Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cena wysoka? Za 18-stke o takich parametrach? Według mnie jest bardzo okazjonalna i gdyby głośnik sie pokazał mięsiąc temu to napewno bym zamówił ze dwa :) A pomysłu użycia jego w 2-way nie bede komentował...

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
      takero: chodzi o to, ze dobre TS to szansa ze glosnik dobrze zagra - jesli beda "z dupy" to nie ma bata - nic ciekawego nie bedzie - vide alphard lw800 z qts 0.6 zdaje sie... ot tyle... a stx ma kilka takich glosnikow, ktore TSow za specjalnych nie maja i podobnie tez graja.
      Wiele razy się już przekonałem że TSy to akurat tak naprawdę najmniej się liczą - vifa xt ma qts 0.5, więc "tylko o 0.1 mniej od lw800" i co z tego ? Ale to nie temat na takie dywagacje ;]

Póki ktoś tego stxa nie przetestuje odsłuchowo nie ma co się spierać jak bardzo ten głośnik jest dobry lub przeciwnie.
      Narazie po prostu wiemy że jest ;]
      A cena ? Jak na stxa to dla imho dużo, jak na 18' calowy głośnik na 4 calowej cewce to nie dużo, a to ile naprawdę jest on wart rozstrzygną odsłuchy :)

Skomentuj

Powiem tyle...nawet jeżeli pod względem jakości zagra przeciętnie, to i tak jest to bardzo dobra cena...u konkurencji za głośnik o podobnych parametrach zapłacimy 1000 pln...

Ps. Na estradzie "gra" głównie jeden parametr...SPL, i pod tym względem stx wypada bardzo dobrze.

Skomentuj

szkoda że kosz stalowy nie jest - głośnik byłby sporo tańszy.

Skomentuj

Prawda, ale wtedy ludzie by mówili "czemu do głośnika z bl=30 TM, dali stalowy kosz?!" Jednak pewna klasa zobowiązuje, i jeżeli stx chce osiągnąć jakąś pozycje na rynku to wykonanie głośnika też musi być dobre, a alu kosz to takie minimum w "wyższych sferach".

Skomentuj

klasa ? jaka klasa ? to budżetowy 18 calowy głośnik...
              kosza na codzień się nie podziwia, a znacząco mógłby obniżyć cenę głośnika, więc byłby tańszy,a zatem jeszcze bardziej konkurencyjny.

Skomentuj

Wydaje mi sie że cena nie jest wyznacznikiem klasy...chodzi tu bardziej o możliwości głośnika a te wyglądają na b. wysokie. Ja nie oceniam głośnika przez pryzmat ceny czy marki, może mamy różne poglądy...

Skomentuj

I znów wracamy do punktu wyjścia - skąd wiesz jakiej klasy jest głośnik ?
                  Myślę że póki nikt go w ręce nie weźmie i w budę nie włoży nie ma sensu go zachwalać lub ganić...

Skomentuj

Prawda, ale na to bedzie trzeba poczekać...bo brzmienie to jedno, a trwałość to drugie :)
                    A ja mówie że można go zachwalać za parametry, te są naprawde dobre i chwała stx'owi za to.

Skomentuj

Wiele razy się już przekonałem że TSy to akurat tak naprawdę najmniej się liczą - vifa xt ma qts 0.5, więc "tylko o 0.1 mniej od lw800" i co z tego ?
                      niby ktora vifa xt? z tego co widze to wo, jak i wh maja po 0.37 klik...

Skomentuj

18wh w pomiarach...

Skomentuj

O klasie głośnika świadczą parametry a nie " właściwości odsłuchowe" które kazdy może sobie interpretować wg włąsnego widzimisie albo jakis upodoban czy gustu...

Skomentuj

takero stalowy kosz?? no nie żartuj. miałeś kiedyś w rękach to duze krowsko stx`a na stalowym koszu (ktore brzmieniowo bylo jedna wielka pomyłka ale to nie istotne)? wydaje mi się, że nie bo byś chyba tego nie napisał. w tej konstrukcji bardzo istotna jest wytrzymałość , trwałość i efektywność w zakresie częstotliwości jego pracy, a to wszystko czas pokaże. czy sie nie beda urywać kabelki od cewki (tak jak to było w 15`) itp. cena zaporowa napewno nie jest.

Skomentuj

brencik, głupoty pleciesz... w takim razie alpierd sw803 czy jak mu tam to najlepszy głośnik świata - w 20l liniowo do 20hz schodzi...

Skomentuj

no nie do 20 ale 25 hehe cudaczny a ciekawe jak on naprawdę gra :P

Skomentuj

Kudłaty, nie wrzucajmy wszystkich stalowych koszy do jednego worka...
                                  To że większość koszy stxa jest z za cienkiej, źle wyprofilowanej blachy, a do tego są źle zaprojektowane to już inna sprawa, ale nie dowodzi to tego że stalowe kosze są złe, mniej trwałe od aluminiowych etc.

Skomentuj

Takero widzę że nie masz zielonego pojęcia o głośnikach estradowych więc lepiej się nie ośmieszaj.

Stalowy kosz - dobre jeśli mówisz o wytłoczce to chwała ci za to że chcesz na niej powiesić 15 kilo - będzie pięknie do czasu aż ktoś "ambitniej" postawi subwoofer a magnes upadnie na dolną ściankę jak jabłko z drzewa. No chyba że mówiłeś o koszu stalowym ale odlewie - może i był by trochę tańszy ale śmiem wątpić a na bank głośnik przekroczył by 20 kilo co już robi się poważną masą

Parametry nie grają - prawda jest taka że obiektywnie można oceniać jedynie parametry - bo dla mnie na przykład najlepszym głośnikiem na świecie jest Vifa a inny powie że vifa to chłam i woli swoje 888... i kto ma racje i ja i on - bo nie ważne co tak naprawdę gra lepiej tylko to co się komu podoba!!

Co do małej estrady (zakładam że nikt z tego forum nie organizuje nagłośnienia dla WOŚP pod pałacem ani nie ma na głowie koncertów Stinga Scorpionsów czy innych światowych sław) - tutaj o "odsłuchach" to przywaliłeś jak łysy grzywą o kant kuli... na estradzie liczy się (w kolejności jak wymieniam): max spl, spl, moc, wielkość budy - kogo na disco obchodzi czy bas jest idealnie kontrolowany czy nie przeciąga czy ma krystalicznie czysty dźwięk...

oczywiście w rozważaniach na temat jakości pomijam jakieś wynaturzenia w stylu samochodowego alpharda.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                                      Stalowy kosz - dobre jeśli mówisz o wytłoczce to chwała ci za to że chcesz na niej powiesić 15 kilo - będzie pięknie do czasu aż ktoś "ambitniej" postawi subwoofer a magnes upadnie na dolną ściankę jak jabłko z drzewa.
                                      z tego co widzę to 15kg to masa całego głośnika, magnes waży 4kg, w serii 300 stxa magnesy ważą z tego co pamiętam jakiś kilogram mniej, parę ich miałem , nawet w samochodzie i z tego co pamiętam magnesy nie odpadały :)

Sound Wave, cieszę się że pierwszy Twój post tu od pół roku jest dedykowany właśnie mi :)

Skomentuj

Ale tak czy siak aluminiowy kosz jest sztywniejszy i nie gnie się tak jak stalowy. Poza tym stal jest tandetna :P.

Skomentuj

Ja bym raczej pokusił sie o stwierdzenie że na estradzie liczy sie stosunek natężenia do...kilogramów/objętości, i właśnie ten stosunek daje napęd temu przemysłowi, karze stosować lekkie magnesy neodymowe czy też efektywne nadstawki tubowe. Bo przecież można postawić 40-ści nadstawek o efektywności 90 db, tylko ktoś to jeszcze musi nosić :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X