Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Trochę niepokojący jest wzrost ch-ki na skraju częstotliwości. Pod kątem sie wyrównuje ale kto montuje głośnik pod takim kątem? Trzebaby to filtrem korygować. Szkoda, że nie zamieścili pomiaru dalej. Skoro ceramik to powinien siągnac do 30kHz jak nic. A ja widzę, że tam sie jakiś rezonans membrany szykuje tylko już się nie miesci w całości na wykresie ale jego część widać już w paśmie które pokazano. Każda sztywna membrana ma tendencje do rezonowania w pewnym paśmie częstotliwości i ta nie będzie wyjątkiem.
Nie żebym sie czepiał ale trzeba mieć świadomość tego, że to może mieć wpływ na charakter brzmienia tego głosnika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaBenek nie ma się co zastanawić do hi endu seas, przecież to taki firmowy plastik
Co by było gdyby STX wypuścił coś za 170 zł plastikowego a np. Seas miałby w ofercie za 170 zł coś aluminiowego?
Benek, teraz się wypowiedz tak jak zrobiłeś to wyżejDużo dałoby możliwość odsłuchu ale mało kto ma "okazje" podjechać do Józefowa (ja np mam, całe 25km) i się przekonać.
Co do seasa że to taki firmowy plastik to bym nie przesadzał, mam w domu kopółkę seasa 22TAF/G oraz miałem okazję posłuchać kopułek AWX w Józefowie (krótko ale zawsze)- wg mnie seas brzmi delikatniej i jest lepszym głośnikiem od AWX (ale trzeba przyznać, zły nie jest)
Skomentuj
-
Benek z całym szacunkiem ale wszystkie negatywne opinie o nowych STX AWX jakie teraz znalazłem a było ich całe dwie są Twojego autorstwa na tym forum oraz audiostereo. Niepodoba Ci się tweeter nie podoba Ci się midwoofer. Może jesteś jakoś inaczej słyszący bo ludzie kupują głośniki jak i kolumny w STX z AWX i FX-300 na potęgę (teraz trzeba nawet rezerwować) i jakoś oprócz Twojego uczulenia nikt specjalnie się nie żalił.
Po drugie, jeżeli porównujesz brzmienie głośników na zasadzie "byłem w Mińsku i słuchałem przez chwile" to wybacz ale jesteś amatorem, który opisuje właśni doznania amatora. Ja w przeciwieństwie do Ciebie zawsze porównuję głośniki na tym samym systemie w identycznych warunkach. Każde inne porównanie głośników z czymś tam gdzieś tam na czymś tam jest kompletną amatorką.
Właśnie dzięki identycznym warunkom porównania stwierdziłem ja i większość innych osób, że seas ale s serii 27 jest brzmieniowo niżej od awx, ale jest to tylko subiektywna opinia grupy słuchaczy i ma się nijak do Twoich ocen.
Tak czy inaczej Benek piszę to po to aby się wręcz zniechęcić do tych nowych głośników stx, gdyż jesteś jeszcze mało ale to bardzo mało wiedzącym więc kupuj sprawdzony plastik seasa jak to sam nazwałeś i ciesz się zbędnymi zniekształceniami za tą samą kasę.
Pozostaje tylko pytanie po co zabierasz po raz enty głos w temacie głośników, które wogóle Ci nie
pasują?
Jeszcze nawet na własne oczy nie widziałeś tego nowego ceramika a już wywróżyłeś mu bardzo słabą sprzedaż - kompletne ignoranctwo... tak jakby jakaś konkurencja taki bełkot lansowała. Ale właśnie do wróżenia masz bardzo duże predyspozycje :)
Tylko, że wróżby są wyłącznie dla naiwnych a dla myślących nie mylić z marzącymi liczą się fakty tak jak np. to, że plastik zawsze będzie tylko plastikiem, chociaż nie jeden snob usiłował już nie raz ten fakt zmanipulować.
Ta nowa kopułka ceramiczna gra niezwykle "liniowo" w paśmie do 18 khz do tego stopnia, że każdy kto będzie miał z nią do czynienia nawet w ślepymteście odróżni ją od każdej metalowej, węglowej czy też jedwabnej. Na najwyższych oktawach gra "identycznie" jak wstęga.
pozdro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaPozostaje tylko pytanie po co zabierasz po raz enty głos w temacie głośników, które wogóle Ci nie pasują?
To można tylko i wyłącznie zachwalać głośniki? Nie pomyślałeś, że ktoś może mieć inny gust niż wszyscy?
I jak zwykle w tym temacie zachwyty nad parametrami i dywagacje jak to pięknie gra, choć głośnika nawet się nie widziało, nie mówiąc już o częstowaniu własnych uszu jakimś dźwiękiem.
pegelmesser, masz przyjemność w wzyzywaniu ludzi od pokrak? Coś mi się wydaje, że Ty na forum leczysz jakieś kompleksy. Już kiedyś flodinsa się uczepiłeś.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaBenek z całym szacunkiem ale wszystkie negatywne opinie o nowych STX AWX jakie teraz znalazłem a było ich całe dwie są Twojego autorstwa na tym forum oraz audiostereo. Niepodoba Ci się tweeter nie podoba Ci się midwoofer
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaPo drugie, jeżeli porównujesz brzmienie głośników na zasadzie "byłem w Mińsku i słuchałem przez chwile" to wybacz ale jesteś amatorem, który opisuje właśni doznania amatora.
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaWłaśnie dzięki identycznym warunkom porównania stwierdziłem ja i większość innych osób, że seas ale s serii 27 jest brzmieniowo niżej od awx,
Masz do tego pełne prawo, każdy ma inny gust, jeden lubi BMW drugi Audi
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaPozostaje tylko pytanie po co zabierasz po raz enty głos w temacie głośników, które wogóle Ci nie
pasują?
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaJeszcze nawet na własne oczy nie widziałeś tego nowego ceramika a już wywróżyłeś mu bardzo słabą sprzedaż - kompletne ignoranctwo...
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaTylko, że wróżby są wyłącznie dla naiwnych a dla myślących nie mylić z marzącymi liczą się fakty tak jak np. to, że plastik zawsze będzie tylko plastikiem, chociaż nie jeden snob usiłował już nie raz ten fakt zmanipulować.
Koralzloty, z powyższych Twoich wypowiedzi dedukuję że jesteś naganiaczem STX, zawszę jak ktoś krytycznie wypowie się o produktach tej firmy pojawiasz się Ty i musisz zjechać daną osobę (tym bardziej dziwne bo ja wam czarnego PR nie robię tylko mówię co miałem i co słuchałem)
Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz postaPewnie Benek jest pseudoredaktorotesterohandlowcosprzedawczykopokrak ą marketingową konkurencji i AS...Last edited by benek161; 14.02.2011, 19:05.
Skomentuj
-
Benek zapytałem właściciela STX czy były jakieś negatywne opinie klientów na głośniki z serii AWX lub czy też jakieś zwroty. Otrzymałem następującą odpowiedź:
" Na sprzedanych ponad 3000 szt głośników nowej serii AWX ( w tym również te w zestawach) tylko jeden klient był niezadowolony. Jak to napisał - głośniki 18 AWX nie spełniły jego oczekiwań. W rezultacie zaproponowaliśmy klientowi bezwarunkowy zwrot. Nie wymyślaliśmy żadnych przeszkód typu "już montowany" albo już minęło ustawowe 10 dni etc. KLIENT NASZ PAN więc jak dwa na ponad 3000 tysiące zostaną zwrócone to i tak ogromny sukces ale jest pewne ale tzn. ku naszemu zdziwieniu klient jednak nie zwrócił głośników po mimo naszych szczerych intencji co do zwrotu pieniędzy! Nie ukrywamy, że jest to bardzo dziwna sytuacja. Klient traci czas na pisanie negatywnych opinii na różnych forach dyskusyjnych, e-maili reklamacyjnych po czym rezygnuje?
Innych przypadków z niezadowolonymi do dzisiejszego dnia nie było"
Benek zapytałem czy mogę chociaż wiedzieć z jakiego miasta pochodzi ta reklamacja. Dostałem odpowiedż, że z Mińska.
Benek 100% niezadowolenia/zwrotu niedoszłego z serii AWX pochodzi od jednej i tej samej osoby co potwierdził STX.
Wracając do ceramika, słyszałem jego naście wersji od ponad roku. Z tego co widziałem i się dowiedziałem to trzech kolegów zapaleńców w STX wykonało ponad tysiąc różnych kombinacji z tą ceramiką aż wreszcie powstała wersja ostateczna. Tak tylko dla przykładu o cenach komponentów; membranę tytanową,aluminiową, węglową czy też jedwabną można kupić na Taiwania w hurcie (100szt) po około 3-5 USD/szt netto.
mebrana ceramiczna jest jeszcze bardzo droga i przy ilości 100 szt to koszt min. 14 USD/szt netto. Front aluminiowy można kupić za 6 USD (STX wykonuje w swoim zakładzie) a plastikowy za 1 USD. Mam nadzieję, że Benek wreszcie coś zrozumie.
pozdr,
Benek absolutnie nie chodzi mi o Twoją ocenę danego produktu - TO TWOJA OCENA. Chodzi mi wyłącznie o Twoje irracjonalne zachowanie, które bardzo szkodzi i niszczy wysiłek wielu ludzi pracujących w STX.
Jak wielkim jesteś amatorem niech świadczy Twoja uwaga na temat domniemanej WADY wynikającej z braku siatki ochronnej. Taka siatka tylko i wyłącznie degraduje jakość... ale jak chłop chce sobie pogrzebać to niektórzy producenci wykluczyli im tą możliwość kosztem jakości.Last edited by Koralzloty; 14.02.2011, 20:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaJestem zwykłym studentem SGGW, wydziału WOiAK i mi to wisi czy lepiej będą się sprzedawać STX czy Seasy. Nie wyzywam tobie od pokrak, nic nie poradzę że cie w szkole gnębią i musisz wyżywać się w necie. Twoja mama powinna poważnie zastanowić się czy cię nie pozbawić dostępu do internetu
Szkoly to ja konczylem jak ty waliłeś pod siebie w pieluchy, a internetu to ja moge pozbawic ciebie jak tak bardzo chcesz. To nie problem, wystrczy jeden telefon to operatora, mam tam sporo kolegow ze studiow :o
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
Co więcej, mogę powiedzieć że głośnik ma poważną wadę- membrana na wierzchu. Nie chcący trącisz w membranę i katastrofa- połamana membrana. Alu seasa tej wady nie ma.Po za tym idąc dalej tym tokiem myślenia każda kolumna bez maskownicy ma wadę bo jej nie posiada? Nie wiem czy wiesz ale hi-endowe kolumny przeważnie nie mają maskownic bo głośniki lepiej grają wtedy kiedy je nic nie zasłania :)
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaworny...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postatzn. ku naszemu zdziwieniu klient jednak nie zwrócił głośników po mimo naszych szczerych intencji co do zwrotu pieniędzy!
Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz postaa internetu to ja moge pozbawic ciebie jak tak bardzo chcesz
Skomentuj
-
No jednak moim zdaniem siateczka by się przydała, z tego co się orientuję to membrany ceramiczne są bardzo delikatne i nawet przy montażu możesz dotknąć palcem, spójrzcie że jego moc to tylko 28W prawdopodobnie temu taka mała bo przy większych drganiach ceramiczna kopułka pęka
Wygląd głośnika jest super czarno-biały świetnie wygląda, ciekawe jak gra, ciekawe czy w ogóle moje uszy dostrzegą różnicę.
Koralzloty, słabo czytasz jak tylko widzisz jedną opinię, ja widziałem przynajmniej kilka, po prostu ludziom nie podoba się charakter gry.
Z drugiej strony twoim opiniom nie można wierzyć, nie widać w nich obiektywizmu i brak jakiejkolwiek krytyki wobec produktów.
Skomentuj
Skomentuj