a testował już ktos nową 17 stx? prosze napiszcie coś więcej o niej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Yoshi_80starosc w wieku 28 lat czy za duzo piwa?
Zamieszczone przez Yoshi_80Kurde czasem sie gubie juz w tych głośnikach.
XT 19 jest jak na mój gust zbyt tarkowe,25-tka wypada niby znośniej,coś z nia mozna niby zatańczyć jednak charakter pozostaje,lekka ostrzyzna której ja akurat nie lubię.
W między czasie odleciałem od stereotypów tego forum,wpadlo mi w łapy kilka kopułek audaxa,jak dla mnie charakter wręcz poprawny,bez dominacji.Może być jedynie problem z nabyciem.
Skomentuj
-
Audax tylko z drugiej ręki lub jakieś leżaki magazynowe. Firma nie istenieje juz chyba od 3 lat. Fakt głosniki miały dobrą renome, np słynne aerożelowe niskośredniaki, szkoda, że żaden nie wpadł w moje ręce.
co do stx'a to martwi mnie fakt ich pomiarów, nie mogłby byc lepszej jakosci, wyglada to tak jakby sie usprawiedliwiali jakas norma. Innym firmom to jednak nie przeszkadza dac wykres o wysokiej rozdzielczosci gdzie widac najdrobniejszy szczegól a nie półokatwowe wygładzanie. Do dupy z takim pomiarem.
Skomentuj
-
Właśnie, jeden głośnik figuruje w 2 kategoriach.. Uniwersalny :wink: ( 32-300-8-SE ).
Sam zastanawiam się nad 17-140-8-SCX. Przemawiają do mnie parametry i wygląd (jakoś nie lubię żółtych membran z kompozytu :lol: ), lecz martwi mnie pasmo zawężone z 2 stron. Może ktoś z szanownych użytkowników Forum miał go już w rękach i jest coś w stanie o nim powiedzieć?
Pozdrawiam (po długiej przerwie na DIYaudio :mrgreen: )
Janusz.
[ Dodano: 2008-03-08, 23:05 ]
Zastanawiałem się też nad 22-140-8-SCX, bo ma pasmo szersze u dołu i góry (ale obudowę musiałbym zaprojektować nową).
Dół pasma to w sumie mniejszy problem. Myślałem aby rozszerzyć pasmo 17-tki od dołu korzystając z korekcji Linkwitz'a. ( http://sound.westhost.com/project71.htm , http://sound.westhost.com/linkwitz-transform.htm ) (Moc i wychylenie to niewielki problem. Ale nie chcę dużych poziomów głośności, w przypadku takiej chęci korekcja byłaby wyłączana :) )
ps. Do moderatorów/administracji.. Dlaczego można edytować swój post jedynie 15min po napisaniu? Nawet jeśli nikt jeszcze nie odpisał, to i tak muszę nowy post stworzyć.
Pozdr :smile:
[ Dodano: 2008-03-08, 23:07 ]
Całe szczęście, pół biedy, automat dodaje treść do poprzedniego postu.. (sorry za off-topic)
Skomentuj
-
Prócz projektu HX 18 myślałem także nad czymś mocniejszym i trójdrożnym.
I zastanawiam się nad najwyższym modelem wysokotonowca STX + nowy 17 średniak + nowa 22 niskotonowa a to wsio = wysłanie głośniczków do Irka w celu zaprojektowania zwrotek :)
Zestawik myślę że wyglądał by ciekawie. A jak by grał to niedługo się okaże po pierwszych recenzjach przetworników.
Skomentuj
Skomentuj