Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    Sound Wave, cieszę się że pierwszy Twój post tu od pół roku jest dedykowany właśnie mi
    mnie juz na elektrodzie zdazyl "zjechac"

niezgodze sie ze tloczka blaszana nie utrzyma takiego magnesu. wez pod uwage eminence. w tanszych seriach maja tloczone, blaszane kosze ale o grubosci scianki takiej ze nawet upadek z metra go nie odksztalci :lol:
    tak wiec daloby sie zrobic odpowiednio mocny kosz stalowy a co do mocowania magnesu to zawsze mozna albo ulepszyc stal w tamtej okolicy lub jakies wkladki zastosowac (i mialem doswiadczenie z "odpadajacymi" magnesami wiec wiem o co chodzi)
    odlewanie stali jest conajmniej nieekonomiczne...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      odlewanie stali jest conajmniej nieekonomiczne...
      tym bardziej że nie ma czegoś takiego jak odlewana stal - gwoli ścisłości - wtedy to już staliwo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Paweł S.
        wez pod uwage eminence. w tanszych seriach maja tloczone, blaszane kosze
        Kiepski wybrałeś przykład, bo Eminence w świadku estradowym nie jest najwybitniejszą marką. A pod względem parametrów stx spokojnie kładzie całą basową "elite" eminence, które są na alu koszach i dlatego też on też powinien mieć alu kosz, żeby komuś nie przyszło na pisanie "on ma stalowy kosz i przez to jest fuuuj, wole emi".

Skomentuj

Takero i znowu się mylisz.... magnes może i waży 4kg ale to tylko magnes a nagiegunniki dla magnesu 252mm będą o wiele cięższe niż dla 156 (weź pod uwagę o ile większą objętość będzie miał sam rdzeń dla cewki 100mm niż dla cewki 50 i o ile więszą powierzchnie mają dolne i górne pierścienie.

z tych 15kg masy całkowitej na oko układ magnetyczny waży ze 12kg nie sądze żeby aluminiowy kosz ważył więcej niż 3kg a układ drgający waży 200g co chyba mogę pominąć.

Takero - nie pisałem staliwo bo może to też być żeliwo a kosze stalowe mają sporo wad np powodują różne dziwne akcje z polem w szczelinie

Co do eminence - niema on żadnej 18stki na tłoczonym koszu...
          Najpotężniejszy eminence na stalowym koszu to kappa 15LFA ale ona ma układ magnetyczny ważący "tylko" 9kg a poza tym w przypadku 15stki kosz narażony jest na mniejsze siły niż przy 18stce (18stka ma głębszą membranę i jest zdecydowanie większe ramie)

Gdyby ten STX był na stalowym koszu to powiedział bym że to największa padaka w historii STX'a -

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
            Kiepski wybrałeś przykład, bo Eminence w świadku estradowym nie jest najwybitniejszą marką
            poprostu taki tylko w rekach mialem i wlasnie byla to kappa

Zamieszczone przez takero
            tym bardziej że nie ma czegoś takiego jak odlewana stal - gwoli ścisłości - wtedy to już staliwo
            fakt. no bo zeliwa raczej nikt tam nie zastosuje :lol:

Skomentuj

18wh w pomiarach...
              pokaz te pomiary

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                pokaz te pomiary
                jak znajdę chwilkę czasu to poszukam.
                Mam dwa , miałem cztery i wszystkie miały w okolicach 0.5 +-0.03.

Zamieszczone przez Sound Wave
                Takero - nie pisałem staliwo bo może to też być żeliwo
                to akurat napisał Pawel S..

Zamieszczone przez Sound Wave
                a kosze stalowe mają sporo wad np powodują różne dziwne akcje z polem w szczelinie
                i to jest jakiś argument.

Skomentuj

może to nie jest idealny przykład ale widziałem radziecki głośnik na koszu z żeliwa

Takero ale zwróć uwagę że ta vifa miała tak wysokie Qts bo rezonans zamiast na 40 był na 60Hz co oznacza że B-L było dość wysokie a EBP na poziomie danych producenta - niestety rozpatrując tylko jeden parametr często popełnia się błędy. To że głośnik ma Qts na poziomie 1,5 wcale nie znaczy że nie nadaje się do bass reflex - dość istotna jest wartość EBP

Skomentuj

Nowa 18" STX wygląda naprawdę imponująco.
                    Jeśli parametry są realne to ten przetwornik czeka piękna przyszłość. 98 SPL, BL 30,5... 2 takie do dobrze zaprojektowanej tuby i to nie będzie już kolejna "budżetowa konstrukcja na STX'ach". Ja sam mam problem teraz, nie wiem czy wybrać 2 x B&C 18 TBX 100 czy 4 x 18" STX'a, wszyscy pewnie powiedzą żeby sie nie pchać w nieznane, ale wszystko w teori wskazuje na to że lepszy wybór to STX a w praktyce nie wiadomo...

PS.
                    To głośnik estradowy, trzeba zapomnieć że to STX, albo pogodzić się z tym że firma próbuje wyjść na wyższy poziom.

Skomentuj

Postanowiłem napisać kilka słów o GDN 18AKX

Jeśli chodzi o bas. Głośnik nie gra super nisko, przy odpowiedniej zwrotnicy słychać bardzo ciekawy bas(nie wiem jak u niektórych nie słychać), jest on zróżnicowany za co duuży plus w stronę STXa. Słychać gitarę basową, kontrabas, ale niestety tylko słychać, nie ma wgniatania w fotel jak to robiły np. Kepy a o SLSach nie wspomnę bo to inna liga. Mimo wszystko bas jest dużo lepszy od wszystkich GDNów Tonsilowskich które słyszałem (16-50-6,13-40-2,16-40-4,16-50-1 etc) Co do „głośności” ... no właśnie po jednej 18stce na kolumnę to dla ludzi lubiących głośno słuchać niestety mało. Głośnik by grał ładnie basem trzeba dać do dość dużej obudowy (15-20litrów według mnie) i niestety wytrzymałość mocowa wtedy nie pozwala na imprezowanie. Dla fanatyków anty STX powiem ze w pojedynkę Vifka XT18WH głośniej nie gra. Pisze o specjalnie ponieważ już słyszałem głos z ktoś zrobił „paczki” na tych kolumnach i mu „cicho” gra. Osobiście takim Luzią mówię kup „se” 2xGDS22-120 i będziesz miał głośno. :mrgreen:

Średnie tony tu na razie zbyt wiele opisać nie mogę ciągła praca przy zwrotnicy. Ale jest bardzo dobrze. IMO dużo lepiej jak u osławionych Klonów TOTEMA. Średnie są poprawne jednak chyba troszku „analityczne” nie ma tego czegoś, nie ma powietrza. Kolega twierdzi ze jak dopracuje zwrotnice powinno się poprawić, myślę z tak będzie (on ma prawie zawsze racje) :wink:
                      IMO STX GDN18 AKX gra lepiej od Peerlesów SDS, Vifek TC i o zgrozo Visatonów VxxxS/SC

Skomentuj

A mogłbyś jeszcze powiedzieć z jaką kopółką go łączysz i czy projekt zwrotnicy bedzie ogólno dostępny?

Skomentuj

tez STX

Skomentuj

Jak wykoncze zwrotnice dam ją. Chwilowo czekam na sprzecik do pomiarów. Głosnik ogólnie łączony jest z STXem PJ i AKX oba GDWk:)

Skomentuj

a ja mam problem z AKX 15 jakby strasznie się drze na średnicy, zwrotnica wedłóg projektu cewka 0,82mH+10uf na górze 0,3mH+2u2 jakoś tak jakby dudni niska średnica... może to być spowodowane obudową? a może dać jakiś tłumik czy coś?

Skomentuj

Czy ktos mial do czynienia z nową 17stką stxa? (17 140 8 SCX)

Skomentuj

Nosmaster zwiększyć ceweczke na nisko-średnio? :) ITP :)

Skomentuj

Tyle że wtedy to wyjdzie pewnie nie wiadomo co i nie drze się wyższa średnica więc cewka raczej nie pomoże bo górka jest na około 1~2khz :( trochę to denerwuje ale da się znieść, gorzej jest przy głośnym słuchaniu bo wtedy to już naprawde dokucza...

Skomentuj

nosmaster dlatego na końcu dopisałem itp. itd. pewnie wali ci kompresja BS dlatego się drze:] pobawi się naprawdę:]

Skomentuj

to dlaczego ta zwrotnica jest już w gotowych projektach skoro nie jest dopracowana ;/?

Skomentuj

a widział już ktoś tego Stxa
                                          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                                          Ciekawe co jest to warte i te 450W. Skoro starają podźwignąć swoją opinię i się rozwijać to może akurat udał im się ten głośnik. Poczekamy na opinie pierwszych użytkowników.
                                          Ktoś napisał że to może być błąd na stronie, ale mi się tak nie wydaje. Może po prostu jako że 27 był w miarę dobrym głośnikiem to postanowili jeszcze popracować nad nim i wprowadzili jakąś ulepszoną wersje.

Skomentuj

Czaruję...