Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://stx.pl/gdn-15-100-8-awx.html

Będzie do niego jakaś zwrotnica tworzona przez STX? Jak tak to z czym łączony? Kopułką AWX?

Skomentuj

sredniaka bede mial w poniedzialek/wtorek
      GDNa troche pozniej bo koledze fundusze sie koncza a jeszcze mi za robote nie zaplacil :p

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Będzie do niego jakaś zwrotnica tworzona przez STX? Jak tak to z czym łączony? Kopułką AWX?
      u mnie bedzie z 27TBFC/G a u STXa z AWXem (obecnym lub nowym)

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post o 12:04 ----------

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      Dwie dwudziestki AWX na dół, owe dwie piętnastki AWX na średnich
      takie kolumny bedzie robil Sound Wave i beda one oficjalnie dostepne w STXie
      tylko nie obecny woofer a ten co mial byc dedykowany do kolumn

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        takie kolumny bedzie robil Sound Wave i beda one oficjalnie dostepne w STXie
        Ale ja pisałem o dwóch sztukach wymienionych jednostek na kolumnę :)
        Nie na temat...
        Firma zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Najpewniej będę nowym klientem, spróbować można :)
        Last edited by Racjonalny; 30.09.2011, 11:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
          Ale ja pisałem o dwóch sztukach wymienionych jednostek na kolumnę
          ale 2szt/kolumne 15cm?
          czy 8"?
          bo SW chcial/ma robic z 2 wooferami i 1 sredniakiem

Skomentuj

a ja w poniedzialek bede mial nowe szerokopasmowki :P
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak, oba głośniki po parze. Stąd pisałem o symetrycznej sekcji średnio-wysokotonowej. Nie jestem pewien, czy jeden średniak "dogoni" owe dwie dwudziestki efektywnością. A jeśli nawet, to otwarte pozostaje pytanie, czy nie będzie mocowo najsłabszym ogniwem. Jeśli będzie miał wystarczająco dużą efektywność, to między innymi kosztem krótszej cewki, a więc i mniejszych możliwości apmlitudowych i może się "skończyć" wcześniej, niż swoje nominalne możliwości osiągną dwie dwudziestki. Oczywiście dochodzi tutaj równie ważka kwestia częstotliwości podziału i nachylenia zbocza filtrowania, ale jednak osobiście nie szedłbym w kierunku łączenia jednego typowego średniotonowca 15cm z dwiema dwudziestkami o dużych możliwościach natężeniowych. Obserwuję w swoich konstrukcjach, w której są dwie bardzo mocne piętnastki Wavecora na średnicy i dwie dwudziestki Visatona TIW200XS, że przy pracy na bardzo wysokich poziomach wysterowania wychylenia układów drgających piętnastek zbliżają się do nominalnych, a te są spore, bo ok. 9 mm. Jeden głośnik nie miałby więc najmniejszych szans. W przypadku więc typowego średniaka i to jednego na kolumnę, może być poważny problem z wytrzymałością. Ale jak pisałem, kwestia nie jest przesądzona, bo można pokombinować z częstotliwością podziału i stromością filtrowania, a też w końcu jednak wychylenie liniowe TIW200XS jest prawie dwa razy większe niż AWX, więc się mniej więcej konstrukcja bilansuje proporcjami :). U mnie podział to I rząd i okolice 250Hz. Niemniej szkoda byłoby marnować spory potencjał dwóch dwudziestek AWX podporządkowując sprawę ochronie średniaka wysokim cięciem i ostrym filtrowaniem, które brzmieniu też mniej służy, niż relacje przeciwne. No ale, jak pisałem, przy AWX-ach pewnie jeden będzie wystarczający, jeśli nie pójdziemy w łagodne jak u mnie i dość niskie filtrowanie. Nie każdy przecież ma tak jak ja ciągoty w kierunku sprawdzania wytrzymałości i możliwości natężeniowych swoich konstrukcji klockiem o mocy 400W .
              Last edited by Racjonalny; 30.09.2011, 12:04.

Skomentuj

http://stx.pl/gdn-15-100-8-awx.html nareszcie cos co pozwoli mi skonczyc kino
                Idealnie... Jak dojedzie średniak, to morze możliwości mamy do dyspozycji... :) Ciekaw jestem porównania GDNa 15AWX do Daytona DA135 i DA175 i RS125 na średnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  a ja w poniedzialek bede mial nowe szerokopasmowki :P
                  te papierowe?
                  to dlaczego ja o tych nie pomyslalem? :???:

zamowie nastepnym razem :p

Racjonalny, ty sie lepiej takimi rzeczami nie martw
                  SW wie co robi a zwrotnicami pewnie znowu zajmnie sie misiomor

---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post o 16:18 ----------

http://stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html teraz tylko czekac na wersje samochodowa

Skomentuj

Tu nie trzeba być geniuszem od zwrotnic żeby wiedzieć, że połączenie dwóch 20ek z jedną 15ką się raczej nie uda bo 15tka będzie miała za niski SPL.

Skomentuj

One się czymś różnią? Bo może mi się już w oczach mieni...
                      http://stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html
                      http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-180-4-f-a-fc-x.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        One się czymś różnią? Bo może mi się już w oczach mieni...
                        http://stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html
                        http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-180-4-f-a-fc-x.html
                        oczywiście, że nie
                        6,5" nominal diameter
                        coś się Sławek czyba z opisem pomylił
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

czemu pomyłka? 18cm to nominalnie 6,5 cala :)
                          tak jak 20/22cm to 8 cali 30/32cm to 12 cali

Skomentuj

to nie pomylka tylko 2 te same glosniki w 2 oznaczeniach
                            tak samo jest z GDN 15 AWX
                            jak widac nowe oznaczenia glosnikow STXa sie nie przyjely i nadal kazdy uzywa starych

Skomentuj

Nie na temat...
                              to nie pomylka tylko 2 te same glosniki w 2 oznaczeniach
                              tak samo jest z GDN 15 AWX
                              jak widac nowe oznaczenia glosnikow STXa sie nie przyjely i nadal kazdy uzywa starych
                              stare były krótkie i latwe do zapamiętania a te nowe jak jakies dziwactwa

Skomentuj

a nie przypadkiem 7" to 18cm
                                6" to typowa samochodowka czyli 16cm
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hehe, teraz, z tym dublowaniem głośników, jest zdecydowanie przejrzyściej na ich stronie :flapper:

Fakt, nowe oznaczenia trochę namieszały ale moim zdaniem nie są one złe. Problem tylko w tym, że jeśli mamy podwójną nomenklaturę to robi się bałagan. Jeśli już wprowadzać jakieś zmiany to, moim zdaniem, słusznym jest podejście radykalne w tej kwestii - pozmieniać oznaczenia wszystkich starych produktów (dopisać tylko info o poprzedniej nazwie danego głośnika); nowe to wiadomo. Pewnie było by dużo szumu i narzekania przez jakiś miesiąc, dwa, ale później wszyscy by się przyzwyczaili.

Stare serie typu SC (te na stalowych, żółtych koszach - nie wiem czy je jeszcze produkują czy mają stany magazynowe) wywaliłbym do osobnej zakładki typu "Archiwalne". Wrzuciłbym tam też info na temat głośników juz kompletnie u nich niedostępnych - np seria SS czy kilka przetworników SW, bo, pomimo że już nie produkowane, to nadal można je kupić - np w NowymElektroniku. Może to przerost formy nad treścią ale jakoś tak przyszło mi na myśl... :flapper:

---------- Post dodany o 09:30 ---------- Poprzedni post o 09:18 ----------

PS: z tą zmianą oznaczeń "starych" przetworników chodziło mi oczywiście o serie, które są kontynuowane - bo dla takich np SS'ów to oczywiście bez sensu.

Skomentuj

lklukasz samochodowe 16 cm ma identyczną średnicę membrany co 18 domowe różnica jest w koszu. 6,5 cala to około 120-130cm^2 7 cali ma 140-160cm^2 Zobacz, że np 20stka "ala tonsil" ma taką samą membranę seria 22 stx'ą która ma prawie 23cm średnicy czyli teoretycznie 9 cali

Skomentuj

SW a czy w najbliższym czasie pojawi się zestaw odseparowany z awxem do auta?

Skomentuj

narazie nie bedzie
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nowy GDM-15-80-8-AWX http://stx.pl/gdm-15-80-8-awx.html jest bardzo podobny do GDN-15-100-8-AWX http://stx.pl/gdn-15-100-8-awx.html
                                          tylko GDM ma 8 otworów i jest trochę szerszy na dole :ohmy:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X