Sound Wave, rozumiem ze jakosc=cena ale chodzilo mi rowniez o to ze tubki sa dosc drogie wiec juz pewnie tez lepsze
czy beda pasowaly tutaj tuby innych producentow?
oczywiście wyloty wszystkie szanujące się firmy robią standardowe :)
tak samo sam driver przystosowany jest do współpracy z różnymi tubkami zależnie od zastosowanej otrzymujemy różne kąty promieniowania i inne kształtowanie charakterystyki co na estradzie jest bardzo ważne
tu sama tytanowa membrana sporo kosztuje no i zobacz że układ magnetyczny wielkością zbliżony jest do przyzwoitej 20stki :)
Sound Wave A możesz wyjaśnić dlaczego w nowych seriach 8-mio omowe wersje głośników mają tak wysokie dobrocie elektryczne i stosunkowo niskie indukcje w szczelinie?
dzieje się tak ze względu na to że wersja 4 jak i 8 ohmowa mają tą samą płytkę górną nabiegunnika a więc w wersji 4 ohmowej (gdzie ze względu na mniejszą rezystancje trzeba stosować grubsze druty) mamy lepsze wypełnienie szczeliny. (to odnośnie serii 30-550 i 38-550)
serie 32-500 ma wysokie Fs co automatycznie powoduje wzrost Qts. 32-400 ma dłuższą cewkę co automatycznie zmniejsza BL a obydwa te głośniki mają skromniejsze układy magnetyczne niż w 32-550 co też wpływa na BL.
42-500 to głosnik niskobudżetowy i kłania się słaby układ magnetyczny
proste, www.akustyk.com.pl kupujesz revelatory, wycinasz im kopułki i masz
a tak na serio to :
-kiedyś napewno taka kopułka wyjdzie u stxa :P
-a jeśli nie to juz od jakiegoś czasu bawię się z różnymi specyfikami , aby sprawić by zwykła celulozowa kopułka wyglądała z tą membraną dość korzystnie :P
Hej wiecie co ciekawi mnie jedno. Vifa DX25tg w akustyk.com.pl kosztuje teraz 100zł, a nowy gwizdek STX GDWK-10-200-8-AKX 84 zł. Co byście wybrali?
Pewnie tak jak ja Vife. Pomimo tego że jest prawdopodobnie robiona w chinach za miske ryżu.
Chociaż jeżeli ten stx jest równie dobry to czemu nie, lepiej popierać polską myśl techniczną:)
Ale ile osób zaryzykuje kupując STX-a, jezeli moze miec Vife dokładając raptem 16 zł. Smutna prawda...
Pzdr Devolt
Skomentuj