Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

oni robia glosniki, ktore nie sa dostepne u nich w ofercie, na zamowienie
    i dlatego o nich nic nie wiadomo

harpia brala jak odlewali kosze a jak przestali i robia zwykle to zrezygnowala
    chcieli zaplacic nawet 10x wiecej
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      harpia kiedys korzystala, czy moze nadal korzysta z niskotonowca stxa, ktorego nie ma juz w ofercie
      Jaki to był model :> ?

Skomentuj

http://eryksc.com/ketsu/ketsu_powitanie.html
        tu stx na vocznej sciance.

ogolnie poruszany byl juz temat:
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic740868.html

Skomentuj

A poco wam Panowie wiedzieć gdzie idą produkty STX`a ? , że tak zapytam z ciekawości. Nawet jak idą w kolumny za np. 20tyś.zł. no to (że tak to ujmę) co z tego ?

Przecież to forum DIY i nikt z nas raczej nie pójdzie kupić takich kolumn skoro może sobie je zrobić sam........ :)
          Myślę że to nas wywyższa nad innymi - kupującymi "audiofilami", "prostymi ludzmi" (nic im oczywiście nie ujmując! ) itd... że możemy zrobić to sami... niech martwią się Ci którzy owe kolumny kupują.

Inną sprawą jest jeszcze to że nawet jeśli w drogich kolumnach siedzą stx to niech sobie tam będą bo i tak kolumny głośnikowe to produkt który kupuje się na słuch...

Informacja że w kolumnach za przykładowo 10tyś.zł firmy XYZ siedzą stosunkowo (do ceny produktu) tanie stx`y jest potrzebna chyba tylko tym którzy chcą z owej firmy sobie poszydzić.... Proszę mnie oświecić jeśli są bardziej szczytne cele zasięgnięcia takiej informacji....

Na koniec, znając życie... to muszę sprostować, iż nie mam na myśli nic złego... po prostu nie rozumiem tego.... Stąd też te spekulacje z mojej str.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            A ja mam takie nieco inne pytanko. Jak wiadomo STX produkuje bardzo duzo glosnikow dla duzych odbiorcow i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ktos zna firmy/konstrukcje w jakich znajduja sie popularne glosniki STX? np seria AWX, bo poza ich firmowymi MX nigdzie ich nie widzialem. Pewnie pchaja gdzies za granice. Ma ktos jakies info na ten temat czy to tajemnica producenta?
            troche zle myslisz

te glosniki ktore mozemy kupic sa przeznaczone na nasz rynek i na sprzedaz pod marka STX

jezeli jakas wieksza firma zamawia glosniki dla siebie to rezerwuje prawo do tego ze NIKT WIECEJ nie moze sprzedawac tych glosnikow (tak bylo w przypadku F155)
            tak wiec bardzo mozliwe ze STX produkuje glosniki dla roznych firma ale my sie o tym pewnie nigdy nie dowiemy

---------- Post dodany o 00:40 ---------- Poprzedni post o 00:39 ----------

oj widze ze juz lukasz mnie uprzedzil z odpowiedzia

Skomentuj

Ano po to ze Seas czy Scanspeak nie ma sie sie czego wstydzic bo ich glosniki sa rozpoznawalne i cenione. Nie wiem dlaczego firma mialaby sie chowac po katach, ze robi glosniki dla tego tamtego czy owego. Jesli sa to marki znane, to stosowanie przez nie glosnikow danego producenta swiadczy o dobrym produkcie. Rozumiem jesli to jest jakas tajemnica miedzy producentami zwiazana umowa, ale jesli tak nie jest to czemu by sie nie pochwalic dla kogo robi sie produkty? To swietna reklama dla firmy ( jesli ci odbiorcy faktycznie licza sie na rynku ).

O harpii czy Ketsu czytalem juz dawno lecz dzis harpia korzysta z daytonow, czemu juz nie STX? gorsze byly? nie nadazali z produkcja? Nie sprostali wymaganiom jakosciowym?

Nie zrozumcie mnie zle, ja po prostu jestem ciekawy, mocno kibicuje STX bo robia fajna robote, ale fajnie by bylo poczytac o jakis konkretnach, planach na przyszlosc, rozwoju, najwazniejszych odbiorcach etc.

Skomentuj

ir0nhide
                ale takie info podniesie status stxa i twoich kolumn w domu
                bo bedziesz mial zrobione samemu kolumny za kilka stowek a w sklepie takie same kosztuje kilka tysiecy
                dobrym przykladem tu jest wlm bo tu wiadomo co siedzi i ile jest warte

---------- Post dodany o 01:11 ---------- Poprzedni post o 01:04 ----------

Pogromca mitow a ty myslisz, ze wiesz dla kogo jeszcze produkuje glosniki vifa czy ss? Napewno produkuja dla duzych firm tylko nie moga sie tym pochwalic. Musza z czegos zyc. Nie codziennie sprzedaja sie glosniki w cenie ssa.
                A kto robi glosniki dla jamo?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

SS, Seas czy jeszcze inni producenci mają wyrobione marki i zastosowanie ich głośników w danych kolumnach może podnosić prestiż samych kolumn. To nie jest tak, że oni się chwalą tym, że ich przetworniki siedzą w czyichś kolumnach tylko raczej producenci (choć to też zależy od rangi rynkowej danego producenta) chwalą się tym, że Scan robi dla nich głośniki. Producent kolumn może nie chcieć ponosić ryzyka ewentualnej krytyki za stosowanie w swoich wyrobach "jakichś tanich przetworników" (jeśli kupuje je np z STX'a) - nawet jeśli zrobione są one pod zamówienie, wg ściśle określonych wytycznych to po co taki Niemiec czy inny Francuz ma się chwalić, że robi zestawy na "STX'ach z Polski"? No nie ma w tym zbytniego interesu. Kto się np chwali tym, że robi kolumny na TVM'ach?
                  Mam nadzieję, że kiedyś się to odmieni. STX jest póki co, jak by nie było, raczej małą firmą, która nad swoją marką dopiero pracuje - i oby szło im jak najlepiej.

Skomentuj

Najlepsze jest to że dla zwykłego Polaka STX jest droższą marką niż Scan Speak dla Duńczyka, więc Polak chwali drogą duńską markę która już prawie jest na równi z STX z szeroko rozumianą "jakością dźwięku" głównie z zasady bo drogie dla nas i dlatego jest dobre czy też zapewnia prestiż słuchającemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
                      Najlepsze jest to że dla zwykłego Polaka STX jest droższą marką niż Scan Speak dla Duńczyka
                      Chyba chciałeś powiedzieć raczej "Vifa dla Duńczyka" (SS to chińczyk)

Nie na temat...
                      Miałem kiedyś kolumny (spore monitory) Magnata na głośnikach WESTRA
                      Z tego co się dowiedziałem WESTRA to Tonsil robiony na export

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        A ja myślałem że na odwrót, brzmienie podobne

Skomentuj

Nie na temat...
                          już to na tym forum piszę bodajże 3ci raz ze SS to nie chinczyk i nie nalezy do tymphany od około 2 lat ....

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                            już to na tym forum piszę bodajże 3ci raz ze SS to nie chinczyk i nie nalezy do tymphany od około 2 lat ....
                            No i dlaczego tak piszesz... ? Jak nie chińczyk, to według Ciebie... ?

Skomentuj

cala produkcja gruby DST (vifa, peerless i scan) zostala przeniesiona do chin. jedynie montarz scanow odbywa sie w danii

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                              tak, pozwiazanie ich razem pod wspolnym szyldem (wspolna strona internetowa) pogorszylo imie marki...

Skomentuj

Kiedyś dostałem taki email od właściciela STX kiedy chciałem zwrócić głośniki (przytaczam tylko fragment): " Model AWX jest stosowany u kilku Niemieckich
                                producentów w
                                projektach za ponad 10 tyś euro." Ciekawe co to za producenci :flapper:

Skomentuj

Nie wazne gdzie sie robi glosniki, rece chinczyka sa takie same jak rece europejczyka. Kwestia jest kontrola jakosci i jesli firmy zanizaja ja to i jakosc produktow spada. Jesli materialy sa te same, technika produkcji ta sama, tylko inne miejsce na globie to czemu chinski skanspik mialby byc gorszy od europejskiego.

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                  Kiedyś dostałem taki email od właściciela STX kiedy chciałem zwrócić głośniki (przytaczam tylko fragment): " Model AWX jest stosowany u kilku Niemieckich
                                  producentów w
                                  projektach za ponad 10 tyś euro." Ciekawe co to za producenci
                                  I wlasnie o tym pisalem na samym poczatku, chcialbym sie dowiedziec ( jesli to nie tajemnica firmowa ) co to za producenci, bo skoro to AWX to przeciez po wygladzie poznanamy czy w tych niemieckich cudach za 10 tys ojro sa te glosniki czy nie.

Skomentuj

Pogromca mitow ciekawi mnie jedna rzecz,
                                    otoz czy taka informacja podniesie prestiz stxa w twoich oczach
                                    czy obnizy producenta kolumn?

Niemniej jednak napewno zapytam.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To po prostu zwykla ciekawosc, zawsze kibicowalem STX i nadal kibicuje, bo widze ze firma sie fajnie rozwija. Podoba mi sie forum Tonsilu, na ktorym mozna pogadac z ludzmi z firmy, podaja oni jakies plany na przyszlosc, jakis kontakt z nimi jest. STX wydaje sie taka troszke zamknieta firma, ktora jakos niechetnie pisze o swoich planach na przyszlosc, a przeciez kazdego klienta STX interesuje marka i co sie z nia dzieje. Jedyne informacje jakie podaja to gdzies nieoficjalnie po katch, mejlach, telefonach. Moze to dlatego spora czesc osob nie traktuje STX powaznie, tylko nadal jako chalupnicza firme "krzak". Dlatego mysle, ze odpowiednia promocja firmy, moze jakas zmiana wizerunku, okreslonia planow i ogolne informacje dla klientow moglby sie przyczynic do szybszego rozwoju. Powtorze jeszcze raz: kibicuje STX mocno, kupuje ich produkty i nadal bede kupowal, bo sa dobrej jakosci i dobrej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Podoba mi sie forum Tonsilu, na ktorym mozna pogadac z ludzmi z firmy, podaja oni jakies plany na przyszlosc, jakis kontakt z nimi jest. STX wydaje sie taka troszke zamknieta firma, ktora jakos niechetnie pisze o swoich planach na przyszlosc
                                        problem w tym ze tonsil to wielka firma z zarzadem, hierarchia urzednicza itp
                                        i tam jest zatrudnionych kilku konstruktorow ktorzy jak widac maja czas na udzielanie sie na forum...

a w STXie w dziale konkstrukcji pracuje wlasciciel i Sound Wave!
                                        wlasciciel zajmuje sie wieloma innymi rzeczami i poprostu nie ma czasu na chwalenie sie bo musi dbac o firme

Skomentuj

Zgadzam się z niektórymi przedmówcami. Mianowicie moim zdaniem omawiana tu firma powinna przedstawić roadmap ewentualnie jakieś bliżej sprecyzowane informację dotyczące swoich planów na przyszłość. Mają stronę internetową na której mogli by zamieszczać takie informacje. A jeśli nie strona to może nasze forum ? Myślę że poświęcenie paru godzin w miesiącu znacznie poprawiło by wizerunek firmy. I nie mówię tu o wymienianiu kolumn w których to montowane są produkty STX`a. Wydaje mi się ze firma powinna informować które produkty chce wycofać z oferty a o jakie produkty ofertę rozszerzyć.
                                          Myślę że cytowanie (autoryzowanych - żeby nie było niedomówień) wypowiedzi właściciela znacznie poprawiło by wizerunek firmy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X