mógł zostać w ofercie lecz jedynie niedostępny ze względu na chwilowy (a może i dłuższy) brak w magazynie/sprzedaży... (zresztą tak jak to w przypadku co nie których jest... :razz: )

Skomentuj

Czaruję...
                                          X