Cena wysoka? Za 18-stke o takich parametrach? Według mnie jest bardzo okazjonalna i gdyby głośnik sie pokazał mięsiąc temu to napewno bym zamówił ze dwa :) A pomysłu użycia jego w 2-way nie bede komentował...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Calebtakero: chodzi o to, ze dobre TS to szansa ze glosnik dobrze zagra - jesli beda "z dupy" to nie ma bata - nic ciekawego nie bedzie - vide alphard lw800 z qts 0.6 zdaje sie... ot tyle... a stx ma kilka takich glosnikow, ktore TSow za specjalnych nie maja i podobnie tez graja.
Póki ktoś tego stxa nie przetestuje odsłuchowo nie ma co się spierać jak bardzo ten głośnik jest dobry lub przeciwnie.
Narazie po prostu wiemy że jest ;]
A cena ? Jak na stxa to dla imho dużo, jak na 18' calowy głośnik na 4 calowej cewce to nie dużo, a to ile naprawdę jest on wart rozstrzygną odsłuchy :)
Skomentuj
-
takero stalowy kosz?? no nie żartuj. miałeś kiedyś w rękach to duze krowsko stx`a na stalowym koszu (ktore brzmieniowo bylo jedna wielka pomyłka ale to nie istotne)? wydaje mi się, że nie bo byś chyba tego nie napisał. w tej konstrukcji bardzo istotna jest wytrzymałość , trwałość i efektywność w zakresie częstotliwości jego pracy, a to wszystko czas pokaże. czy sie nie beda urywać kabelki od cewki (tak jak to było w 15`) itp. cena zaporowa napewno nie jest.
Skomentuj
-
Takero widzę że nie masz zielonego pojęcia o głośnikach estradowych więc lepiej się nie ośmieszaj.
Stalowy kosz - dobre jeśli mówisz o wytłoczce to chwała ci za to że chcesz na niej powiesić 15 kilo - będzie pięknie do czasu aż ktoś "ambitniej" postawi subwoofer a magnes upadnie na dolną ściankę jak jabłko z drzewa. No chyba że mówiłeś o koszu stalowym ale odlewie - może i był by trochę tańszy ale śmiem wątpić a na bank głośnik przekroczył by 20 kilo co już robi się poważną masą
Parametry nie grają - prawda jest taka że obiektywnie można oceniać jedynie parametry - bo dla mnie na przykład najlepszym głośnikiem na świecie jest Vifa a inny powie że vifa to chłam i woli swoje 888... i kto ma racje i ja i on - bo nie ważne co tak naprawdę gra lepiej tylko to co się komu podoba!!
Co do małej estrady (zakładam że nikt z tego forum nie organizuje nagłośnienia dla WOŚP pod pałacem ani nie ma na głowie koncertów Stinga Scorpionsów czy innych światowych sław) - tutaj o "odsłuchach" to przywaliłeś jak łysy grzywą o kant kuli... na estradzie liczy się (w kolejności jak wymieniam): max spl, spl, moc, wielkość budy - kogo na disco obchodzi czy bas jest idealnie kontrolowany czy nie przeciąga czy ma krystalicznie czysty dźwięk...
oczywiście w rozważaniach na temat jakości pomijam jakieś wynaturzenia w stylu samochodowego alpharda.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound WaveStalowy kosz - dobre jeśli mówisz o wytłoczce to chwała ci za to że chcesz na niej powiesić 15 kilo - będzie pięknie do czasu aż ktoś "ambitniej" postawi subwoofer a magnes upadnie na dolną ściankę jak jabłko z drzewa.
Sound Wave, cieszę się że pierwszy Twój post tu od pół roku jest dedykowany właśnie mi :)
Skomentuj
-
Ja bym raczej pokusił sie o stwierdzenie że na estradzie liczy sie stosunek natężenia do...kilogramów/objętości, i właśnie ten stosunek daje napęd temu przemysłowi, karze stosować lekkie magnesy neodymowe czy też efektywne nadstawki tubowe. Bo przecież można postawić 40-ści nadstawek o efektywności 90 db, tylko ktoś to jeszcze musi nosić :)
Skomentuj
Skomentuj