Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    zniekształcenia to 10^-5%, a charka jest płaska jak blat stołu mimo że gra tak sobie
    Wtedy to nie moze grac zle chyba ze masz uszkodzony słuch...
    Niejednemu moze i by sie spodobal wzmacnaisz grajacy 30%THD...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
      i tu sie mylisz ;]
      skoro tak jest to nikt by wzmacniaczy lampowych nie budowal/kupowal bo maja "nie doskonala" charakterystyke i poszarpane sinusoidy!
      a jak widac jest inaczej ;]
      to juz co innego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        i tu sie mylisz ;]
        skoro tak jest to nikt by wzmacniaczy lampowych nie budowal/kupowal bo maja "nie doskonala" charakterystyke i poszarpane sinusoidy!
        a jak widac jest inaczej ;]
        to juz co innego...
        A coż to jest "doskonała charakterystyka"? Abstrahując od wzmacniaczy, to częstą dla głośników sa podawane tylko char-ki on-axis i żeby coś takiego mieć przy odsłuchu, to uszy trzebaby mieć najlepiej na czubku nosa, albo montować głowę w jakieś imadło przymocowane do ściany, żeby mieć powtarzalność warunków odsłuchu - nawet widziałem gdzieś taką karykarurę. Dodając do tego odbicia od ścian i gemeralnie akustykę pokoju i ustawienie kolumn względem dużych powierzchni to możemy sobie często takie wykresy o tyłek potłuc.
        Lampy można sobie tłumaczyć jako zwiększoną liczbę zniekształceń harmonicznych, które w dużej ilości występują też w przyrodzie. Stąd takie miłe wrażenia przy ich odsłuchu, bo mają szansę "unaturalnić" nagrania, sprawiając wrażenie polepszenia dźwięku.

Kto zaprzeczy, że woli przyjemne rzeczy od nieprzyjemnych?

Na tej zasadzie dźwięk lampowy ma szansę podobać się dużej części populacji. Takie jest oczywiście tylko moje subiektywne zdanie.

Sprawą socjo-filozoficznego podejścia jest to czego kto szuka w audio. Z jednej strony można szukać przyjemności z muzyki, "ładnego wybrzmiewania" instrumentów, lub innych wrażeń akustycznych. Endorfiny uwalniane przy okzaji nabycia np. nowego klocka w torze, też zmieniają nasze podejście do muzyki. Mi piwo smakuje zawsze lepiej zaraz po sesji niż zaraz przed:)

To są stwierdzenia które można określić raczej jako ogólne. Teraz moja prawda:
        Zapis na CD to nie ciasto drożdżowe które można sobie ugniatać na wszystkie strony. Jeżeli wokale zostały nagrane słabo to żaden wzmacniacz tego nie poprawi. Jak ktoś mówi, że mu "nagrania nabrały życia" to przypomina mi to zabawę w dr. Frankensteina..

Większość z nas pewnie się wyskrzeczy na Crsystalizer w SB x-fi, który przywraca utraconą jakość MP3, ale lampa załatwi wszytsko, prawda?

Zmysły ludzkie są tak podatne na zakłócenia i manipulacje ( hormony, neuroprzekaźniki i inne cuda), że ciężko byłoby mi tylko na nich się opierać. Audio to komercyjna wykładnia praw akustyki, które opisują mierzalne zjawiska. Nie wszystkie są opisane i dlatego możemy sobie dyskutować gdy ktoś zauważy, że jakieś manipulacje zmienią mu dźwięk.

Gdyby nie nauka nadal biegalibyśmy z maczugami za mamutami. Akustyka to dziedzina która nosi znamiona nauki, gdzie wszytsko powinno być opisane i powtarzalne. Jakże często się zdarza, że komuś wzmacniacz "zagrał" a innemu nie "zagrał".
        Spodobało mi się stwierdzenie irka w wątku o uniampie, gdzie powiedział, że on jest tlko konstruktorem i nie jest w stanie czy komuś będzie się podobao brzmienie, czy nie.

Zdecydowanie potępiam olewanie teoretycznych podstaw i opieranie się tylko na odsłuchu. Mam za cel odtworzenie muzyki takiej jaką została nagrana. Jak dojdziemy do miejsca, gdzie nauka na dzień dzisiejszy rozkłada ręcę, możemy zająć się czym tylko chcemy, aby poprawić się bardziej zbliżyć do pierwowzoru. Niektórzy w tym miejscu by sobie pewnie brzmienie poprawili, ale celowo tak nie napisałem.
        To możemy bawić się w naukowca, albo szrlatana. Jednym i drugim rządzą prawa statystyki, ale z biegiem czasu ten pierwszy ma podstawy aby o czymś mówić a drugi nadal się bawi w loterię.

Żeby nie było uważam, że odsłuchem można dojść do poprawnego pod każym technicznym względem efektu, ale to inżymierskie podejście wyposaż nas w narzędzia do opisu drogi przez którą do niego przebrnęliśmy, a ponadto umożliwia jakiekolwiek obiektywne porównania i uzasadnienie swoich wyborów.

Sądzę, że dobrze będzie wydzielić nowy wątek:)

Skomentuj

Nie na temat...
          pegelmesser, powiedz szczerze nie miales czasem nicka brencik kiedyś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            pegelmesser, powiedz szczerze nie miales czasem nicka brencik kiedyś
            A kto to ten brecnik?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez n_omyzs
              Nie na temat...
              pegelmesser, powiedz szczerze nie miales czasem nicka brencik kiedyś ?
              Dr Jekyll i Mr Hyde
              Wiesz, to by się nawet zgadzało... Jak sam mogłem na to nie wpaść

[ Dodano: 2008-10-10, 23:31 ]
              Ja czekam na te rewelatory najbardziej , może to coś już konkretnego będzie,oby tylko nie z równie konkretną ceną.
              Przy okazji ciekawe co teraz stx wystawi na AS

Skomentuj

Przy okazji ciekawe co teraz stx wystawi na AS
                pewnie AKXy

Skomentuj

Michał K., no wlaśnie rok temu deklarowali się że jakieś 3 drogi będą :P

Skomentuj

rok temu deklarowali się że jakieś 3 drogi będą
                    a w tym roku jako firmy ich nie bedzie :P

Skomentuj

a to czemu ? :P

Skomentuj

No we dwóch? :P Oszczędzają na reklamie, żeby mogli zrobić lepsze przetworniki :)

Skomentuj

niewiem - pytalem SW czy beda na AS2008 i napisal mi ze sam bedzie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                            Oszczędzają na reklamie, żeby mogli zrobić lepsze przetworniki :)
                            Jak nie będzie reklamy to nawet te wyjechane przetworniki będą leżały w magazynie

Skomentuj

narzekaliście na "drożyznę" i jest parę pośrednich głośników

14-100-8-SK - tańszy 15-100-8-AKX
                              17-100-8-SK - tańsza wersja 18-130-8-AKX
                              14-70-8-SC - tańsza wersja 14-100-8-SCX
                              17-100-8-SC tańsza wersja 17-100-8-SCX

Skomentuj

melisław, a widziałeś gdzieś w prasie, w internecie, czy mediach reklame STXa? STX się sam reklamuje, przez np. to forum.

Skomentuj

Bo dobre firmy nie musza sie reklamowac. Czy ktos widzial reklamę EIZO, CISCO itp?

Skomentuj

Poza tym, to my płacimy za reklamę, a jeżeli jej nie ma to radykalnie ceny głośników są tańsze i świetnym tego przykładem jest właśnie tematyczny STX

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                      Poza tym, to my płacimy za reklamę, a jeżeli jej nie ma to radykalnie ceny głośników są tańsze i świetnym tego przykładem jest właśnie tematyczny STX
                                      to tylko bardzo daleko idące uproszczenie , więc proponowałbym się nim nie sugerować.
                                      Zamieszczone przez Sound Wave
                                      14-100-8-SK - tańszy 15-100-8-AKX
                                      17-100-8-SK - tańsza wersja 18-130-8-AKX
                                      14-70-8-SC - tańsza wersja 14-100-8-SCX
                                      17-100-8-SC tańsza wersja 17-100-8-SCX
                                      coś więcej możesz o nich powiedzieć ?

Skomentuj

takero, skoro tak twierdzisz to przedstaw swoje argumenty przeciwko temu co napisałem.

Skomentuj

powiem to tak - jeśli ktoś chce zobaczyć co dają pierścienie to niech porówna odpowiednio wyżej wymienione modele - chodzi mi tu głównie o porównanie środka pasma.

Bardzo fajna jest 18SK i 14SK

14SC i 17SC to następcy starych 14SC i 17SC z cewką z alu i trochę zmienionym układem magnetycznym - bez fajerwerków taka alternatywa dla tesli z lepszymi średnimi tonami :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X