Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To będzie bardzo cenne dla wielu userów, sam ciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji i czy bez istotnych zmian w zwrotce można podmienić jeden na drugi...

Skomentuj

Ja tam widzę że ceny delikatnie w górę a 15awx jak nie było tak nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Głośnik do pracy jako supertweeter a ma w tym paśmie najmniejszą skuteczność, bezsensu

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Głośnik do pracy jako supertweeter a ma w tym paśmie najmniejszą skuteczność, bezsensu
          No nie do końca,bo w home audio żaden midbas i szerokopasmówka nie ma takiej skuteczności na końcu pasma,więc jako super tweeter jest OK.

Tylko dlaczego znów opis z błędem? Hi-Hi super tweeter? co to jest Hi-Hi? może w tym miejscu miała być taka emotka: --->

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82 Zobacz posta
            ciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji
            PJtka miala chyba 2 czy 3 odslony. zmiany mechaniczne ale brzmienie bez zmian
            teraz zmiana jest spora

Skomentuj

No ale super tweeter wzięło się właśnie od tego, że ma grać najwyższe pasmo do samego końca, a tu jest dupa - też dla mnie bez sensu głośnik.
              Przeważnie supertweeter dawało się od 8-10kHz w górę w przypadku kiedy w kolumnie była tuba dość duża i szeroka, przez co nie mogła efektywnie przenosić najwyższych tonów.

A tutaj zakres od 10khz wypada marnie, nawet jakby ciąć tak wysoko, to zostanie nie dużo z efektywności.

Może niech SoundWave napisze co mieli na myśli produkując go - bo jak na razie nazwa kojarzy mi się F.A.AL - F.A.I.L :P

Skomentuj

Nie wiem skąd ten lęk o efektywność na skraju pasma - przecież tam jest i tak ponad 100dB, co dla HA w zupełności wystarczy. Swego czasu wykorzystywałem w taki sposób ich tubowego cośtam_PB, jako wspomagacz dla jednej starej szerokopasmówki Tesli. Tamta tubka to co prawda marny głośnik, ale takie rozwiązanie jak najbardziej sprawdza się.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  No nie do końca,bo w home audio żaden midbas i szerokopasmówka nie ma takiej skuteczności na końcu pasma,więc jako super tweeter jest OK.
                  Z jednym ale, ten głośnik ma węższe pasmo od przeciętnej wysokotonówki. A taka efektywność przydaje się niezwykle rzadko.
                  Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt że może (nie jestem w tej materii tak oblatany żeby to jednoznacznie stwierdzić) da się zwrotnica skompensować pasmo niższe aby dorównać do efektywności powyżej 12kHz i wtedy faktycznie łączyć przy tych 5kHz z jakąś szerokopasmówką. Bo dawać głośnik który zagra defacto jedną oktawę z wyrównanym pasmem raczej mija się z celem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    dlatego zamowilem ten glosnik - mam na stanie GDN 14 SK + GDWK PJ wiec zrobie pomiary z PJ i z nowa kopulka. porownam i zobacze czy da sie stosowac zamiennie
                    Zamieszczone przez marjano82 Zobacz posta
                    To będzie bardzo cenne dla wielu userów, sam ciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji i czy bez istotnych zmian w zwrotce można podmienić jeden na drugi...
                    Tak samo cenne jest podanie wymiaru frontu, w którym zestaw został pomierzony i zaprojektowana zwrotnica a także to czy uwzględnia ona kompensację BS...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      http://stx.pl/ct-stx-4-1-5-800-8-f-a-al.html
                      zamiast "pershinga" do altusów :lol:

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------

nie jestem w tej materii tak oblatany żeby to jednoznacznie stwierdzić
                      można ...:)

Skomentuj

Co wy za bzdury gadacie z ta efektywnoscia. Przeciez ten nowy bullet tweeter STX ma ponad 100db w wysokim pasmie od 10khz! Do hi fi, to go nie widze, bo lpada pewnie braknie to wyrównania efektywności z jakas mizerna popierdulka, która po korekcji BSC będzie miała z 85 db. Glosnik ciekawy, ale do zestawow minimum 90db i więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          popierdulka
                          Do efektywnego dużego 8 calowego szerokopasmowaca w sam raz :)

PM ściszyć zawsze można :) Z pogłośnieniem to problem jest :

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Do efektywnego dużego 8 calowego szerokopasmowaca w sam raz
                            To tez miałem na myśli, czyli ponad 90db.

Sciszyc owszem można, ale grzać niepotrzebnie rezystory ( i to calkiem spore musza być ) to nie wiem czy jest dobre wyjście.

Skomentuj

To tez miałem na myśli, czyli ponad 90db.

Sciszyc owszem można, ale grzać niepotrzebnie rezystory ( i to calkiem spore musza być ) to nie wiem czy jest dobre wyjście.

Grzać ? Przy takiej efektywnosći aby uzyskać z tego głośnika te popierdułkowate 85dB wystarczy parę mA prądu. Z takim prądem to sie rezystory nawet letnie nie zrobią. Pytanie po co stosować w ogóle ten głośnik do tego do czego nie był przewidziany.

Skomentuj

grzać niepotrzebnie rezystory
                                Moc powyżej 5khz w audio to kilka % całości. Góra pojedyncze waty .
                                Jak byś chciał bas ściszyć to tak był by problem

Skomentuj

http://stx.pl/stx-f-80-n-kolor-czarny.html
                                  w koncu male podlogowki
                                  dobrze ze tanie

ale cena pozostalych glosnikow juz zniecheca :/

Skomentuj

Cena niesamowita. nie wiem jak to się opłaca produkować.

Skomentuj

kup jakiekolwiek (poza fornirowanymi) kolumny STXa to zrozumiesz skad ta cena

Skomentuj

Taka lipa??

Skomentuj

jakos adekwatna do ceny

ale zdecydowanie bardziej wole tania skrzynke niz tanie glosniki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X