Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak tam są dwa różne zdjęcia!! jedno od gdn 18 awx, drugie od gdn 15 awx

Skomentuj

mam nadzieje ze to pomylka bo otwory mam juz zrobione...
      ale dlaczego GDM jest drozszy? :???:
      dzisiaj powinni mi je wyslac. zobaczymy jak dojdzie

Skomentuj

+-2,25mm wychylenia liniowego i ok. 90-91dB efektywności napięciowej. Pisałem o tym kilka postów wcześniej mając nadzieję, że jednak będzie inaczej, ale jeśli ktoś będzie chciał to łączyć solo z dwiema dwudziestkami AWX to kiepsko to widzę...W zasadzie rzut okiem na dane techniczne upewnił mnie we wcześniejszych tezach. Tu zagra jedynie wysokie cięcie i/lub ostrzejsze filtrowanie. Inaczej piętnastka nie wytrzyma mocowo (amplitudowo) z dwiema dwudziestkami. Jednak gorsze jest to, że ta piętnastka ma relatywnie niską efektywność. Wątpię, żeby nawet przy wspomagającym SPL działaniu filtru środkowo-przepustowego dogoniła sekcję niskotonową. Sound Wave czy nie rozważałeś jednak użycia dwóch średniotonowych piętnastek, by nie było wspomnianych problemów? Konfiguracja symetryczna w zakresie średnio-wysokotonowym wyglądałaby też lepiej niż samotny jeden średniotonowiec w sąsiedztwie dwóch basowców, a kosztów jakichś strasznie większych z tym związanych by nie było :).
        Czy mi się wydawało, że czy jeszcze kiedyś dla 8'' AWX podawano na stronie efektywność napięciową na poziomie 89dB, a nie 88dB?
        Last edited by Racjonalny; 03.10.2011, 19:08.

Skomentuj

Racjionalny 8" AWX miał zawsze 88dB więc przy układzie 1+1 na bank będzie ok. Układ 2x1 też powinien się udać (przy wersji 16ohmowej) Ten głośnik ma podobny X-max jak F155 a tamte przy pełnym paśmie wytrzymują kilkadziesiąt wat bez problemu.

Fotka zaraz zostanie poprawiona faktycznie wkradł się jakiś error :)

Skomentuj

Ja tam się słabo znam, dlatego mam pytanie.
            Po co budować kolumny na awx z dwoma niskotonowcami o średnicy 20 cm, skoro z FX-300 zbudowanych na mniejszych głośnikach jest dużo basu ? Chodzi o zwiększenie efektywności ?

Skomentuj

Glosniki 20cm dadza nizszy bas i tyle :) wieksze mozliwosci dynamiczne.

Skomentuj

I niższe zniekształcenia większej membrany głośnika stricte basowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                  Po co budować kolumny na awx z dwoma niskotonowcami o średnicy 20 cm, skoro z FX-300 zbudowanych na mniejszych głośnikach jest dużo basu ? Chodzi o zwiększenie efektywności ?
                  Takie kolumny są bardziej uniwersalne. FX300 super sprawdza się w muzyce, ale w kinie lepiej sobie radzą dwie drogi w TLce na jednym AWXie - po prostu niżej schodzą. Oprócz strojenia TLki i 2,5drogi ważny jest jeszcze aspekt warunków pracy głośnika.

Skomentuj

Ok, wszystko jasne, tylko dlaczego potrzebny jest układ z 2x 20 cm, bo z tego co czytam takie mają być nowe kolumny STX (GDWK+GDM+2xGDN). Jeden 20 cm nie zszedł by tak nisko ? Jeden z nich w domyśle ma przetwarzać sam dół pasma a drugi wyższy bas ?

Skomentuj

nie nie nie
                      maja byc i klasyczne 3 drogi takie jak FX-200 i brane sa pod uwage (nie sa pewne!) rowniez 3 drogi z 2 basowymi
                      dlaczego?
                      a no glownie dlatego ze takie sie podobaja i latwiej sie sprzedaja pod wzgledem wizualnym
                      bo pod wzgledem brzmienia bardziej rozsadne jest zastosowanie jednego wiekszego glosnika

Skomentuj

No ale można zrobić woofer+mb i mamy wizualnie dwa woofery... :)

Skomentuj

no i wlasnie jest tak u mnie

tylko wolalbym dolozyc te 50zl na glosnik i drugie 50zl na wieksza obudowe i miec z tego efektu wizualnego wieksze cisnienie :p

Skomentuj

No jak mają zamiar te z 2 basami zrobić na 16 ohmowych głośnikach to efektywnosć bedzie bez zmian, jedynie co to a) fajniej beda wygladać, b) będzie większy budżet mocy wiec max SPL będzie trochę wyższy.

Skomentuj

Sound Wave z tego co widzę to nowy gdn 15 awx ma fs 37Hz. Nie jest to zbyt nisko? Poprawcie mnie jeśli bredzę..

Skomentuj

To teraz czekam, aż znajdę pracę, ktoś zrobi projekt i biorę się za 3 drogi STX AWX :) Dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

po pierwsze to i tak niskie Fs jak na głośnik 5 calowy po drugie jak pokazały 18-140-4/8/15AWX które też mają Fs 37Hz basu z nich nie brakuje.

Nie Yoshi zamierzamy zrobić dwa głośniki 16 ohmowe tak, że wypadkowa wyjdzie 8 ohm

90,5dB powinno wystarczyć biorąc pod uwagę B-S i to, że filtr zabierze z basów około 1dB nie powinno być źle

Skomentuj

Nie spieram się co do kwestii basu, ale tak jak napisałeś fs jest niskie jak na 5 calowy głośnik i to mnie właśnie dziwi.

Skomentuj

Qts=0,35 więc nie ma co się bać niskiego Fs. Mamy za to ciekawe możliwości np. w TLce.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                        Układ 2x1 też powinien się udać (przy wersji 16ohmowej)
                                        A to teraz ok. Wcześniej Pawel S wspominał coś o tym, że w konstrukcji mają być niskotonowce, ale jakieś inne, niż omawiane, tyle że nie wiedziałem iż w innej wersji impedancyjnej, bo na stronce są tylko w wariancie 8Ohm.

Skomentuj

Ze względu na "trendy" w home audio musimy się trzymać impedancji znamionowej 8 ohm - amplitunery KD i nowe wzmacniacze i oczywiście mity społeczne...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X