Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ulala, ale tutaj gorąco :blink:
    Widzę, że i moim obudową się z deczka dostało
    Panowie cieszmy się, że jest taki STX w kraju, nawet jeżeli komuś nie podchodzi do ucha brzmienie ich głośników. Firma się rozwija i to dynamicznie, powstają nowe przetworniki i w przyzwoitych pieniądzach. Na tym forum jest wielu młodych ludzi, którzy jeszcze nie pracują i nawet na takie głośniki jak STX, muszą długo odkładać. Niestety. Za to potem cieszą się fajnym brzmieniem i rozsądnym zachowaniem produktu w relacji jakość/cena.
    Przez kilka ostatnich miesięcy, miałem wiele okazji do porównania brzmień różnych kolumn z różnymi przetwornikami i pomijając moje odczucia, ludzie czasami nie wierzyli, że AWXy tak grają i w takich pieniądzach. Celowo nie piszę o moich wrażeniach słuchowych, bo już mi napisano, że jestem niewiarygodny w tej kwestii. Bzdura!
    Zakładając, że mam teraz w pracowni skończone 3way na ceramikach STX, wahałbym się je pokazywać. Poważnie

Skomentuj

Nie na temat...
      wojak737 bo dostal ostrzezenie

a wspomnuanego tutaj zle grajacego ushera to mozna co najwyzej do pj porownac
      a i tu wypada rewelacyjnie
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
        Chyba jedynym sposobem będzie totalne "uwolnienie" działu Offtopic i danie możliwości zakładania tam tematów typu "tutaj można sobie nawrzucać"... może pozostałe działy się trochę wyklarują w dziedzinie swoich własnych tematów.

Ciekawy ten ceramik. Nigdy nie słyszałem głośnika z tego typu membraną - z ciekawości bym kupił. Zastanawia mnie to o czym Yoshi pisał wyżej - czyli ten garb na samej górze pasma. Zakładanie cewki w szereg na wysokotonówkę to moim zdaniem marny pomysł no i alternatywą wydaje się pochylona ścianka - co widać na pomiarze głośnika pod kątem. Tylko tutaj kolejny problem, chyba nigdzie nie napisali jaki to kąt bo jeśli to jakieś 15 czy, o zgrozo, 30 stopni to raczej ciężka sprawa z aplikacją głośnika w taki (czy tam zbliżony do takiego) sposób.

---------- Post dodany o 21:10 ---------- Poprzedni post o 21:09 ----------

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
        Zakładając, że mam teraz w pracowni skończone 3way na ceramikach STX, wahałbym się je pokazywać. Poważnie
        ej, ej, i co się nic nie odzywasz? :)
        Jakie wrażenia?

Skomentuj

Mi też się spodobał ten nowy ceramik. Ciekawe jak by grał w połączeniu mtm z 13/50/9 ?? Wydaję mi się, że można go dość nisko ściąć. I stylistycznie mi się on widzi razem z tymi głośnikami. Szkoda, że te tonsilki w takiej kosmicznej cenie :/

Skomentuj

Niepotrzebne te spory i dyskusje. Glosniki STX sa konkurencyjne i oferuja bardzo dobra jakosc w swojej cenie, dlatego sa chetnie kupowane. Co niektorzy zamiast sie tym cieszyc, ze polska firma rozwija sie, to narzekaja i biadola posadzajac jeszcze kogos o konszachty z sama firma i dzialania promocyjne. Jak kogos stac na woofery za tysiaka, to nie bedzie rozwazal zakupu STX, bo nie sa to glosniki najwyzszej klasy i napewno ustepuja wysokiej klasy produktom. Byc moze za kilka lat rowniez STX bedzie produkowal glosniki na najwyzszym swiatowym poziomie. Przy tym tempie rozwoju jest to calkiem realne.
            Padly slowa na temat Ravena, noo fajny glosnik, ale czy to znaczy ze najwyzsze modele glosnikow Scanspeak'a czy Seasa sa badziewiem, bo kosztuja ulamek ceny Ravena? Rozne firmy maja rozne priorytety, produkuja to co uwazaja za sluszne i oplacalne. Rynek jest duzy i kazdy znajdzie miejsce dla siebie, a jak komus nie pasuje to przeciez jest tak wielki wybor...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Co niektorzy zamiast sie tym cieszyc, ze polska firma rozwija sie, to narzekaja i biadola posadzajac jeszcze kogos o konszachty z sama firma i dzialania promocyjne.
              A dziwisz się? Jeśli wyskakuje ktoś z zerowym dorobkiem na forum, mową-krzakiem i pretensjami to funiax1, zresztą nie tylko on, ma prawo wysnuć taki wniosek. Niektórzy pamiętają co na elektrodzie się działo jeśli ktoś tylko wypowiedział sie krytycznie w sprawie STX, widzę przeniosło się tutaj...

Skomentuj

Komentarz krytyczny powinien byc uzasadniony. To ze ktos napisze, ze nie kupi AWX bo brzmia do kitu, bo slyszal gdzies 5 min u kolegi, to nie jest zaden koment wiarygodny. Oczywiscie kazdy ma prawo miec wlasny gust i nie wszystkim podoba sie to samo. Jak ktos pisze, ze AWX to kupa, to niech uzyje prawdziwych argumentow, pomiarow, testow porownawczych. Niech wskaze glosniki w tej samej cenie, ktore sa w kazdym apekcje lepsze od AWX. Wcale sie nie dziwie, ze sporo ludzi reaguje na mieszanie z blotem AWX, bo Ci ktorzy mieli lub maja te glosniki wiedza ile sa warte. Moze to co prawda dosc dziwnie wygladac, bo czasami sam mam wrazenie, ze to forum jest poswiecone w wiekszosci konstrukcjom na STX ale to wynika wlasnie z popularnosci i jakosci produktow tej marki. To ze forum jest w pewien sposob zamkniete na nowe rzeczy, niekonwencjonalne rozwiazania, konstrukcje to uzpelnie inna bajka. Tak czy siak wspolczynnik ceny do jakosci produkty STX maja bardzo dobry, a ze to dla kogos przyslowiowy wior w oku to juz nie moj problem.

Skomentuj

Nie jestem fanem stx'a ale logicznie rozumując i biorąc pod uwagę jego parametry, konstrukcję i cenę chyba nie trudno zauważyć że jest dobrym rozwiązaniem w tej cenie. Zakładając że zagra przynajmniej dobrze można stwierdzić że jest to dobry głośnik.. chyba nie ma wątpliwości.

Skomentuj

Komentarz krytyczny powinien byc uzasadniony. To ze ktos napisze, ze nie kupi AWX bo brzmia do kitu, bo slyszal gdzies 5 min u kolegi, to nie jest zaden koment wiarygodny
                    A dlaczego by nie? Czasem wystarczy 5 min. Równie dobrze można w 5 min ocenić, że coś jest bardzo dobre. Czy opinia osoby doświadczonej słuchającej głośnika 5 min jest gorsza od osoby niedoświadczonej przesiadającej się z zestawu logitecha na coś co w końcu jest prawdziwą kolumną i osoba ta pieje z zachwytu jaki teraz ma hi-end. Kto będzie bardziej wiarygodny?

Prawdę mówiąc fani STX'a sami są sobie winni bo najpierw pompują skalę oceny jakości np takich awxów na niewyobrażalna skalę, jaka to nie jest jakość, jakie to nie jest brzmienie, czego ono nie kładzie, wciąga nosem itp. Porównują te produkty z innymi wiele droższymi głośnikami. A jak ktoś napisze, że głośnik firmy X jest lepszy od STX'a to zaraz są argumenty, że STX jest 3x tańszy itp. Żenada. Tak jakby wszystko można było załatwić stosunkiem jakości do ceny.

Głośnik jest na tyle dobry na ile jest dobry, po prostu nie ważne ile kosztuje. Czy świadomość tego ile głośnik kosztuje poprawia jego brzmienie? Pewnie wielu osobom tak ale jest to irracjonalne zachowanie.

Argument jakości do ceny jest dobry jak mamy jakiś limitowany budżet. Szczególnie mały budżet. Gdy jest on większy ten argument jest nic nie warty. Fani STX'a zapominają chyba czasem, że są lepsze głośniki niż ich ulubiona marka i trzeba się z tym pogodzić. Czasem "prawie" tak dobry jak usher czy vifa to już za mało a prawie robi wielką różnicę. Nie oszukujmy się głośnik często jest tyle wart ile kosztuje. Firmy nie robią za instytucje charytatywne i nie będą za darmo rozdawać hi-endu.

STX musi być tańszy żeby się sprzedawać inaczej byłby niekonkurencyjny i ciężko by mu było zdobyć rynek. Faktycznie mając 100zł może jedyny sensowny wybór to awx, ale to nie znaczy ze to jedyny sensowny wybór w ogóle czy np w cenie do 150 czy 200zł.

Argument, że w tej cenie nie kupimy nic lepszego też jest śmieszny. Ja teraz zagryzam wafelki z biedronki które kupiłem za 5zł/ 0,5kg. Mówię wam, w tej cenie nie kupimy nic lepszego i w takiej ilości. Tylko czy jem najsmaczniejsze wafelki na rynku? Raczej nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      A dlaczego by nie? Czasem wystarczy 5 min. Równie dobrze można w 5 min ocenić, że coś jest bardzo dobre. Czy opinia osoby doświadczonej słuchającej głośnika 5 min jest gorsza od osoby niedoświadczonej przesiadającej się z zestawu logitecha na coś co w końcu jest prawdziwą kolumną i osoba ta pieje z zachwytu jaki teraz ma hi-end. Kto będzie bardziej wiarygodny?
                      Zaden audiofil czy to poczatkujacy czy zaawansowany przy zdrowych zmyslach nie wyda opinii o glosnikach sluchajac ich tylko 5 minut. Zeby poznac mozliwosci glosnika trzeba nie dosc, ze przesluchac go na roznych materialach to jeszcze na roznym sprzecie towarzyszacym. W 5 minut to mozna co najwyzej po glowie podrapac. Tak sie tworza wlasnie mity o wybitnych badz kiepskich wlasciwosciach urzadzen elektroakustycznych ocenianych po lepkach, na szybko, dla sportu etc... Podlaczyc glosniki pod wzmak diory, puscic mp3 z kompa i mozna w 5 min ocenic co sa warte glosniki...

A co do wafelkow, to lepszych od Grzeskow nie jadlem, choc nie sa najdrozsze, ale to moj smak, moj gust, moje fanaberie, moje podbniebienie i co komu do tego?

Skomentuj

Podlaczyc glosniki pod wzmak diory, puscic mp3 z kompa i mozna w 5 min ocenic co sa warte glosniki...
                        Nie wiem czy byłeś kiedyś w Józefowie ale tam na mp3 z marketu za 30zł nie puszczaj muzyki. W 5 min idzie się chociażby zorientować czy głośnik nie kłuje po uszach, syczy albo sypie piachem. Także jego barwę idzie ocenić.
                        A co do wafelkow, to lepszych od Grzeskow nie jadlem, choc nie sa najdrozsze, ale to moj smak, moj gust, moje fanaberie, moje podbniebienie i co komu do tego?
                        A co Ci do tego że niezbyt przypasowały mi AWX (bo bardziej mi podchodzą szklane tonsile i seas)? (nie traktuj tego przypadkiem jak atak)

Najbardziej denerwuje mnie że na tym forum nie ważne ile pieniędzy, jaka muzyka, metraż itp to zawsze pada odpowiedz: -AWX- (nawet ostatnio gość miał do wydania 2kzł i zgadnijcie co było dalej...)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Nie wszyscy musza trawic glosnikow firmy STX, ale przede wszystkim opinie pozytywne jakie tu padaja, są podparte ceną przetworników !
                          dolphin123,i o to właśnie chodzi. Można mówić że głośniki STX-a są dobre,ale jednocześnie dodając "w swojej klasie cenowej",bo tak właśnie jest,STX-y jeśli chodzi o cenę nie mają konkurenta (mowa tu o serii AWX).

Panowie,czy ktoś jest tu za pieniążki czy też nie,jego posty nie zmienią jednego faktu: żeby ocenić głośnik trzeba go posłuchać i każdy kto myśli inaczej (czyt. wypowiada się o jakości głośnika nawet go nie widząc i tym bardziej nie słysząc) jest głupi. Może i mocne słowo ale prawdziwe,a na forum trzeba mówić prawdę.

Skomentuj

benek161 tak ale jednych z proponujacych byles ty
                            prawda?
                            Last edited by lklukasz; 15.02.2011, 22:29.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No dokładnie, ja nikogo nie próbuję uszczęśliwiać na siłę wafelkami z biedronki bo mają najlepszy stosunek jakość/cena .

Zaden audiofil czy to poczatkujacy czy zaawansowany przy zdrowych zmyslach nie wyda opinii o glosnikach sluchajac ich tylko 5 minut. Zeby poznac mozliwosci glosnika trzeba nie dosc, ze przesluchac go na roznych materialach to jeszcze na roznym sprzecie towarzyszacym. W 5 minut to mozna co najwyzej po glowie podrapac.
                              I tak i nie. Jak projektuję zwrotnicę tom mi czasem wystarczą 1-2 utwory i wiem, że coś jest nie tak. Słysząc w pierwszym utworze, że coś jest nie halo nie odsłuchuję całej płytoteki tylko po to żeby zmarnować czas i utwierdzić się w przekonaniu, że dalej jest do bani pomimo usilnego słuchania. Jakbym tak robił to jedną zwrotnice projektowałbym pewnie z pół roku po parę godzin dziennie a rezultat końcowy wcale nie byłby lepszy niż robiąc to szybszą metodą. Tu właśnie korzysta się z osłuchania i doświadczenia.
                              Jak ktoś takowego nie ma to przesiadając się z kolumn komputerowych na coś co ma ręce i nogi jest tak zachwycony, że to będzie dla niego hi-end. W ten sposób też tworzą się mity. I nawet jak będzie on słuchał tygodniami to nadal nie zmieni zdania.

Wszystko jest dobre na pewnym etapie rozwoju i niech tak pozostanie. Ludzie budujący na głośnikach STX'a to ludzie którzy są gdzieś powiedzmy na drugim szczebelku, wychodzą z totalnego low endu i budują coś co ma szanse w miarę dobrze grać. Później jest szczebelek wyżej, kolumn które mają zapędy brzmienia audiofilskiego. Na każdym szczebelku posiada się już inne doświadczenie i wraz z nim zmieniają się opinie. Prawdopodobnie obecni użytkownicy STX'a jeszcze tego nie wiedzą, że za jakiś czas będą się zastanawiali jak mogli tego "badziewia" słuchać a w ich kolumnach będzie siedziało coś nie o dobrym stosunku jakości do ceny tylko o dobrym stosunku jakości.
                              Być może najbardziej zagorzali fani marki są dlatego, że zatrzymali się na poziomie STXa , czy to z powodów finansowych czy po prostu nie potrzebują nic więcej.

"Fanbojostwo" jest jednym z najgorszych zjawisk i lepiej go unikać i nie chciałbym, żeby się i tutaj zrodziło. Prawda jest taka, że dobry produkt obroni się sam. Nie boi się krytyki. Jeżeli ktoś na wszelkie przejawy krytyki reaguje emocjonalnie lub agresywnie to albo coś jest z nim albo coś z tym produktem nie tak.

Wracajac do poprzedniego wątku :
                              To ze forum jest w pewien sposob zamkniete na nowe rzeczy, niekonwencjonalne rozwiazania, konstrukcje to uzpelnie inna bajka.
                              Nie jest zamknięte. Tu właśnie, do twojego przypadku o którym piszesz, bo jesteś propagatorem wszelkiego rodzaju "nowości" i niekonwencjonalności, pasuje idealnie zjawisko związane z stx'ami. Po prostu nie przyjmujesz do wiadomości krytyki, zwykle podpartej racjonalnymi argumentami a nie na zasadzie "bo tak". Nie można wszystkiego przyjmować huraoptymistycznie i wszystkim się zachwycać bo każdy ma prawo do swojej opinii i swoich poglądów a poddawanie pewnych pomysłów pod wątpliwość nie jest przejawem braku otwartości ale przejawem racjonalnego myślenia. Niebawem dojdziemy do paranoi, że niczego nie będzie można zakwestionować bo będzie to brak otwartości lub atak na jakąś firmę. Jak coś jest do bani to jest do bani i trzeba to jasno powiedzieć.

Skomentuj

A z ciekawości... Jakby nie pisać to STX wypuścił ciekawe GDN-y i wysokotonówki... Osobiście nie widzę jednak ruchu w głośnikach średniotonowych. I czy opłaca się brać za konstrukcję 3,5 na tych 18 aby uzyskać coś a-la Paradigm SE 3 ??
                                Last edited by Jimi; 15.02.2011, 22:35.

Skomentuj

Jimi, prawda to co oferuje stx w zakresie średniotonowców wcale nie zachęca do zakupów. Mogliby się przyłożyć bo ch-ki tych głośników w niczym nie są lepsze od nisko-średnio tonowych a przecież powinny być. Zresztą w każdej firmie średniotonowe są traktowane trochę po macoszemu .

Skomentuj

Yoshi_80, no właśnie... a przecież średnie tony, to te - z tego co się orientuje - które najlepiej odbiera nasze ucho (zakres ludzkiego głosu użytkowanego w sposób normalny)...

Skomentuj

Mialem glosniki AWX w czasie kiedy na tym forum ludzie jeszcze dobrze nie widzieli ich na obrazkach. Sluchalem ich sporo, na roznym materiale, z dosc roznymi wzmacniaczami i uwazam, ze sa to glosniki w pelni warte swojej ceny. Nie wiem czy sa one najlepsze w podobnym zakresie cenowym, bo nalezaloby przetestowac wszystko co jest na rynku z tej polki cenowej. Glosniki nie tylko dobrza brzmia ale i sa bardzo ladnie wykonane, estetycznie, solidnie, co przeciez tez ma niemale znaczenie w ogolnej ocenie. GDN AWX uwazam za glosnik nawet dosc wyjatkowy, poniewaz pozwala na aplikacje przy pomocy bardzo prostych zwrotnic 1 rzedu jak i bardziej skomplikowanych. Rowniez podzial pasma czestotliwosci jest szeroki i daje mozliwosc uzycia z nim bardzo roznych glosnikow wysokotonowych. To jest dosc niespotykane w glosnikach tej klasy. Jest to ciekawa propozycja dla amatorow Diy ( nie klonerow budujacych kopie podane na talerzu ), ktorzy sami chca stworzyc zestaw glosnikowy wg wlasnych wytycznych.
                                      Oczywiscie zauwazam rowniez pewien "trend" gdzie na pytania o glosniki sredniej klasy pada odpowiedz AWX. Odpowiedz po czesci madra i sensowna, lecz duzo ludzi tak odpowiada opierajac sie wylacznie na przeczytanych opiniach, a nie na wlasnych odczuciach z odsluchu glosnikow. W pewnym sensie jest to niezbyt dobre dla forum, bo ogranicza roznorodnosc konstrukcji. Ile na forum jest kolumn z wooferem AWX oraz z np niedroga wstega? Albo z tweeterem Scanspeaka, Vify, Daytona czy cokolwiek innego poza jednym Seasem, ktorego by pewnie nie bylo gdyby nie pieknie opisana konstrukcja Kris'a z forum AH. Zaraz ktos napisze, ze to przeciez trzeba pomierzyc i zaprojektowac zwrotnice, a ja sie pytam to na cholere te wszystkie posty, tutoriale, artykuly? Dlatego tez sie krzywo patrze na slowa typu AWX dobre na wszystko, klonuj do oporu!

AWX juz w domu nie posiadam, pewnie ktos zapyta dlaczego skoro takie dobre? Ano dlatego, ze ich brzmienie to nie moja bajka, tak samo jak wafelki z biedronki nie maja startu do leciwych Grzeskow i moje podniebienie nie chce sie przekonac, ze moze byc inaczej. Nie przeszkadza mi to jednak docenic wartosci towaru i jego cech w swojej badz, co badz atrakcyjnej cenie.

Skomentuj

Tu jest jeszcze jeden problem, osoby piszące słowa krytyczne w stosunku co do STX'a są wręcz atakowane i niektórzy w przypływie agresji dość spore rozprawki piszą.
                                        Co do godzinnych odsłuchów, tak audiofile potrzebują godzin żeby rozróżnić który kabel gra lepiej xD, no ale ja bym się nie męczył więcej jak pół godziny porównując powiedzmy tani zestaw komputerowy do prawdziwych kolumn

Skomentuj

Sluchalem ich sporo, na roznym materiale, z dosc roznymi wzmacniaczami i uwazam, ze sa to glosniki w pelni warte swojej ceny. Nie wiem czy sa one najlepsze w podobnym zakresie cenowym, bo nalezaloby przetestowac wszystko co jest na rynku z tej polki cenowej.
                                          To prawda ale w tym jest pewna "pułapka" zastawiona przez STX'a. Trzeba to przyznać, że się niezwykle umiejętnie wstrzelili w ogromną lukę cenową i jakościową. W cenie za 80-100zł nie ma zupełnie w czym wybierać poza stx'em a wszelka konkurencja zbliżona cenowo jest zwykle przewartościowana np takie leciwe już konstrukcje tonsila. STX umiejętnie korzysta z tej luki bo zwykle dyskusja na forum jest taka "głośnik w cenie awx'a ale lepszy lub równie dobry" (patrz np topic plotera). Oczywiście konkurencji nie ma. Bo za 100 zł nie ma w czym wybierać, tańsze to zupełny szajs a droższe pojawiają się od ok 2 stówek więc każdy jęczy, że drogo no i pozostaje jedyny słuszny wybór - STX :).

Jednak ta luka ma swoją gorszą stronę, STX szybko się z niej nie wydobędzie. Jest po pierwsze zbyt wygodna, po drugie konkurencja na polu głośników droższych jest zbyt wielka i mają małe szanse. Tak więc nie spodziewajmy się drogich głośników od tej firmy i też nie spodziewajmy się tym samym powalającej jakości. Jak coś ma kosztować w detalu stówę to jest tak zrobione jak za stówę a nie jak za tysiaka ale sprzedawane 10x taniej.

W pewnym sensie jest to niezbyt dobre dla forum, bo ogranicza roznorodnosc konstrukcji. Ile na forum jest kolumn z wooferem AWX oraz z np niedroga wstega? Albo z tweeterem Scanspeaka, Vify, Daytona czy cokolwiek innego poza jednym Seasem, ktorego by pewnie nie bylo gdyby nie pieknie opisana konstrukcja Kris'a z forum AH. Zaraz ktos napisze, ze to przeciez trzeba pomierzyc i zaprojektowac zwrotnice, a ja sie pytam to na cholere te wszystkie posty, tutoriale, artykuly? Dlatego tez sie krzywo patrze na slowa typu AWX dobre na wszystko, klonuj do oporu!
                                          Oj dyskusja o tym jest już od X lat. Moje tutoriale o pomiarach mają już chyba 6 roczek, ja jestem na tym forum prawie od zawsze i widzę co się dzieje. Trochę się polepszyło ale nadal większość klonuje a nie konstruuje czy nawet nie podejmuje próby skonstruowania. Jest w tym duża zasługa stxa który podaje na tacy gotowe rozwiązania i tym samym nagania sobie klienta. Cóż nie można im tego odmówić, w końcu to biznes a nie caritas. Z drugiej strony dla nas, społeczności forumowej pasjonującej się tą dziedziną jest to solą w oku bo nasza robota idzie w większości na marne a temat spłyca się do banalnych kwestii. Ale uważam, ze jest to etap przejściowy, rzecz która musi mieć miejsce a po niej nastąpi czas kiedy ludzie będą czerpali przyjemność z konstruowania, zbierania wiedzy i doświadczenia oraz dzielenia się tym a nie tylko z tego, że udało się zrobić fajne kolumny za 1/5 ceny sklepowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X