Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielkość głośnika to tylko 6 cali, membrana wcale nie ciężka, gumowe zawieszenie przeważnie można zaliczyć właśnie do miękkich a nie do sztywnych... Wykluczyłbym problemy związane ze zbyt małym napięciem podczas pomiaru - choć przyznam, że nie wiem jak to wygląda np w przypadku kart w laptopach ("na czym" mierzysz?) - SB0100 z tego typu głośnikiem poradzi sobie bez problemu.

Jeśli chodzi o wygrzewanie, to nie łudźmy się - częstotliwość nie spadnie na pewno o ponad 40Hz. Myślę, że kilka Hz to maksimum, jakiego można oczekiwać od wygrzewania.

Rozbieżność pomiędzy parametrami zmierzonymi a katalogowymi jest w tym przypadku na tyle duża, że z pewnością będzie spowodowana albo "uwalonym" egzemplarzem głośnika, albo ewidentnym błędem pomiarowym (przy czym nie spodziewam się, że chodzi akurat o napięcie podczas pomiaru), albo awarią w "hard/soft-łerze" pomiarowym. Napisz może coś więcej o tym w jaki sposób mierzyłeś.

Skomentuj

Co do głosnika to jak na 30zł wykonany jest poprawnie i dokładnie, w relacji cena-głośnik nie ma się co czepiać. Piszę to dlatego bo zaraz znajdą się experci co po przeczytaniu jednego posta stwierdzą że STX to g...

Co do samych pomiarów:
      Pomiary wykonałem na lapku Della, ARTA, jeden rezystor referencyjny 100 ohm podobnego używałem wcześniej do innych głosników. Dla porównania podpiąłem inny głośnik mierzony wcześniej i wynik był poprawny, więc raczej wadę sprzętu można wykluczyć.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
      że z pewnością będzie spowodowana albo "uwalonym" egzemplarzem głośnika
      Kupiłem dwa, jutro lub pojutrze zmierzę drugi dla porównania, zobaczymy co wyjdzie i podrzuce jakieś screeny z pomiarów dla ciekawości. Cały czas mam ochotę na pomiar impedacji z ampem ale nie mogę skalibrować całego ustrojstwa, uzyskuje wirtualną impedację ok. 40 ohm której w rzeczywistości nie ma. Zrobiłem małego Jiga z ampkiem na TDA 8510. Doczytałem w manualu ARTY że nie należy stosować zmostkowanych wzmacniaczy z wirtualnym zerem (może tu jest problem) lub nie nadaje się karta. Skleję coś np. na TDA 2030 może zadziała. Taki stopień mocy da możliwość wykonania pomiarów przy podaniu większej mocy i napięć, co napewno ma wpływ na rezonas o czym wspomniał Pogromca, pytanie tylko jaki?

Skomentuj

Niestety nie pracuję na programie ARTA, więc ciężko mi powiedzieć, czy Twoje pomiary są prawidłowo wykonane - czy rezystor odpowiedni, co ze wzmacniaczem w hardłerze... ale wielu kolegów z forum używa tego programu, więc pewnie niedługo ktoś coś podpowie.

Pozostaje pomierzyć drugi głośnik i porównać wyniki - pozwoli to wyeliminować (lub nie - odpukać) problem z tym konkretnym egzemplarzem przetwornika.

Jaki głośnik - ten drugi, o którym wspomniałeś - mierzyłeś dla sprawdzenia systemu pomiarowego? Jakiś zbliżony parametrami "wymiarowo-wagowymi"?

PS: a tak nieco z innej beczki - słuchałeś już tego głośnika? Jak brzmi? Coś ciekawego - zadowolony jesteś?

Skomentuj

Napewno trzeba glosnik dotrzec jesli jest zupelnie nowy, ale tak naprawde to bym sie tym specjalnie nie przejmowal. Powiedzmy ze zmierzyc parametry i zrobisz na ich podstawie obudowe. Ucieszysz sie, bo wszystko jest idealnie obliczone i dostosowane jak nalezy, tylko ze pozniej glosnik po dotarciu uzyska parametry producenta i co wtedy? Bedziesz robil nowa obudowe? Ja bym wzial za pewniak parametry jakie podaje STX i na ich podstawie zaprojektowal obudowe. Z czasem glosnik sie dotrze i bedzie pracowac jak nalezy. Nie ma co wymagac, ze zupelnie nowy glosnik, do tego lezakowany ma z miejsca grac idealnie.

Skomentuj

PS: a tak nieco z innej beczki - słuchałeś już tego głośnika? Jak brzmi? Coś ciekawego - zadowolony jesteś?
            Dabyl, narazie wyjęty z pudełka ;-)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            bym wzial za pewniak parametry jakie podaje STX i na ich podstawie zaprojektowal obudowe.
            Pobawię się jeszcze z drugim i pporównam je. Oba puszczę na "nocną rozgrzewkę" na czestotliwości fs producenta +/- 50Hz, zobaczymy co się zadzieje.
            Ale będzie chyba trzeba zrobić tak jak mówisz z obudową.

Skomentuj

Przy 50Hz będzie to długo trwało lepiej dać coś w zakresie 10-20Hz

Skomentuj

SW, jest sens? Moim zdaniem to jakiś błąd pomiarowy (odnośnie tematu kolegi Marios'a). Wygrzewanie nie zmniejszy Fs o 50Hz - z moich doświadczeń maksimum plasuje się mocno poniżej 10Hz.

Skomentuj

SW, jest sens? Moim zdaniem to jakiś błąd pomiarowy (odnośnie tematu kolegi Marios'a). Wygrzewanie nie zmniejszy Fs o 50Hz - z moich doświadczeń maksimum plasuje się mocno poniżej 10Hz.
                  Męczyłem dziś ten głośnik przez 2-3 godziny przy ok. 30-40 hz, pik przesunął się o ok. 5-8 hz, więcej chyba nie pójdzie.
                  Masz rację z błędem pomiarowym, chyba coś u mnie jest nie tak. Sprawdziłem dziś jeszcze 15/40/4 i wychodzi też ok. 90hz, a katalogowe Fs oba głośniki mają.
                  Jutro powalczę dam znać co udało się zdziałać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    chyba coś u mnie jest nie tak
                    Nie no, ja nie twierdzę definitywnie, że u Ciebie w pomiarach jest coś nie tak - jestem tylko zdania, że taka spora rozbieżność w parametrach musi mieć coś na rzeczy... A porównanie do 15/40/4 może być ryzykowne, bo nawet na forum był temat (akurat tam chodziło o 15/40/5) o kolosalnej rozbieżności zmierzonych parametrów tego przetwornika w stosunku do parametrów z not katalogowych - takim porównaniem akurat bym się nie sugerował.

Skomentuj

Nie chcieli byscie widziec moich pomiarow GDN 15/40/3 :)

Skomentuj

tez po pomiarach swoich 15/40/5 stwierdziłem że nie ma co tego wrzucać na forum. Jednak przez przypadek odkryłem przyczynę - pewna firma na "A" podczas gdy tonsil upadał wykupiła materiały na produkcje i teraz ręcznie składają i sprzedają jako fabrycznie nowe...

Skomentuj

LightSound chodzi Ci o akustykę?? Mów wprost.

Skomentuj

Tak, o Akustykę. Podczas rozmów na giełdzie wyszło szydło z worka...

Skomentuj

LightSound a uważałem ich za jedynego godnego i pewnego dostawce Tonsili. Duze sa rozbieżnosci w tych głosnikach?

Skomentuj

Nie na temat...
                                O kurde! To już wiadomo skąd mieli dużą partię GDN 13/50/9 6R... Wszystkie głośniki z ich oferty były przez nich składane?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                  O kurde! To już wiadomo skąd mieli dużą partię GDN 13/50/9 6R... Wszystkie głośniki z ich oferty były przez nich składane?
                                  Równiez od nich miałem wiele innych głosników i grają ok Fakt wszystkie kupowane min 2 lata temu. Sam zastanawiam się nad 15/40/5. LightSound duzo róznia się parametry?

Skomentuj

No cóż, ja też byłem ich stałym klientem do czasu aż zwęszyłem że coś nie gra. Brałem sporo biało membranowców - bo nigdzie indziej ich nie można było dostać, ale po pomiarach wychodziło że każdy to inny głośnik. Zaciekawiło mnie to - byłem na giełdzie, postałem dłuższy czas przy stoisku podsłuchując rozmowy, wcześniej pytając o konkrety nie chcieli nic powiedzieć. Dopiero jak zapytałem o membranę z zawieszeniem do 15/40/5 to mi powiedzieli że mają bo to składają - gość się przez przypadek wygadał. Naprawiają też głośniki - jest ich tam sporo więc produkcja idzie... Nie mają orygi pudełek, dokumentacji ani nic do tego.
                                    Byłem dziś na giełdzie, co prawda późno bo o 12 dopiero byłem na miejscu, i nie wiem czy przez brzydką pogodę ale ich nie było - chciałem zapytać wprost czy oni to składają i czy przyznają się, ale niestety może następnym razem.

Ale wypad na giełdę udany :) Kupione radyjko JVC KD-SH1000 w idealnym stanie i monoblok Rodka 1900N :P A pojechałem tylko po bezpiecznik 100A bo rano poszedł mi 80A...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                      Naprawiają też głośniki - jest ich tam sporo więc produkcja idzie... Nie mają orygi pudełek, dokumentacji ani nic do tego.
                                      Nie tak dawno kupowalem z Akustyki 6 sztuk glosnikow do mojego projektu monitorow TL. Kazdy glosnik ma swoje pudelko, gwarancje i pieczatke z produkcji. Sa one jeszcze z pro-tonsilu i nie sadze, zeby az tak im sie chcialo to wszystko podrabiac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Nie tak dawno kupowalem z Akustyki 6 sztuk glosnikow do mojego projektu monitorow TL. Kazdy glosnik ma swoje pudelko, gwarancje i pieczatke z produkcji. Sa one jeszcze z pro-tonsilu i nie sadze, zeby az tak im sie chcialo to wszystko podrabiac.
                                        2 miesiące tmeu brałem GDWT to smao co u ciebie. Cały czas myśle o kupnie GDN 15/40/5 a teraz to juz nie wiem:/ Pogromco co brałes?

Na AS widziałem jak luzie kupowali GDN 13-40-2 z innego źródła tez były składane i to tak ze się rozklejały:/

Skomentuj

Tonsil GDN 15/40/3 8 ohm
                                          Tonsil GDWK 10/80/19 2 8 ohm
                                          Tonsil GDWK 10/80/26 8 ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X