Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj-mati
    czyli potrzebuje 4x7294
    nie potrzebujesz dwa mostki
    polecicie jakiś sklep z gotowymi modułami najlepiej jeden co by za przesyłke nie płacic kilka razy i co bym dał rade to wszystko należycie połączyć?
    poszukaj na allegro jest tego sporo
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak wypada ten GDN-17-200-8-SW na tle GDN-22-140-8-SCX ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
        Jak wypada ten GDN-17-200-8-SW na tle GDN-22-140-8-SCX ?
        a kto ma to wiedzieć jak dopiero wyszedł ? :wink: daj trochę czasu..

Skomentuj

Ma ktoś wyniki pomiarów GDN-14-100-8-SK lub charakterystykę ze strony http://www.stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html ?
          Bo ta ich strona ma błąd dla tego modelu.

Skomentuj

to napisz do nich w tej sprawie - niech poprawia

Skomentuj

a nie zastanawiał się nikt nad zastosowanem MB do tego 17-200?? to polecna i powszechna opcja przy małych obudowach z ogromnie długim BR-em do wykonania :?: √

Skomentuj

Ciekawy pomysł... Tylko mb są dość niepopularne, i podniosłoby to znacznie całkowity koszt subwoofera.
                Mnie jak na razie wkurza obsługa STXa, najpierw czekałem 2 dni na potwierdzenie dostępności towaru, a teraz czekam już 3 dzień na wysyłkę, przelew zrobiłem z tego samego banku więc mieli go już u siebie we środę (!) i zaczyna mnie to wkurzać bo nawet nie odpisują na maile i nie odbierają telefonu. :roll:

Skomentuj

Cierpliwosci, firma ma ostatnio naprawde duzo pracy. Pewnie jak sie wszystko ustabilizuje to jakosc obslugi sie poprawi.

Skomentuj

a nie zastanawiał się nikt nad zastosowanem MB do tego 17-200?? to polecna i powszechna opcja przy małych obudowach z ogromnie długim BR-em do wykonania √
                    pisalem w tym temacie jak sie nie myle o tym by kupic 17 200 sw bez magnesu i zrobic z niego MB.

Skomentuj

Tasior, pisałeś, ale ten głośnik też jest w dziale car-audio a tu mb się nie sprawdzi ze względu na rozmiary. A w domu oczywiście tak. Ale czy po prostu nie można zrobić większej budy do niego?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A może by go tak do lini transmisyjnej? Znika problem objętośći obudowy w konfrontacji z długością portu BR i nie dopłacamy do MB. Ostatnio wykonałem testową obudowę TL dla ARN'a 150 i muszę powiedzieć, że mam zaskakująco pozytywne odczuccia co do tego rodzaju obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                          i nie dopłacamy do MB
                          ale wydasz to na deski i wykończenie większej powierzchni :twisted:

Skomentuj

I gdzie takiego kloca postawić? Mimo że mały głośnik to linia długa i tak bo Fs dosyć niskie

Skomentuj

dolphin123, przyznaję, że zbiłeś mój argument cenowy :razz:

No fakt, linia długa ale z drugiej strony SD nie takie duże więc "kanał" dosyć wąski wychodzi. Nie słyszałem jeszcze konstrukcji z MB i nie wiem jak to brzmi ale, tak jak wyżej pisałem, zrobiłem przez weekend linię do ARN 150 i muszę powiedzieć, że bardziej mi odpowiada dźwięk z takiej obudowy niż np z BR. Przyznaję, że nie jestem w stanie nazwać tych różnic jednoznacznie :razz: ale jak postawiłem obok siebie ARNa w BR (15 l - fakt, trochę dużo, strojenie coś koło 45 Hz) i również ARNa w TL (strojone na ~55Hz) to z całą pewnością i odpowiedzialnością stwierdzam, że BR tutaj wymięka. Nie da się ukryć, że jest to maksymalnie subiektywna ocena ale polecam wypróbowanie lini transmisyjnej - chociaż by dla sprawdzenia jak "to" gra

Skomentuj

Gdybym mial troche wolnej gotowki, to chetnie kupilbym dwa GDN 17-200 zeby zmajstrowac kompaktowego suba TL.

No a poza tym nie ma sie czemu dziwic dabyl, bo TL jest po prostu lepsza obudowa od BR, a nie stosuje sie jej dzisiaj glownie ze wzgledu na wieksze objetosci obudowy oraz wzglednie latwy sposob projektowania BR. Taki biznes, wielkie skrzynie sie po prostu nie sprzedaja, tak jak male pudelka z niby basem :)
                                Zreszta, madrze zaprojektowana TL wcale nie musi byc duza.

Skomentuj

TL ?? Linia transmisyjna jest w zasadzie symulacją nieskończonej odgrody... co to znaczy w praktyce?obudowa labiryntowa?? nie slyszalem za wiele o takiej obudowie może ktoś przybliżyć jak wygląda taka obudowa TL ?? w tej chwili czekam na 2 sztuki 17/200/8SW więc jeśli ktoś jest w stanie wykonać projekt takiej obudowy pod ten głośnik to jestem za przetestowaniem takowej u siebie (( drewna i prądu w gniazdku do wyrzynarki na te cele mam w tej chwili sporo)) ,więc jeśli mogło by być naprawdę lepiej to czemu nie....

A puki co z wstępnych obliczeń z jakich mam zamiar zbudować obudowe testową będzie obudowa BR szczelinowa strojona na ~35HZ o rozmiarach brutto jak na tą chwilę 25/30/30 cm
                                  I odrazu pytanko - będę chciał też zbudować dla testu obudowe z obydwoma tymi głośnikami macie jakąś propozycję ?? poprawcie/pouczcie

aa znalazlem coś o ile się nie myle to tu jest sporo przykładów obudów TL ?
                                  http://www.quarter-wave.com/Gallery/Gallery.html

Skomentuj

dj-mati miłej lektury :wink:
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17504

Skomentuj

hehe męczę ją dzieki dolphin123 :)

Skomentuj

ktos w ogóle się pofatygował żeby napisać do STX'a z zapytaniem o MB do tego głośniczka??

moim zdaniem TL to trochę nietrafne bo jest to głośnik do małych subów a TL już trochę zajmie, więc traci się tak jakby jego największy atrybut, BR w małej obudowie ciężko zestroić, bo wychodzi strasznie długi tunel
                                        MB może być bardzo dobrym rozwiązaniem

ewentualnie kupić drugą sztukę tego głośnika i zdemontować jakoś magnes

Skomentuj

Oczywiscie jesli komus koniecznie zalezy na malej skrzynce, to innego wyjscia nie ma. Jednak mala skrzyna to wielkie kompromisy. Wg mnie ten glosnik bardzo dobrze nadaje sie do TL poniewaz ma bardzo duzy xmax, niski qts i stosunkowo niewielkie rozmiary.

MB to dobry pomysl na niski bas z malego pudla ale obawiam sie o jego skutecznosc przy niskich poziomach glosnosci. Ciezka membrane pasywna trzeba jakos rozbujac, bo chyba nie sadzicie ze wystarczy tylko odkleic magnes od drugiej sztuki aby uzyskac odpowiednio niskie strojenie w malej skrzynce?

Suma sumarum mala skrzynka robi sie skomplikowana. Gdyby dac takie dwa w malej obudowie zamknietej z aktywnym podbiciem nizszego pasma? Chyba wolalbym zaryzykowac takie rozwiazanie. Przynajmniej nie bedzie pluc mulem z rury czy z ciezkiej membrany biernej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X