To będzie bardzo cenne dla wielu userów, sam ciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji i czy bez istotnych zmian w zwrotce można podmienić jeden na drugi...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWchodzę na fejsa i..
http://stx.pl/ct-stx-4-1-5-800-8-f-a-al.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaGłośnik do pracy jako supertweeter a ma w tym paśmie najmniejszą skuteczność, bezsensu
Tylko dlaczego znów opis z błędem? Hi-Hi super tweeter? co to jest Hi-Hi? może w tym miejscu miała być taka emotka: --->
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marjano82 Zobacz postaciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji
teraz zmiana jest spora
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaGłośnik do pracy jako supertweeter a ma w tym paśmie najmniejszą skuteczność, bezsensu
Przeważnie supertweeter dawało się od 8-10kHz w górę w przypadku kiedy w kolumnie była tuba dość duża i szeroka, przez co nie mogła efektywnie przenosić najwyższych tonów.
A tutaj zakres od 10khz wypada marnie, nawet jakby ciąć tak wysoko, to zostanie nie dużo z efektywności.
Może niech SoundWave napisze co mieli na myśli produkując go - bo jak na razie nazwa kojarzy mi się F.A.AL - F.A.I.L :P
Skomentuj
-
Nie wiem skąd ten lęk o efektywność na skraju pasma - przecież tam jest i tak ponad 100dB, co dla HA w zupełności wystarczy. Swego czasu wykorzystywałem w taki sposób ich tubowego cośtam_PB, jako wspomagacz dla jednej starej szerokopasmówki Tesli. Tamta tubka to co prawda marny głośnik, ale takie rozwiązanie jak najbardziej sprawdza się.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo nie do końca,bo w home audio żaden midbas i szerokopasmówka nie ma takiej skuteczności na końcu pasma,więc jako super tweeter jest OK.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt że może (nie jestem w tej materii tak oblatany żeby to jednoznacznie stwierdzić) da się zwrotnica skompensować pasmo niższe aby dorównać do efektywności powyżej 12kHz i wtedy faktycznie łączyć przy tych 5kHz z jakąś szerokopasmówką. Bo dawać głośnik który zagra defacto jedną oktawę z wyrównanym pasmem raczej mija się z celem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadlatego zamowilem ten glosnik - mam na stanie GDN 14 SK + GDWK PJ wiec zrobie pomiary z PJ i z nowa kopulka. porownam i zobacze czy da sie stosowac zamiennieZamieszczone przez marjano82 Zobacz postaTo będzie bardzo cenne dla wielu userów, sam ciekawy jestem czym różni się nowe wydanie PJ od pierwszej wersji i czy bez istotnych zmian w zwrotce można podmienić jeden na drugi...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postahttp://stx.pl/ct-stx-4-1-5-800-8-f-a-al.html
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postanie jestem w tej materii tak oblatany żeby to jednoznacznie stwierdzić
Skomentuj
-
Co wy za bzdury gadacie z ta efektywnoscia. Przeciez ten nowy bullet tweeter STX ma ponad 100db w wysokim pasmie od 10khz! Do hi fi, to go nie widze, bo lpada pewnie braknie to wyrównania efektywności z jakas mizerna popierdulka, która po korekcji BSC będzie miała z 85 db. Glosnik ciekawy, ale do zestawow minimum 90db i więcej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postapopierdulka
PM ściszyć zawsze można :) Z pogłośnieniem to problem jest :
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDo efektywnego dużego 8 calowego szerokopasmowaca w sam raz
Sciszyc owszem można, ale grzać niepotrzebnie rezystory ( i to calkiem spore musza być ) to nie wiem czy jest dobre wyjście.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo tez miałem na myśli, czyli ponad 90db.
Sciszyc owszem można, ale grzać niepotrzebnie rezystory ( i to calkiem spore musza być ) to nie wiem czy jest dobre wyjście.
Grzać ? Przy takiej efektywnosći aby uzyskać z tego głośnika te popierdułkowate 85dB wystarczy parę mA prądu. Z takim prądem to sie rezystory nawet letnie nie zrobią. Pytanie po co stosować w ogóle ten głośnik do tego do czego nie był przewidziany.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postagrzać niepotrzebnie rezystory
Jak byś chciał bas ściszyć to tak był by problem
Skomentuj
-
http://stx.pl/stx-f-80-n-kolor-czarny.html
w koncu male podlogowki
dobrze ze tanie
ale cena pozostalych glosnikow juz zniecheca :/
Skomentuj
Skomentuj